Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2020

PORADNÍK září 2020

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát. Ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou. Ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to se nevyvraždit. [Jan Werich]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAK na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 7. září 2020 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1. Na schůzi bude hlavním tématem konání 62. Stezky, Rada a pořadatelé Stezky zvou na schůzi všechny, kteří se k tomuto tématu chtějí vyjádřit a mají konstruktivní připomínku či názor hodný projednání v pronajaté hodině. Bylo by dobré, kdyby se schůze zúčastnil zástupce každé Trasy.
    Rada se sejde 14. září v 17:30 hodin U Glaubiců.
    Velká Rada bude v pondělí 14. září, šéfové či zástupci Tras, rezervujte si tento termín, začneme v 18:30 hodin v salonku Restaurace U Glaubiců. Že je tato restaurace s dobrou plzničkou za 36 Kč na Malostranském náměstí 5, není snad potřebné připomínat. Některá jídla jsou U glaubiců za současně obvyklé ceny. I zde bude hlavní téma Stezka.

AKCE
    42. Lesní hry budou 18. – 20. zářípřihláška…
K 21. srpnu přihlášeno pouze čtrnáct lidí a do 2. září dvacet lidí. A dobrou zprávou je, že 20 lidí bylo limitních, takže LH budou! Pokud znáte někoho, kdo by rád jel a lesní hry by ho bavili, odkažte ji/ho na stránky s přihláškou lesni2020.tak23.cz.
Čeká na vás "Úžasný závod kolem světa". I v této složité době můžete s námi procestovat celý svět, navštívit všechny kontinenty nebo létat letadlem. A to vše bez roušek. Neváhejte a přihlaste se. Saša Fuchs T23.
    20. výstup na Velký Blaník se koná 18. – 20. 9. 2020. Pořádá Vláďa Švejda T10. 
    Loučení s létem – náhradní termín pro Vítání léta 2020 byl 15. 9. 2020. Vzhledem ke zhoršující se situaci s Covidem 19 uvedenou akci pro rok 2020 ruším. Sejdeme se opět v červnu 2021 v radostném opojení, že stále k sobě patříme. Mirda Hoza T3.
     
62. Demarkační Stezka 25. – 28. 9. 2020Místem zakončení je Lesní divadlo, Hrádek u Rokycan – mapa…
Celé zakončení bude laděno do roku 1945 - konce války. Vstupem do areálu zakončení se ocitnete v jiné době. Vaším úkolem bude, posunout demarkační linii. Zda to bude na stranu Ruska či Ameriky, to už bude jen a jen na vás. Zahájení zakončení ve 14:00 hodin, ale areál včetně občerstvení otevíráme již ve 12:00 hodin.
Soutěže: vyslanci Tras k zápolení myší a králů by oba měli být pohybliví. Trasová soutěž bude spíše intelektuální, zadání očekávejte na Velké Radě TAKu 14. 9. 2020.
V ceně stezkovného se letos můžete těšit na tradiční odznak, poukázku na jídlo v hodnotě 50 Kč a dárek v hodnotě 30 Kč.
Stezkovné a cena vlaku – ceny do 7. 9. 2020 (řádný termín, storno 0 Kč. TAK stezkovné 170 Kč, neTAK stezkovné 240 Kč, vlak všichni 69 Kč.
Ceny do 14. 9. 2020 (s přirážkou 70 Kč, storno 70 Kč). TAK stezkovné 240 Kč, neTAK stezkovné 310 Kč, vlak všichni 69 Kč (bez přirážky).
Ceny od 14. 9. do 24. 9. 2020 s přirážkou 70 Kč, storno v plné výši.
Hlaste se u zástupců a šéfů svých Tras a ti za vás podají trasovou přihlášku a odešlou peníze. Prosím, neplaťte na TAKový účet jednotlivě!
Děkujeme tímto Ivanovi Šimůnkovi za koordinaci trasových přihlášek na webu a propojení s bankou.Každý se účastní 62. Stezky na vlastní nebezpečí a zavazuje se, že bude dodržovat pokyny organizátorů.
Pro cestu vlakem platí bezpečnostní předpisy na železnici nejen ve vlaku, ale i na zastávkách.
Vlak zajišťuje i letos Zdeněk Moureček Nádraží je od Lesního divadla vzdáleno cca 2 km – mapa… Takže přesun musí proběhnout v čase 16:30 – 17:00 hodin. Pojedeme s ČD jako loni. Těšit se můžete na “taneční vůz”, kde se bude čepovat i pivo. Odjezd z Mirošova cca v 17:55 (Praha Hl.n cca 20:35) – ještě bude upřesněno.
Trasa vlaku: Mirošov, Rokycany, Zdice, Beroun, Praha Smíchov, Praha Hl.n. Návrh jízdního řádu….
Důležité poznámky k jízdnímu řádu: vlak končí jízdu pro přepravu cestujících v žst. Praha hl.n., v úseku Praha h. n. – Praha jih pouze přeprava prázdné soupravy (v žst. Praha Vršovice – průjezd, žst Praha jih neumožňuje výstup). Vlak staví ve stanicích, ve kterých je ve sloupci 6 uveden čas pobytu, v jiných stanicích jsou uvedeny časy průjezdu (bez zastavení). Ve výhybně Prokopské údolí není možný výstup cestujících. Přejete-li si vystoupit na jiné zastávce, než je uvedeno, napište nám obratem: Bude-li to možné, zastavíme i u vás. Úsek Mirošov Rokycany je zdarma
Zkuste letos nechat auta doma, na vlak je to ze zakončení jenom kousek a cena vlaku je příznivá.
Letos si vzhledem měnícím se podmínkám vyhrazujeme právo aktuálně měnit podmínky akce a v krajním případě ji i přesunout/zrušit.
Vše samozřejmě po dohodě s Radou TAKu, se kterou jsme v kontaktu. Pokud jste dočetli až sem a potřebujete se ještě na něco zeptat, napište.
O Rokycanech: Rokycany jsou známé jako město ležící na tzv. demarkační linii, která na konci druhé světové války oddělovala území osvobozené a kontrolované Americkou a Rudou armádou. Dne 7.5.1945 vstoupily do města první americké obrněné transportéry. 9. května zde byl zatčen prchající německý pohlavár K. H. Frank a téhož dne vstoupily do rokycanského předměstí Borek i první průzkumné obrněné jednotky Rudé armády. Lze tedy konstatovat, že 9.5.1945 došlo k prvnímu setkání armád protifašistické koalice - Rudé a americké armády v Československu. Toto setkání připomíná památník postavený v roce 1996 na demarkační linii mezi Borkem a Rokycany a také Vojenské muzeum na demarkační linii v Rokycanech.
Jménem všech pořadatelů z 20. trasy zdraví a těší se na vás Veronika Jiravová, veronika20(at)centrum.cz.
    Cykloakce Tři v jednom o víkendu 16. – 18. 10. 2020.
Letos kvůli koronaviru nebylo Zahájení cyklosezony ani Tykolka. Pořadatelé těchto tradičních akcí pro TAK se dohodli, že se to pokusí napravit. Aleš T5 dohodl termín a zajistil místo v Choceradech v Klubu lávka. V pátek bude Zahájení cyklosezony. V sobotu bude Cyklospanilá jízda Antonie Takolové. V neděli bude Zakončení cyklosezony. Součástí akce budou oslavy významných jubilejínašich kamarádů.Někteří je doposud slavili na Zahájení, někteří na Zakončení, letos je oslaví společně na Tykolce.Napište, kdo máte vážný zájem přijet, podle toho objednáme počet noclehů s polopenzí. LenkaT18, Monika a Karel T16.
    10. Martinské posvícení 13. 11. – tancovačku v hotelu Svornost pořádá Pavel Stulík T1.
    41. Poslední slanění Horo oddílu 27. – 29. 11. v Hubertce pod Smrkem pořádá Petr Kříž T18.
    29. Koledy u Apolináře 14. 12. pořádá T1.

INFORMACE
    Pozvánka… na 29. a 30. srpna – dny sponzorů ze Zooparku Zájezd, kde sponzorujeme sovici sněžnou.
Vážení přátelé Zooparku Zájezd, jako poděkování za podporu v tomto nelehkém roce bychom Vás rádipozvali k nám do zoo na Rozloučení s létem a den sponzorů, které se koná 29. a 30. 8. 2020. Přijměte prosím vstup zdarma, který věnujeme všem sponzorům a podporovatelům zoo. Můžete se těšit na bohatý program, komentovaná krmení i speciální prohlídky zoo s průvodcem. Navštívit můžete i nově otevřenou kavárnu nebo si skočit na velké nafukovací trampolíně:) Pevně věříme, že se poslednísrpnovývíkend uvidíme osobně! Za tým Zooparku Zájezd, Ivana Fučíková a Dan Koleška.

    K jubilejní 15. Cestě jenom tam jsme vydali výroční turistickou známku č. 2335. Cenaznámky je 40 Kč a je určena především pro účastníky zájezdu. Další zájemci ji mohou získat, když si nás najdou někde na trase vláčku. orientační časy jízdy: v sobotu 29. 8. odjezd z nádraží Praha Smíchov v 7:50, Braník 8:10, Davle 8:45-9:30, Čerčany 10:45 – 12:00, Sázava 12:45-16:30. V Kácově na tábořištiU kouzelníka budeme v sobotu od 17:30 do neděle 9:30. Poslední zastávka bude v neděli 30. 8. v Malešově cca 12:30 – 16:30. Po akci bude možno známku koupit na schůzích TAKu v Tyršově domě (posluchárna P1) ve dnech 7. 9., 5. 10., 2. 11. a 7. 12. 2020 od 18 hodin.
    Fénixové mají webové stránky…

STALO SE
    Letní schůze v Hlubočepích měla hojnou účast a vydařila se, Teplo bylo, pivo teklo a muzika hrála..
    42. Letní panTAKové hry v Soběslavi 26. – 28. června.
   V neděli 16. srpna se uskutečnil Jirkou inzerovaný cyklovýlet do Polabí – Zaniklá lázeňská místa.Ujeto 75 km - okruh z Horních Počernic do Horních Počernic, Trasa H. P. Zeleneč, Lázně Toušeň (Park a Skleněná vila), Čelákovice, Byšičky (Hrbáčkovy tůně, Cimrmanův kámen), Ostrá (Botanicus), Lysá n/L (oběd Pizzerie Matylda, zámecký park), Stará Lysá (tisíciletá lípa), Sojovice, Otradovice, Káraný, Čelákovice (Grádo), Horní Počernice. Sešlo se devět účastníků: Míša Häcklová T1, organizátor Jirka Klíma T2 a další účastníci z T6, T14, T15, T17 a Géčka. Fotoalbum…
   
15. Cesta jenom v termínu byla o posledním srpnovém, bohužel uplakaném víkendu, přesto byla zase skvělá. Měli jsme tentokrát i vagónek pro více než šedesát účastníků. Bohužel ale přes deset lidí účast odřeklo, my tedy měli spoustu místa. Historický motoráček M131.1 zvaný Hurvínek se vydal drkocat po trati Posázavského Pacifiku za Smíchova s mikrozastávkou u Pikovické jehly, kde bylo zdůrazněno,že vyběhnou levými dveřmi jen fotografové, načež pravými dveřmi vyběhlo asi patnáct lidí a vylezli na jehlu. Dále jsme si v Čerčanech prohlédli vodárenskou věž zachráněnou navzdory železničnímu koridoru. Dále v Sázavě jsme si prohlídli město a sklárnu Františkova huť, která již není aktivní a je muzeem pořádajícím různé dílny, výstavy a jiné akce.
Po obědě v Kozlovně dojel Hurvínek do Kácova k tábořišti U kouzelníka, kde jsme rozbili tábor mezi vodáky. Věčer byl pod střechou kiosku, takže občasná přeprška nevadila, a po spořádání objednaných grilovaných kuřat jsme u vlastního piva a vlastní muziky posěděli lehce přes půlnoc. V noci pršelo celkem dost, ale stany jsme v neděli sbalili bez deště. Cestou zpět Hurvínek přibrzdil vTýništi a přes polovinu osazenstva vyplivnul k výletu do Malešova přes hrad Sion. A to se zase pěkně rozpršelo, takže do minipivovaru v Malešově jsme přišli mokří. Malešovský ležák a Ipa byly tak dobré, že mnozí nestihli prohlídku tvrze. Vypili jsme 200 Benediktů a na Smíchově zastavili před půl osmou. Díky Ivane Fridrichu T15 a Jirko Svobodo LG…, těšíme se na 16. CJT.

Zatím je k dispozici JaVorové album… se všemi použitelnými fotografiemi, časem bude na stránkách souhrnné a samozřejmě mnohem menší album.

ZE SPOLEČNOSTI
    14. srpna se rod Valdů a Šestadvacítka rozrostly o dalšího člena. Karolína a Jiří ml. mají syna Šimona.

Martin NA VĚČNÉ STEZCE
    Petr Kopp T14, dlouholetý stezkař a muzikant, odešel na věčnou Stezku náhlev úterý 30. června, když s námi ještě ten večer byl na slezině.
    Martin Přibil, dlouholetý člen Trasy 15 a dobrý kamarád
odešel na věčnou stezku v pátek 4. července 2020. Parte…
   
Josef Havránek T16, dlouholetý člen TAK a šestnácté Trasy,  jeden z iniciátorů prvních dětských táborů TAK, zemřel pokrátké nemoci v Pepa neděli 12. července 2020 ve věku 75 let. Parte…
Dne 20. 7. měl Pepa, kterého znali mnozí lidé z TAKovéhospolečenství, pohřeb. Na Olšanech bylo mnohé o něm řečeno, já bych si všiml i toho, jak dokázal otevírat srdce domorodého lidu, aby se najednou byli schopni s "těmi Pražáky" (stezkaři z jiných míst mi snad prominou tohle zjednodušení) dohodnout a aktivně pomoci v nesnázích. Byl všeuměl, snad žádný technický problém nebyl pro něho neřešitelný, když ale někdo přišel s lepším nápadem, Pepa uznale pochválil a samozřejmě, že přiložil ruku k dílu.
Po pohřbu jsme byli na terase Grillu hotelu Olšanka, kde se hrálo, zpívalo... Myslím, že Pepa by z nás měl radost. Několik fotek z Olšanky jsem dal na 'Čtvrtá trasa'/FB a na 4kový web... IvanŠ T4.

INZERCE
    Nabízím dlouhodobý pronájem bytu v Praze, 2+1 u metra Petřiny, k dispozici cca od října. Standa Mihulka T18, tel. 602 648 148.
    Náš kamarád Radek se rozhodl vydat kapesní sadu "Bambilion dětských her". Hru chce vydat na základě veřejné sbírky přes portál HitHit (tzv. Crowdfunding). Sbírka poběží cca do 11. září. Pokud jste hraví nebo si naopak potřebujete od hravých osob ve svém okolí na chvíli odpočinout, koukněte se na HitHit… Radka jako autora her můžeme doporučit – pár jeho jiných výtvorů už jsme v minulosti úspěšně testovali. Rozhodnutí, zda přispějete je čistě na vás! ;-) Létu zdar! Ondřej aka Šimon Šimůnek T26.


Přeji všem krásné, akcemi nabité září
JaVor


Přílohy:
Kalendář akcí 2020…


Společné Zakončení Stezky a vlak ZRUŠENY!!!

Schůzi v Tyršáku vedl od 18:12 Vláďa Roith
*** STALO SE
** LPH vydařily se, vyúčtování bude. Vyšší účast než loni
** Cesta jenom tam 49 lidí, kácovské pivo, iFri prodává turistické dřevěné placky
** Prázdninové akce proběhlo několik úspěšných cykloací, např. t14, JiKli Tábory proběhly, členové Horo lezli.
*** BUDE
** Lesní hry Hlašte se! Po fyzické stránce mají "být vstřícné".
** 62.STEZKA viz email Káči Režné: nebude Zakončení ani Stezkový vlak :-( Odznak bude později
** Na říjnové schůzi prosím podávejte návrhy na pořádání Stezky v roce 2021 a na pořadatelství Bálu (zájem má t1)
*** RŮZNÉ - Pepa Beran/t12 navrhuje návštěvu Tábořiště navyšující kapacitu Keblan, jak o tom psal na jaře.
...a to bylo skoro vše

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz