Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník březen 2011

PORADNÍK duben 2011

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 1061106866/5500
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: To, co považujeme za pravdu, je výsledkem toho, jak vnímáme svět našimi pěti smysly. Smiřme se s faktem, že každý se v daný moment chová tak, jak nejlépe umí. (Kjell A Nördström)

    Zprávy z rady:
      Pravidelná schůze bude v pondělí 4. dubna v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Rada prosí uchazeče o pořádání 54. Stezky, která bude na jaře 2012, aby se hlásili, o pořadateli by se mělo rozhodnout na červnové schůzi.
      Rada vyhlašuje Velkou radu na pondělí 18. dubna 2011. Vážení šéfové, sejdeme se v 18:00 hodin v salónku restaurace U Benedikta (Benediktská 11, P1 - odbočka z Dlouhé prakticky proti průchodu do Divadla v Dlouhé). Těšíme se na vás a věříme, že při sedmi druzích Bernarda probereme i nejzapeklitější záležitosti s lehkou hlavou.
      Rada znovu připomíná, že před organizováním trasových akcí je třeba projít kalendář akcí TAKovích, aby termíny nekolidovaly.
      Rada prosí, abyste svými hojnými příspěvky podpořili vznik almanachu k 50. výročí TAKu. Jednotliví redaktoři vás budou v průběhu roku oslovovat a žádat konkrétní informace a články. Ovšem nic nestojí v cestě tomu, abyste vyvinuli vlastní iniciativu.
      Platit příspěvky je možné na účet TAKu č. 10 61 10 68 66 / 5500 (Raiffeisenbank a.s.) za těchto podmínek - variabilním symbolem bude příslušný rok a dvoumístné číslo Trasy, např. 201104 nebo 201114 atp. Ve zprávě pro příjemce uvedete jméno a přijímení platícího. Doporučujeme současně emailem poslat informaci o platbě Janě Stádníkové nebo Soně Vašicové.

    Stalo se:
      Shnilka 4. - 6.3. - Šumava, Nové Hutě, penzion Jiskra - byla senzační.
      Přechod Velké Fatry - letos byl přechod spíše jarní (méně sněhu, hezké sluneční dny s pěknou viditelností. Tradiční zastavení u pomníčku Mileny Řezníčkové a Ivana Štefka. Zazpívali jsme jim, rozsvítili svíčky.... a vzpomněli i na další naše kamarády, kteří by byli rádi s námi, jako na Tomáše Černého. foto... a video ... (PaS t1)
      40. Aprílový bál 1.4. v KC Vltavská, kde k tanci a pobavení hrál Malý Taneční Orchestr Universal Praha (Sklepáci) - foto...
    Ohlasy:
    - Dne 1. dubna 2011 proběhl v KD Vltavská Aprílový TAKový bál. S ohledem na poměrně nesnadno uchopitelné zadání se masky účastníků pohybovaly v značně širokém spektru. Námořník, Brouček, Superman…
    My s Václavem jsme zvolili originální úbory jemenských muslimů, které jsme si přivezli z jedné z našich cest. Jsme detailisté, takže jsem pro větší údernost k úboru přidala ještě plastový granát, který mi ovšem už během dvou tramvajových zastávek maně vyklouzl a elegantně se prokutálel vozem MHD mezi pasažéry… Do vrabců jako když střelí!
    Dál už večer probíhal (alespoň se tak jevil) poměrně standardně. K tanci, poslechu, ale i vizuálním vjemům hrál (dle našeho soudu výborně) Malý Taneční Orchestr Universal Praha a většina účastníků se, jak doufám, vzdor předchozím rozpakům stran výběru kapely, bavila skvěle. Zvlášť vysoce bych hodnotila pěvecké i taneční výkony Franty Skály.
    Ráda bych podotkla, že jsem hrdá na to, že jsem členkou tohoto společenství - krom dalších důvodů i proto, že z hloubi duše obdivuji schopnost a ochotu lidí, často ve značně pokročilém věku a namnoze i vysokému společenskému postavení a pracovnímu nasazení aktivně provozovat happening. Pozorovat váženého pana
    profesora Matfyzu v důchodovém věku, an trsá „na plné koule“ s luznou paní doktorkou v mladistvém úboru z 60. let je balzám pro mou duši. Z druhého pohledu oceňuji i ochotu mladé generace podílet se na jančení nás - flexibilních staříků. Skloubení těchto dvou elementů (např. v předtančení) je důkazem, že naše společenství je stále živé a nežije pouze z historie - byť slavné. Osobitá choreografie ve „Sklepáckém“ stylu korespondovala s celým pojetím večera - škoda, že nedošlo na obvyklou půlnoční reprízu! Ráda bych si ji užila ještě jednou.
    Užili jsme si to – i přes to, že jsem se místy v černém šaršafu s průzorem pouze pro oči trochu dusila. Před druhou hodinou ranní kapela dohrála a všichni se ubírají do svých domovů, aby zaslouženě spočinuli. Wickie a Wašek T4 (Celý čláenk www T4...)
    - Pár slov k bálu. Ti Sklepáci mi úplně nesedí, ale, zvlášť poté co ubrali decibely, zase nevadili. A sdílím ten úžas a nadšení nad tím společenstvím... ať nám to vydrží. ToRo T1
    Další ohlasy v příloze

    Informace:
      Zveme všechny příznivce nezávislého cestování, modrých dálek a vzdálených obzorů na cestopisný pořad "Stezkami Zlatého trojúhelníku" (Thajsko, Barma, Laos a Kambodža), který uvedeme v úterý 5. dubna 2011 od 19:00 hod. v pražské čajovně "V síti" (Jana Masaryka 46,
    Praha 2 - Vinohrady). Thajsko, Barma, Laos a Kambodža nejsou jen skvostné pláže na pobřeží, ale také etnické vesničky horských kmenů v oblasti „opiových stezek“ v pohraničí, pestré plovoucí trhy, překvapivé přírodní úkazy a romantický západ slunce nad nejdelším teakovým mostem světa... Neuvěřitelné množství architektonických památek včetně fascinujícího khmerského komplexu Angkor, vyjížďky na slonech a třeba i malá vycházka s živými tygry. Více na http://bit.ly/dHYLer. Saša Ryvolová, 4. Trasa
      V úterý 5.4. ve 20.00 v Balbínce další koncertní vystoupení, Míla Fuxa band - Ludmila Fuxová, Pavel Hryzák, Jiří Kozel, Honza Papež. Zveme všechny známé i neznámé, aby se s námi podíleli na vzniku prvního oficiálního live-cédéčka v dějinách tohoto uskupení.
      Přátelé Někteří z Vás vyjádřili zájem o naše zážitky a poznatky z lednové cesty do Jemenu. Jim je určena zpráva , že promítání fotek a improvizovaná přednáška na toto téma se bude konat ve středu 4. května od 18 hod. v zasedačce na mém pracovišti EUROVIA Services, U Michelského lesa 370. Praha Krč. Jedna zastávka (Michelský les- (na znamení) ) linek 106,114,170 z Kačerova směrem ke Thomayerově nemocnici. Luděk Ledvina
      26. Půltá Stezka - Zdravím přátelé stezkaři a milovníci kamení,
    dovoluji si Vás za pořádající 26. trasu TAKu pozvat na 26. „Kamennou“ půltou stezku, která se bude konat v oblasti přírodniho parku Džbán (JZ od Loun), v termínu 6.5. (pátek) až 8.5. (neděle) 2011. Státní svátek je bohužel tentokráte v neděli, takže se prodloužený víkend nekoná. Ale i tak doufáme v podařenou akci, podpořenou pěkným počasím (v každé trase bude namísto hejtmana jeden druid, který kromě organizačních věcí bude mít na starosti udržování nebe bez mraků) a zajímavou, bohatě kamenitou krajinou.
    Hlavní zajímavostí v oblasti jsou tzv. Kounovské řady (nebo) na náhorní plošině Rovina (526 m. n. m.) s přilehlou naučnou stezkou, zříceniny hradů Pravda a Džbán a další kamenitosti.
    Z těchto důvodů jsme si dovolili stezku nazvat „Kamennou“ s podslogany „Hrajeme si s kamením“ (kdo nezná tak tady http://www.youtube.com/watch?v=lU9ZvQDS1eE), „Pěknej kámen“ (narážka na vtip, který vymyslel Wojtíšek a určitě Vám ho rád poví (párkrát)) a interním „Třináctiprdelní“ (kdo rozluští, bude pochválen).
    Noclehy máme připravené až pro tři trasy v obcích Mutějovice, Domoušice a Milostín a ustředění bude v sobotu u lesního kostelíka Sv. Vojtěcha poblíž Kounovských řad. Jelikož dáváme přednost vlakové dopravě a ta je v okolí prazvláštní, skoro by se dalo říci z doby kamenné, doporučujeme odjezd v pátek z Prahy již v 17 hodin. Pro ty, kteří nestíhají je další možností vlak v 19h (ovšem s příjezdem do noclehu okolo půl desáté). V případě, že dorazíte jindy nebo jinak než těmito vlaky, napište do poznámky v přihlášce, jak a kdy). V noclezích budou zajištěny večeře a na požádání i snídaně, spaní v klasickém stezkovém stylu v sálech nebo tělocvičnách.
    Přihlásit se lze elektronicky (preferujeme) na stránkách TAKu (http://takpraha.cz/index.php bude vyvěšeno během dneška 27.3. – díky Jani) nebo mně osobně na dubnové (4.4.) a květnové schůzi (2.5.). Uzávěrka přihlášek je 2.5. o půlnoci. Platit můžete převodem na účet TAKu (1061106866 / 5500, variabilní symbol 26 a dvoumístné číslo Vaší trasy a do zprávy pro příjemce zadejte Vaše příjmení a jméno, výsledkem tedy bude např. v.s. 2608 a Oblázek Jaroslav) nebo při přihlašování se na schůzi. Cena je naplánována na 170 Kč pro členy TAKu a 200 Kč pro nečleny.
    TAK se hlaste a budeme se na Vás těšit
    Za trasu 26, Jirka Valda ml. (valda26@centrum.cz, 721706020)
    Formulář pro přihlášení...
      Ve středu 25. května vypluje parník Odra pod TAKovou vlajkou na až pěti hodinovou plavbu za 250,- Kč. V POHODĚ NA VODĚ aneb Mořský vlk (elegantní či ležérní lodník) v náladě. Nalodění v 18:18 hodin v přístavu (molo) Rašínovo pobřeží K tanci i poslechu nám zahraje Bridge band. Celou akci zaštiťuje jirka Domlátil T8.
      Termín 33. Pantakovek 24. - 26.6.2011 je již potvrzen. V brzké době očekávejte zahájení přihlašování, bude již tradičně na stránkách TAKu.
      Letní "Bystřička bude letos v chatové osadě Heřmanice v Podještědí od neděle 17.7. do 24.7.2011. Kapacita je naplněna, informace podá Veronika T20.
      Hlaste se Luďkovi na letní Alpy, které budou v termínu 12. - 14.8.2011.
      33. lesní hry - Případní pošetilci, kteří budou mít tu odvahu neplnit koláče sledovanosti superakčních televizních filmů a i přes varování se dostaví v pátek 9. září na místo nepovoleného srazu pod záminkou účastnit se jakýchsi 33. lesních her, budou okamžitě zatčeni, obviněni, odsouzení a deportováni do nápravních zařízení, odkud pak budou mít (možná) v sobotu 10. a v neděli 11. září příležitost (ovšem velmi, velmi malou) k zosnování útěku a k případnému návratu ke svým blízkým.
    Trasa 14
      53. velkou Stezku uspořádá Trasa 11. Jediný návrh se zakončením 30.10. (11.11.2011 mínus 11 dnů) ve Veselíčku u Milevska představili Žán a Jirka Valda sr. Pořadatelství bylo téměř jednomyslně schváleno (dva byli proti, nikdo se nezdržel hlasování) a tak můžeme začít rekognoskovat lokality Onen Svět, Česká Sibiř nebo Čertova hrbatina, místo, kde se dotýkají čtyři okresy - Benešov, Příbram, Písek, Tábor.
    Tabulka tabu noclehů 53. VS - noclehy má šest tras.
      Zde je TAKové fórum http://takpraha.cz/diskuse.php a téměř zeje prázdnotou. Pokud uvidím větší pohyb, není problém rozdělit diskuse například na "Politika", "Inzerce", "Obecné" a podobně. Zkrátka podle poptávky. (První příspěvek k DPH už je tam.)

    Ze společnosti:
      S ohromnou radosti oznamujeme, ze se nám 4. března v 08:30 hod. narodil Mareček (3660g, 51cm). Zdraví Jana a Roman Benečtí.
      V sobotu 26.3. zaznamenali na trase 26 další přírůstek. Erika porodila Kiliánovi brášku (3,75 kg/49 cm). Rodiče - Ondřej "Šimon" a Erika - tentokrát nešli při výběru jména do extrémů a zvolili jméno v ČR asi 4x častější - Jeroným. [Pozn. red: Internet vyplivl inormaci, že Kiliánů je v ČR 44, Jeronýmů 187 a Jeronymů 29.]

    Inzerce:
      Volný byt v Paříži v termínech 7.4. - 9.4., 11.4. - 13.4., 26.4. - 29.4., 17.5. - 19.5. Platba 1-2 osoby: 700 Kč/noc nebo 3500 Kč/týden (7 nocí), 3-4 osoby: 1000Kč/noc nebo 5000Kč/týden (7 nocí). Klíče a informace u Zdenky Rozsivalové 234 760 335, 603 220 614.

    Krásné velikonoční období přeje
    JaVor

    P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    Kalendář akcí 2011 - ke stažení...
    duben
      1.4. - 40. bál - KC Vltavská / Veronika Jiravová, Monika Misíková T20
      16. - 17.4. - 11. Zahájení cyklosezóny, Týřovice (otevřená akce Lenky Borgeové 18)
    květen
      6. - 8.5. - 26. Půltá Stezka (Jirka Valda jr. a T26)
      25.5. - obnovený "Parník" / Jirka Domlátil 8
    červen
      11. - 12.6. - 8. Cesta jenom tam
      17. - 19.6. - 11. Tykolka (pracovní termín)
      21.6. - 23. Vítání léta (?) / Mirda Hoza 3
      24. - 26.6. - 33. PanTAKovky
    červenec
      11.7 - letní schůze asi zase na Cindě
      17. - 24.7. - Bystřička, tentokrát v chatové osadě Heřmanice v Podještědí / Veronika Jiravová 20
    srpen
      12. - 14.8. - Luďkovy Alpy / Luděk Ledvina 16
    září
      9. - 11.9. - 33. lesní hry / Vláďa Roith 14
    říjen
      15. - 16.10. - 11. zakončení cyklosezóny / Monika a Karel Moravcovi 16
      27. - 30.10. - 53. velká Stezka se zakončení ve Veselíčku / Žán, Jirka Vlada sr. 11
    listopad
      11.11. - Taneční Martinské posvícení v hotelu Svornost, Dolní Počernice / T1
    prosinec
      12.12 - koledování u Apolináře / T1
      14.12. - Stříbrná harfa (?) / Saša Havránková 3

      TAKové schůze 4.4., 2.5., 6.6., 11.7. letní, 5.9., 3.10., 7.11., 5.12.

    Přílohy: Ohlasy na bál...


    ###Schůze 2011-04-04
    schůze začala 18.15 a vedl ji Petrof
    ### STALO SE ###
    #
    ## BLANÍK - se spaním na rozhledně... tradiční akce T10 s multitrasovou účastí se povedla
    #
    ## Aprílový BÁL - 1.4.
    Veronika: dopladl dobře, bál se mi líbil. Tančilo se i na reprodukovanou hudbu a bál vydělal 8.5kKč (trasy 1,4,8 a 14 byly nejpočetnější). Přišlo ca 338 lidí. "Cizí" lidé byli z TURASu.
    Jirka Klíma: chválí organizátory, netančilo se mu však dobře, ale byla to show
    Petr Řezák a Michal Borges: líbilo a tančilo se jim dobře
    Eva Švestková: atmosféra pěkná, proč zpívali falešně?
    Mirek Prokeš: falešně a rytmicky nic moc
    PaS: navrhuje vrátit se k tradicím
    Petr Beran: díky za (riskantní) tah, který vyšel
    #
    ### AKCE ###
    ## 26. Stezka ...a 1/2 - Jirka Valda - lidi se přihlašují - pokračujte. Instrukce stran rozdělení do tras budou ca 4.5.2011
    #
    ## PARNÍK - 25.5. - Jirka Domlátil: vypadá to na převis zájmu. ToRo: pokud se vyplatí najmout větší parník, kupme ho. Jirka zjistí jaký je skutečný zájem i technický stav parníku Vyšehrad. Případně zjistí, zda by neměla být plavba ještě i v jiném termínu.
    #
    ## CESTA JENOM TAM .... - 11.6. - Jízdenky na květnové schůzi
    #
    ## VÍTÁNÍ LÉTA - út 21.6. - pokud nenastane něco nečekaného
    #
    ## 33. LPH - 25.-26.6. - Trénujte, těšte se a přijeďte
    #
    ## 53. Stezka - 26.-30.10.2011 - Veselíčko, datum Žán/t11 potvrdí na květnové schůzi....
    #
    ###RŮZNÉ
    - VRada - viz poradník "U Benedikta"
    - Na květnové schůzi bude rozhodováno o pořadateli 54. Stezky
    - Řezák prodává adresáře
    - 26.4. Řezák a Hanka na Kampě povídají o svých toulkách po Filipínách
    - 26.4. tradiční hraní kuliček od 16h (sv. Jiří je o Velikonocích)
    - (3)4.-5.6. trasa 12 má blokován sklípek Hruška a zve TAKovou veřejnost - hlašte se Pepovi Beranovi (pošle podrobnosti emailem)
    - 28.4. Velká jarní cyklojízda "Jezdi do práce na kole" z Jiřáku na Smíchov (info M.Prokeš)

    ...to bylo skoro vše IvŠi

    «« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz