Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník únor 2015

PORADNÍK březen 2015

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

Motto: Člověk, který cestuje s touhou dozvědět se, směřuje přes všechny dálky hlavně k sobě samému. [Jan Werich]

Zprávy z rady:
  Rada zve členy TAKu na schůzi, která se koná v pondělí 2.3.2015 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
  Valná hromada schválila nové stanovy TAKu. Stanovy jsou k dispozici na http://takpraha.cz/stanovy.php.
  Usnesení Valné hromady je přiloženo k Poradníku a též na webu - http://takpraha.cz/dokument.php.
  Nová Rada se sešla 19.2.2015 u Haštalského dědka.
  Rada zvolila jednomyslně zástupcem předsedy TAKu Jiřího Valdu ml.
  Jarní Velká rada bude v dubnu, přesný termín bude sdělen včas.
  Rada sděluje: oficiální emailovou adresou TAKu pro styk s veřejností, ale samozřejmě a především pro korespondenci všech členů a příznivců TAKu je tak.praha@email.cz.

Stalo se:
  38. Spanilá jízda - Žďárské vrchy, noclehy: Jedna zlomená ruka a několik rýmiček. Sníh a dobrá pohoda byly.
  VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TAKU, ALE I ZPOVĚĎ ODCHÁZEJÍCÍHO MAJITELE
            Jaký byl uplynulý TAKový rok? Pěkný, pohodový, plný setkání s prima kamarády, vlastně svým způsobem dost podobný tomu minulému. Je to dobře, nebo špatně? Přehled akcí je obdivuhodný, posuďte sami. V únoru proběhla v Orlických horách pod taktovkou osvědčených hejtmanů 37. Spanilá jízda – byla téměř bez sněhu a bez lyží, přesto bezva. V březnu se konala na Šumavě 15. Schnilka, tradičně vedená pevnou rukou Rudy Mráze, také bez sněhu a přesto zase v pohodě. V dubnu jsme se dobře bavili v Masarykových kolejích na 43. Bálu, který pro nás pod názvem Ozvěny muzikálů připravila Alena Podrázká a Trasa 14. V květnu jsme nejspíš všichni byli, díky organizačně neukojené Trase 14, na 56. Stezce. Pořadatelé sice nedokázali přemluvit sv. Petra, aby nás při zakončení v Boskovicích trvale a vydatně nezkrápěl, ale jinak se jim vše povedlo bezvadně. V červnu proběhla u Sobotky, pod tradičním vedením manželů Moravcových, už 15. Cyklospanilá jízda Antonie Tykolové (tedy Tykolka). Těsně před prázdninami jsme se mohli v Soběslavi zapotit na 36. Letních PanTAKových hrách, opět pod tradiční taktovkou Veroniky a jejího osvědčeného kolektivu. Léto již tradičně ovládly tábory v Keblanech (rád oznamuji, že letos budou na naší louce po letech opět tři běhy, neboť třetí TAKová generace rychle dorůstá – HURÁ!). Zdárně proběhly i tradiční a velmi oblíbené Luďkovy Alpy a nemohu zapomenout ani na Kili. Takto familiárně nazývají účastníci TAKové expedice Kilimandžáro, jehož vrchol dobylo 11. července sedm TAKových lidiček z pěti tras (nejstarší účastník Zbyňák, tehdy sedmdesátník, spočítal jejich průměrný věk na 63 let). V září proběhly dvě velké akce: 29. Půltá stezka, kterou pro nás v klasickém stylu (tj. spacáky, karimatky, spaní na zemi) zorganizovala Soňa na Rožmitálsku. Bylo to bezva, a proto doufám, že se ještě nějaké další klasické Půlté dočkám. 36. Lesní hry s názvem Po stopách Marca Pola uspořádala Trasa 20 a prý byly velkou zábavou. Měl bych asi zase jednou na Lesní hry vyrazit.
            Zdárně proběhly i další akce. Třeba zahájení cyklosezóny v Týřovicích u Lenky Borgesové a její zakončení na Kozích Horách u Moravců, Vítání léta ve Vojankách, jež opět zajistil Mirda Hoza, Jarní výstup na Blaník v organizaci Ládi Švejdy, Kuličky na Bílé Hoře (už pokolikáté?) jistil Jirka Navrátil, letní schůzi na Cindě provázelo hromobití, přesto že jsem ji zajistil já, ale zábava byla dobrá. Martinskou husu ve Svornosti a 23. Koledování u Apolináře tradičně zdárně zorganizovala Jednička. Samozřejmě proběhla i spousta trasových akcí, které jsou čím dál tím víc otevřenější i pro hosty z jiných tras, což je moc dobře. Ale na druhou stranu nebyly Cesta jenom tam… a Stříbrná harfa. Budou letos?
            Vlastně tedy vše proběhlo tak, jak jsme zvyklí, na co se těšíme, kam rádi jedeme? Ale není to málo? Nechce to přece jenom i nějakou inovaci?
            Od minulé valné hromady se toho ale událo víc. Některé události při cestě zvláštním vlakem z 56. Stezky vedly jednoho z dlouholetých členů TAKu až k podání stížnosti na Inspekci Českých drah. Když to vešlo ve známost, nastalo všeobecné rozladění nad tím, jak něco takového mohl udělat dlouholetý člen TAKu. Následovala bohatá a vzrušená diskuse, která nakonec vyústila až v podivuhodný nápad zařadit do stezkového vlaku z 57. Stezky spací vagón. Já tedy o takové novoty opravdu nestojím, ale hlavně doufám, že už nikdy nikdo z Takových lidiček nepodá stížnost na TAK a že se budeme ve zvláštním vlaku ze Stezky chovat tak, aby se nikomu nic nestalo. Po několika měsících, kdy se rekonstruovala vstupní hala strojní fakulty na Karláku, už díky Láďovi Dolejšímu a Pavlu Stulíkovi opět visí na svém místě pamětní deska k 50. výročí založení TAKu. Ani v roce 2014 se nepodařilo vydat Almanach k 50 výročí TAKu. Je mi to velmi líto a považuji to za svůj největší neúspěch. Teď už jsou ale všechny příspěvky v rukou profesionálního grafika a vše nasvědčuje tomu, že si jubilejní Almanach budete moci přečíst ještě před letními prázdninami. Letošními! Věřím, že bude-li se o Almanachu mluvit i na příští Valné hromadě, bude to už jen v dobrém.
            Vzpomeňme v tuto chvíli i na ty, kteří nás vloni opustili. A také na Tondu Rosického, který je sice v úžasné péči své ženy Helenky, ale jeho zdravotní stav je, bohužel, stále velmi vážný.
            Už asi mluvím dlouho, ale dovolte ještě pár vět odcházejícímu majiteli. Tak jako každý rok před valnou hromadou jsem si pročetl Poradníky za minulý rok. Je to vždy zajímavé čtení (díky Jano!), osvěží paměť, vyvolá vzpomínky a navíc inspiruje k zamyšlení. V letošním lednovém Poradníku jsem si přečetl tento výrok Vladimíra Jiránka „Lidé by k sobě mohli být slušní a laskaví po celý rok. Ale kde na to mají brát čas.“ V poslední době se hodně potkávám s neslušností i nedostatkem laskavosti. O to víc jsem vděčný za to, že jsem měl a stále mám možnost prožívat hodně času ve společenství TAKových lidí, kteří jsou slušní a laskaví.
Stále víc si uvědomuji, že TAK je téměř zázrak. A že já měl a mám to ohromné štěstí, že jsem se do jeho řad dostal. A to, že jsem měl tu čest být 15 let v jeho čele, je pro mne TAKovou třešničkou na TAKovém dortu. Díky vám, že jste mi to umožnili. Poprvé jsem byl zvolen majitelem v roce 1986! Tedy před těžko uvěřitelnými 29 roky, což byla doba, kdy se s vedením TAKu pozvolna loučili otcové zakladatelé. Pomyslné žezlo jsem tehdy přebíral přímo od Tondy Rosického. Podruhé jsem střídal v roce 1993 Ivana Birndta a potřetí jsem přebíral vedení v roce 2007 od Pepy Brzáka. Chci poděkovat všem radním, se kterými jsem měl možnost spolupracovat (bylo jich za ty roky 25), že to se mnou vydrželi, všem šéfům tras za výbornou spolupráci a všem organizátorům desítek zdařilých akcí, že je pro nás připravili. Byla to radost s vámi se všemi spolupracovat.
            Novým radním přeju, aby je práce pro TAK bavila a těšila, aby se jim dařilo vést TAK třeba i lépe než nám. Neboť TAK si to zaslouží, TAK to potřebuje!
31.1.2015 Petrof
  To by jeden nevymyslel ;-)
12.2. 10:51 – …Kdo byste měl o kuličkové pero s nápisem "Turistický akademický klub" zájem, napište Lence B. (která se uvolila ke shromažďování zájemců: l.borgesova@seznam.cz). Jako základní typ jsem vybral tmavě modrou barvu. Nevím, zda by v rámci jedné dodávky dodali i jiné barvy, ale zkusíme to. Při sdělování zájmu tedy napište, jestli byste chtěli případně i jinou barvu a eventuálně i počet kusů. Pokud by se našlo dost zájemců (minimálně cca 75), tak je objednáme. Objednávání je ukončeno.
12.2. 12.38 - Pero vlastním, nabídli mi ho asi před rokem s textem mé firmy, stejná nabídka jako tato.  Můžu ho jen doporučit, je opravdu elegantní, reprezentativní a pěkně se s ním píše. Takže můžu jen doporučit.
12.2. 14:58 – Nazdar, nejspíše by to byl asi pěkný souvenir a nemusel by jej nikdo krást při nějakém jednání. Tedy proč ne. Za 25,- Kč bych si i já udělal malou radost (vždyť to není ani jedno pivo). Dovolím si ale podotknout, že akce, byla-li by spuštěna, měla by mít na konci z finančního hlediska jednoduché vyjádření – "nula od nuly pošla".
12.2. 15:51 – Když ty pera tak pěkně doporučujete, TAK jsem taky pro. Per se sice dá ukrást všude dost:-), ale málokteré opravdu dobře píše (tj. lehce a tence). Dovoluji si ale přispět do diskuse o případné barvě. Proč nevzít barvu, která je nám – přírodním lidem - bližší? Nevím, jak vypadá v reálu např. ta tmavozelená, případně ta titanová (ve skutečnosti bývá nazlátlá), ale stejně bych jim dala přednost před modrou (ne všichni fandíme ODS :-).
12.2. 16:05 – Já myslím, že jestli rozpoutáme diskusi o barvě pera, tak se ničeho nedobereme. A myslím, že ODS nemá tmavomodrou.
12.2. 16:12 – To je jedno, že ODS nemá tmavě modrou :-), ale modrá ani není typická pro symboliku TAKu. Máme-li si objednat hromadu per stejné barvy, tak bychom se na té barvě měli buď dohodnout, nebo zjistit, zda je dodavateli jedno, kolik které barvy dodá.
12.2. 16:29 – Při sdělování zájmu tedy sdělte, jestli byste chtěli případně i jinou barvu a eventuálně i počet kusů. Máte-li zájem, řiďte se prosím výše uvedeným, nemáte-li, jako bych nic nenapsal.
12.2. 23:01 – Probůh, netahejte do toho politiku. Barva je mi fuk, a jestli se s tím dobře píše, tak si vezmu rád 4 kusy.
13.2. 14:46 – Objednávám - pochopitelně 4. Modrou, zelenou, červenou a titanovou, když bude jen modrá, TAK 4 modrý. Hodí se mi k mojí knížce.
13.2. 15:04 – Ahoj kamarádi (i nekamarádi), Mohu-li si to dovolit, prosím, moc prosím, neposílejte konkrétní odpovědi za sebe ke kuličkovým perům do distribučního listu TAKu. Pořád mažu zprávy.
Já napíši pouze Vladimírovi, protože jsem usoudil, že ostatní nezajímá jakou barvu a kolik kusů chci. Není to tak těžké zvolit správné tlačítko pro odpověď. Teď to špatné vědomě použiji.
13.2. 01:27 – „Tak dost!!! Já tady mám zakletou dceru…“ J. Cimrman, Dlouhý, Široký a Krátkozraký.
13.2. 13:06 – …A co modrá obloha nad hlavou, přebarvíte ji na zelenou? Mimochodem švestky jsou také modré… Omlouvám se…
13.2. 13:12 – Mám taky pozitivní zkušenost. Pero/propiska je elegantní, kovové; píše hezky. Mám ho v titanové barvě, metalicky lesklé úpravě. Při velkoodběru cena jistě klesne. Objednávám si tímto 3ks; ve variantě TAK bez ohledu na barvu
13.2. 13.13 – Škoda, že k těm perům nebude taky čelenka. Hrdě bych nosil pera všechna! Takhle objednávám jen modré a zelené!
13.3. 13:33 – Už se mi ta polemika zdá dost, ale dost trapnou, politizování obvzlášť, bud jsem špatně četla, nebo se ke mně nějaký mail nedostal, prostě jsem nechápala, a dosud ne, proč zmínka o ODS, a že to tedy musí být modrý? Souhlasím s E., osobně nejsem žádným přívržencem žádného bordelu stranického a přestávám ňák chápat, kam se TAK řítí… Osobně bych ráda vlastnila tužku zelenou či červenou, i obě, zelenou mám ráda, ale červená je myslím barva mého odznaku č. 37, a koukám, že těch nizoučkých čísel v TAKovém adresáři je dost málo, kde jsou?

Informace:
   16. Shnilá jízda bude tradičně v Nových hutích v Penzionu Jiskra v termínu 6.-8.3.2015. Ubytování a polopenze 480,- Kč (snídaně švédský stůl a večeře servíruje hubený kuchař Karel. Odjezd v pátek 6. 3. 2015 v 16:30 hod. ze zálivu CK Adventura – v ul. Na Strži u hotelu Panorama. Přihlášeno 47 lidí - někteří ještě nezaplatili zálohu! Návrat v neděli z Hutí cca v 16:30 hodin – podle počasí. SKOL! RuM
   15. ročník Jarního výstupu na Velký Blaník se uskuteční 20.-22.3.2015. Kapacita je omezená, bližší informace podá zájemcům Vláďa Švejda T10.
   44. Bál 2015 - "TAKový cirkus" bude v Masarykových kolejích v pátek 10. dubna 2015, pořádá Erika, Fela a Annie (Trasy 26 a 23). Zahraje nám dobře známá a osvědčená kapela "Kdo má čas". Pozvánky na společenský večer, budou k dispozici na schůzi za 260,- Kč pro TAK a 300,- Kč pro neTAK. Vstupenky distribuuje Erika Šimůnková.
  30. půltá Stezka bude v okolí Mariánských lázní 8.-10.5.2015. Elektronické přihlašování… zahájeno! K 26.2. přihlůášeno sedm lidí.Těší se na vás Lenka Borgesová T18 a Jana vorlová T14.
Přihlášku vyplňte zodpovědně, nejpozději do 15.3.2015. Později přihlášení nemusí mít jistý nocleh (chatky s povlečením). Platba do 30.3.2015 na účet č. 1361537019/3030, přičemž VS je 302015 a do zprávy pro příjemce napiš jména platících. Každá osoba musí mít jednu vlastní přihlášku (zatím přihlášeni čtyři lidé).
Poplatek za ubytování a jídlo: TAK: 2× nocleh 410 + snídaně 120 + večeře 160 = 690,- Kč; neTAK: 2× nocleh 430 + snídaně 120 + večeře 160 = 710,- Kč. V přihlášce si můžeš vybrat možnosti bez snídaní nebo bez večeří nebo bez jídla.
Na půltou Stezku vyrazíme v pátek ráno, ev, dopoledne. Propozice s potřebnými údaji obdrží každý platící účastník emailem poté, co budou vylosované příslušnosti k Trasám.
 Jubilejní 10. Cesta jenom tam se bude konat 6.-7.6.2015. Tradiční výlet historickým motoráčkem M131 zvaným „Hurvínek“ s několika kulturně-vlastivědnými zastávkami. První má být exkurze na železničním zkušebním okruhu u Velimi, další trasa i zastávky se připravují. Večer zakempujeme poblíž vláčku, oheň, hudba, zpěv (muzikanty si musíme dovézt vlastní, tak se hlaste!). Točené pivo bude ve vlaku i na tábořišti. Cena předběžně  400 – 450 Kč. Zájemci, hlaste se na mail ivan.fridrich@post.cz nebo tel. 602368425, přihláška je platná po zaplacení zálohy 200 Kč (na schůzi, je možno též na účet 104641136/0300, v.s. 10 a jméno do zprávy). Počet míst 48, tak s přihlášením neváhelte!
  37. Letní PanTAKové hry v Soběslavi budou v termínu 19.-21.6.2015. Startovné, stejně jako vloni, činí - TAK 350,- Kč, neTAK 380,- Kč, děti od 2 do 15 let 120,- Kč.
- Přihlašování zahájeno… Přiihlášeno 5 lidí.
  37. lesní hry v září 2015 spolupořádá Trasa 13 a 14. Těšte se na zajímavé téma a pohodové soutěže. Inforamce budou již brzy.
  57. Stezka 24.-28-9.2015 - pořádá Patnáctka, ředitelé Frank Vitha a Ivan Fridrich.
Pořadatelé sdělují: v současné době jsou noclehy v Plasích zaplněny. Pokud by některá Trasa přesto našla volné kapacity, musí jejichzamluvení konzultovat s pořadateli. Provozní ubytovacích zařízení neznají "poměry" v klubu a mohlo by dojít v lepším případě ke konfliktu, v horším případě ke zrušení noclehu, nedejbože ke zrušení zakončení.
- Tabu noclehy... se pomalu zaplňují.
    Původně blokované noclehy (nultý nocleh Peckův mlýn u Úněšova a druhý nocleh Nečtiny, školicí a rekreační středisko ZČU dává Dvanáctka k dispozivi ostatním Trasám.

Ze společnosti:
  V tištěném Poradníku jsou uvedeny změny v adresáří 2015.

Inzerce:
  Kamil Miroslav Černý z T6 napsal na Facebook, že v pondělí 2.2.2015 zemřela stezkařka Renata Rumlenová z Desítky (62 let).
 
 

Přeji dobré předvelikonoční rozjímání
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2015 - ke stažení...

Přílohy:
Usnesení VVH
Stanovy TAKu

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz