Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník březen 2014

PORADNÍK březen 2014

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

Motto: Nic se neztratí, nic nevzniká, vše se přeměňuje. [Antoine Lavoisier]

Zprávy z rady:
  Pravidelná schůze v pondělí 3. března 2014 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
  Rada žádá potencionální pořadatele podzimní Půlté Stezky, aby svou vizi představili na březnové schůzi.
  Velká rada bude 28.4.2014.

Stalo se:
  17.2. byla Na Ořechovce Valná hromada. Dokumenty ke schůzi budou za měsíc. Příspěvky jsou stejné jako vloni, takže je možné platit na TAKový účet nebo na schůzích u Soni.
výroční turistická známka

Informace:
  Ivan Fridrich stále prodává výroční turistickou známku. Vzhledem k nízkému počtu prodaných VTZ se mně zdá, že o této prestižní třiceti korunové relikvii TAKu moc lidi nevědí. Prosím tedy šéfy Tras, aby možnost zakoupení VTZ prezentovali na Trasách.
   Kromě VTZ si můžete u Lenky Borgesové zakoupit kovový odznak vydaný k 50.výročí založení TAKu. Pro účastníky víkendu ve Zderazi je za 35 Kč, pro ostatní za 70 Kč. Nejlepší distribuce by byla přes šéfy tras, na schůzi, na Stezce nebo po dohodě i jinde.
  Shnilá jízda bude 7.-9.3.2014. Odjezd v pátek v 16:16 hod. jako každý rok, ul. Na Strži, odjezdové místo CK Adventura. Očekáváme jarní počasí, sníh tam není, hospody jsou. Bydlení stejné jako vloni a předloni a ještě před tím - penzion Jiskra - Nové hutě. Postýlky, polopenze, ceny mírné přibližně jako vloni. Ahoj a SKOL RuM.
  43. V pátek 11.4.2013 bude 43. bál s názvem Ozvěny muzikálů v Masarykových kolejích pořádá Alena Podráská a Čtrnáctka. Předtančení probíhá, ostatní náležitosti zajištěny. Cena lístků TAK 250 Kč, neTAK 280 Kč, na bále budou dražší. Lístky na bál budou k dispozici v pondělí na schůzi, plakát možná taky. Hrát bude Malý pražský taneční orchestr pod vedením Josefa Veseláka. Další otázky zodpoví Alena na schůzi.
Boskovice   56. Stezka 8.-11.5.2014 - zakončení v letním kině v Boskovicích - pořádá Čtrnáctka - tabulka tabu noclehů... (rozuměj zabukovaných) noclehů). O výroční schůzi budou prezentovány první informace.
    POZVÁNKA na 56. Stezku jejíž zakončení bude v odpoledních hodinách v neděli 11. května 2014 v letním kině moravského městečka Boskovice.
Přihlašujte se prosím prostřednictvím vedoucích svých Tras (ostatně tak jako vždycky, že).
Uzávěrka přihlášek vč. platby je 14. dubna t.r. (dohlášky a storna pak budou možná v pondělí 28.4. na Velké radě).
Zápisné a jízdné je letos následující: Zápisné TAK (11x14,-), tj. 154,- Kč, zápisné neTAK (16x14,-), tj. 224,- Kč. Jízdné zvláštním vlakem zpět 300,- Kč (až do Prahy).
Protože letos pojedeme zase jednou z větší dálky (proto vyšší jízdné) a pojedeme po hlavní trati, tak bychom byli rádi, kdyby vlak využili i někteří mimopražští účastníci a užili si tak také úžasné a naprosto jedinečné stezkovlakové atmosféry (to prostě u ČD, natož v osobním autě nezažijete ani náhodou). Z toho důvodu bude možné využít zvláštní Stezkový vlak i na kratší trať a samozřejmě za úměrně nižší jízdné!!! (obdobně jako tomu bylo i před dvaceti lety při návratu z 36. Stezky).
Stezkový vlak tedy bude možné využít pro jízdu z Boskovic do následujících stanic: Česká Třebová  za  70,- Kč, Ústí nad Orlicí 90,- Kč, Choceň 100,- Kč, Pardubice 150,- Kč, Kolín 220,- Kč a Praha 300,- Kč.
Další informace, na TAKovém webu - www.takpraha.cz, kde je například ke stažení trasová přihláška včetně pokynů k platbě. Individuální přihlášky budou akceptovány pouze ve výjimečných případech. 
Letos tedy prosím při přihlašování uvádějte ne jenom, jestli pojedete Stezkovým vlakem zpět, ale také do jaké stanice.
Na vaši hojnou účast se těší pořadatelé z Trasy 14.
  Přátelé, letošní tradiční letní výlet do Rakouských Alp se bude konat 15.-17.8.2014. Přesné místo bude stanoveno později.
Pro nové zájemce stručný popis akce: Odjezd busem v pátek pozdě večer. V sobotu a neděli středně náročná vysokohorská turistika s noclehem na horské chatě na hřebeni (noclehárna – k dispozici deky a polštáře - vhodná vložka do spacáku nebo prostěradlo sebou). Možnost (někdy pro získání slevy za nocleh, nutnost) večeře a snídaně na chatě. V neděli sestup k autobusu.
Náročnost střední. Trasa vede po značených turistických stezkách. Nutno počítat s převýšením obvykle minimálně okolo cca 1000 výškových m. Technické pomůcky (lano, úvazky, mačky) nejsou nutné. Nelze však vyloučit možný výskyt kratších trochu exponovanějších úseků, zajištěných fixními lany nebo řetězy.
Cena za dopravu bývá obvykle 700-1000 Kč (podle konkrétní vzdálenosti). Nocleh obvykle 10-20 € (s polopenzí do 30€). Bude upřesněno po potvrzení konkrétního noclehu.
Předběžné zájemce registruji na ledvinalu@seznam.cz. Po potvrzení konkrétního místa zašlu zájemcům propozice a budu vybírat zálohu na autobus. (obvykle začátkem května).
Zdraví Luděk Ledvina 16
  Často se setkávám s dotazy na termíny akcí. V kalendáři - http://takpraha.cz/tak_kalendar.php - si v přehledném uspořádání zjistíte termíny nejen TAKových akcí.

Ze společnosti:
 

Inzerce:
  Vystoupení hudební skupiny Brigantia v Praze se uskuteční ve středu 5. března 2014 od 20.00 v Klubu Biograf (Plzeňská 210, Praha 5). Brigantia ve složení: Jitka Slámová (bongo, klávesy, vokál) (5 trasa), Alexandra Slámová (housle), Dominika Slámová (příčná flétna, příčná pikola, klávesy, vokál), Michal Šimon (basová kytara, vokál), Jirka Vagenknecht (bicí), Petr Sláma (el. kytara, vokál) (5 trasa) se Vám pokusí nabídnout trochu jinou muziku (od irčáren, Knopflera, Jethro Tull, Claptona přes Nightwish až po vlastní tvorbu opatřenou texty z pera dvorních textařů Honzy Dvořáka, Karla Koppa či Petra Slámy). Tancovat či jinak se kývat do rytmu je vítáno. Občerstvení na místě – čepované pivo Svijany, dobré víno, drobnosti k snědku, v sále stolová úprava, taneční parket k dispozici (!). Dopravní spojení: tram 4, 9, 10, 16 a bus 167 do zastávky „Kavalírka“. Přijedete-li z centra, po výstupu pokračujte dále ve směru jízdy, vchod do Klubu Biograf je hned vedle rohové restaurace „Na Ladronce“. Za Brigantii Vás srdečně zve Petr Sláma
  Opakované promítání o cestě po Indonésii - jedné z nejrozmanitějších zemí na světě. Z jejich asi 17 tisíc ostrovů jsme stačili navštívit čtyři: Jávu, Bali, Flores a Rinca. O své zážitky se chceme podělit při povídání a promítání, které se bude konat ve středu 12. března 2014 od 18 hod. Místo: budova Energoprojektu, Vyskočilova 3, Praha 4, velká zasedací místnost, budova E, 1. patro.
   V Balbínově Poetické Hospůdce hraje ve čtvrtek 20.3. od 20:00 KROC (Míla Fuxa).
   Ahoj kmarádi, chtěla bych se podělit o poslední kulturní zážitky a trochu vás varovat. Zakoupila jsem "vánoční" předplatné do Vinohradského a byli jsme zatím na Jindřichovi IV a Nesnesitelných svatbách. Jindřich, ač je na něj masivní reklama, byl režijně nepovedený. Domnívali jsme se, že to bude historická hra, ale až do přestávky jsme v podstatě nevěděli, "která bije". Je to ze současnosti, a že tam léčí vlastně blázna, který si na Jindřicha hraje, nám došlo až ve druhé půlce. Asi 1/4 lidí o přestávce odešla. Teď jsme shlédli Nesnesitelné svatby a mohu říct, že tak pesimistickou hru s nulovým dějem a plytkými řečmi jsem už dlouho neviděla. Lidé opět odcházeli a my litovali, že jsme neodešli taky. Jo holt nějak se nám ty Vinohrady nevyvedly. Čeká nás ještě "Poslední z Hausmannů" a ještě něco, co vyberou na duben. Tak jsem zvědavá... Všechny zdravím a přeju lepší volbu kultury. Hanka Činátlová

Přeji krásné jarní dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2014 - ke stažení...
7. - 9.3. - 15. Shnilá jízda, Šumava| RuM 16
11.4. - 43. bál, Masarykovy koleje | Alena Podráská 14
26. - 27.4. - 20. Zahájení cyklosezóny | Lenka Borgesová 18
28.4. - Velká rada
8. - 11.5. - 56. Stezka - Boskovice | Vladimír Roith a T14
22. - 22.6. - Pantakovky

Přílohy: Trasová přihláška na 56. Stezku


[TAK] Schůze 2014-03-03
Schůzi v Tyršáku vedl Petrof.
Začal semestr a v Posluchárně byla výuka... Zdá se, že si studenti nestěžovali, že mohou jít o chvilku dřív domů/do hospody...
***STALO se
** SPANILKA 
byla zmíněna již v únorovém Poradníku. Letos to je se sněhem poněkud špecifické, TAKže lyže snad měli jen někteří účastníci houfce C
** Valná Hromada
téměř nebyli muzikanti: a nehrálo se. Snad to bude příště lepší
*** CHYSTÁ SE
** Schnilka - 7.-9.3.14
po páté na Šumavě v Jiskře. Sníh není, opalovací krémy s sebou!
** BÁL - 11.4.14 od 19h
V Masarykových kolejích bude hrát Malý Pražský taneční orchestr. Předtančení probíhá. Začala distribuce lístků, o kterou se stará Lenka B. (m: 728743814), se kterou se můžete dohodnout o převzetí (pochopitelně nejlépe zástupci z Tras). Cena je TAK/neTAK 250/280, na místě konání bude cena vyšší
** 56. STEZKA 7.-11.5.14
se zakončením v Letním kině v Boskovicích. Pořadatelská trasa 14 stanovila Uzávěrku přihlášek na 14.4.14
** Stezka ...a 1/2 - září 2014
stále není znám pořadatel - hlašte se do příští schůze
*** RŮZNÉ
- Honza Maňák pozval na tradiční putování s lahví oblíbeného nápoje - tradičně v termínu LPH a jeho narozenin
- Petrof přinesl pivní tácky k 50. výročí TAKu (sponzorský dar Andrey/T3), předpokládá se s jejich rozdáním účastníkům 56.Stezky na zakončení
- Plaťte příspěvky!
....a to bylo skoro vše
IvŠi

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz