Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník duben 2015

PORADNÍK červenec – srpen 2015

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady(at)gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

Letní meteorologický kalendář našich předků: Druhá polovina června se nese ve znamení druhé dešťové vlny medardovského období – Svatojánských dešťů a druhé vlny se zjevným snížením srážkové činnosti – Pavlovské léto (Jánsko–Prokopské mezidešťové období). Strážková období června zrcadlově korespondují s vlnami ochlazení, pro která se vžil osobitý lidový název Ovčí chladna. Červenec je podle lidové meteorologie celý ve znamení pokračujícího medardovského počasí. Medard se v tomto měsíci rozpadá na dvě vlny zvýšení srážkové činnosti – Prokopské deště a Magdalenské deště a dvě období, která v dlouhodobém průměru vykazují nápadné snížení úhrnů srážek – Markétské léto a Léto svaté Anny. Anenské léto zasahuje do prvních srpnových dnů, po něm v dlouhodobém průměru následuje poslední medardovská srážková vlna – Peperské deště. Po nich přichází tzv. Bartolomějské léto (období srpnových poklesů teploty) a dále Augustinské léto, které v posledních srpnových dnech někdy již přechází do tzv. Jiljského ochazení. Ve dnech na přelomu prvé a druhé dekády srpna končí také období tzv. vrcholného léta neboli Psí dny (Letní psí dny). [Velký pranostikon, Zdeněk Vašků 1998, Academia 2002]

Keblany 2015
Postaveno! Foto © Tomáš Stříhavka

Zprávy z rady:
  Rada zve členy TAKu na letní schůzi, která se koná v pondělí 13. července 2015 od 18.00 h již tradičně na Cindě.
  Rada se sešla 22. června u Haštalského dědka.
  Rada plánuje na podzim 2015 koncert pro TAK. Veronika Jiravová T20 jedná se skupinou Hop trop. Zatím není nic závazné.
  TAK má nová úřední razítka. Pro případné použití jsou k dispozici u Majitele TAKu, zástupce majitetele a účetní.
  Jednička má v úmyslu umístit na internetu fotografii z 50. výročí ve Zderazi, kde by u každého člověka bylo po kliknutí viditelné jméno. Rada rozhodla: Jméno může být u postavy na fotce zveřejněno pouze v případě souhlasu dané osoby. V případě zveřejnění fotografie by tato měla být jen na stránkách TAKu.
  Čtvrtý Almanach je téměř dokončen, prodejní cena bude pravděpodobně 350 Kč.
  Členské příspěvky na rok 2015 lze platit převodem na účet č. 2000317496/2010, VS 2015 xx (kde xx je dvoumístné číslo Trasy), Kč 250,- Kč/os, do zprávy pro příjemce uveďte jméno platícího.

10. CJTStalo se:
  Jubilejní 10. Cesta jenom byla 6.-7. 6. 2015. Tradiční výlet historickým motoráčkem M131 zvaným „Hurvínek“ byl jako vždy s několika kulturně-vlastivědnými zastávkami. Na Masaryčku dorazili všichni včas. Po několika Benediktech jsme zastavili v železničním zkušebním okruhu VÚŽ u Velimi, a Zdeněk Moureček T20 provedl zkušební halou Výzkumného ústavu kolejových vozidel. Poté jsme projeli Nymburk a Kopidlno k další zastávce na trati Kopidlno – Dolní Bousov v Dětnicích. Nechali jsme si nadávat ve středověké krčmě, prohlédli zámek, pivovar, městečko a vyrazili k cíli na trati Mladá Boleslav – Mšeno do zastávky Sudoměř u Ml. Boleslavi. Vedro jsme díky Benediktovi a otevřeným oknům snášeli dobře. Zakempovali jsme na louce u malého železničního minimuzea. Pekli jsme buřty, jezdili na drezíně, oslavili hotovou pančelku a hráli do dvou hodin.Byla krásná, inu letní noc. V neděli jela větší šást lidí Hirvínkem zpět do Prahy, někdo šel na Bezděz, jiní do kokořínských skal. Díky za krásný víkend Ivane Fridrichu T15. – Fotoalbum…
  16. cyklospanilí jízda Antonie Tykolové se konala 12.–14. 6. 2015 v okolí Hlavatic u Zbirohu. Spalo se v Rekreačním středisku Hlavatice u Zbirohu. Zúčastnilo se 46 lidí. Noclehy byli v hlavní budově a v chatičkách, pivo Rychtář. V pátek jelo dost lidí vlakem do Berouna a odtud na kole, nebo od vlaku z Kařezu a Hořovic, někteří jeli na kole z Prahy,bylo více automobilistů. Bylo velké horko. V sobotu jsme jeli na společný výlet do  Nového Jáchymova do Penzionu Diana, po obědě za občasného deště jsme jeli do Broum, kde na hřišti čepovali pivo Matuška z pivovaru Broumy. Měli několik druhů, vše dobré, ale drahé, půllitr za 50,- Kč. Za občasného deště jsme ujeli 52 km. V neděli si udělali automobilisté výlet po okolí,  někteří jeli vlakem do Berouna a odtud na kole, někteří jeli na kole do Berouna a odtud vlakem. Okolo 15ti nás jelo na kole přes Beroun až domů. Opět bylo velké horko, takže bylo víc osvěžoven. Karel Moravec T16. – Fotoalbum…
  37. Letní PanTAKové hry v Soběslavi se konaly 19.–21. 6. 2015, sice za chladného počasí, sle jen s přeháňkami deště.
Je to už víc jak týden, co jsme si užívali bezva atmosféru na Pantakovkách. V sobotu brzy ráno nás sice čekal déšť, ale než jsme vstali všichni, bylo již po dešti. Letos jsem konečně na vlastní oči viděla, jak se připravují provázky na vztyčení vlajky. Vlastně je to taková první sobotní sportovní disciplína, kterou na celé čáře vyhrál Vítek Bedřich. A příští rok se můžete zapojit také, sraz v 9 na tribuně :-).
A pak už to jelo jako na drátkách, zahájení a hned se rozbíhaly i disciplíny včetně míčovek podle Sašova propracovaného herního rozpisu. Poprvé se letos utkala juniorská družstva tras 20 a 26 +8 v přehazované. Byl to nervák a ve třetím setu vyhrála Dvacítka. Došlo i na dětský fotbal – ale to již byl přátelský zápas. Letos se nám na Pantakovkách objevila řada nových borců, kteří nás doslova oslnili svými výkony. Trasu 14 velmi posílila Radka Polanecká, která hrála úžasně nohejbal, velmi promluvila i do víceboje a o volejbalu, který hraje, ani nemluvím. Potenciální tchýně Jana Chloupková má jistě radost:-). A v pánském pinčesu nás oslnilo finále v podání Františka Příhody z trasy 23 a Michala Suchana z trasy 8, který po zásluze zvítězil. Doufám, že na Pantakovkách nebyli naposledy. Střední cena Lužnice si již našla své stabilní místo na novodobých Pantakovkách, letos běželo 10 běžců dospěláků a junior Ondra Beran (ročník 2003), který nás svým výkonem naprosto dostal. Na závěrečný start běhu Pí půl se postavilo široké spektrum závodníků, startovaly zástupci  ročníků 1940 – 2008. Smekám před všemi, co dokončili celý víceboj.
Počasí nám přálo, takže se vše stihlo. Občerstvení i přes rekonstrukci haly fungovalo báječně. Spaní v tělocvičně a ubytovně A nebylo letos úplně optimální. Příští rok už budeme mít zase obě tělocvičny a tedy i všechny sprchy. Ani bulharští dělníci, by již neměli okupovat ubytovnu A.
A co se večerních posezení týče, tak Zavadilka byla skvělá, vydrželi s námi do 2:30 ráno. Nic nebyl problém a úsměv jim vydržel až do konce. A sobotní kemp? Byla tedy pěkná kosa, chvíli byla fronta na jídlo, ale jinak myslím byla pohoda. Bylo to jiné, než v Nároďáku, ale milé. Opět jsme opouštěli areál kempu až kolem 3. ráno po smršti krvavých zad:-).
Děkuji všem, co se intenzivně podíleli na přípravě i realizaci her, díky všem co přijeli a zapojili se, díky počasí a díky Zavadilce a Kempu, že mají rádi své hosty a nebojí se improvizace, což je v Soběslavi ojedinělé.
Ahoj za rok v Soběslavi, zapište si termín 17.–19. 6. 2016.
Veronika Jiravová T20
Prosím o fotografie pro TAKový web, JaVor
  26. Vítání léta v úterý 23. června bylo letos dost studené, ale jinak tradičně krásné.
– Vojanky 2015 máme za sebou, děkuji všem, kteří dodrželi vysokou úroveň i po čtvrtstoletí vzájemného setkávání. Ve srovnání s loňským rokem nedorazila tak čtvrtina účastníků, důvodem bylo patrně počasí. Bylo to bezva, rád akci za rok opět připravím.
A co se mě nelíbilo? V závěru kolem půlnoci jsem několik lidí požádal, ať raději lavičky neuklízí, byli natolik pod vlivem alkoholu, že by mohli inventář zahrady při přenášení vážně poškodit. Největší binec po sobě nechala parta která sídlila na trávě mezi rybníčkem a WC. Nejvíc problematičtí byli z hlediska ústroje a chování ti, kteří byli někým pozváni. Prosím, nedělejte z naší akce veřejnou záležitost. Na jméno Křemílek se ohlásilo nejméně pět osob. Příští rok vpustím do Vojanek pouze ty, které budete osobně doprovázet a tím za ně přebíráte zodpovědnost. A těším se na příští rok Mirda hoza T3. – Fotoalbum…
– Vážení, je vidět, že Tvoje akce za těch už (neuvěřitelných) 26 let si vydobyla takové postavení, že je zřejmě oblíbená i v těch nejvyšších (nebeských) kruzích, které si prostě nedovolily udržet špatné počasí až do večera a oblohu nám krásně vymetly, byť podle teploty to chvílemi vypadalo, že spíše vítáme podzim, než léto.
TAKže  bych ti chtěl jménem TAKu a spřízněných duší poděkovat a jsem rád,  že nehodláš polevit.
Zakončil bych zvoláním, které jsem zaslechl po prvním ročníku: "Tak to se vám, pane Hozo, tedy povedlo!" K tomu už bych jen dodal "zase!“ Vláďa Roith T14.
Vítání léta předcházelo: Jelikož si Můra chystal opět vodnický obleček, domluvil se Mirda s panem Pavlišem  na čištění dna jezírka po vypuštění vody, neboť dno bylo zabahněné i jinak zanežáděné. Akce proběhla 16. června dopoledne. Přihlásili se brigádníci Permon a Evžen a přišli i další. Pan Pavliš, Mirda a vodník všem děkují.
  Seriál o pidi – mini – malých – trasových stezkách doplnila Šestka a Jedničku jsem opsala z jejich stránek.. Celkem tedy napsalo jen sedm Tras, věřím, že napřezrok bude seriál kompletní.
Pidistezka Jedničky, Malá skála jaro 2015. K nápadu podívat se zase do Českého Ráje mě inspirovala trasa 13. , která tam pořádala podzimní pidistezku 2014. Začala jsem hned na internetu hledat ubytování v okolí Malé Skály. Na říjnové slezině jsem o nápadu mluvila s Jimmym a ten mi nabídl spolupráci. Nakonec tip na rekreační zařízení ARA našel on na internetu. A já jsem s nimi hned začala komunikovat . Dostali jsme výhodnou nabídku a koncem října jsme s Jimmym jeli areál prohlédnout. Ubytovatelé byli velmi vstřícní a po odsouhlasení termínu a místa konání jarní pidistezky na listopadové slezině , jsem poslala závaznou objednávku. Zároveň jsme začali vymýšlet výlety , tak aby se mohli zúčastnit všichni. Jimmy je krásně popsal a byli jsme na jaro připraveni. A já jsem se ujala vybírání peněz za pomoci Naďi . Začátkem května jsme s obavami sledovali předpověď počasí , které nakonec vyšlo. Všichni přihlášení přijeli tak jak měli , což je skoro zázrak. Děkuju jmenovitě za pomoc Nadě s financemi i vybíráním za pivo, Tomášovi a Henrimu za sud piva , Věře s Hankou za vybrání peněz za pivo a nejvíc Jimmymu za spolupráci. A všem za krásnou atmosféru a společné výlety.
Za organizátory Helena Borovičková T1
Malá Stezka Šestky – Kohoutov 2015 (10 let na druhém břehu řeky)
Tak po letech zase v Kohoutově. K této obci má řada z nás staré osobní vazby – běžky, pěšky, vánoce, velikonoce, keramická škola, atd. Ale hlavně kamarádi Starosta a Radosta, v těchto funkcích se v minulosti pravidelně střídali Vašek Valášek a Radek Tyrner. Ale už se nestřídají, poslední společná akce v Kohoutově bylo rozloučení s Ródou v místním kostele. Už je to 10 let, odtud pak pramení motto v názvu této malé Stezky.
Sjíždíme se v pátek tradičně v Penzionu Kohoutov, vítáme se s Vaškem a jeho rozvětvenou rodinou, počet pamětníků postupně narůstá až na výsledných 33. Uvítací večer se pomalu rozjíždí v tradičním duchu – nápoje všeho druhu, kytary a zpěv. A pak to jede až do časných ranních hodin (02 – 03 hod.)
V sobotu jdeme do Kuksu – procházka lesem a už jsme na pokraji historického areálu – u parkoviště nás vítá sympatická dřevěná občerstvovna s útulnou zahrádkou, no vynechte to. Nakonec přece jen odtrhneme ret a jdeme na prohlídku areálu - pěkné počasí, sochy, davy návštěvníků, špitální bylinková zahrada a nakonec objev - opuštěný hřbitov (viz dokumentační fotografie s názvem „ Pedrák jednou nohou v hrobě“.)
Vydáváme se na zpáteční cestu po červené podél Labe, cestou uskakujeme před řítícími se cyklisty, kterým se cyklostezka zdála příliš fádní. Ve  Stanovicích  odoláme lákavé restauraci Mlýn a odbočujeme do Choustníkova Hradiště. Tam konečně zastávka – hospůdka „U dvou borovic“ – velký výběr jídel a piv – doporučujeme. Odtud pak mimo značky přes kopec do Kohoutova, přes místní část Ferdinandov. Tam jsme odchytili jazyka, či spíše byli jsme odchyceni místním zapomenutým trempem-chalupářem, který nás nezištně (pár loků slivovice nepočítaje), vede lesem až na dohled věže kostela.
Po večeři pak v místním kostele vzpomínáme na Ródu – důstojná atmosféra, tma, pouze svit svíček, chvějící se stíny na stěnách a ……… do toho najednou spustí varhany Radkovu oblíbenou Na věky tu přeci nejsi  (a pak se ubraň slzám). To vše dík Jarmile, Evě M. a hlavně Vlaďce, která tak rychle ovládla ty varhany.
Ráno pláče i počasí – prší asi do 11 hodin – kam tedy dnes?  Vyřešil to neposedný Pedrák: nablížíme to částečně auty a vylezeme na Zvičinu. Začínáme ve vsi Nové lesy a pak starým lesem do Bílé Třemešné, kde nás nejdřív zlákala cukrárna VÍT a VNUK – slovem vynikající zákusky, diety jdou stranou, pak oběd U Šmídů a konečně do stopy, stoupáme na Zvičinu. Tam krátká zastávka a pak zpět. Já se vezu s Mokroškou autem, protože se mi na značkových italských pohorách  v průběhu 1 hodiny urvaly podrážky na obou botách.
Takže s dámským kripl-triem (páteř, slepák, kotník) stíháme ještě natrhat pampelišky a vyzdobit kříž  na místě Radkovy nehody, pak navštívíme Vaškovu domácnost, včetně keramické dílny jeho ženy ( bez nákupů se to neobešlo). A už je tu večer s obvyklým programem (hudba, zpěv), ale s neobvyklým anebo na Šestce spíš s tradičním elánem  a končíme až někdy mezi třetí a čtvrtou. Dík patří kytarovým virtuosům Pavlovi, Pedrákovi , Kačabovi  a na neposledním místě Vladěnce – ať nám všichni ještě dlouho vydrží.
V neděli  dozvuky, návštěva Radkova hrobu, ovšem nejlepším dozvukem byla exkurze u Jarmily v  keramické škole, spojená s přednáškou o historiii kohoutovského kostela  a o aktivitách Občanského sdružení Kohoutov. Počkáme ještě na nedělní polední zvonění kostelních zvonů (z CDéčka) a rozjíždíme se domů.
Na tuhle stezku budeme mít jen ty nejlepší vzpomínky – nesmíme zapomenout na poděkování organizátorům – Jarmile, Vaškovi a jeho rodině. Co víc si možno přát? Snad tedy za 10 let zase nashledanou (na tom či onom břehu). Rosťa Čihák T6
Třináctka měla jarní Ministezku 30. 4. – 3. 5. 2015 v Kutné Hoře v domově mládeže Čáslavská ul. u plaveckého bazénu. Uspořádali Kateřina Stárková a Michal Myšák Valíček.
Šestnáctka měla malou Stezku 24.–26. dubna.

Informace:
  24. Luďkovy Alpy v termínu 14.–16. 8. 2015 budou, informace zašle Luděk přihlášeným.
  37. lesní hry 11. – 13. září 2015 spolupořádá Trasa 13 a 14. Ferda Mravenec srdečně zve na víkendový pobyt v mraveništi na nejmenovaném místě v Čechách a velmi se na všechny chvosnatky, rybenky, jepice, vážky, pošvatky, snovatky, strašilkovce, cvrčkovce, škvory, rovnokřídlé, strašilky, drobnělky, šváby, všekaze, kudlanky, třásnokřídlé, ploštice, křísy, mšicosavé, pisivky, vši, brouky, blanokřídlé, siťokřídlé, střechatky, dlouhošijky, řasnokřídlé, dvoukřídlé, srpice, blechy, chrostíky a motýly těší.
Ferda Mravenec je milostivý, soutěže budou vhodné i pro dříve narozené!
 V případě potřeby Ferda některé úkoly přizpůsobí fyzickým možnostem účastníka, takže není třeba se bát přihlásit.
Poplatek za účast zašli na účet Ferdy Mravence č. 2500228174/2010, napiš variabilní symbol 131437 a do zprávy pro příjemce celé jméno účastníka. To celé nejpozději do 31.8.2015, poslední den doručení platby je 4. 9.2015. TAK 414 Kč a neTAK 455 Kč (13 × 35). Cena nezahrnuje dopravu do mraveniště i zpět mezi lidi. Cena zahrnuje stravování all inclusive po celou dobu pobytu v mraveništi.
Stránky k lesním hrám otevřeny! Hlaste se hned, nejpozdějí do 31. 8. 2015!
  57. Stezka 24. – 28.9.2015 v kraji severně od Plzně se zakončením na Velké louce v Plasích – pořádá Patnáctka, ředitelé Ivan Fridrich a Frank Vitha. Přihlášky pro jednotlivce jsou přílohou Poradníku a jsou k dispozici na stránkách TAKu společně s přihláškou trasovou. Uzávěrka Přihlášek bude 5. 9. 2015.
Stezkové poplatky: vložné včetně jízdného – TAK 350 Kč, neTAK 400 Kč. Vložné bez jízdného – TAK 250 Kč, neTAK 300 Kč. Vložné s cestou stezkovým vlakem tedy je o pouhých 100 Kč vyšší než bez vlaku. Zvláštní vlak vypraví Juniormarketing/Posázavský Pacifik. Bude zákaz postávání/kouření na lávkách mezi vagony. Na konci vlaku bude neprůchozí "klidný vůz" pro odpočívající. Pořadatelé prosí aby byly na účet TAKu zasláno i dílčí – částečné stezkovné, je třeba zaplatit zvláštní vlak.
Sraz účastníků na slavnostní zakončení Stezky bude na Velké louce u kláštera Plasy v pondělí 28. 9. 2015 ve 13.15 hodin.
Veškeré informace k 57. Stezce… Tabu noclehy ještě nenahlásily Trasy 20, 21 a 23.
  Vážení, minulý víkend jsme byli zajišťovat noclehy na podzimní Stezku. Tedy potvrdit to, co jsme měli domluveno již dříve, podívat se a doladit podrobnosti. Vše jsme měli již nějakou dobu nahlášeno Janě Vorlové a naše noclehy byly nahlášeny mezi TABU noclehy na webu. A jaké bylo naše překvapení, když jsme dorazili do Rabštejna do Loveckého klubu Hubert, kde nám řekli, že se již někdo z TAKu si opět snažil rezervovat ubytování z PÁ na SO. Tedy na dobu, kdy máme rezervován nocleh my. Rezervaci podrželi nám. Ale vážení, skutečně nás to naštvalo! Protože to je stejná historie, jak jsme přišli o nocleh v Lysicích na minulé Stezce. Měli jsme ho rezervován, byl mezi TABU noclehy, a stejně si jej rezervovala jiná Trasa. Takže vám, kteří jste se o to pokoušeli, vám sdělujeme, že Lovecký klub Hubert patří nám! A budeme jej bránit s půllitry v rukou :-). Vás ostatní varujeme, jsou mezi námi tací, kteří nectí pravidla TABU noclehů a klidně se vám nasquatují do vašeho noclehu. Honza Sierociński-Vaněk T26
  V kalendáři umístěném na TAKových stránkách jsou inzerovány a průběžně doplňovány i akce nesouvisející přímo s TAKovým děním, tedy různé koncerty, výstavy apod.
Boika, sponzorský dar 2006   Propisky s logem TAKu zmizely téměř okamžitě, a to i přesto, že jich bylo objednáno o sto více než bylo zamluveno. Lenka zjišťuje, zda zájem trvá a je tak velký, že by se propisky přiobjednaly, tedy pište
  Lenka Borgesová T18 stále nabízí odznaky 50. výročí TAKu, 35 Kč/ks.
  Jana Vorlová T14 stále nabízí adresář TAKu 2015–2017 za 40 Kč/ks.
  Mirda Hoza T3 poreferoval na červnové schůzi o rozhledně Boika u Českých Lhotic. V průběhu let věnoval TAK na stavbu a údržbu Boiky již přes 100.000 Kč (sbírka u členstva a výnosy z Vítání léta). Momentálně potřebuje rozhledna opravu (info též v Poradníku 06/2015). Přispět můžete jakýmkoliv obnosem na účet TAKu č. 2000317496/2010, kdy do zprávy pro příjemce napíšete Boika. (Fotka je z roku 2006.)
Informace o rozhledně Boika, kterou TAK sponzoruje, si přeštete na našich stránkách.

Ze společnosti:
  Ve čtvrtek 25. června nás po těžké nemoci opustila dlouholetá stezkařka a kamarádka Ing. Hana Navrátilová z Pětky. Hanku doprovodíme na její poslední Stezku na dlouhém vandru ve čtvrtek 2. 7. 2015 ve 13.00 hodin v Ústřední obřadní síni v Praze na Olšanských hřbitovech.

Inzerce:
  Ráda bych oznámila, že před několika dny vyšel druhý díl Zpěvníku kompletní tvorby Wabiho Ryvoly "Poselství" – texty, akordy, notový záznam, fotky... Oba díly jsou k dostání zde: http://www.trampsky-magazin.cz/obchod/knihy-publikace-a-casopisy-2/. Kdo má rád Wabiho písničky, neváhejte - jedná se o zcela unikátní počin! Wickie - Saša Ryvolová T4.
Chtěla jsem si objednat oba zpěvníky velmi mě pobavila tato věta: "V případě osobního odběru nám napiš doplňující poznámku, v který den se ti to bude hodit nejvíc a nějak se spolu dohodneme." Tak nevím, co s tím… JaVor
  Pro všechny, kdož si občas rádi zajdou do letního kina mám potěšující informaci. Letos opět kompletně zajišťuji provoz letního kina v Karlíně. Filmy nejsou žádné vykopávky a vstup za 50 korun, no nekup to. Hraje se kromě pondělků téměř denně. Podívejte se na program karlinske-filmove-leto.cz . Tam najdete i možnost dopravy na místo. Točené pivo a klobásy zajištěny. Chceteli vědět více, tak rád zodpovím vaše individuální dotazy. Začínáme 11. června. Zdeněk Kocábek T17.
  Termíny pro volný byt v Paříži – 3.–6. 7. a 14. 7.–6. 9. Byt je dvojpokojový, 48 m2, s  vybavenou kuchyní (plynový sporák bez trouby, mikrovlnka, ohřívací konev) a velkým balkonem situovaným na jih. V ložnici je dvojpostel 200 × 160 cm, v obýváku pohovka a měkký koberec. Přikrývky a polštáře pro 2 osoby k dispozici, nikoliv však povlečení a prostěradla, ty prosím s sebou. Internet (kabel a WiFi) a neomezené telefonování na pevné linky v Evropě a Severní Americe zdarma (v USA i na mobily). Byt je situován 5 minut od stanice RER B  Robinson, odkud je spojení do centra (20 min), na letiště CDG (1h, některé vlaky přímé, u jiných 1 přestup bez změny nástupiště), letiště Orly (45 min, 2 přestupy). Parkování v kryté garáži k dispozici. Příspěvky na činži/výlohy: Prvních 5 dnů – 1-2 osoby: 1200 Kč/den, 3-4 osoby: 1800 Kč/den. Další dny 25% sleva. Další informace na požádání emailem Jirka Kozelka, kozelka.jiri(at)gmail.com.
  Schladming 2016 – sjezdové lyžování v termínu 6. 2.–12. 2. 2016. Domeček jen pro nás. Cena 6 650,- Kč zahrnuje celodenní stravu, bydlení, dopravu bez nočních přesunů.  Pokoje jsou čtyřlůžkové (2× palanda) obsazuji přednostně po 3; každý pokoj má své WC a koupelnu.  Vaří náš kuchař z čerstvých rakouských potravin.  Vlastním busem jezdíme postupně k různým sjezdovkám. 
Chalupu je třeba potvrdit.  Proto  vybírám zálohu. Pokud by byl malý zájem, tak zálohu v plné výši vrátím. Prosím o brzkou reakci, Leoš Hořínek T6, kontakt 602 493 755, horinek.leo(at)seznam.cz

Přeji pěkné kdy a krásné zážitky z dovolených
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2015 - ke stažení...

Přílohy:
57. Stezka – přihláška jednotlivci
57. Stezka – přihláška za Trasu

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz