Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2019

PORADNÍK listopad 2019

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Nové myšlení je jako nové boty, člověk je rád, že přijde domů a zuje se. [Milan Lasica]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 4. listopadu 2019 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
    Rada se sešla 21. října v restauraci U svatého Filipa a Jakuba. Hlaste, prosím, JaVoru termíny akcí TAKových i akcí pro TAK pro rok 2020. Termíny nahlášené ve velkém předstihu mohou zajistit lepší plánování a zamezit kolizím termínů.
,     Pořadatelé 49. bálu v roce 2020 hlaste se, na listopadové schůzi budeme hlasovat.

AKCE
    Námořnické Martinské posvícení v pátek 15. 11. 2019 od 18:30 hodin na tradičním místě v hotelu Svornost, Dolní Počernice. Rezervačenky za 110 Kč bez večeře nebo 220 Kč s kachnou k večeři budou k dispozici na schůzi TAKu v Tyršáku 4. listopadu. Jinak se lze dohodnout s Ivankou Stulíkovou istulikova(at)seznam.cz. Nenechávejte své rozhodnutí na poslední chvíli, pomůžete nám tím v organizaci. Za organizační tým Pavel Stulík T1.
    4. Herakleidy se konají v pátek 22. 11. 2019 ve večerních hodinách v Praze, ve velice komfortní vzdálenosti od MHD. Nenechte si ujít fyzicky nenáročný večer plný her, soutěží, kvízů i hlavolamů. Pro účast na Herakleidách vyplň přihlášku… Na všechny se těší rodinní pořadatelé z T13 a T23 Eliška Kubátová, Sašik Fuchs, Šárka Fuchsová a Saša Fuchs.
    43. Spanilá jízda bude v termínu 7. až 9. 2. 2020. Přihlášky na prosincové schůzi (platí po zaplacení zálohy) nebo podle pokynů hejtmanů: A – Vašicová, Navrátil; B – Hrabal, Rozsíval; C – Pergler, Toufar; D – Kubát, Stulík.
,     62. Stezka 7. – 10. 5. 2020, Zakončení bude v lesním amfiteátru v Hrádku u Rokycan, pořádá Trasa 20. Tabu noclehy… (Způsob zadávání je stejný jako u minulé Stezky, pokud vedoucí Tras neřekli jinak, přihlašovací jména/hesla zůstávají. Vyplní-li se při zadávání souřadnice, nejlépe ve tvaru nn.nnnnnnN, nn.nnnnnnE, vygeneruje se odkaz na mapy.cz.)
    42. letní PanTAKové hry v Soběslavi budou v termínu 26. – 28. 6. 2020. Elektronická přihláška bude a dáme vám o tom vědět.
Přihlášky a platby předem: TAK 390 Kč neTAK 450 Kč, soutěžící děti od 2 do 15 let 220 Kč.
Přihlášky a platby až na místě: dospěláci 500 Kč soutěžící děti 250 Kč.
Ubytování: v tělocvičně a dětské tělocvičně ve vlastním spacáku je zahrnuto v ceně startovného; v ubytovně za příplatek 200 Kč/noc – spaní v posteli s peřinami v ubytovně nad tělocvičnou, kapacita postelí bude cca 50 - 70 míst.
Těšíme se na Vás! Veronika Jiravová a Monika Misíková - T20

INFORMACE
    Koledování u Apolináře pod taktovkou Jedničky bude v pondělí 16. prosince. Zpěvníčky si již můžete stáhnout: pdf… nebo epub…
    Putoval jsem krajem Malše a stavil se na táboře. 28. říjen na táboře & Co nového na Ďáblíku.
Letošní oslavy vzniku Československa jsem trávil s partou kamarádů trempů putováním po jihočeských kempech. Navštívili jsme Fort Hazard, Loužek a Zlatou lebku. Jak kamarádi postupně odjížděli domů, zůstali jsme sami dva s kamarádem Zvrhlíkem. A protože to od Cajsova mlýna k Jarušce do Nesměně jsou slabé dvě hodinky chůze, po skvělém obědě u ní jsme si odpoledne na státní svátek zatopili v amnech na Ďáblíku a večer poseděli při svíčce v teple u kamen. Pevnost jsem nezkoumal, ale kuchyň, jídelna, latriny i sauna jsou v pořádku. Také přehrada vypadá, že letošní zimu přežije.
Tu idylku mi ale kazí odpolední zážitek. Když jsem šel do studánky pro vodu, udivilo mne, kdo tu nedávno byl a tahal nějaké klády po spádnici z lesa. Najednou se nad táborem rozburácely motory a brzy se ukázali dva adrenalinoví motocyklisti, kteří sjížděli lesem mezi dřevárnou a sklípkem. Projeli táborem a po lávce zmizeli na Nesměnské cestě. Ten den se už neobjevili, ale když jsme v úterý cestou do Keblan počítali obdobné stopy, kromě těch dvou, které nám vznikly před očima, jich tam jen mezi studánkou a dřevníkem bylo nejméně deset. A podobné jsme našli také kolmo na cestu od Pilara ke kapličce. To nebyly stopy po kládách, ale po motokrosových pneumatikách.
Je mi líto, že po jarní zkušenosti s kopáči vltavínů jsem opět poslem špatných zpráv. Pokud tedy někdy v zimě nebo na jaře pojedete na tábor, zajděte podél strže nad dřevárnou nahoru až na kraj lesa a v tom cípu, kde se pole zužuje do jakési nálevky (na jedné straně smíšený les, na druhé straně oplocenka – na obou stranách jsou posedy), roztáhněte mezi stromy popadané a pořezané kmínky, větve a kmeny tak, aby se mezi nimi dalo obtížně projet na motorce. Jako jsem se to pokusil udělat sám a jako to asi už někdo dělal přede mnou. Třeba místní myslivci. Pepik Beran T12.

STALO SE
    Navzdory termínu konání Velké Stezky se skupinka Stezkařů především z T5 a několik jednotlivců z dalších Tras tradičně přidala k osvědčenému sbratřenému společenství Destruktýva a ve dnech 20. – 29. září se po několika letech opět vydala na ostrov Elba. Bydlelo se v téměř luxusních chatičkách v příjemném kempu Lacona Pineta. Kromě deště hned první den, který nabídl vítanou příležitost k odpočinku po únavné cestě, bylo celý týden nádherně. Elba není veliká, a tak ji důkladně procestovali všichni na kolech, nejen elektrických. K pohodě přispělo každovečerní hraní a zpívání, nemluvě o dobrém vínu, spoustě dobrých hospůdek a restaurací s nabídkou zejména ryb a mořských potvor a na dojezdové trase kus od kempu na ostrohu nad mořem osamocený primitivní kiosk s rozhodně nikoli primitivním pánem, který tam za velmi primitivních podmínek vytvářel neuvěřitelně dobré Mojito, které se zakrátko stalo šlágrem, a případně i přímo cílem cyklovyjížděk snad všech účastníků zájezdu. Pravověrní Stezkaři byli samozřejmě vnitřně rozerváni svým rozhodnutím obětovat Velkou Stezku, ale věřím, že (jsme) nakonec nelitovali. Zájezd organizačně připravil Béda Šír z Destruktývy, dopravu poskytl Komárek Eurotrans a žádná cestovka nebyla zapotřebí. Zapsal AlDo T5
     Kololoď 2019 – v pořadí již sedmou stezkařskou kololoď od 4. do 13.10. v Chorvatsku se podařilo zajistit Ivě Brandejsové a Vítkovi Žežulovi za vydatného přispění Moniky a Karla Moravcových. Výtečnému počasí, staré dobré bárce Silvě (letos 105 let), skvělému a námi přímo vyžádanému průvodci Májklovi a výborné kuchařce Sence se podařilo výrazně potlačit špatné dojmy z nečekaných problémů s ostatními členy posádky. Lemplovství a lenost lodního stevarda, nepřátelské vrčení lodníka a pramalá ochota kapitána dodržet původní program, to bylo pro nás všechny něco nového, co jsme za žádné z dosavadních plaveb nezažili. Jak již bylo naznačeno, hořkou příchuť z cesty se ale dařilo překonat výtečnou kuchyní, krásnými výlety na kole a také pravidelným tradičním kalíškem něčeho dobrého vždy deset minut před snídaní a večeří na přední palubě. Bylo postaráno i o hudbu a večerní zpěvy na palubě nebo v lodním salonu dle právě panujícího povětří. Zapsal AlDo T5
   Cyklozakončení sezóny bylo 19. – 20. října v Klubu Lávka u Chocerad nás bylo pětatřicet. Počasí bylo příjemné, hudba výborná. Oslavili jsme tam narozeniny 3 × 70 a 2 × 65 let. Monika a Karel Moravcovi T16.

ZE SPOLEČNOSTI
    Jarda Tříska, bývalý šéf Dvojky a její dlouholetý člen, nás 17. 10. 2019 nečekaně opustil.
    
V pátek 18. 10. 2019 odešel na věčnou Stezku po těžké nemoci dlouholetý člen Čtrnáctky Ivan Hořejší, skvělý kamarád a muzikant.

INZERCE
    Stáňa Dufková T14 doporučuje: když budete mít čas, mohli byste se zajít podívat do výstavního pavilónu na Letenské pláni naproti fotbalovému stadionu Sparty. Je tam moc pěkná a zajímavě udělaná výstava Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu… K vidění nejen noviny z té doby, ale i archivní záběry ČT, fotky… budete tedy koukat a vzpomínat. Má atmosféru. Bude trvat do 30. listopadu denně od 14 do 19 hodin (dopoledne chodí školy).
    Kamarád Mirek Štolba, řečený Míťa, má po ukončení podnikání bazaru sportovních potřeb v zásobě ještě poměrně slušný výběr nového i zánovního sportovního vybavení na zimu (lyže – běžky i sjezdovky, hůlky, snowboardy, boty atd.) Zboží je k mání ve všech velikostech včetně dětských. Stačí zavolat na tel. č. 770 678 604. Po domluvě s ním je zboží k výběru a vyzvednutí v Praze 4 na Pankráci. Eva Švestková T8.

Přeji krásné dušičkové dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Přílohy:
Kalendář akcí 2019


TAKová schůze - 2019-11-04
Krátkou schůzi v Tyršáku vedl Vláďa Roith
*** STALO SE *** *
** 61. STEZKA stále není konečná faktura za stezkový vlak, případný přebytek dostane TAK *
** ZAKONČENÍ CYKLO 19.-20.10 viz poradník - líbilo se
* *** BUDE *** *
** SVATOMARTINSKÉ POSVÍCENÍ - 15.11. jednu chvíli to vypadalo na způsob "moc se nehlaste, ať si má PaS kde zatancovat", ale opak je pravdou, rezervačenky jsou. *
** 4.HERAKLEIDY 22.11. viz Poradník - přihláška na webu http://herakleidy.tak23.cz/ *
** Koledy u Apolináře 16.12. viz též Poradník *
** JÁCHYMOV bohužel NEBUDE viz též mail od Jirky Rady
* SPANILKA - 7.-9.2.2020 Spojte se s hejtmany, ev. na prosincové schůzi *
** VALNÁ HROMADA posílejte Radě návrhy na místo (večeře, nápoje...) snad se podaří termín vymyslet mimo školní prázdniny *
** SCHNILKA - 29.2.-1.3.2020 viz Rudův mail (hotel Klostermann,...) *
** BÁL hledá se pořadatel....
** 62. STEZKA TABU viz https://62stezka.4trasa.cz/page.php/tabu (tč. 11 tras) (jsou-li vyplněny souřadnice noclehu, vytvoří se při načtení tabulky odkaz na mapy.cz) ****

a to bylo skoro všechno

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz