Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník leden 2012

PORADNÍK leden 2012

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 1061106866/5500
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: A co vám popřát pěkného / aby ten svět byl snazší / laskavá slova jsou vrabečci / ptáčkové drobní a plaší (Jan Skácel).

    Zprávy z rady:
      Pravidelná schůze bude v pondělí 2. ledna v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Rada srdečně zve na Výroční valnou hromadu v pondělí 6. února 2012 do restaurace Na Slamníku (Wolkerova 12, Bubeneč) - mapa... Valná hromada začne v 18 hodin. Po vyčerpání bodů programu se bude podávat večeře následována volnou zábavou za hudebního doprovodu mezitrasové kapely. Pozvánku na VV naleznete v únorovém Poradníku.
    Jízdí řád autobusu č. 131 z Hradčanské do st. Sibiřské náměstí. A jízdní řád bus 131 zpět. Od zastávky cca 200 metrů. Nebo pěšky ze zóny MHD Dejvická ulicí Bubenečskou a vpravo Českomalínskou - cca 900 metrů.
      Redaktoři Almanachu k 50. výročí TAKu, jmenovitě Jirka Domlátil, Petr, Jirava, Veronika Jiravová, Tomáš Kubát, Vláďa Roith, Jana Vorlová a Václav Votruba, vás žádají o příspěvky. Pro inspiraci uvádím témata:
    - kdy a jak trasa vznikla, které Velké stezky se zúčastnila poprvé,
    - co udělala trasa pro TAK (které Stezky, Lesní hry, Bály a další akce jste organizovali, atd.),
    - povídání o trase (třeba odkud se rekrutuje vaše členstvo, jak se scházíte, vaše tradiční i netradiční akce, prostě vše, co chcete, aby si o vás mohli přečíst i všichni ostatní),
    - zajímavé fotky, hlavně historické.
    Redaktoři preferují několik krátkých článků než jeden dlouhý. Příspěvky zasílejte JaVoru nebo kterémukoliv redaktorovi. Odteď! Po několika výzvách redakce nezaznamenala žádné příspěvky!!!
      Rada přeje všem příznivcům TAKu úspěšný rok 2012, pevné zdraví i boty a spoustu zážitků na společných cestách po zeměkouli.

    Stalo se:
      Noví členové TAKu Irena Koutská 14 (č. odznaku 523) a Frank Viťha 15 na schůzi zavedli příjemnou tradici - Irena všem
    přítomným nabídla jednohubkové závitky z anglické slaniny se zeleným pepřem a buchtu naslano s ořechy, zatímco Frank
    panákovou loterii (někdo měl mošt, jiný whisku). Víno (hroznové) od nerozeninové JaVorky zcela vybledlo.
      Mirda na schůzi oznámil, že přebytek z Vojanek 2010, který činí 5.300 Kč poukázal do Lhotic na TAKovou rozhlednu. Děkovný dopis od starosty dodá. Připomeňte si historii našich aktivit pro Boiku.
      Tradiční koledování v kapli U Apolináře, uspořádala Jednička. Koledy letos byly obohaceny o zpívání rorát, které iniciovala Jitka Warausová a hudebně upravil Béďa Novák. Zpívalo je 12 lidí z Jedničky a Pavel Vondráček (od Bédi). Nové zpěvníky graficky upravila Majka Tvrdková a rozmnožili Vašek Holík a Láďa Lindauer (5).Koledy se ve zdejší kapli zpívaly již po dvacáté, vzpomněli jsme začátků, kdy se musela kaple osvobodit od skladového materiálu.... Za tím vším a i do dnešní doby je Líba Kánská a parta lidí z Jedničky.  Velké díky všem a též zejména varhaníkovi Béďovi Novákovi, šlapači měchů Jirkovi Valečkovi a dalším, kteří se přičinili o hezký večer nejen pro Jedničkové příznivce, ale i kamarády z jiných tras TAKu (odhadem bylo v kapli asi 90 lidí). Fotoalbum...
      Stříbrná harfa se konala ve středu 14. prosince v Michelském lese.
      V přiloženém dokumentu je seznam akcí TAKových i trasových otevřených za rok 2011 spolu s odkazy na tofodokumentaci a videa, jakož i další zajímavé odkazy. Chybí-li v seznamu vaše akce, kterou byste se chtěli pochlubit, pište na adresu vorlovaj@gmail.com.
      V prosinci mělo mnoho tras vánoční sleziny, vycházky i výkendové pobyty na orách

    Informace:
      Novoroční setkání s prof. Janem Sokolem - kavárna Čas, úterý, 3. ledna od 18:30 hodin. Zájemce o tato setkání prosím, aby se laskavě přihlásili mailem na adresu irena.koutska@gmail.com
      Tříkrálová hudební Salmovská, čtvrtek, 5. ledna od 17:30 hod. Zvu vás na pravidelné setkání se zkušenými a sehranými muzikanty do útulného nekuřáckého prostředí Salmovské literární kavárny. Olinka Bláhová, Ivan Hořejší, František Kahoun, Honza Kubát, Petr Postránecký, Karel Provázek, Jarda Pařízek, Michal Pospíšil... a navrch malé hudební překvapení... Zájemce o tato setkání prosím, aby se laskavě přihlásili mailem na adresu irena.koutska@gmail.com
      V úterý 10. ledna 2012 bude v Gongu pro TAK hrát skupina Ginevra. Pozvánky za 150 objednávejte u svých šéfů nebo u Lenky Borgesové. (Zbývá posledních cca 30 pozvánek a o vstupenky žádají lidi cizí neTAKoví). Doporučuje trasa 13, 14 a 23. 1. upoutávka... a 2. upoutávka...
      34. Spanilá jízda 2012 se koná v Krkonoších (sobotní společné spaní na Luční boudě) ve dnech 3. až 5. února. Restaurace Luční boudy je nejvýše položeným restauračním zařízením v Čechách a proto pivo stojí 56 Kč.
    Hejtmani nabízí posledních pár volných míst spolu se zálohou 1000 Kč. Přihlášením se tomu kterému hejtmanovi (A, B, C, D) dáváte najevo, kterému houfci byste dali přednost. Budeme se snažit Vaše požadavky respektovat.
      Přednáška Grónské mýty a přechod ledovce - kavárna Čas, neděle, 22. ledna od 19:30 hodin. PhDr. Ing. Zdeněk Lyčka (1958) vystudoval systémové inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě a moderní filologii (angličtina-dánština) na UK v Praze. Od roku 2008 je velvyslancem ČR v Dánsku. Překládá severskou a angloamerickou literaturu. Za překlad knihy Knuda Rasmussena Grónské mýty a pověsti získal v r. 1998 Cenu Josefa Jungmanna. V roce 2011 absolvoval na lyžích přechod grónského ledovce během nejchladnějšího jara, jaké kdy bylo v Grónsku zaznamenáno. Zájemce o tato setkání prosím, aby se laskavě přihlásili mailem na adresu irena.koutska@gmail.com
      O víkendu 24. - 26. února bude Nora, zájem o účast hlaste Vlastimilcovi nebo Mirkovi Podolákovi.
      15. ročník Schnilé jízdy se koná 2. – 4.3.2012. Budeme v Penzionu Jiskra, Nové hutě, Šumava (jako vloni). Je beznadějmě plno. Cena ubytování s polopenzí je cca 390,- Kč osoba/noc. Doprava bude. Sníh prý bude (ale věřte rosničkám). SKOL za zakladatele RuM
    Pamětníci vzpomínají:
    Miloš Neuman připomněl vznik Shnilek - v roce 1998 bylo několik TAKových na výpravě v Thajsku a nestihli se přihlásit na Spanilku, čehož velmi a nahlas litovali. I přichomítl se k lamentujícím Ruda, práskl do stolu a prohlásil, že bude jiná běžko akce. Tak se zrodila Shnilá jízda. V březnu by tedy měl být 15. ročník.
    Karel Moravec odpověděl - Po poradě s Rudou Mrázem musím reagovat na tuto nepravdivou zprávu  z poradníku: V pamětní knize v Dobré v restauraci "U Němečka" je nejspíš v roce 1998 zápis o Schnilé jízdě. V tomto roce nás několik TAKových kamarádů jelo na sjezdovky do zahraničí a tím pádem jsme se nemohli zůčastnit Spanilé jízdy. Bylo nám to líto a tak jsme se na návrh Rudy Mráze dohodli, že uděláme ve stejné oblasti další akci na běžkách, ktará ale nebude konkurencí pro Spanilku. Protože se na rozdíl od Spanilky konala na jednom místě, napadl mi název Schnilá jízda. Pokud si pamatujeme, tak tam byli: Mrázovi, Moravcovi, Prokešovi, Musilovi, Matulová a Přibil. Navíc jsme pozvali hudebníky Samohela a Provázka (asi s manželkou). Jestliže jsme někoho vynechali, omlouv&aa cute;me se, ať se přihlásí.
    Dodnes jsou ale mezi námi zakladateli dva velké rozpory. Tím prvním je, zda se jednalo o ročník 1. nebo nultý, tím druhým je název Shnilá nebo Schnilá jízda. Na příští jízdě vše vyřešíme dohodou mezi zakladateli, možná uděláme referendum při šampaňském.
    Miloš nás velmi rozlobil, ale vzhledem k tomu, že už je starý, ale mladší než my, tak mu vše odpouštíme a nežádáme od něj veřejnou omluvu.
    Dva malí zakladatelé S. jízdy
    A dotřetice příspěvek od Soni - na první Shnilce jsem byla taky, přijeli jsme tenkrát s Dášou a Martinem společně. Z Musilů byl jenom Míša, který přijel s Vaškem. Provázkovy si nepamatuji... Jediným muzikantem a bavičem byl právě Vašek Samohel, který v sobotu po dvaadvacáté hodině neuvěeřitelným způsobem rozproudil hospodu U Němečka poté, co ukončilo své poněkud nudné vystoupení místní folkové duo... Objednali jsme si na sobotní večeři pečeného kralika, který byl nakonec studený až hnusný!.. V sobotu jsme na Rudův návrh popojeli autama do Stožce, odtamtud vlakem do Nového udolí a běhali kolerm Haidmühle. Byl to první ročník Shnilé jízdy. Název Schnilka se ujal poté, co se objevil vlastně s gramatickou chybou v púvodním názvu. Tak takhle si na to pamatuji já, Soňa
    Přátelé, tento příběh je pravdivý. A přesně takové příběhy - příspěvky by ráda dostávala redakční rada do připravovaného almanachu!!!
      41. bál - Tisková zpráva společnosti White Star Line
    Jak už jsme vás informovali před měsícem, kontaktovaly nás loděnice firmy Harland & Wolff na Queen´s Islandu v blízkosti Belfastu, že v nejbližší době bude na vodu spuštěna replika lodi Titanik – Titanik II. Její slavnostní první plavba se uskuteční dne 30.3.2012, tedy těsně před 100. výročím vyplutí jejího originálu, které, jak známo, bohužel dne 15.4.1912 skončilo potopením. K této příležitosti TAK dostal přednostní právo zakoupit lodní lístky.
    Stejně jako před 100 lety nám k dispozici budou strojníci, topiči, elektrikáři, kotláři, hasiči, stevardi a stevardky, čističi oken, skladníci, stenografové, kuchaři, maséři, myči nádobí a vyhlášení číšníci restaurantu přilehlé horní paluby. Jedinečný taneční parket na horní palubě bude samozřejmě vybaven všemi nádherami jako tehdy, chybět nebude ani balkon, ze kterého je nádherný výhled na celý parket. Jsme přesvědčeni, že se bude jednat o nezapomenutelný zážitek.
    Dovolujeme si proto v zastoupení kapitána lodi, kterým tehdy byl Edward J. Smith, a na jeho počest vás pozvat na tuto výjimečnou plavbu s názvem „Tancujeme na Titaniku, ale TAK se nikdy nepotopí“.
    Dopravní společnost White Star Line, která Titanik II provozuje, přislíbila zvlášť pro nás zřídit a otevřít svou kancelář. Když napíšete na l.borgesova@seznam.cz nebo zavoláte na číslo 728743814, tak se vám ozve příjemný mladý hlas Dobrý den, tady rezervační kancelář společnosti White Star Line, u telefonu Lenka Borgesová. Co pro vás mohu udělat?“. Neváhejte proto a objednejte si u ní své lodní lístky již dnes. Jejich fyzickou distribuci předpokládáme od začátku února. Naše ceny jsou výrazně nižší, než za jaké se lístky prodávaly před 100 lety. Posuďte sami:
    TAK                                                                          200 Kč
    Hosté (ne TAK)                                                        220 Kč
    Přirážka pro váhající splatná u lodního můstku       30 Kč
    A před 100 lety:
    Salónní kajuta - 4350 dolarů, 870 liber - dnes 128 000 dolarů, to je 2,1 mil. Kč
    První třída - 150 dolarů, 30 liber - dnes 4400 dolarů, to je 73 000 Kč
    Druhá třída - 60 dolarů, 13 liber - dnes 1900 dolarů, to je 31 000 Kč
    Třetí třída - 20 - 40 dolarů, 3 - 8 liber - dnes 440 - 1170 dolarů, to je 7000 - 20 000 Kč
    Kopie věhlasného parníku na nás bude čekat v přístavu „Kulturní Dům Vltavská“. Nástupní můstek pro nás bude otevřený již od 18:30 hodin. Úderem 19. hodiny zazní lodní zvon, můstek se zvedne a parník hned na to vypluje. Přijďte včas, protože ho pak budete horko těžko dohánět.
    O zábavu se nám postará výborná kapela „Kdo Má Čas“, která bude od vyplutí až do přistání v 1 hodinu ráno hrát veškeré dobové skladby a taneční melodie.
    Neváhejte s rezervací, protože z důvodu bezpečnosti je kapacita parníku omezena na 250 pasažérů.
    Pavel a Jirka
    Nácvik předtančení začne ve středu 25.1 od 20 do 22 hodin. Do bálu bude 10 nácviků. Nacvičovací prostor je v Sokolu Karlín, Malého 1 (už se tam několikrát nacvičovalo. Choreografka Jana Dohnalová bude krotit ty, kteří se přihlásí Jirkovi Klímovi, jklima@upcmail.cz, aby věděl, kolik předtančujících bude.
      Tabulka tabu noclehů 54. Velké Stezky, kterou Dvanáctka zakončí v úterý 8.5.2012 na Primátorské hrázi u Litomyšle (k 22.11. má tabu noclehy devět tras).
      Nazdar vespolek. Přemýšlím, o TAKovém parníčku v letošním roce. Moje představy a obecné možnosti se kloní opět k motorové Odře a k termínům v sobotu 2. června nebo ve čtvrtek 31. května 2012. Styl podobný, ale ne stejný jako vloni.
    Nýbrž: Doráží na mne pár, a zvlášť jeden jedinec z jedničky, že by chtěli parník TAKový  v pyžamech. Takový parník ale já nechci. Po TAK bálu na Titaniku se budu cítit jak na Titaniku, tak na rozpacích. Pokud by převládla  touha po parasu pyjamasovém, docela rád se zbavím samoobslužného úkolu a organizátorovi pyžamové plavby rád předám putovní kapitánskou čepici.
    TAK proto všechny možné zájemce prosím o názory a nápady do tohoto mini průzkumu:
    TAKový paras v r.2012
    ANO, či NE ?
    V SOBOTU 2.6. či ve ČTVRTEK 31.5.?
    PYJAMAS či NEPYJAMAS ?
    PLUL(A) bych, mám zájem,  či MÁM ZÁJEM, ale o toto JINÉ POJETÍ:  .....
    Průzkum uzavřu a odpovědi vyhodnotím sám, až mi přestanou chodit. Díky za pochopení a za reakce. Jirka Domlátil
    PS: Jako vloni už to nevyjde; takový je život a svět neTAKový.
      V příloze vám zasílám kompletní soubor Poradníků 2011 a neúplný seznam akcí 2011 s přiloženými odkazy na fotoalba či jiné zajímavosti. Budu ráda, když mi zašlete akce nebo odkazy k doplnění.
      Zde je TAKové fórum http://takpraha.cz/diskuse.php.

    Ze společnosti:
     

    Inzerce:
      Jana Stádníková dává na vědomí, že její zeť (Eldorádo o.s.) pořádá 2 zimní turnusy v Harrachově pro děti 6 - 16 let v době jarních prázdnin pro Prahu. Bližší info a přihlášky viz  http://tabor-sopka.cz
      Vlastík "Bundáš" Pařízek 4 zve 13.1.2012 na koncert dalšího Pyšeláka Filipa Spáleného a jeho Los QUEMADOS s brazilským zpěvákem Adrianem Trindadem (který je též na www.youtu.be/q2RS4F_NlnA). TAKže, chcete-li si proslunit jeden lednový páteční večer, neváhejte. Podrobnosti jsou na plakátě, kde jsou i další kontakty.
      Lednové hory v Novém Jáchymově 20. - 22.1. 2012 - viz listopadový Poradník. Jirka Rada.
      Pyšelští, slatiňanští a toušeňští ochotníci Vás srdečně zvouna dvě představení Prodané nevěsty v sobotu 21. ledna 2012 od 14:00 nebo 18:00 hodindo Strašnického divadla (Solidarity 1986/53 100 00, Praha 10) Neváhejte a vstupenky objednávejte telefonicky u Jana Sirotka 728 174 333 http://www.divadlopysely.estranky.cz/clanky/co-hrajeme/prodana-nevesta.htm
      Lyžování pod Dachschtainem 25.-29.1.2012, viz listopadový Poradník. Pepik Beran.
      Pozvaní na 7. mezinárodní zimní sraz turistů a 46. slovenský zimní sraz turistů a TOM KST viz prosincový Poradník.
      Lyžování sobota 17.3. - 24.3.2012 – Schladming - viz listopadový Poradník. Leoš Hořínek.
      ToPe upozorňuje na web s mapami zimních středisek...
      Zpravodaj KČT Banka zima 2012 - Milí přátelé, posílám vám zimní zpravodaj se zimními a časně jarními akcemi našeho oddílu, a protože tuším, že málokdo ho čte od A do Z, upozorňuji na nejdůležitější změny:
    1. Máme nové interaktivní webové stránky http://kct-banka.webnode.cz.
    2. Změnila se organizace a místo vybírání příspěvků (viz podrobně poslední strana zpravodaje).  Pokud možno nenechávejte zaplacení členských příspěvků jenom na Císařku a navštivte raději infocentrum na Fügnerově náměstí.
    3. V programu je nově zařazen staronový zájezd Velikonoce v Krkonoších, tentokrát na Špindlerovce (dle vašeho předběžného zájmu máme zablokováno 20 míst ) a jednodenní jarní výlet. Přejeme vám vyžehlenou bílou stopu a milé přátele na vašich životních i turistických stezkách.
    A ještě zímní program KČT Ruzyně.
    Ahoj na lyžích i jinde. Ivan Jablonský a Jitka Straková

    Krásné dny v Novém roce 2012 přeje
    JaVor

    P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

    Kalendář akcí 2012 - ke stažení...
    3. - 5. února - 34. Spanilá jízda - Krkonoše / hejtmani
    6. února - Výroční valná hromada / radní
    24. - 26. února - Nora / Vlasta Milec T13
    2. - 4. března - 15. Shnilá jízda, Nové Hutě / Ruda Mráz 16
    4. - 8. května - 54. Stezka, na Primátorské hrázi v Litomyšli / T12
    8. - 10. června - 13. Tykolka / Moravcovi 16
    22.7. - 12. srpna - Keblány Ďáblíci / Tomáš Stříhavka TOM
    24. - 26. srpna - Keblany exĎáblíci / Veronika 20
    Schůze: 2. ledna, 6. února VV, 5. března, 2. dubna, 14. května (?), 4. června, 9. července (?), 3. září, 1. října, 5. listopadu, 3. prosince

    Přílohy:

    «« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz