Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník duben 2013

PORADNÍK listopad 2013

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

Motto: Představte si to ticho, kdyby lidé mluvili jen to, co vědí. [Karel Čapek]

Zprávy z rady:
  Pravidelná schůze v pondělí 4. listopadu 2013 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
  Rada se sešla 21.10. u Haštalského dědka. Projednávala se hlavně organizace pobytu ve Zderazi.
  Rada souhlasila s posunutím termínu vydání almanachu k 50. výročí na výroční schůzi, která bude s největší pravděpodobností v pondělí 3.2.2014.
  Rada žádá organizátory akcí, kteří dosud nepředložili vyúčtování, aby tak neprodleně učinili.

Stalo se:
  Oslava k 50. výročí založení TAKu v hotelu Renospond ve Zderazi.
  Dozvuky Stezky: Vážení a milí, na našich stránkách (http://1trasatak.webnode.cz) najdete shrnutou dosavadní dokumentaci, kterou shromáždili členové Jedničky. Přeji aby šlo vše otevřít a předem děkuji za jakoukoliv zpětnou vazbu. Pěkné podzimní dny přeje Pavel Stulík.
     Milí kamarádi,
zaznamenal jsem vcelku příznivou odezvu na oslavnou píseň „Stezka žije!!“ přednesenou Smíšeným sborem Páté Trasy za doprovodu kapely Druhá Sláma na zakončení 55. Stezky. Dokonce zazněl naprosto kacířský názor, že by se tato píseň mohla stát novou celoTAKovou písní a možná i nahradit půlstoletím trošku unavené Žížaličky, ale radši nebudu žalovat, kdo to říkal. Každopádně Vám tímto nabízím text tohoto oslavného opusu z pera Karla „Kády“ Koppa z T5. Abych nezůstal nic dlužen své pověsti muzikantského šťoury, dovoluji si připojit drobný komentář.
Půvab této písně kromě vydařeného textu tkví také v určitém rytmickém špílci v refrénu, který spočívá v tleskání, jež však zaznívá nikoli jak by člověk čekal na raz-dva-tři-čtyř | a později na | . - . - tři-čtyř | nýbrž přesahuje taktovou čáru do dalšího taktu, čili, | . dva-tři-čtyř | raz . - . - . | respektive | . - . - . - čtyř | raz . - . - . |. Tím se i text jaksi posunuje proti duchu českého jazyka a české polkové hudebnosti tak, že přízvučné první slabiky slov se stěhují na lehké doby, zatímco nepřízvučné konce slov vycházejí na těžkou první dobu následujícího taktu. Dovoluji si na toto úskalí, k jehož překonání je potřeba trocha trpělivosti a nácviku, tímto upozornit. V příloze naleznete text s refrénem naznačeným po jednotlivých dobách (slabikách) a rozdělený do taktů.
Píseň Whiskey in the Jar hrál a hraje doslova kdekdo. Možná si vybavíte její nářezové provedení na posledním TAKovém bále od skupiny Navostro, nebo znáte hudebně naopak naprosto bezzubou českou verzi v podání Miroslava Donutila.
Na YouTube jsou toho mraky v nejrůznějším provedení od folkových The Dubliners po rockové verze skupin Metallica, Thin LIzzy a mnoha dalších; najdete to tam jako těžkej nářez i křehké písničkářské provedení s pouhým doprovodem kytary, pomalu i rychle, někdy s tleskáním jindy bez, často je refrén bez repetice, ale my jsme si za vzor vzali nahrávku folkovou, kterou nejčastěji hrají v Českém rozhlase a s refrénem opakovaným. Z rockových verzí jsme přidali čtyřtaktovou předehru před každou slokou, která je pro sborové provedení důležitá kvůli ujednocení rytmu a správnému nástupu. Pro lepší návod si dovoluji s laskavým svolením Pavla Stulíka (jež jsem si nevyžádal, díky Pavle!) připojit níže odkaz na jeho filmeček ze zakončení, kde v samotném závěru stopáže píseň v provedení T5 zazní. Přeji vám při studiu této písně hodně zábavy. Aleš Dočkal 5.
P.S. Někteří text laskavou péčí Ládi LIndauera, patriarchy 5. Trasy (a Stezky vůbec, mám pocit, že je jediným absolventem všech 55 Stezek) obdrželi již na zakončení, nebyla to však ta úplně nejsprávnější a finálně editovaná verze, proto ji laskavě nahraďte touto, viz příloha.

Informace:
  Ivan Fridrich bude na schůzi v Tyršáku prodávat výroční turistické známky, kus za 30 Kč a taky posledních 5 kousků DVD Točí se točí po 90 Kč (vhodné vánoční dárek!).
  Čas je neúprosný a podzim řádí. Martin se občas ukáže a Jednička se rozhodla opět pořádat Martinské posvícení, tentokráte ve venkovském stylu (světovém), v pátek 8.11.2013 od 18:30 h v hotelu Svornost, Novozámecká 284, Dolní Počernice (kousek od nádraží). Patrové vlaky Elefant jezdí každou půl hodinu z Masaryčky, spojení možné i busem (pak se musí přes koleje, podchodem). Možná bude i výstavka kreseb Marušky Stulíkové (přemlouváme ji a pomůžeme). Rezervace vstupenek budou za 90 Kč bez husy a za 240 Kč s husou. Jejich distribuci zajišťujeme následovně: na oslavách ve Zderazi, na schůzi TAKu 4.11., anebo osobně u Ivanky Stulíkové, tel. 603563292.
  Koledy u Apolináře plánujeme na pondělí 16.12.2013 od 18 h. TAK se s tím porovnejte a těšíme se na vás. Pavel Stulík 1.
  37. Spanilá jízda se bude konat v termínu 7. až 9. února 2014 v Orlických horách. Přihlášky spolu se zálohou již tradičně na prosincové schůzi TAK v pondělí 2. prosince 2013 u hejtmana, jehož houfec je Vám nejbližší. Slibujeme, že případné přesuny mezi houfci budou probíhat pouze se souhlasem přesouvaného. Přihláška je platná pouze po složení zálohy 1300 Kč. Vaši hejtmani
  Letos jsme 26. března zahájili oslavy 50. výročí založení TAKu představením hry Polooblačno v Branickém divadle. Radošínské naivné divadlo také oslavilo 50 let trvání. Nyní RND připravuje pokračování s názvem Sčista-jasna avizované jako „druhá správa o mojom dvadsiatom storočí (1950 – 2000)“. Pepa Beran rozjednal možnosti zakoupení části, případně celého představení, které bude 24.4.2014, viz email z 23.10. Na schůzi bychom tedy měli projednat zda a jakým způsobem se představení pro TAK uskuteční.
  56. Stezka 8.-11.5.2014 - Boskovice - pořádá Čtrnáctka - tabulka tabu noclehů... (rozuměj zabukovaných) noclehů otevřena

Ze společnosti:
  S radostí oznamujeme, že Dvacítka má od úterka 22.10. další členku. Jmenuje se Alžběta a na svět přišla v super kondičce s mírami 48 cm a 2,94 kg. Maminka, Bětka i tatínek přežili všechny události posledních dnů ve zdraví. Těšíme se někdy někde na viděnou. Monika Misíková a Jirka Snítil T20.
  22. září zemřel Pepo Trávníček. Všichni kdo jsme ho znali, jsme ho měli rádi. Dost pro nás i udělal, ať již na zimní Fatře, či na Slovenských Stezkových horách a taky jako nosič dobré nálady na letních výpravách, např. na Rile a Pirinu. Rozséval pouze dobrou náladu a zůstane pro nás Pepou buzolkou v tom nejlepším smyslu. Nakonec i kolem dokola Ploské nás lavinovým polem dovedl zdárně zpět na cestu... Byl jsi pro nás jistotou, že zvládneme i nejtěžší situace na horách, budeme-li semknuti. Děkujeme Ti a Tvé rodině, že jsme mohli Tvým přičiněním poznat krásu Fatry jak v zimě, tak i v létě. Budeme na Tebe stále vzpomínat. Pepo, ahoj na nebeské Fatře! PaSt
  Oznámení pro ty, kteří kdysi běhali velmi dlouhé tratě a také chodili dálkové pochody. 12. listopadu tu bude rok, co zemřel Ivo Domanský, který patřil do Nohybu. Někiolik desítek let  mj. vydával přehled pochodů a běhů.

Inzerce:
  Přijměte pozvání od divadelního souboru Rozkoš na představení hry Učitelka a Oidipus, které se bude konat v pondělí 4. listopadu od 20. hodiny v Rock Café. Na co se můžete těšit? Sofoklovo drama upravila pro hru Hana Malinová, zakladatelka a generální ředitelka neziskové organizace R-R. Za svůj scénář získala ocenění na letošním divadelním festivalu Hobblík. Na stejném festivalu získala Vladana Augstenová za ztvárnění hlavní role v Učitelce a Oidipovi cenu za nejlepší herecký výkon. Ve hře zazní několik autorských písní, které na klavír doprovází Vladimír Pecka. Vstupenky v Ticketstream nebo na místě.
  Stáňa Dufková 14 zve na 40. ročník Sparťanského turistického maratónu, který se koná 9.11.2013. Start všech tras pochodu jsou v Aréně Sparty, Podvinný mlýn, Praha 9 - Vysočany. Propozice pochodu byly zaslány emailem.
  Dobrý den, od 1. září 2013 jsem se stal novým správcem Chaty KČT Prášily. Chata bude otevřena celoročně a já si vás tímto dovoluji pozvat k návštěvě tohoto ubytovacího zařízení. Více informací vám rád poskytnu na telefonu 607 531 351, nebo mi napište na chataprasily@kct.cz, nebo se podívejte na web www.chataprasily.cz, který se právě připravuje. Vynasnažím se, aby vás na Chatě čekalo příjemné prostředí, usměvavý personál a aby jste byli s pobytem maximálně spokojeni. http://www.chatakctprasily.cz/cenik/ Sleva 50 kč za noc pro členy KČT zůstane samozřejmě zachována. Na vaši návštěvu se těší Josef Rada, správce Chaty KČT Prášily
  Aleš Dočkal zve na hudební večer aneb Stezkaři a jejich kapely (Druhá sláma a Zpívovar Swing Band) v pondělí 11.11. od 18,00 hodin do Klubu Biograf, Plzeňská 210, Praha 5.
  Eliška Nešporová doporučuje: posílám vám informaci o mladém farmáři z Prahy 5, který prodává maso vepřové, hovězí, králíky, husy, mléko, vyškvařené sádlo, vajíčka a ještě k tomu můžou vaše děti, či vnoučata navštívit farmu, kde uvidí zvířátka. V případě, že budete mít zájem, zaregistrujte se zcela nezávazně na adrese http://farmakopanina.cz. V okamžiku, kdy bude plánovaná porážka, vám přijde mail, kdy maso bude. Vajíčka a mléko mají stále. Této služby již 3 roky využívají někteří z  trasy 16.
  Láďa hlavatý doporučuje akci svého bývalého spolužáka, který pořádá taneční zábavy na níže uvedené adrese a také tam občas hraje. Hraje se opravdu k tanci, prostředí je velmi příjemné, parket nablýskaný. Taneční Retro čaje v klubu Biograf, Na Zámečnici, Plzeňská 210, se budou konat každou neděli od 16 hodin (pochopitelně kromě vánoc) až do konce března 2014, vstupné 100 Kč.
  Během příštích měsíců je v níže uvedených dobách pařížský byt Jirky Kozelky vám a vašim spolehlivým známým k dispozici za příspěvek na činži. Ten současně činí prvních 5 dnů 1-2 osoby 1000 Kč/den, 3-4 osoby 1600 Kč/den (při více lidech na domluvu). Další dny: 25% sleva. Termíny: 2.11.-17.11.; 29.11.-8.12.; 17.12.-6.1.2014, Na nejbližší měsíc, tj. do 30.11., nabízí 25% slevu navíc. Kdyby vás možnost strávit čas v příjemném bytě se spojením každých 15 min do centra Paříže (20-25 min jízdy) zajímala, napište nebo zavolejte mně nebo Katce Stárkové 13 (Katerina.Starkova@seznam.cz, 737334624). Jak je již tradicí, dodá podrobné informace.
  Lobkovický palác v Praze nabízí mimosezónní slevy na koncety pro studenty do 26 let a důchodce nad 65 let. Více informací zde - http://www.lobkowicz.cz/Kazdodenni-koncerty-131.htm. [pozn. Javor - nevím sice nakolik je vstupné levnější, když zvýhodněné je v upoutávce psáno za 340,- a na netu je plné vstupné od 3. řady za 340 Kč, ale třeba tu výhodu najdete. Každopádně Lobkovický palác stojí za prohlédnutí.]
  Lyžování - oprava! v červnovém Poradníku byla uvedena informace o sjedovém lyžování ve Šladmingu. V průběhu času došlo ke změně v termínu a to na 8. až 15. března 2014. Cena 6750,-Kč.  Zahrnuje: doprava, bydlení, celodenní strava (jede s námi kuchař, který vaří z čerstvých surovin, které dodávají Rakušané. Tedy snídaně, teplá večeře, balíček na sjezdovku). Bydlení v domečku jen pro nás! (musíme ho obsadit = 32 lidí). Čtyřlůžkové pokoje obsazuji po 3, každý pokoj má své sociální zázemí. Vedle domku je stanice skibusu k jedné ze sjezdovek. K dalším nás nabližuje náš bus, který je nám k dispozici po celou dobu pobytu. Leoš Hořínek 6 - horinek.leo@seznam.cz, 602493755.
  V reprezentativních prostorách Letohrádku Kinských, tedy v Národopisném muzeu, je do 15.4.2014 otevřená výstava Trampslá abeceda.
  Cesta domů pořádá letos opět aukci uměleckých děl a její výtěžek využije ve prospěch lidí, kterým poskytujeme své služby. Aukce se bude konat 25. listopadu 2013 od 19 hodin v hotelu Alcron. Štěpánská 40. Více informací na http://www.cestadomu.cz/cz/aukce.html.

Přeji krásné podzimní dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kompletní kalendář akcí 2013 ke stažení...
8.11. - Martinské posvícení, Dolní Počernice
29.11.-1.12. - Poslední slanění, Hubertka, Jizerské hory
16.12. - Koledování u Apolináře
18.12. - Stříbrná harfa
2014
7. - 9.2. - 37. Spanilá Jízda, Orlické hory
7. - 9.3. - Shnilá jízda, Šumava
8. - 11.5. - 56. Stezka - Boskovice | T14

Přílohy:

STEZKA ŽIJE – Text: Karel Káda Kopp, nápěv: Whiskey in the Jar

1. Ve skříni mám desky, v nich fotky z dávný Stezky
jsme na nich v hadrech špinavý  ale mladý a hezký
už nevím kde to bylo a těch pár co nás zbylo
jsme hrdý na to že nám to do dneska vydrželo   My  jen |

| (es) tá  hnem  kra |  jem    X    X    X  |  X  po  hos  po |  dách  hra  jem    X  |
| X    po  hos    po  |  dách  hra  jem  a  |  jak  ví no   zra |   jem     -     my    jen |
| (es) tá  hnem  kra |  jem    X    X    X  |  X  po  hos  po |  dách  hra  jem     X  |
| X    po    hos  po  |  dách  hra  jem  a  |  jak  ví no   zra |   jem     -       -       -    |

2. Snad se tu nerozbrečím za co Stezce vděčím
že mám tolik kamarádů každej z nich je něčím
strojař  doktor právník  všechno co je libo
jsme jedno tělo jedna duše a naše krev je  pivo  My  jen |
Ref.

3. Choděj s námi i ženy první dámy mezi všemi
uměj to správně roztočit a neseděj jak pěny
jsou naší věčnou můzou i vlasy vstávaj hrůzou
když se ženou na parket s rozepnutou blůzou  My  jen |
Ref.

4. Tak nechme vzpomínání a žádný litování
co na tom že starej bejt je někdy na posrání
pořád stojíme zpříma a když neskosí nás rýma
sejdeme se na Stezce a budem se mít príma  My  jen |
Ref.

(X = tlesk)


RNDVážení příznivci pěkných zážitků,

počátkem tohoto roku jsme zahajovali oslavy TAKu představením Radošínského naivního divadla Polooblačno v Branickém divadle v Praze. Radošíni, stejně jako my, slaví letos své padesátiny. Kdo přišel, nelitoval. Z nadšených ohlasů po představení logicky vyplynul náš zájem o připravované pokračování, které bude mít premiéru letos na podzim. Na jejich internetových stránkách je avizované jako „druhá správa o mojom dvadsiatom storočí (1950 – 2000)“ pod názvem Sčista-jasna.
V těchto dnech jsem dostal následující nabídku:
Zdravím Vás, vážený pán Beran!
Druhý 
diel s názvom Sčista-jasna by sme radi pre Vás odohrali 24. dubna 2014 - tento termín sme predbežne zajednali v Bráníckom divadle s p. Pachlovou. Vyhovuje Vám to, prosím?
S pozdravom
Ladislav Hubáček
Rád bych panu Hubáčkovi odpověděl, že se všichni těšíme, alespoň tak, jak natěšení jsme počátkem roku odcházeli z představení prvního dílu. Bohužel nadšení Rady, a také moje, získalo hořkou pachuť finanční ztráty, kterou zakoupení celého představení pro TAKovou pokladnu znamenalo. Shodou okolností srovnatelnou částku zase vydělala letošní STEZKA (děkuji Pětko), takže je zdánlivě vše v pořádku. Sportovní akcí jsme si vydělali na akci kulturní. To by ale nemělo být pravidlo.
Aby se mohlo opakovat nadšení z pěkného zážitku, ale bez pachuti finanční ztráty, prosím všechny vážné zájemce o zvážení následujícího postupu:

  1. Panu Hubáčkovi pošlu souhlas s termínem
  2. Všichni vážní zájemci složí na účet TAKu zálohu ve výši předpokládané ceny vstupenky (300 Kč)
  3. Bude-li do konce roku složená částka dostatečná, dojednám s ředitelkou branického divadla zakoupení celého představení
  4. Nebude-li složeno dost peněz, budeme jednat pouze o zakoupení příslušného počtu vstupenek
  5. V tom případě ale nelze garantovat tak nízké vstupné a bude záležet na okolnostech, zda peníze vrátit zájemcům, aby si vstupenky koupili sami, či požádat o doplacení a hromadně zakoupit příslušný počet vstupenek za běžnou cenu.

Na letošním setkání ve Zderaze a na listopadové schůzi bych rád získal souhlas s navrhovaným postupem, či návrhy na ještě lepší řešení.

Těším se na vaše návrhy
Pepik Beran

P.S. V neuvěřitelně krátké době se mi sešlo již několik podobných dotazů. Zatím jsem s Janou Stádníkovou, pokladnicí TAKu, dohodnut, že počkám do listopadové schůze a podle ohlasu vyhlásíme číslo účtu a variabilní symbol, kam peníze posílat. Ten ohlas je velmi povzbudivý! Buď v Poradníku, nebo v zápise z listopadové schůze se tedy všichni dozvíte, kam peníze posílat.


TAKovou celkem krátkou schůzi vedl Petrof
***STALO SE
*
** Zakončení CYCLOsezony
za pěkného počasí se vydařilo, bylo méně lidí - reportovala Lenka
*
** Výročí TAKu na ZDERAZE u Skutče - 25.-28.10.2013
Bylo přes 100 účastníků, kteří za krásného počasí (zejména v sobotu a v pondělí) podnikli po skupinkách řadu výletů po okolí.
Petrof slíbil, že na 100. výročí bude společný přípitek, jak bylo ostatně dobrým zvykem na všech kulatých výročích...
*
***CHYSTÁ SE
*
** Martinská husa "tančí" -  8.11.2013/t1 
PaS prodával lístky
*
** Stříbrná harfa - 18.12.2013
hlaste se do konce listopadu Saše na alexandra.havrankova@seznam.cz
*
** BÁL - 
nebyly nové informace
*
** 56. STEZKA - 7.-11.5.2014
Bylo konstatováno, že TABU noclehy několika tras nebyly zapsány do tabulky. (K tomu malá technická poznámka: Tabulku vyplňuje JaVorka a pokud není na dovolené, tak to obvykle udělá. Já se do její pošty pochopitelně nedostanu, ale pokud pošlete kopii i do schránky tak.praha@email.cz, mohu upozornit ještě před přidáním do tabulky na případné kolize...)
*
*** RŮZNÉ
- "ŠLÁDMINK" - viz Leošovy emaily (info též na 602493755)
- Dávný člen TAKu Viktor Bona/t4, dnes bytem Toronto, si loni udělal radost a vydal se na Kilimandžaro. Článek v krajanských novinách přinesl na Stezku jeho kamarád Miki Schwertner a dnes v noci jsem dostal od Viktora dávku dokumentačních fotek. Vše s patřičnými odkazy je v článku nahttp://www.4trasa.cz/article.php/ctyrkar-na-Kilimanjaro-20131031174517813

...a to by bylo skoro vše
IvanŠ

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz