Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník listopad 2012

PORADNÍK listopad 2012

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 1061106866/5500
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

Motto: Svoboda, to se opakuji, to říkám při každém svém povídání, není zadarmo. Ty oběti a utrpení byly obrovské. Svoboda není zaručena. Není zaručeno, že někde nevyleze nějaký blbec a někoho zase nezfamfrní, tak jak se nám to stalo. Svobodu je nutno pořád bránit. V nynější době globalizace jestliže je porušována svoboda v nějaké tramtárii, týká se to i nás. Je nutno s tím něco dělat, to si musíme uvědomit. A také nezapomínat na ty, kteří svobodu tady vydobyli, uhájili, obnovili. [Tomáš Sedláček]

Zprávy z rady:
  Pravidelná schůze je v pondělí 5. listopadu 2012 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
  15. října byla Velká rada. Žádné zásadní problémy se nemusely řešit. Šéfové tras rozhodli, že almanach k 50. výročí TAKu by měl vyjít a slíbili, že příspěvky budou.
  Rada žádá o příspěvky (texty a fotografie) pro almanach do konce listopadu 2012!
  Hlaste JaVor termíny akcí pro rok 2013, viz připravovaný kalendář...
  Únorová výroční valná hromada bude volební. Rada přijímá kandidátky na radní pro roky 2013 - 2014.
  VVH v pondělí 4.2.2013 bude Na Vlachovce (Zenklova 2017, Praha 8), 100 metrů od stanice metra Kobylisy.

Stalo se:
  13. - 14. října - pořádali Moravcovi 13. Zakončení cyklosezóny. Účast komorní, počasí nakonec vydrželo a bylo dobře.
  Novinky z Devítky - Je tradicí 9. trasy volit každé 2 roky na podzimní malé Stezce svého šéfa. I letos byla tradice dodržena a volby proběhly. Ale o šéfovi se nedá říci, že by byl nový - na roky 2013 - 2014 byl opět zvolen stávající šéf Marek Paleček. Slezina, na které jsme se sešli 17.10.2012 i za přítomnosti vzácných hostů, byla velmi významná, byla totiž v pořadí 999. O to, že číslo není smyšlené, se zasloužil Vašek Lid, který téměř od počátků pečlivě vedl evidenci o všech akcích, které se na trase udály. (pro zajímavost: první slezina byla v prosinci 1966 a konala se U Bindrů na Staroměstském náměstí). Dnes se už scházíme dvacátým prvním rokem co 14 dní v Malešicích v hospůdce U Kladiva a průměrná účast činí 24 osob (dosavadní rekord 50 osob + hosté nastal právě na této jubilejní slezině). 31.10. jsme tedy měli 1000. slezinu, což je sice pěkně kulaté, ale ne tolik, jako 3 devítky.
Za 9.trasu zapsal Marek Paleček
  V neděli 21. října proběhl IV. ročník obnovené Kočárkocé  rallye. Na startu se sešlo 10 posádek i řada diváků. Na piknik to zrovna nebylo, ale deky jsme roztáhli a postávali statečně kolem nich s teplými nápoji v rukou.
A teď pěkně po disciplínách: Úsměv tentokrát hodnotil přísný, ale spravedlivý Láďa. Některým dětem sice do smíchu moc nebylo, za to rodiče se smáli opravdu krásně.
Vycházka bez hodinek a jiných měřidel času podél hradeb Vyšehradu nejvíce sedla Mrožovi s Karin a dětským kočárkem, ti přišli přesně za stanovených 20 minut. Ostatní se pozvolna trousili za nimi. Z pohledu maminek musím říct, že dvacet minut uteklo jako voda a zase jsme si nestačily všechno říct.
Rychlostní Zkouška prověřila konstrukce kočárků, statečnost maminek, rychlost tatínků a důvěru dětí. Na trati se objevila celá řada předjezdců z řad starších dětí na koloběžkách, kolech, odrážedlech i s dětskými kočárky. Pak už se do závodu zapojili tatínkové, byl to boj, zvláště na obrátce se tajil dech všech přihlížejících. Nejrychlejší byl tentokrát Václav s Jenískem s odlehčeným modelem stáje Deltim. Mrož zvládl projet celou trať se spící Karin, kterou neprobudila ostrá zatáčka, mohutné fandění ani rychlá jízda (2.nejrychlejší čas). Také se potvrdilo, že tatínkové a dokonce i maminky s vlastními dětmi běhají jako o život, ne jako zodpovědný adoptivní tatínek Davča od Kykalů, který s úsměvem obsadil 10. místo. 
Soutěž opět přilákala i cizí diváky. Skupinka starších dam se prý dohadovala, zda v těch kočárcích jsou opravdu živé děti... Já potvrzuji, ANO všichni jeli a dojeli i s živým dítětem!
Kopulační pohyb - speciální disciplína jen pro tatínky. Nejsilnější pohyb předvedl Vavřín a to se soutěže účastnil poprvé, věříme, že ne naposled. Tuto soutěž nelze popsat slovy, doporučuji navštívit fotogalerii - letos mám čelní záběry.
A kdo letos vyhrál? Až je mi to trapné psát, ale vyhrál Václav s Jenískem.
Díky všem za účast a zase asi na podzim 2013. A když už jsme se rozcházeli, ukázala se i rodinka Řeháků s Matějem, který zatím preferuje šátek a kočárek radikálně odmítá, ale možná již příští rok promluví do pořadí…
Veronika 20 [Převzato ze stránek Dvacítky...]
  26. - 28. října byla 27. Půltá Stezka v podhůří Lužických hor mezi novým Borem a Sloupem.
Ten, kdo vyrazil v pátek dopoledne, si užil krásný prosluněný podzimní den s výhledy daleko do krajiny. V Sobotu totiž začala zima. Ústředění bylo od Havraní skály přesunuto na sál do Restaurace U mlejna v Radvanci. Přestože paní hostinská neustále a velmi nadávala, zvládla bravurně obsloužit 45 stezkařů po oba večery, ale i 90 stezkařů na ústředění. V neděli ovšem sluncem zalitá krajina dovolila absolvovat výlety s dalekými výhledy. Takže po prohlídce Sloupu v Čechách a Nového Boru se každý vydal jinam a byli jsme zastoupeni na Klíči, Havraních skalách i v Modlivém dolu. JaVor 14.

Informace:
  V pátek 9. listopadu pořádá Jednička Martinské posvícení s tancem, husou a výstavou fotek v hotelu Svornost v Dolních Počernicích od 18 h. Vstupenky jsou vyprodané.
    Těm, kteří si rezervovali lístky a dosud je nezaplatili, nabízím možnost vyzvednout si lístky na schůzi TAKu 5.11. (Tyršák, 2.p. posluchárna) u mne. Dále prosím ty, kteří nebudou moci přijít v pátek 9.11. a mají rezervované lístky, aby mi to co nejdříve sdělili. Restaurace chce naše upřesnění počtu večeří do středy 7.11.12. A pro ty, co nevyužijí ani jednu možnost a mají zamluvenou (a nezaplacenou) večeři prosím, aby se včas dostavili (do 18 h, pá 9.11.12) a nebo mi poslali SMS se sdělením co s nimi je a zda opravdu mají zájem o večeři.....
   Také je možnost vystavit své fotografie (20 × 30 cm, adjustované na pevné podložce), aby mi je doručili buď na uvedené schůzi TAKu a nebo v pátek 9.11. v 17 h buď mně, Ivě nebo Michalovi Kamarádovým v hotelu Svornost.  Je možné nechat fotografie v obálce ve vrátnici hotelu Svornost do 17 h pátku 9.11.12, nezapomeňte fotografie opatřit svým jménem a případným názvem.
   Co se týče rázu, bude  v bílém a s květy, bylo dost dotazů na květy, tedy stačí i jeden květ (ve vlasech, kapsičce apod.).
   Těšíme na vás všechny v pátek 9.11.2012 a doufáme, že budeme mít štěstí na pohodový večer, který bez vás nejde zařídit. Naberte si dobré nálady kopec. Pavel Stulík 1
  Ve Středu 19. prosince se od 18 hodin koná tradiční Stříbrná harfa. Přihlášky posílejte na adresu alexandra.havrankova@seznam.cz do konce listopadu.
Pozvánka: zveme vás na letošní Stříbrnou Harfu do Krčského lesa. Sejdeme se ve středu 19.12. na stanici metra C Roztyly, v 18.00 vyrážíme. Přijďte včas, těžko byste nás v lese hledali.
Nedopusťte, aby někdo pod stromečkem marně čekal na dáreček. Pokud vůbec nemůžete přijít, pošlete dárek po někom jiném, anebo mi včas brnkněte, ať jeden dárek ještě dokoupím.
Vezměte si obvyklou výbavu: teplé oblečení, boty do lesa; ozdoby, svíčičky se stojánky, prskavky, sirky, lampiony, zpěvníky a baterky, a kdo vládne hudebním nástrojem – nezapomeňte ho doma. Hlavně nezapomeňte dobrou náladu!
Kupte dáreček, jaký byste sami rádi dostali, nemá to být recese. Jméno obdarovaného vám začátkem prosince pošlu mailem nebo zavolám. Dárek označte čitelnou jmenovkou, která nevypadne a neztratí se někde v mechu, prosím.
Stejně jako loni půjdeme do školy Orange Factory. Láhev oblíbeného nápoje + skleničku + malé pohoštění pro kamarády s sebou!
Že jste si přečetli pozvánku (a přijdete), prosím, potvrďte emailem nebo telefonem, ať máme jistotu.
Saša a Petr Havránkovi 3, 13.
  Jáchymov 2013 bude v termínu 18. - 20.1. 2013. Další důležité informace budou následovat příští týden.
Hezký listopad všem. Jirka Rada 602 314 145.
  Spanilá jízda se koná v termínu 8. až 10. února 2013 v oblasti Šumava - východ. Přihlášky spolu se zálohou u hejtmanů na prosincové schůzi TAK dne 3. 12. 2012. Výše zálohy byla stanovena na 1 300 Kč, může být upřesněna po zpřesnění ceny dopravy. Vaši hejtmani
  Vlastimilec hlásí a svolává statečné bardy na norování 2013, bývá na přelomu února a března.
  14. ročník Schnilé jízdy se koná  8.3. – 10.3.2013 bude opět v Penzionu  Jiskra, Nové hutě, Šumava. Přihlášky předběžné telefonem 602213329 emailem rudolf.mraz@seznam.cz, závazné na prosincové schůzi se zálohou 500,-Kč (nevratná, omlouvá jen vážný důvod). Taky možno platit na účet č. 0491013163/0800, do zprávy pro příjemce napsat jméno. Cena ubytování s polopenzí cca 390,-Kč osoba/noc. Doprava  budespolečným autobusem, informace před odjezdem budou. Sníh prý bude (ale věřte rosničkám). SKOL.  Za zakladatele    RuM
  Radošínské naivně divadlo vystoupí pro ještě větší slávu TAKu a u příležitosti 50 výročí založení TAKu nejspíše v úterý 26.3.2013. Navrhujte Řezákovi, co by stálo za shlédnutí. Stránky divadla, ukázky hledejte na YouTube.
  Bál bude v pátek po Velikonocích, tedy 5. dubna 2013. Pořadatelky Veronika, Monika, Eliška slibují keltský rej - Beltine.
 Irena Koutská chystá uspořádat v květnu 2013 cyklozájezd do Černé Hory a shání veškeré možné informace, tipy, zkušenosti, mapy, rady, návody, příběhy a doporučení.
  35. lesní hry v září 2013 bude pořádat Jirka Valda ml. 26 + výběr z tras 23 a 26. Téma – Monty Python a (nejenom) svatý Grál.
  O pořadatelství 55. Stezky rozhodnuto trasy 4 a 13 se vzdali své kandidatury a podpořily Pětku. 26. - 29.9.2013 pojedeme do Krkonoš. Zakončení bude na louce pod Smejkalovou chatou, cca 4 km od žst. Vrchlabí.
Petr Němec přidává pár stránek, kde hledat noclehy - http://www.krkonossko.cz/krkonose/ubytovani; http://itras.cz/chata-na-spici/ - Benecko; http://www.susovka.cz/ - Benecko; http://www.knezice.cz/cs/ - Kněžická chalupa. Chata Klášterka - Přední Labská 77 (to je první nocleh  trasy tak, jak jej na svém webu uvádí TJ Bohemians) tak vám jej vyhledávač nenabídne, leč v pravé části vám nabídne adresy na 10x10 různých chat po Krkonoších a máte co studovat. http://www.pohlednicka.cz/  tam mají 51 lůžek (tady bych vsázel na úspěch). http://www.chatazrcadlovka.cz/podstranky/uvod.php tam zase 32, jsou to bývalé podnikové chaty, vhodné na poslední nocleh.
  55. Stezka - tabu noclehy... mají nahlášené tři Trasy.
  Po Stezce bude velká oslava k 50. výročí založení TAKu. Hledá se vhodný objekt se sálem pro minimálně 100 lidí, Prášily jsou malé a prochozené. Zasílejte radním nápady a tipy.
  Pepa Beran 12 sepsal poznámky pořadatelů a současně inspiraci pro následovnky. Toto by mohlo sloužit všem čtenářům Poradníku, přípsadně i Almanachu jako autentický obrázek roku 2012 v porovnání s původní "Příručkou Jak pořádat Stazku", která, jak si vzpomínám, bude již v silně postpubertálním věku. Text pro zájemce ke stažení...
 

Ze společnosti:
   Naše pokladnice Jana Stádníková má nový email -  janastady@gmail.com.

Inzerce:
  Domluvili jsme se s Jirkou Kozelkou, že budu koordinovat obsazování jeho bytu v Paříži (pro Zdenu R. je to již zatěžující). Pokud budete mít o pobyt zájem, včas kontaktujte mne, mám všechny informace. Konečnou volbu předám Jirkovi. Letos zatim volné termíny v Jirkově pařížském byte jsou nasledujici: 2. - 11.12., 20.12. - 7.1.2013. Kateřina Stárková 13, katerina.starkova@seznam.cz, 737334624.
  Martinská husa v Pivovarském klubu, Křižíkova 17°, Praha 8 – Karlín (naproti Hudebnímu divadlu Karlín). Vzhledem k tomu, že letos připadá Martin na neděli, což se některým hodí, ale mnohým nikoliv, letos můžete přijít na husu nejen na Martina 11.11. po celý den )tedy i na oběd), ale můžete si ji objednat na jakékoliv jiné datum. K objednávce použijte nejlépe telefon 222315777 nebo e-mail pivoklub@iol.cz. Kromě Martinské husy budeme opět mít i Martinské pivo, které uvařil jeden z největších současných mágů pivovarského řemesla Martin Matuška ve svém minipivovaru v Broumech (nikoli Broumově). Srdečně Vás zve AlDo (T5)
  V neděli 11.11.2012 ve 20.00 v Balbínce koncertní vystoupení  Míla Fuxa Band ve složení Míla Fuxa, Ludmila Reichová, Zdeňka Fuxová, Jiří Kozel, Pavel Hryzák, Honza Papež.
  Cesta domů, kterou jsme sponzorovali nemalůou částkou, nás zve na 22.11.2012 na Benefiční aukci výtvarného umění - více na stránkách...
  Ssháníme parťáky na středeční jógové cvičení pro děti od 2,5 do 5 let s doprovodem ve studiu Aleph v Praze 6 Liboci. Jóga je pravidelně každou středu 10,30 - 11,20 hod, lektorka vlídná, studio ještě voní novotou. Před a po hodině je k dispozici malé posezení a dětský koutek. Babička Eva 13 s Vítkem (2,5roku) zatím chodí samojediní... a i když jsou i tak moc spokojení, přivítali by společnost. Pokud byste měli chuť se přidat, stačí do Alephu v úterý poslat mail info@alephzdravi.cz nebo zavolat o rezervaci místa. JItka Černovská Hysková 23.
  Lyžování v Davosu v termínu 10.3.- 16.3. 2013. Ubytování turistické třídy je na vrcholu Jakobshornu (2590 m n.m.). Vzhledem k tomu, že se lyžuje na perfektně upravených sjezdovkách ve velkých nadmořských výškách, je záruka kvalitního sněhu. Bližší info na Helena Potůčková 732 259 883.
  Jen pár lidí ví, že padesátka není jediným významným a kulatým jubileem příštího roku.  My, (nejen) kluci z ročníku (mj. (Honza Novák, Petr Kobián, Pavel Stulík, Jimmy Jirsa, Láďa Dolejší aj.) co jsme před padesáti léty přivedli TAK na svět budeme mít na krku sedmý křížek. To je vysvětlení, proč se nám krátí dech a vědom této zkušenosti proto volám Kdy jindy, když ne teď! Rád bych ještě zkusil Ameriku a pro ty, kdo konstatují, že je „příliš americká“ konstatuji, že znám dvě Ameriky a před Manhattanem či Hollywoodem a upřednostňuji divočinu, hory, kaňony a medvědy. S tím pak připravuji jakousi osmičku s centrem (přílet / odlet, půjčení auta) v Salt Lake City.
Pro zájemce (musí se hlásit ihned) více informací podá Tonda Rosický 1 torosicky@seznam.cz, 603115512)
  Mladý architekt se zkušenostmi z tuzemských i zahraničních architektonických ateliérů hledá práci na plný či jen částečný úvazek v Praze, tel. 608 238 100, e-mail: akacera@gmail.com (manžel od neteře Mirky Husákové 8).
  KČT pořádá Turistický pochod podle mapy, Pražský minimax, se koná ve sváteční sobotu 17. listopadu – letos již podeváté! Info na http://www.zaket.cz/UserFiles/File/pozvanka%20Minimax%202012.pdf
  KČT pořádá 39. ročník dálkového pochodu Sparťanský turistický maraton 3. listopadu 2012 - Pochod je zařazen do programu IVV - více informací zde http://www.kct.cz/cms/turisticka-akce?xid=5253

Přeji pěkně listopadový podzim
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2012 - ke stažení...
9. listopadu - Martinské posvícení v hotelu Svornost / T1
30.11. - 2. prosince - Poslední slanění
17. prosince - koledování U apolináře / T1
Schůze: 5. listopadu, 3. prosince

Kalendář akcí 2013

Přílohy:


Schůze 2012-11-05
Zahájil ji  v 18:14 Petrof

*** STALO SE
** ZAKONČENÍ CYCLO
viz Poradník, žádné připomínky
*
** 27. Stezka ...a 1/2
Viz Poradník, poděkování hejtmankám. Květa K. už je z nemocnice doma. Přejeme jí brzké zotavení a zdařilou rahabilitaci.
Připomenout si ji můžete třeba na videu http://youtu.be/koazzBOgyfg
*
** IV. Kočárková rallye
Veronika volala po prarodičích
*
*** CHYSTÁ SE
** T1: Martinská husa - 9.11.
viz Poradník; kdo chce ještě přidat fotky, ať dá vědět pořadatelům
*
** T1: Koledy - 17.12. od 18h
U Apolináře viz Poradník
*
** Stříbrná harfa
viz Poradník (příloha)
*
** Výroční valná hromada 4.2.
bude volební a na Vlachovce
*
** Spanilka
Hlašte se! Zejména trasy C a D mají omezené nocležné možnosti...
*
** Bál 5.4.
bude v Domovině nebo v Masarykově koleji ve styli Beltine. Předpokladá se výuka tanců p. Bernardem. Lístky budou v lednu

** 28. Stezka ... a 1/2 
Stanoven termín 10.-12.5.2013
hledá se pořadatel
*
** 55. Stezka
bylo diskutováno o reklamě pro Smejkalovu chatu. (Na pozemcích majitele bude Zakončení.)
*
*** RŮZNÉ
* ToRo seznámil přítomné s textem, který by se měl ocitnout na kamenné tabulce ve vestibulu FSI a na věky připomínat, že na této fakultě byl 17.9.1963 založen TAK
* Bylo diskutováno o seniorských kategoriích na LPH - Lze leccos, ale důležité je znát (do výročky), kdo z traqs pojede.....
* Řezák nechal kolovat podklady pro nové vydání adresáře.
K tomu bylo diskutováno. 
IMHO Náš adresář neobsahuje osobní údaje, tj. takové, které jednoznačně identifikují osoby a organizace našeho typu je může pro svou potřebu shromažďovat v elektronické podobě. Na druhé straně za správnost dat ručí jednotliví členové. Troufám si tvrdit, že značná část členstva není ochotna a možná ani schopna? ;) - se přihlašovat zabezpečeným způsobem k nějaké např. webové aplikaci a údaje o sobě spravovat. Z tohoto pohledu rozumím Řezákově nechuti si přidělávat nevděčnou práci. Pozn. Jediný údaj, který se blíží osobnímu údaji, je datum narození, přičemž si nejsem jist, zda ho chtějí všichni členové a členky v adresáři uvádět. Rozumím i obavám o zneužití emailových adres, na straně druhé není obtížné je získat i z papírové podoby. I.Š.
* Ivana Prokešová na letošním TAKovém plese přišla k pytlíku s černými botami č.41 a květovaným vějířem s černou krajkou. Stále pátrá po majiteli. Víte někdo, kdo uvedené ztratil/zapomenul....

****

a to bylo asi skoro vše
IvŠi

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz