Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník únor 2009

PORADNÍK červen 2009

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

    Motto: Silné myšlenky, stručně vyjádřené, přispívají k našemu zdokonelní (M. T. Cicero)

    Zprávy z rady:

      Schůze bude v pondělí 1. června v 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Rada byla 18.4. U Haštalského dědka.
      Rada vyzývá Trasy - podejte na schůzi návrhy na pořadatelství 52. Velké Stezky, která bude na jaře 2010. Pravděpodobně budeme hlasovat.
      Blahopřeji Tomu Charvátovi ke zvolení šéfem ctihodné Trasy 5 a přeji mu, aby mu osvícené diktátorství přinášelo více radosti než problémů. Dlouholetému presidentovi Pětky, Petru Němcovi, děkuji za úspěšné šéfování. Ať se vám daří, PĚTKO! Petrof
      Rada nevidí důvod, aby měnila termíny akcí, které jsou věcí jen a jen pořadatelů.
      Rada připomíná, že červencová schůze s muzikou se koná v pondělí 13. července na Cindě. Srdečně jsou zváni nejen členové TAKu.

    Stalo se:
      24. Půltá Stezka se konala 8. - 10.5.2009 v Podblanicku se přes počáteční nezájem zaplnila 117 lidmi.
    24 půltá stezka, hejtmani Pepík Brzák - červená, Jirka Domlátil - zelená, Eva Švestková - žlutá
        Červená trasa začínala ve Vlašimi, přes Kondrac na Velký Blaník z Blaníku na první nocleh do Velíše, z Velíše na ustředění do Jankova a z Jankova na druhý nocleh do Pavlovic. Do Prahy návrat z Postupic.
        Zelená trasa začínala ve Voticí pak do prvního noclehu v Neustupově na ustředění do Jankova a na druhý nocleh do Velíše, z Velíše na vlak a do Prahy.
        Žlutá trasa z Bystřice do Popovic na první nocleh, pak ustředění v Jankově a z Jankova do Kondrace.
        Celkový počet účastníků už téměř 120 rozdělený stejnoměrně do tras. Když to bude takto pokračovat budou potřeba 4 trasy. Vesnické hospody takový současný počet návštěvníků nějak obtížně zvládají . Ustředění na návsi v Jankově před hospodou, kde pan hostinský i přes upozornění, že přijde najednou tolik zájemců o pivo úspěšně vytvářel úzký profil v zásobování. Jinak krásné jarní počasí a jen občasné bouřky.     JoBr
        Vše, co chcete o 24. Stezce a půl vědět, včetne fotografiíí a videí, naleznete na našich stránkách...
      Byly trasové Malé Stezky a HORO oddíl měl dvě akce.
      Po dvou nultých ročnících se v sobotu konal 1. ročník obnovené Kočárkové rallye. Fotky jsou na webu a pár slov o akci v příloze.
      O letošním 21. víkendu si pár TAKových lidí v čele v Borgesovými udělalo výlet k rozhledně Boika u Českých Lhotic, kterou jsme finančním příspěvkem pomáhali postavit. Vyměnili původní poškozenou ceduli za novou, kterou vyrobil Jirka Navrátil 14. Informace o akci "Pro větší slávu TAKu" si můžete připomenout zde...

    Informace:
      Gymnasion klub zve na tancovačku v restaurací Dívčí skok v Divoké Šárce, pondělí, 1. června od 19:00 hodin - pozvánka
      Na 6. CESTU JENOM TAM v sobotu 6. června 2009 se pojede opět historickým motoráčkem, tentokrát však východním či jihovýchodním směrem. Jako obvykle s několika zastávkami vlastivědnými, osvěžovacími i gastronomickými dojedeme až TAM, kde bude možno přenocovat, ovšem ještě předtím posedět kolem táboráku s hudbou, zpěvem, buřty, pivem. Jízdenky po 350 Kč pro TAKové a 400 Kč pro neTAKové lidičky se začnou prodávat na schůzi (kromě jízdy zahrnují i něco navíc). Ivan Fridrich - pozvánka... Sraz v sobotu 6.6. na Smíchovském nádraží bude už v 7:30 (půl osmé), v 7:50 je odjezd. Na opozdilce se nečeká, neboť to jízdní řád neumožňuje. Krátké zastávky na nástup budou ve Vršovicích a Běchovicích.
      POZOR! Tykolka posunuta na 12. - 14. června. Začne v Počepicích jižně od Sedlčan (hospoda, škola). Sobotní vyjížďka na Čertovo břemeno. Hlaste se Karlovi moravcovi na upravený termín.
      6. Slunovrat ve Zlukově 19. - 21. června - pozvánka...
      21. Vítání léta dosud nebylo potvrzeno, ale všeobecně se říká, že bude v úterý 23. června.
      31. Letní PanTAKové hry v Soběslavi 26. - 28.6. - je přihlášeno pouze 37 lidí a týmy 17 a 26. Pořadatelé vás prosí, abyste se začali přihlašovat - přihláška. Jistě mnozí z vás vědí co obnáší pořádání jakékoliv akce a jaké jsou starosti se zajištěním hladkého průběhu. Potřebujeme, aby se na stránkách přihlásil co největší počet účastníků. Neméně důležité je přihlášení týmů. Snažte se tedy prosím přihlásit na Pantakovky, abychom mohli připravit časový harmonogram, tabulky a hrací systémy. Nejzašší termín pro přihlášení do týmových soutěží a ping-pongu je pátek 26.6.2009 do 22. hodiny. Jistě chápete, že nechceme nikoho prudit, ale pokud se mají skloubit všechny disciplíny, potřebujeme na přípravu trochu času. Více informací na TAKových stránkách. Případné dotazy a připomínky směřujte na Veroniku Jiravovou.
      Letní schůze v pondělí 13. července bude opět na Cindě.
      Luďkovy Alpy opět budou a sice v termínu 24. - 26. července - hlaste se již teď!
      51. Velká Stezka - vedoucí Tras již dostali přihlášky. Vložné je 350,-/370,- Kč a bez vlaku o 90,- Kč méně. Hlaste orientačně kola, aby bylo jasné, zda je nutný speciální vagon (stojí 10000,- Kč). Pro např. šest velocipédů je fakt škoda objednávat vagon neb se vejdou na přední a zadní plošinu vlaku. Pojedeme s ČD, protože Posázavský Pacifik má jinou akci. Noclehy ještě nenahlásily Trasy 2, 9, 13, 23 a 26. Sledujte info o Stezce.
      Jak bylo oznámeno na květnové schůzi, redakční rada těsnou většinou rozhodla, že vzhledem k tenčícím se zásobám Almanachu, bude tento prodáván od 16. května za 260.- Kč. Žádejte u Ivana Fridricha.
      Rezervovali jste si již u Lenky Borgesová vstupeny na úterý 3. listopadu, kdy bude koncert Asonance jen pro TAK a přátele? jedna pětina z dvou set míst je již blokovaná.
      Vážená rado, vážení TAKu členové, vážená 5 traso, dovolujeme si vás informovat, že po loňské abdikaci „presidenta“ 5 trasy a po dlouhotrvající vládní krizi byla tato komplikovaná situace vyřešena na letošní ministezce dne 8.5. L.P. 2009 ve večerních hodinách v prostorách restaurace v Holubově pod Kletí všeobecným a demokratickým hlasováním o novém šéfovi trasy. O tuto lukrativní posici se ucházeli 3 kandidáti a přesvědčivou většinou (68%) byl zvolen jeden z kmenových příslušníků trasy a dlouholetý člen TAKu Tom Charvát. Tento se zakrátko po svém zvolení prohlásil „osvíceným diktátorem“ - Bůh nám buď milostiv!
          Exprezident P. Němec v.r.

    Ze společnosti:
      Od 20. května mají Zdeňka a Tomáš první vnučku Barboru (3,04 kg, 49 cm).
      Zpráva pro všechny táborníky - v úterý 2.6. ve 14:00 v Besednici má pohřeb Láďa Pupek, asi infarkt. Pro neznalé - to byl hostinský z Nesměně, z hospody, kterou máme my všichni z tábora v Keblanech za svůj druhý domov.

    Inzerce:
      Při návštěvě matičky Prahy jsem narazila na velmi zajímavou výstavu (trvá do 14. června) ve Staroměstské radnici v Sále architektů - Vize pro dopravu v Praze. Zaujala mně komplexností pohledu a šíří souvislostí. Zavzpomínala jsem i na doby dávno minulé, kdy řada vystavovaných zmizelých artefaktů byla pro mě všednodenní záležitostí. Informací je na malém prostůrku hodně, nějaký čas to zabere. www.vizeprodopravuvpraze.cz.
      Martinovi Šedivému (602320218) přebývají 4 lístky na Jethro Tull na neděli 31.5. ve 20:00 cena 990 za kus.
      Petr Řezák nabízí TAKový adresář proti čtyřiceti korunám.
      Sonja Kuchařová 16 hlásí změnu kucharova@paexport.cz a novou adresu sonjaku16@gmail.com.
      Ahoj všichni, to by se Vám mohlo hodit, Při cestě na Slovensko nebo i jako tranzit musí s sebou mít řidiči ve vozidle tzv. "Kartu prvej pomoci" - viz příloha. Podle nových předpisů MZ SR ze dne 27.11.2008 musí být tato karta, obsahující nejnutnější pokyny a nákresy k první pomoci při zranění lidí v každém vozidle! Vytisknutou Kartu je nejlépe opatřit ochranou fólii (zalaminovat) nebo vložit do jiného plastového průhledného obalu. Kartu není třeba opatřovat jakýmikoliv razítky. Karta 1. pomoci by měla být umístěná v palubní dokumentaci, někde po ruce ve vozidle, dostupná na vyžádání policie. Pokud tuto Kartu nebudete mít při překročení hranic na Slovensko u sebe, hrozí Vám pokuta ve výši 60 Euro! Slovenští policisté údajně stopují hned za hranicemi, zejména zahraniční návštěvníky a nekompromisně pokutují. Tomáš Svoboda T1.


    Přeji všem krásný začátek léta
    JaVor

    P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    PP.S. Potkají se vlk, medvěd a prase a kasají se, kdo je větší frajer a drsoň. Vlk povídá:" to já když zavyju, tak se strachy třese celý les". Medvěd povídá: "Já když zařvu, tak se třesou celé hory. Prase zamyšleně mlčí, ale po chvíli polohlasně řekne: "já když si jen lehce odkašlu, strachy se podělá celý svět".


    Kalendář akcí 2009: (ke stažení - aktualizováno 1.3.2009)
    červen
      6.-7.6. (so-ne) - 6. Cesta jenom tam / Ivan Fridrich 15
      12.-14.6. (so-ne) - 10. Tykolka - pozor, změna termínu!
      13.-14.6. (so-ne) - Stavění tábora
      14.-20.6. (ne-so) - Hlídání tábora / Petr Řehák 12
      20.-21.6. (so-ne) - 6. Cesta s láhví oblíbeného nápoje / Honza Maňák 17
      20.-28.6. (so-ne) - Cipísci v Keblanech / Kačka Beranová
      23.6. (út bez záruky) - 21. Vítání léta / Mirda Hoza 3
      26.-28.6. - 31. Letní Pantakové hry - Soběslav / Veronika Jiravová 26
      27.6.5.7. (so-ne) - Cipísci v Keblanech / Jana Dočkalová 13
    červenec
      4.-11.7. (so-ne) - Alpy nejen pro "lazary" / Tonda Rosický 1
      4.-26.7. (so-so) - Ďáblíci v Keblanech / Tomáš Stříhavka
      13.7. (po) - letní schůze na Cindě s muzikou
      25.-26.7. (so-ne) - Luďkovy Rakouské Alpy / Luděk Ledvina 16
      26.7.-2.8. (ne-ne) - Ex Vlčata v Keblanech / Honza Jeřábek, Pepa Havránek 16
    srpen
      2.-16.8. (so-ne) - Vlci v Keblanech / Roman Valina
      9.-23.8. (ne-so) - HORO, Expedice Kilimandžáro / Petr Kříž 18
      15.-23.8. (so-ne) - Ex Robinsoni (Retro 23 + 26) v Keblanech / Jirka Valda ml. 26
      22.-23.8. (so-ne) - Bourání tábora
      28.-30.8. (pá-ne) - Ex Ďáblíci v Keblanech / Koboš 2
      28.-30.8. (pá-ne) - HORO, Skalák Packiáda / Straník 3
    září
      11.-13.9. (pá-ne) - 31. lesní hry / T13
      25.-28.9. (pá-po) - 51. Velká Stezka - Potštejn / T20
    říjen
      ? zakončení cyklosezóny / Karel Moravec 16
    listopad
      20.11. (pá) - Diskotéka nejen prostraší a pokročilé, tentokrát v klobouku / Tonda Rosický 1
      27.-29.11. (pá-ne) - HORO, Poslední slanění / Marian Hořejší 3
    prosinec
      14.12. (po) - Koledování u Apolináře / T1
      16.12. (st) - Stříbrná harfa / Saša Havránková 3
      TAKové schůze - 4.5., 1.6., letní s muzikou 13.7., 7.9., 5.10., 2.11., 7.12.
    2010
    5.-7.2. - 33. Spanilka
    12.2. - Valná hromada

    Příloha
    Kočárová rallye: Vyšehrad 16. 5. 2009
        Hurá, v sobotu se konečně podařilo důstojně obrodit TAKovou "Kočárovou rallye"! Po dvou nultých ročnících se letos konečně sešlo důstojné startovní pole a i zpočátku rozpačité počasí nás nakonec podpořilo. Někteří závodníci sice dorazili bez otců, ale maminky to zvládly i TAK.
        Postupně se nás na pražském Vyšehradě sešlo devět kočárů a kompletní program stihlo sedm z nich. Na start se dostavili závodníci různého věku. Monika Součková si s dvacetidenním Tobiášem brousila zuby na zápis historicky nejmladšího účastníka, ale "nůž do zad" jí nakonec vrazila vlastní švagrová - Martina postavila na start teprve sedmidenního Michala. Nejstarší závodníci již byli schopni chůze i věcných komentářů.
        První disciplína "O nejhezčí úsměv" byla poznamenána nepřítomností Valdy jr., který se již v minulosti osvědčil, jako vhodný nestranný porotce. Naštěstí dorazily i babičky Ula a Magda, které možná rozdávaly body až příliš štědře, nicméně nikdo ze soutěžících si nestěžoval.
        Krátce před třetí hodinou vyrazil peloton sedmi kočárků na stěžejní "Procházkovou disciplínu". Cestou jsme stihli konverzovat, fotit i zabloudit. Obejít Vyšehrad přesně za 20 minut se nikomu nepodařilo, nejpřesnější byl Kilián s mým doprovodem (odchylka lehce přes 2 minuty), ale i ostatní závodníci se poměrně trefili...
        V soutěži "O nejsilnější kopulační pohyb" si Áda a Katka najaly náhradní otce a nepřebraly, Karel i Venca umí! ;-)
        "Rychlostní zkouška" patří mezi divácky nejvděčnější disciplíny. Na jinak bezproblémové trati se sice občas vyloupla tlupa turistů, ale organizátoři dokázali zajistit bezpečnost a všechny kočárky i jejich posádky se dostaly bez újmy do cíle.
        Celou akci zakončilo slavnostní vyhlášení výsledků. Vítězem Kočárové rallye z letošního května se stal Jirka Votruba s otcem Vencou, kteří si domů kromě slastného pocitu vítězů odnesli i putovní trofej a závazek, dostavit se na příští ročník, který rozhodně bude! Tradice říká, že Kočárová rallye se pořádá každých devět měsíců, takže si nachystejte termosky - příště v únoru 2010! ;-)
        Šimon


    Červnovou TAKovou schůzi vedl Petrof
    STALO SE
    # Stezka ...a 1/2 byla pěkná, ostatně viz Poradník a http://takpraha.cz/2009/090510pul24.php
    # Kočárková rallye 16.5.2009 - Poděkování Šimonovi, kdy po několika nultých ročnících byla obnovena akce, jejíž předchozí ročník v roce 1975 pamatoval z letošních soutěžících snad jen Tomáš S., tehdy v kočárku....
    AKCE
    # Cesta jenom tam - 6.-7.6.2009 - Vlak z Pardubic bude přistaven na Smíchovské nádraží v 7.30, lze přistoupit ca v 7.55 ve Vršovicích. Pojede se i po Velimském testovacím okruhu a bude navštíven Kácovský pivovar. 1/2litry do vláčku s sebou! Několik míst ještě volných.
    # Tykolka - 12.-14.6.2009 - Kdo chce jet, ať se přihlásí Karlovi Moravcovi!
    # Cesta s lahví oblíbeného nápoje - 19.6. - Sraz na Masaryčce v 17.20
    # Vítání léta - 23.6.2009 zřejmě bude
    # 31. LPH - 26.-28.6.2009 - Hlašte se a těšte se! Bude řada soutěží i pro dítky. Hlašte se o postele (tedy kdo je chce). Nároďák bude otevřen od ca 19h. Magda Součková nabízí almaru na yalmaru.
    # Červencová schůze - 13.7. hrací schůze bude na Cindě
    # Lesní hry - přihlášky budou do červencové schůze
    # 51. Stezka - září 2009 - přihlášky půjdou mailem
    # Koncert Assonance - zatím objednáno 123 lístků
    # 52. Stezka - jaro 2010 - bylo hlasováno o lokalitě: z možností Krušné hory, Český Krumlov a Rozkoš u České Skalice, byla odhlasována varinta navržená 13kou, Krušné hory, přičemž o místě zakončení se zatím jedná (Kamencové jezero u Chomutova?, Bublava?).

    ... a to bylo skoro vše

    «« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz