Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2020

PORADNÍK březen 2020

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Bůh stvořil člověka, ale nedal si to patentovat a tak to teď po něm může dělat kdejakej blbec. [Jan Werich]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 2. března 2020 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
    Rada žádá vedoucí Tras, aby zkontrolovali informace v rubrice „Šéfové a sleziny Tras“ a aktualizovali je, nebo potvrdili platnost zprávou emailem. Všechny šéfy Tras, oddílů a táborů Rada žádá o sdělení zda a který kontakt může být na stránkách zveřejněn (telefon ani email nebudou mít přímý laik). Všechny tyto informace pošlete na tak.praha@email.cz, případně vorlovaj(at)gmail.com.

   

AKCE
    21. Shnilá jízda 28. 2. – 1. 3. v Nových Hutích v penzionu Klostermann. Odjezd v pátek 28. 2. v 16.00 hodim z Pankráce, ul. Na Strži – KUKA bus, návrat v neděli 1. 3. cca v 18.00 hodin tamtéž. Nocleh a polopenze činí 550 Kč osoba/noc, celkem tedy 1100 Kč. Vícelůžkové pokoje, občas palanda, však už to znáte. Sníh nějaký je, tak nám snad vydrží nebo připadne SKOL RuM Ruda Mráz T16.
    63. Přejezd Velkou Fatrou 12. – 15. 3. Případní zájemci, hlaste se vedoucímu pro nás, kterým je Josef Tejc z Plzně, v emailu Josef.Tejc(at)seznam.cz.
    20. Jarní výstup na Velký Blaník 20. – 22. 3. 2020. Kapacita naplněna, případní zájemci budou pouze jako náhradníci. Účastnící obdrží pokyny emailem. Vláďa Švejda T10.
    26. Zahájení cyklosezóny 25. – 26. 4. tradičně se sobotně večerní základnou u Týřovic, pořádá Lenka Borgesová T18.
,     62. Demarkační Stezka 7. – 10. 5. 2020 Zakončení bude v lesním amfiteátru v Hrádku u Rokycan, pořádá Trasa 20. Tabu noclehy…
Milí Stezkaři, přinášíme první informace ke Stezce. Průběžně budeme upřesňovat program zakončení, organizační pokyny i jízdní řád vlaku.
Celé zakončení bude laděno do roku 1945 - konce války. Vstupem do areálu zakončení se ocitnete v jiné době. Vaším úkolem bude, posunout demarkační linii. Zda to bude na stranu Ruska či Ameriky, to už bude jen a jen na vás.
Zakončení – Lesní divadlo Hrádek u Rokycan bude zahájeno v 14:00 hodin. Areál včetně občerstvení otevíráme již ve 12:00 hodin.
Soutěž myší a králů – oba by měli být pohybliví fyzicky, trasová soutěž – oba by měli být pohybliví spíše intelektuálně. Zadání očekávejte na Velké Radě TAKu 20. 4. 2020.
Přesun k vlaku bude v čase 16:30 - 17:00 hodin.
Stezkovné – v ceně stezkovného se letos můžete těšit na tradiční odznak, poukázku na jídlo v hodnotě 50 Kč a dárek v hodnotě 30 Kč.
Ceny do 20. 3. 2020 - řádný termín, storno 0 Kč, TAK 170 Kč, neTAK 240 Kč, vlak všichni 69 Kč.
Ceny do 20. 4. 2020 – s přirážkou 70 Kč, storno 70 Kč, TAK 240 Kč, neTAK 310 Kč, vlak všichni 69 Kč (bez přirážky).
Ceny od 20. 4. do 10. 5. 2020 – s přirážkou 70 Kč, storno v plné výši.
Hlaste se u zástupců a šéfů svých Tras a ti za vás podají trasovou přihlášku a odešlou peníze. Prosím neplaťte na TAKový účet jednotlivě!
Každý se účastní 62. Stezky na vlastní nebezpečí a zavazuje se, že bude dodržovat pokyny organizátorů. Pro cestu vlakem platí bezpečnostní předpisy na železnici nejen ve vlaku, ale i na zastávkách.
Děkujeme tímto Ivanovi Šimůnkovi za koordinaci trasových přihlášek na webu a propojení s bankou.
Vlak zajišťuje i letos Zdeněk Moureček. Nádraží je od Lesního divadla vzdáleno cca 1,5 km. Pojedeme s ČD jako loni. Těšit se můžete na “taneční vůz”, kde se bude čepovat i pivo. Odjezd z Mirošova cca v 17:50 (Praha cca 20:00) - ještě bude upřesněno. Trasa vlaku: Mirošov, Rokycany, Zdice, Beroun, Praha Smíchov, Praha Hl.n. Přejete-li si vystoupit na jiné zastávce, než je uvedeno, napište nám – veronika20(at)centrum.cz . Bude-li to možné, zastavíme i u vás.
Úsek Mirošov – Rokycany je zdarma.
Zkuste letos nechat auta doma, na vlak je to ze zakončení jenom kousek a cena vlaku je příznivá.
O Rokycanech: Rokycany jsou známé jako město ležící na tzv. demarkační linii, která na konci druhé světové války oddělovala území osvobozené a kontrolované Americkou a Rudou armádou. Dne 7.5.1945 vstoupily do města první americké obrněné transportéry. 9. května zde byl zatčen prchající německý pohlavár K. H. Frank a téhož dne vstoupily do rokycanského předměstí Borek i první průzkumné obrněné jednotky Rudé armády. Lze tedy konstatovat, že 9.5.1945 došlo k prvnímu setkání armád protifašistické koalice - Rudé a americké armády v Československu. Toto setkání připomíná památník postavený v roce 1996 na demarkační linii mezi Borkem a Rokycany a také Vojenské muzeum na demarkační linii v Rokycanech.
Jménem všech pořadatelů z 20. trasy zdraví a těší se na vás Veronika Jiravová
    2. Orientační běh 22. – 24. 5. pořádají Fénixové v Keblanech.
   
15. Cesta jenom tam 6. – 7. 6. Výlet toulavým motoráčkem zvaným Hurvínek už taky i zpátky. Trasu i cíl ještě vybíráme, naše plány narušují opravy tunelů, mostů a pod. Jisté je, že se ve vlaku bude čepovat dobré pivo a spát budeme v kempu. Cena jízdenky bude cca 600 Kč. Zájemci se mohou hlásit na mail ivan.fridrich(at)post.cz a zaplatit zálohu 300 Kč na účet 104641136/0300, var.s. 15 a do zprávy CJT a jméno platících.
    21. Tykolka 12. – 14. 6. lokalita zatím nevybrána.
    31. Vítání léta – jak všichni velmi dobře víte, je termín a konání našeho setkání ve Vojankách podmíněno souhlasem úřadů. Letos jsem naplánoval Vojanovy sady na termín úterý 16. června od 19.00 hod. Povolení budu mít až v druhé polovině května. Mirda Hoza T3.
    42. letní PanTAKové hry v Soběslavi budou v termínu 26. – 28. 6. Elektronická přihláška bude a dáme vám o tom vědět.

Těšíme se na Vás! Veronika Jiravová a Monika Misíková - T20
    13. 7. – Letní schůze, tedy setkání všech příznivců TAK.
    42. Lesní hry budou pravděpodobně 11. – 13. září, připravuje Třiadvacítka.
    10. Martinské posvícení 13. 11. – tancovačku v hotelu Svornost pořádá Pavel Stulík T1.
    41. Poslední slanění Horo oddílu 27. – 29. 11. v Hubertce pod Smrkem pořádá Petr Kříž T18.
    29. Koledy u Apolináře 14. 12. pořádá T1.

INFORMACE
    O bálu 2021 – Milí přátelé, Ne ke všem uším se dostalo to, co jsem navrhnul na výroční schůzi, tak opakuji pro všechny. Protože letos se nenašel nikdo, kdo by byl ochotný a měl možnost uspořádat bál (já jsem po minulém Dědkovském bálu zcela bez invence), vyzval jsem celý lid TAKový, abyste mi posílali jakékoliv návrhy na téma příštího bálu (jirkaklima1(at)post.cz), tedy pro rok 2021. Pokud téma bude pro mě nějak uchopitelné, abych ho mohl dále nějak rozvinout, a hlavně aby se ho uměla ujmout Eva Ornstová (pokud bude ochotná a najde si na to čas), která s námi v poslední době bály nacvičovala, tak se toho rád ujmu a bál na příští rok uspořádám. Avšak za předpokladu, že autor návrhu nebude za téma požadovat autorské poplatky. Čím víc nápadů bude, tím víc bude z čeho vybírat. Posílejte tedy své nápady, snad se z toho něco ujme. Anebo se třeba autor návrhu rozhodně bál uspořádat sám – o to lépe. Jiří Klíma T2

STALO SE
    43. Spanilá jízda 7. až 9. 2. v Českém lese bez sněhu byla.
   

ZE SPOLEČNOSTI
   Dotaz na organizátory 62. Stezky – Tom Charvát T5 zaslal dotaz trasového ekonomicky i neekonomicky postiženého Jeňýčka Paška, jelikož sám, byť je na Trase coby Osvícený diktátor nejmoudřejší, jej neumí zodpovědět. Tak žádám o fundovanou výpomoc!
Vážení, než se přihlásím, chci mít jasno. Proto žádám našeho Osvíceného,aby se ještě více rozzářil. Stezkovné - jasno, ubytování - jasno, polopenze - jasno, storna - jasno, Ale teď!!! Pojedu zpátečním vlakem a budu chtít točený (Aleš promine, čepovaný¨) pivo. Od Prvního máje (Ať žije!) nám ale Šílena (zkratka Schillerová Alena, to je jako v restaurantu voláme : vrchníku=vrchní číšníku) zavedla různá DPH na pivo (podle tabulky 9), a já nevim, kolik si mám dát z důchodu stranou, neboť ve vlaku bude nejen točený, ale tím pádem i vezený (tudíž s sebou), ale budu si chtít loknout na zastávce mimo vagón. Ve vagónu jsou i toalety a budou prodávat i sušenky, tím pádem budu ve stravovacím zařízení ! Mám v tom maglajs. Tak uvažuju, že bych "suchý únor" přesunul na květen, a za ušetřený DPH bych si koupil třeba pleny. Zdravím všechny ekonomicky i neekonomicky postižený Váš Jeňýček B-)
Než stačil pdpovědět organizátor Stezky, napsal Aleš Dočkal T5:
„Milý Jeňýčku, s tím si hlavu nelam. Vem si jenom dost peněz, abys náhodou nevystřízlivěl. Pivo bude furt za stejnou cenu, i kdyby sis ho koupil na návsi v hospodě a pak ho na nádraží nalil oknem do vagónu. S tím daňovým bordelem si budou lámat hlavu jiní. Totiž hlavně my, hospodští.“
A fundovaná odpověď organizátora:
„Milí TAKoví přátelé, naštěstí nás téma 62. Stezky a zejména zakončení posouvá do doby, kdy DPH (Die Mehrwertsteuer) ještě neexistovala. Budete-li nás zahrovat dotazy tohoto typu, budeme nuceni zdanit i potravinové lístky. Vyřizuje Štruncová“
   

INZERCE
    Kamarádi Nohybáci a všichni ostatní kamarádi, někteří z vás asi netuší, kdo jim píše. Těm se omlouvám. Nohybem prošla spousta lidí, použil jsem obsáhlý nohybský adresář. Někdo z vás už knížku Stopou toulavou možná zná, mnozí ale nejspíš netuší, že existuje. Jde o soubor črt, které jsem psal pro časopis Puchejř. Pro okruh jeho čtenářů už šéfredaktor knížku vydal. Přednedávnem jsem se odhodlal vydat ji prostřednictvím malého rodinného nakladatelství Klika pro širší knižní trh. Chtěl jsem, aby se dostala i mezi ty, kteří trampský časopis nečtou, nebo k němu mají výhrady. Mezi různé spřízněné duše. Vypráví se v ní spíš vesele než vážně o různých součástech vandrácké výbavy, používaných od dávnějších dob až dodnes. Nejen o celtách, dekách, spacích pytlích, stanech a přístřešcích, ale třeba také o oblíbených nádobách a o baterkách. Také o nejrůznějších příhodách, které se odehrály na pěších a vodních vandrech, na cyklistických a lyžařských výpravách nebo i při silvestrovských oslavách. Skoro padesát kreseb Mikiho Ryvoly jistě nikoho nezarmoutí. V příloze můžete najít jejich ukázku. S jiným Mikim, bývalým předsedou TJ Nohyb M. Kokštejnem jsem některé z popsaných příhod zažil. Také na toulkách se zakladateli Nohybu Prťákem a Tulákem Pavkou.
Knihu mají v Praze v knihkupectvích Luxor na Václavském náměstí, na hlavním nádraží, v prostoru Metra Dejvická.Také je možné objednat si ji přes Internet, stačí napsat do vyhledávače její název. Snad nejlevněji u firmy Megaknihy. Dejte prosím o vydání naší knížky vědět svým kamarádům a známým; těm se kterými se doposud setkáváte i těm, které už vídáte jen občas... Ahoj Fredy (Informaci zaslal Saša Kolský.)
    Inforamce pro případné zájemce program Akademie velmi zajímavých přednášek při akci Týden mozku 16. – 22. 3. 2020.. Hanka Činátlová
    Když nemá bál TAK, tak jej pořádají spřátelené party (o.s. TAPPY, na našem bálu stepovaly). Ples stepařů a přátel stepu 4. 4. 2020 od 19 hodin v KZ Domovina. Rezervačenky budu moci poskytnout od 10. 2. 2020 (na slezině) za jednotnou cenu 250 Kč. Pavel Stulík T1.
    26. února vyšly našim polárníkům dva zajímavé články, jeden v Idnes… a druhý v Novinkách… Blanka Chvojová T15.

Přeji krásný příchod jara
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Přílohy:
Kalendář akcí 2020…
Zpráva o činnosti za rok 2019…
Usnesení VH…

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz