Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2017

PORADNÍK listopad 2017

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

MOTTO: Osobnost se vyvíjí v průběhu života z těžko znatelných nebo i neznatelných zárodečných vloh a teprve naše činy ukáží, kdo vlastně jsme. Jsme jako Slunce, které živí život na Zemi a plodí všelicos krásného, zvláštního i zlého: jsme jako matky, které nosí v lůně štěstí i hoře, o kterých nic nevědí. Zprvu nevíme, jaké činy nebo zločiny, jaký osud, jaké dobro a jaké zlo v sobě máme: a teprve podzim vyjeví, co zplodilo jaro, a teprve večer bude jasné, co ráno začalo. [Carl Gustac Jung]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 6. listopadu 2017 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
    Rada se sešla v pondělí 23. října v klubovně. Probrala tam uskladněné TAKové věci z důvodu velmi pravděpodobné nutnosti jejího vyklizení. Konstatovala, že už tam žádné nezbytné a důležité písemnosti nejsou, jenom staré účetnictví, staré mapy, průvodci a staré ročníky časopisu Turista. Pak dva staré psací stroje a pingpongový stůl. Takže se Rada ptá, jestli někdo nemá zájem o uvedené věci.
    Rada žádá potencionální organizátory bálu 2018, aby si připravili a přednesli své vize na listopadové schůzi, kde budeme o pořadateli hlasovat.

AKCE
    Martinské posvícení bude v pátek 10. 11. 2017 od 18:30 h opět v hotelu Svornost, Dolní Počernice. Letos "květinový Martin" , zajišťujeme živou hudbu, kachní večeři , vítací drink Martinské víno a chleby se sádlem, cibulí. Rezervačenky má k dispozici Pavel Stulík T1 za 220 Kč s večeří a 100 Kč bez večeře. Mezitrasoví hudebníci jsou vítáni.
Jak si zajistit rezervačenky?
1) Začít zamluvením, telefonicky a nebo mailem u mne pastulik(at)seznam.cz nebo u Ivanky istulikova(at)seznam.cz
2) Uhrazením příslušné částky na účet 716985183/0800 (s uvedením jména a trasy ve tvaru "xx")
3) Prosíme o sdělení mailem, resp. SMS, že jste poslali peníze
4) Vaše rezervačenky můžete pak vyzvednout buď na slezině Jedničky (Restaurace Na Hrádku 9.10.), nebo na schůzi TAKu 6.11. a nebo budou k vyzvednutí u vchodu do sálu v den konání.
Včasné jednání nám usnadní organizaci, předem za to děkujeme. PaS T1
    Koledy u Apolináře budou v pondělí 18. prosince od 18 hodin. Tradiční zpívání koled za doprovodu varhan ovládaných Béďou Novákem a poháněnými silnými borci Jedničky v kapli Zemské porodnice u Apolináře. Texty koled budou k zapůjčení v papírové formě a také najdete koledy ke stažení zde …  Těšíme se na setkání. PaS T1

2018

    Zdravím Všechny milovníky bílé stopy. Vyhlašuji termín na Jáchymov 12. – 14. 1. 2018 v Novém Městě v Jáchymově. Ubytování v celé chatě v pokojích, sociálky na chodbě, max. počet 30-33 osob. Stravování z vlastních dovezených zásob, pivo zajistím jako každý rok. Cena by měla být doufám stejná jako minulý rok, tedy cca 250-300 Kč/os/noc. Prosím, kdo má zájem hlaste se, nejlépe mailem (radovic×at)volny.cz) nebo i sms. Pěkný den Jirka Rada T1.
    Pro 41. Spanilku si rezervujte termín 9. – 11. 2. 2018. Noclehy budou na Božím Daru a v Nových Hamrech. Vaši hejtmani
    19. Shnilá jízda bude 2. – 4. 3. 2018, Penzion Klostermann, Nové Hutě, Šumava. Přihlášky přijímá RuM T16.
    60. Jubilejní Stezka 4. – 8. 5. 2018 – na www.60stezka.cz je otevřen formulář pro zápis TABU noclehů, které zatím
zadalo pět Tras. Přípravný výbor apeluje na všechny zajišťovatele, ať tabu noclehy respektují a pokud nebude, zejména v závěru Stezky, zbytí a Trasy budou v jedné hospodě, ať se s předstihem domluví.

INFORMACE
    Na žádost Tras doplňuji zápis o správné odpovědi na soutěžní otázky na stanovišti č. 1 (zakončení Stezky): odhad délky – 104,5 cm, odhad hmotnosti – 1,38 kg, odhad objemu – 58 ml a odhad množství – 213 kusů. SoVa T17
   
U příležitosti 50. výročí založení Trasy pořádá 13 pro všechny současné i minulé členy a příznivce Třináctky slavnostní bankejt v restauraci Na Hrádku v Praze 6 od 19.00 hodin překvapivě v pondělí 13. listopdu 2017.
    60. Stezka – výtvarný návrh
Milí TAKoví i neTAKoví, kteří víte a umíte. Přípravný výbor vyhlašuje soutěž na návrh výtvarného řešení předmětů pro 60. Stezku, t.j. odznak a plakát. Uzávěrka soutěže je na Nový rok 1. 1. 2018. Hlavním motivem 60. Stezky je 100 let výročí naší republiky a barvami jsou barvy naší trikolory. Návrhy prosím posílejte na hlavaty(at)fjfi.cvut.cz. Za PV60S LH

STALO SE
    39. lesní hry
– Přísně tajné byly 15. – 17. září – Stránky Přísně tajné…   
Přísně tajnou fotodokumentaci si můžete prohlédnout: agent 001 Pejsek…, agent P-582 Wild Cat…, agent 009 Mája…

    59. Stezka – Železné hory 28. 9. – 1. 10. 2017 se zakončením ve Sportovním areálu Města Třemošnice, pořádá T17, Vše, co potřebujete o Stezce vědět, je zde…
Sedmnáctka pojala program zakončení netradičně a přes rozpačité přijetí tohoto faktu některých na Velké radě, musím říct, že nápad to byl skvělý a provedení perfektní. Hned zkraje příchozí překvapil velkorysý catering a stezkaři mohli už od 11 hodin projídat přidělenou stravenku.
Na programu byla jedna velká trasová soutěž…, rozdělená do šesti stanovišť, kde se plnily záludné úkoly: 1. železo je fyzikální veličina (odhad, délky, tíhy…); 2. železná šikovnost (slalom s míčem hod míčků do koše); 3. železná přesnost (šipky); 4. železná rychlost – Ironman (plavání v lavoru, cyklistika s kolečkem, běh ve dvojici); 5. železný důvtip (sudoku, rébus, šachová úloha); 6. překonej Jana Železného (hod podkovou na kůl).
Po vyhodnocení soutěží absolvovali zástupci Tras speciální lezecko-běžeckou disciplínu (běh po čtyřech s ešusem plným vody na zádech) s hendikepy podle toho, jak Trasy dopadly v první části.
Myslím, že vůbec nejlepší taškařicí, kterou si rozhodně museli užít i pořadatelé při vymýšlení, bylo vyhlašování pořadí a výběr cen: 1. Klíč k novému vozidlu (žeton do nákupního vozíku) 2. Cesta ke štěstí (prázdný tiket na sázení) 3. Sušička na prádlo (šňůra na prádlo i s kolíčky) 4. Hra Scrabble (písmenková polévka v sáčku) 5. Božský klid (špunty do uší) 6. Puzzle pro náročné (strouhanka a fotka rohlíku) 7. Perličková lázeň (láhev sektu) 8. Romantická večeře pro dva (čajová svíčka, zápalka a dvě polévky v sáčku) 9. Směs tajných bylin (láhev Becherovky) 10. Teplo rodinného krbu (krabička krbových zápalek) 11. Ďáblovo pokušení (mariášové karty) 12. Přelet přes Alpy (fyzické přenesení přes dvě lahvičky francovky Alpy) 13. Dámský stimulátor (souprava pro čokoládové fondue) 14. Vzpomínka na pěkné chvíle (dvě zátky od sektu) 15. Cesta Vysočinou pro celou trasu (salám Vysočina) 16. Den se slavnou osobností (hudební CD) 17. Balíček na pevné nervy (balíček se sladkostmi).
První byla Jednička, dostali navíc láhev železitého vína a pro poslední (T5 nebo T15 (?) cenou útěchy železný stojánek na pivo.
Poděkování: TAK si TAK frčím při pondělku na Stezkové vlně, čas jakoby plynul pomaleji a všechno vnímám trochu z dálky a jsem v pohodě. DÍKY VÁM ZA STEZKU! Vám všem a Sedmnáctce zvláště! Díky za nádherné počasí, za hraní až do rána, za báječnou atmosféru stezkového vlaku, A "special thanks" Sedmnáctce za perfektně zorganizované zakončení - milé a hravé soutěže, kde se mohli uplatnit všichni, kdo chtěli. Za skvělý marketingový tah v podobě stravenky, moooc dobré jídlo i spoustu volného času na setkávání a povídání. To potkávání se napříč (minimálně) třemi generacemi, rozesmáté tváře, které se věkem takřka nemění, mě dojímají. TAK nějak vypadá čiré štěstí. DĚKUJI! Jana Dočkalová (Jedličková) T13, dítě Dvojky, t.č. hostující na T26.
Fotodokumentace: Ivan Fridrichi T15… | Hana Dolejší T4… | Jirka Valda T26…
    Hérakleidy byly v pátek 13. (října) v Besední restauraci v Hlubočepích, přičemž sraz účastníků byl v sadu Na Skalce na Smíchově.
– Děkuji Vláďovi a jeho realizačnímu týmu (tedy Nataše, Janě a Michalovi) za nápad s Hérakleidami a perfektní večer, který nám na pátek třináctého připravili. Výborně jsme se bavili a už se těším na příští ročník! Zdravím všechny Blanka Ch. T15
– Přidávám se tímto k Blance, 14kový team připravil pro "mimosezónu" velice zábavnou akci, která dle ohlasů všechny účastníky nadchla. Je zřejmé, že příprava akce musela zabrat organizátorům – Jana, Nataša, Vláďa a Michal – neuvěřitelnou spoustu času. Přesto věřím, že se jednalo o 1. ročník a akce bude v dalších letech pokračovat. Děkujeme. Sonja K. T16.
Realizační tým velmi děkuje za potěšující ohlasy a zde je k nahlédnutí malá fotodokumentace akce…
   Zakončení cyklosezóny 21. – 22. října, přihlásilo se 29 borců, netradiční nocleh v Železné u Berouna…. Pořádali MoKa T16, počasí velmi proměnlivé.

   

ZE SPOLEČNOSTI
    V době podzimní Stezky odešel 29. září na věčnou Stezku dlouholetý člen TAKu Pavel Šelelyo z Šestnáctky. Rozloučení bylo 6. října ve Strašnicích.

INZERCE
    V úterý 12. prosince v hotelu Golf od 19:00 – Čína v dojmech. Přednáší Martin, syn Blanky Chvojové T15, který umí dělat opravdu pěkné fotky, 4 roky žije a pracuje v Číně, navštívil tam nejen všeobecně známé turistické destinace, ale i místa, kam noha českého turisty sotva zavítá. Krom toho má více než 3 roky čínskou manželku a stýká se s její rodinou a přáteli. Maminka myslí, že to bude zajímavé a sama se těší. Vstupné dobrovolné (jako příspěvek na nájem sálu).

Přeji slunné podzimní dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Kalendář akcí 2017 - ke stažení…

Přílohy:


Schůze 2017-11-06
chůzi v Tyršáku vedl Vláďa Roith
STALO SE
59.Stezka - Soňa ohlásila, že ušetřili, vlak a pomocné práce byly levnější, bude příspěvek trasám 35,-Kč na účastníka a dostane i pokladna.
Herakleidy: ohlasy byly kladné, přihlásili se zájemci o pořádání dalších. Mohly by být 2x ročně – jarní/podzimní. Příští jarní uspořádá znovu Čtrnáctka.
Na zakončení cyklosezóny 29 účastníků nezmoklo a najezdilo asi 40 km.
Termální lázně v Maďarsku - vyjádřena chvála pořadatelce Saše Havránkové, účastníci mohli ztěžknout o 3kg a omladit se o 3 roky.
BUDE
Martinské posvícení - T1 - těší se na účastníky, prodávaly se rezervačenky i poukázky na kachnu.
Koledy 18.12. v 18 hodin v kapli zemské porodnice u Apolináře, koledy jsou ke stažení v Poradníku. je to i pro děti!
Zájemci o Spanilku - hlašte se hejtmanům, nutno hradit zálohy !
Na lyžovačku ve Folgaridě je ještě pár volných míst.
Pořadatelství TAKového Bálu 2018 vyhrála jednomyslně Alena Podráská - téma "řemeslnický". Bude v pátek 6.4. v Masarykových kolejích.
Stříbrná Harfa i letos nebude.
Pod Karlovým mostem bude 16.12. od 15 hodin tradiční muzikantské setkání.
Klubovnu bude třeba vyklidit, vyčišťovací akce bude 18.11. - ještě bude J.Valdou potvrzeno, jsou k dispozici různé věci - starší mapy, starší průvodci, čajový servis, sedací souprava...
Smutná zpráva přišla z T12 - úmrtí Jany Svěchotové.
Místo Ivana tentokrát pokusně zapsal Petřík

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz