Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník únor 2015

PORADNÍK únor 2015

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

Motto: Všichni lidé, s nimiž se setkáváme, mají své osudy, které ovlivňují jejich chování, ale na to příliš málo myslíme. Očekáváme, že budou reagovat tak, jak bychom zareagovali na jejich míste my, a proto jim v naprosté většině případů nemůžeme rozumět, nemůžeme je pochopit... [Johannes Mario Simmel]

Zprávy z rady:
  Rada srděčně zve členy TAKu na Volební valnou hromadu, která se koná v pondělí 2.2.2015 od 18:00 v restauraci Na Ořechovce, Východní 250/7, Praha 6 Střešovice. Pozvánka v příloze.
  Rada se sešla 19.2.2015 u Haštalského dědka. Na programu byla příprava valné hromady, dokončení návrhu stanov, plán činnosti pro rok 2015, zpráva o stavu almanachu - letos vyjde!
  Tvorbu TAKového adresáře přebírá Jana Vorlová, takže změny hlaste nové sběratelce. Nový adresář bude distribuován na VVH.

Stalo se:
  Jáchymov 2015 - ač to nevypadalo se sněhovou nadílkou nijak dobře, tak se nakonec tradiční Jáchymov (Nové Město v Jáchymově) velmi vydařil.
Z jednatřiceti lidí, kteří měli dorazit, nakonec přijelo 22 nadšených lyžařů převážně běžkařů. Ti, co si účast na poslední chvíli rozmysleli, asi odradila velmi malá sněhová nadílka, ale i různá onemocnění a rodinné trable. 
Uvažovalo se i o změně přihlašování se na tuto akci a sice vybírat částečně zálohu na ubytování, jako je to pravidlem u jiných zimních akcí v TAKu. Rozhodnutí nepadlo, ale toto téma bylo vážně diskutováno.
Většina účastníků běžkařů se vydala v sobotu po ránu autem do bývalé NDR na běžecké trasy do lyžařského areálu Fichtelberg. Zde bylo několik běžeckých tras, které byly upravené a sjízdné. Sjezdařská menší sekce čítala celkem 6 lidí a po oba dva dny lyžovala na Klínovci. Tady byl sníh dobrý, pouze zde bylo více lidí, což znamenalo cca 10-15 min ve frontě na sedačkovou lanovku vzhůru na kopec.
Z pátku na sobotu začalo mírně sněžit a sněžení vydrželo v sobotu celé dopoledne. Později se ukázalo i sluníčko. Teplota byla okolo 3-5 stupňů pod nulou. Podobný ráz počasí byl i v neděli.
Večer se v chatě tradičně hrálo, popíjelo, povídalo a největší „držáci“ vydrželi až do tří hodin po půlnoci. Pivo se vypilo, nikdo se nezranil a lyže všem vydržely.
Tradiční výlet od chaty na běžkách do Horní Blatné a zpět se neuskutečnil, ale takový malý trénink před Spanilkou to mohl být.
Majitel chaty nás všechny pochválil, že jsme Jáchymov 2015 nevzdali a přijeli v tak vysokém počtu. Pro příští rok si budeme přát jenom více sněhu a účast bude zajištěna.
Mnoho sněhu v letošní zimě a stopě zdar!
Jirka Rada T16 a T20
  V zimním nečase si někteří rádi připomeneme léto...
Tradiční víkendový  výlet do Alp nás 16.8.2014 zavedl do východní části horské skupiny Dachstainu. Vystoupali jsme hezkou (byť placenou)  soutěskou Silberkarklamm do ledovcového kotle Silberkar.  Před dalším výstupem na hřeben zde přišlo k chuti občerstvení na stejnojmenné chatě. Drobný deštík, který se během výstupu spustil,  ani příliš nevadil, alespoň jsme se tolik nezapotili. Většina lidí ani nevyndala  pláštěnku, protože by byli určitě mokřejší  od potu než bez ní. Mraky sice zakrývaly výhledy do údolí Enže a na protější hřeben Nízkých Taur, ale v našich místech byla oblačnost protrhaná a vyšší.  Mohli jsme tak obdivovat vrcholky  před námi, orámované dramatickými mraky a později ze sedla i pohled na horské pleso Hölltalsee v kotli, lemovaném ze všech stran strmými svahy. Sestoupili jsme k němu a krásnou cestou mezi  vápencovými balvany se vysápali na jeden z bočních hřebenů. Ten nás už vedl k místu noclehu na  chatě Guttenberghaus. Většina si cestou ještě odskočila zdolat na lehko sousední,  lehko dostupný, vrchol Sinabell (2340m). I z tohoto pověstného vyhlídkového vrcholu bylo však vidět pouze severním směrem na Dachsteinskou náhorní plošinu a hory za ní. Vychvalovaný ptačí pohled na Schladming a Nízké Taury byl stále ukryt v mlze.  Večer na chatě proběhl při půjčené kytaře zcela v pohodě, ke které jistě přispěl i fakt, že manželka správce chaty byla češka a nebylo nutno řešit žádné jazykové problémy.
V neděli jsme batohy nechali na chatě a vyrazili pouze na lehko. Vystoupali jsme do sedla Gruberscharte nad chatou. Tady si většina zvolila další postup lehkou feratou Ramsauerklettersteig.
Naštěstí se potvrdila informace, že tento její úsek je skutečně poměrně  lehký a dobře zajištěný. I bez jistícího vybavení, obvykle potřebného ve feratách, neměl  bez batohů nikdo problém prostoupit ostrým hřebínkem přes vrcholek Hohe Rams (2551m) až na nejvyšší horu v okolí Scheicheispitze (2667m). Pravda, jistící ocelové lano, které bylo nataženo téměř po celé délce tohoto, asi hodinu trvajícího, výstupu, sloužilo téměř všem  i jako vítaná pomůcka pro usnadnění výstupu ve strmých skalních pasážích. O tom, že si všichni tento lehce adrenalinový zážitek užili, svědčí i to, že někteří si ho zopakovali i cestou dolů a přesvědčili  k tomu i část z těch, kteří vrcholu Scheichenspitze dosáhli oklikou, normální turistickou cestou. Ta pro většinu posloužila k pohodlnému návratu do výchozího sedla a na chatu. Tam jsme si vyzvedli bágly a občerstvili se před dalším sestupem. Mraky, které nás celý den doprovázeli a trochu omezovali výhled z vrcholu, se mezi tím docela rozplynuly a tak jsme si mohli v plné míře užívat výhledů na hřebeny Nízkých Taur s modrou vymetenou oblohou v pozadí. Po vcelku pohodlném, asi dvouapůlhodinovém sestupu nás dole čekal autobus. I když někteří opozdilci dorazili s třičtvrtěhodinovým zpožděním, nebyl problém stihnout noční spoje metra. Luděk Ledvina T16
  Devítka má novou šéfovou, stala se jí Alena Slavíčková, staronová členka TAKu. Kontakt a.slav@seznam.cz.

Informace:
   38. Spanilá jízda bude v oblasti Žďárských vrchů v termínu 6. až 8. února 2015.
   16. Shnilá jízda bude tradičně v Nových hutích – Penzion Jiskra. Přihlášky a záloha 500,- Kč na č. účtu 0491013163/0800 a jméno, platba do VVH 2.2.2015. INFO o dopravě a zaléhací pořádek bude. Lýžím a sněhu zdar, SKOL RuM.
   44. Bál 2015 - "TAK bude cirkus" bude v Masarykových kolejích v pátek 10. dubna 2015. Hrát bude kapela Kdo má čas. Nácvik předtančení s choreografkou Evou Velínskou začal v lednu 2015, kapacita je naplněna, náhradníci se mohou hlásit Erice Šimůnkové. (T23 + T26).
  30. půltá Stezka 7.-10.5.2015 - pořádají Lenka Borgesová 18 a Jana vorlová 14 - bude v okolí západočeských lázní. Elektronické přihlašování bude zahájeno po VVH.
  37. lesní hry v září 2015 spolupořádají starší ze 13 (Šárka, Helena) a 14 (Vláďa, Jana), neboť nastal čas, aby starší malinko potrápili mladší ;-). Těště se na zajímavé téma a pohodové soutěže
  57. Stezka 24.-28-9.2015 - pořádá Patnáctka, ředitelé Frank Vitha a Ivan Fridrich.
Pořadatelé sdělují: v současné době jsou noclehy v Plasích zaplněny. Pokud by některá Trasa přesto našla volné kapacity, musí jejich zamluvení konzultovat s pořadateli. Provozní ubytovacích zařízení neznají "poměry" v klubu a mohlo by dojít v lepším případě ke konfliktu, v horším případě ke zrušení noclehu, nedejbože ke zrušení zakončení.
- Tabu noclehy se pomalu zaplňují...
  Hlaste u šéfů Tras zájem o jubilejní 10. Cestu jenom tam, která by se mohla v případě zájmu konat 6.-7.6.2015. Na Valné hromadě bychom měli projednat, zda se letos bude konat. Cena se odvíjí od počtu účastníků, pravděpodobně 400-450 Kč.
 

Ze společnosti:
  V lednu 2015 budou do TAKu přijati Alena Slavíčková T9 a Ondřej Šimůnek T26. Z klubu vystoupili Tonda Jeřicha T13 a Michal Řehák T20.

Inzerce:
  Dohodly se některé ženy TAKové, že občas potřebují někoho na drobné opravy v bytě, tzv. hodinového manžela. Je-li mezi námi, takový šikovný, nechť napíše svou nabídku přes distribuční korespondenci. Případně doporučte ověřenou osobu. Ženy děkují.
  Hanka Činátlová doporučuje cvičení proti bolesti. Najděte si na obrázku co vás bolí, po kliknutí vám poradí doktor a hlavně ukáže cviky, které máte cvičit. Je to velmi pěkně uděané. Uložte si odkaz, může se to jednou hodit.   
  Zajímavý tip na levné ubytování - nová základna v Českém Krumlově - 48.7992739N, 14.3129778E. Nebo tři pokoje s vlastním sociálním zařízením nad obcí Horní Polubný ve směru na Jizerku v Jizerských horách. 50.7743758N, 15.3514644E. Více na stránkách Fit Klub Kolín.

Přeji dobrý sníh na horách
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2015 - ke stažení...

Přílohy:
Pozvánka na Volební valnou hromadu
Návrh stanov
Bankovní turista KČT Banka Praha

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz