Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník říjen 2007

PORADNÍK říjen 2007

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: stady@atlas.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

    Motto: Blaze tomu, kdo rád vzpomíná svých otců, kdo vesel baví posluchače o jejich činech, jejich velikosti, a s tichou radostí vidí sebe připojena na konec té krásné řady. (Goethe)

    Zprávy z rady:

      Schůze bude v pondělí 8. října v 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
      Rada se koná v pondělí 15. ríjna od 18:30 u Lenky
      Rada rozhodla, že na TAKových stránkách bude uveřejněna pouze nekomerční inzerce (prodej nepotřebných věcí, typ na kulturní akci, hledání vlastního zaměstnání, apod.), vítány jsou typy na zajímavé kouty naší zeměkoule. K inzerci Je také možné využít TAKové fórum.

    Stalo se:
      29. Lesní hry "Kdož sú Boží bojovníci" s deštěm i sluncem byly dle ohlasů velmi povedené. Prosím účastníky o zprávy a fotografie pro archiv.
          29. lesní hry proběhly za krásného slunečního počasí tradičně v polovině září na utajeném místě- tábořišti pod hradem Sion kousek od Kutné Hory. Téma odpovídalo místu -Husitské války. Boží bojovníci zápolili bez ohlednu na věk a pohlaví jako lvi. Účast nebyla největší – necelá kopa válečníků. Dříve narození byli naprosto výjimečně na TAKové akce v menšině. Vypadá to, že se snad někteří lesních her bojí, nebo slyšeli různé a hrůzné nepodložené skazky o nočních štvanicích. Ale pořadatelé jsou v posledních letech „rozumní“ a nechtějí si zničit účastníky zájezdu hned na začátku.
          Lesní hry začínají tak, že se jede neznámo kam.Letos začaly obzvlášť dobře, už v Praze u vlaku se ztratil jeden z hejtmanů.. Zjistilo se to až při výstupu, kdy zbyl jeden opuštěný bágl, housle a družstvo . A protože husité odevzdávali při příchodu do Tábora veškeré cennosti, neměl ten chudák ani mobil, aby zavolal svůj oddíl na pomoc. Ale ani tak nepropadl panice a přes výpravčí v Praze a v Kutné Hoře podal zprávu velitelům . Při řízku za něho družstvo zapálilo svíčku a zapělo namísto chorálu pochod padlých revolucionářů (v tom zmatku si popletli dobu). O dobrou pověst zdatného vojevůdce nadobro přišel a ještě dostal trestné body. Přesto, anebo právě proto, dovedl nakonec své družstvo až k vítěznému konci. Ještě při zpáteční cestě byl terčem šprýmařů, kteří ho nechali podvakrát vyvolat nádražním rozhlasem. I na chorály došlo. Večer při ohni soutěžily pěvecké sbory o nejlepší píseň . Tentokrát ale nezvítězil tklivý popěvek Ktož sú boží bojovníci , ale jednomyslně veselá píseň napsaná na melodii „My jsme žáci z 3.B“. Všechny oddíly nakonec zvládli naprosto nové discipliny jako hod koštěpem, střelbu vlastnoručně vyrobeným prakem, lukem či doopravdickou kuší, šplh po provazovém žebříku, stavění palisád i kupčení s příslušnicemi nepřítele. Podmínky byly tvrdé- a ke všemu ještě k obědu byla bramboračka a hrachová kaše.
          Prostě se to povedlo. Žezlo na příští 30.ročník převzala tentokrát bez přemlouvání trasa 26 a vyhlásila hned i téma – 30.léta v Chicagu.
          Za pořadatele – trasu 17 a 18 (pouze já s oporou své rodiny) sepsala Lenka Borgesová
    Vítězný chorál Viklefovců
    My sluhové booží,
    Známe svoje zbooží,
    My je levně nedáme,
    Svých děvek si vážíme.

    V kuli často hvíízdá,
    Když je dámská jíízda,
    Přikázání nedbaje,
    Odolati chyba je.

    Je nám teplo na líce,
    Na nohy i na ruce,
    Pod námi plá hranice.
      49. VS - fotografie ze zakončení jsou na stránkách. Prosím o další fotky i krátké zprávy pro Poradník i web.
    Na zakončení bylo až příliš teplo, přesto byla obě vystoupení mažoretek v čele s Karlem úžasná. Rytíři nasávali obarvenou vodu jako kdyby v kanystru bylo Chatoneaux d'Pappe. Léta dřiny na ztrátě věnečků myši zúročily ve vrhání těchto na flašky. V soutěži skvělých trasových výtvarných děl zvítězil pozdní sběr T3 nad kakaovými ňadry T14. Malá kaňka patří občerstvení, jeden stánek uspokojil čekající až po devětačtyřiceti minutách. Ovšem dva bufety ve zpátečním vlaku tuto kaňku zcela vyzmizíkovaly. Sláva našim deveačtyřicátníkům!!!
      Z TAKových stránek byl odstraněn nefunkční a dle mnohých i zbytečný seznam emailových adres. Adresy členstva jsou v papírovém adresáři. K případnému kontaktu můžete využít adresáře šéfů Tras. 

    Informace:
      49. VS - ztráty a nálezy - Miloš Neuman má u sebe spací pytel, který zbyl na "báglovišti" v Kyjově. Vyskytoval se poblíž míst určených pro trasy 13 a 14. Zájemce (který bude znát jeho barvu a značku na obalu) nechť se ohlásí.
    - Alena Podráská nabízí zapomenutý zavírací černý nůž s pojistkou, který našla poblíž schůdků na podium na betonu, tam, kde se rozdělovala trička.
      Od září 2007 je aktivovaná nová distribuční adresa - tak.praha@email.cz. Ostatní pravidla platí, tedy do předmětu zadat: ***TAK a cokoli dalšího (bez diakritiky). Pokud budete pisateli odpovídat a v předmětu ponecháte hvezdičky, bude váš dopis rozeslán opět všem. Agendu bude spravovat JaVor a IvŠi. Případné změny e-mailových adres pište na výše uvedenou adresu.
      Jana Dočkalová-Jedličková plánuje uspořádání letního tábora v Keblanech pro matky s dětmi.
      ToRo připravuje k 50. VS výstavu historických fotografií, která bude mít vernisáž na listopadové diskotéce, a kalendář pro rok 2008. V případě, že chcete přidat své fotky či se jinak zapojit do realizace, kontaktujte ToRo. Viz příloha Poradníku 09/2007 Tři ToRo přání.
      K 50. Velé Stezce: PaSt prosí, aby jste přemýšleli kolik Stezek máte v nohách. Zasloužilí stezkaři by jich měli mít minimálně dvace pět. Jistě je potíž s pamětí pamětnníků a proto prosím ty mladší, pomozte jim při vzpomínání. Bude jistě zajímavé zjištění kolik lidí absolvovalo více jak 25 VS.
    Dále chce T1 vydat k 50. VS formou multimediální boržurku (DVD či CD) a tak PaSt čeká na informace o historii jednotlivých tras, případně vybrané písničky, fotografie spojené s trasou. Ke zpracování dokumentů je potřebný čas!!! Pamětníci na trasách pomozte s tím.
    PaSt vyhlašuje soutěž o logo 50. VS, konkurz na logo jubilejní Stezky je prodloužen do 31.10.2007. Došlo již několik návrhů a další jsou slibovány. Proto neváhejte!!! K hledání zasloužilých Stezkařů.
      Ivan Fridrich navrhuje nechat vyrobit v Rýmařově pamětní placku (KČT) k 50. VS
      Zakončení cyklo sezóny 13-14.10. na Kozích horách, hlaste se K. Moravcovi
      Almanach PIŠTE! zvláště vy, kdož jste příspěvky slíbili, ale i ostatní...
      V sobotu 10.11. diskotéka nejen pro starší a pokročilé od 18:30 do 23:30 h v Menze koleje Na Lysině v Podolí - pořádá ToRo + T1. Z programu uvádím: výstava fotografií dle návrhu ToRo (viz jeho 3 přání na webu TAKu), promítání na strop archivních foto (PeS), Tombola z věnovaných předmětů, samozřejmě tanec a zpěv. Hudba živá (Dolejš band) a i reprodukovaná. Rezervačenky po 100 Kč budou k dispozici jak na schůzi TAKu, tak i na slezině Jedničky, případně na místě po předchozí dohodě (tel. sms nebo mailem u Ivy Stulíkové 281 971 167, 603 563 292, istulikova@seznam.cz).
      Šárka, Veronika, Saša, Šimon a další uspořádají v roce 2008 jubilejní 30. Pyntakovky. Kromě tradičních soutěží chtějí vzkřísit neckyádu, VCL a budou i další soutěže. Kvalifikovaný dozor se postará o zážitky a bezpečí dětí.

    Ze společnosti:
      Chcete jet do Gronska? Ptejte se živého Mirka Podoláka.
      Místo konání Chodovská tvrz, 8.9.2007, Kateřina, roz. Hlavatá + Michal Režný, pan oddávající Petrof.

    Inzerce:

      Petr Řezák prodává TAKový adresář 2007
      MISKOV u Sedlec-Prčice 11.-14.10 - Trasa 3 nabízí volná místa v penzionu s polopenzí (360CZK), hudebníci obzvláště vítáni - jan.walter@czso.cz
      Ve dnech 23.-25.11.2007 pořádá naše osvědčená kamarádka Kati spolu s Turasem opět zájezd do Maďarska. Kdo byl - zná. Ostatním vřele doporučuji. Pro TAK je rezervováno 10-15 míst. Kdo se dřív přihlásí a zaplatí zálohu - jede. Podrobnosti a kontakt pro přihlášky na webu. (pozn. odkaz zrušen)
      Nový Zeland 7.1.-20.2.2008 - josef@hladek.eu 33+33 Kč
      7.3.-12.3. 2008 Alta Valtellina (Livigno 2x, Bormio a variantně Valdidentro nebo Santa Caterina), s cestovní kanceláří Víkend, ubytování v 3-6ti lůžkových apartmánech, bez jídla s možností 10% slevy na jídlo v blízké restauraci, možnost zapůjčení společenské místnosti za úplatu, cena 4100 Kč, permice 106 nebo 108 euro, více informací a přihlášky pokud možno do konce října u Heleny Švachové, tel: 224182965 (8-16) či na mejl h.svachova@seznam.cz.
      7. - 12.3. - lyžování v Madonna di Campilio, podrobnosti na webu (pozn: odkaz zrušen), zálohu do půlky listopadu Blance Neumanové 723 892 763, neumanova@cao.cz, domů - večer 281 971 189, Miloš: 602 743 181, neuman@egp.cz
      Obracím se na Vás s prosbičkou. O víkendu jsem u silnice našla na pytli čtyři drobečky, kterých se nejspíš chtěl někdo zbavit. Asi vám je jasné, že jsem je tam nemohla nechat kňučet a ležet ladem. Podle veterináře jsou to zdravé fenky staré mezi 5-7 týdny, zřejmě míšence Rotwajlera a Labradora, bude to nejspíš pes střední velikosti. Pokud byste náhodou věděli o někom, kdo by měl zájem o fenky, Tak se mi klidně ozvěte, mám je zatím doma, do útulku je mi zatím moc líto je dávat... Kontakt na nálezkyni: klara.novakova@plastkov.cz

    Kalendář akcí 2007:
    říjen
    Zakončení cyklo sezóny 13-14.10. v Kozích horách - Moravec & Borges
    listopad
      sobota 10.11. diskotéka nejen pro starší a pokročilé - Tonda Rosický a T1
    prosinec
      pondělí 17.12. - Koledování U Apolináře - Pavel stulík a T1
      středa 19.12 - Stříbrná harfa - Saša Havránková
    2008
      čtvrtek 8. - 11.5. 50. Velká Stezka se zakončením pod Tolštejnem
      30. Lesní hry někdy v září - 30. léta v Čikágu, pořádá Jirka Valda jr. + T26

    Děkuji všem za příspěvky a přeji krásný podzim
    JaVor

    P.S. Prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na tak.praha@email.cz nebo na javor14@email.cz (obě schránky mají 2 GB). Inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).


    *** TAKová schůze 2007-10-08 ***
    ** STALO SE
    *
    * LESNÍ HRY
    Vyhrálo husitství, vydařily se. Finance: lehký propad.
    * 49. STEZKA
    Všechny trasy dorazily na Zakončení včas. Opět děkováno pořadatelům. Přihlášených vč. dohlášených bylo 764, vlak z5 si zaplatilo 529 lidí. Finance dosud neuzavřeny, Ztráty&Nálezy: něco udáno, Miloš Neuman má stále spacák...
    ** CHYSTANÉ AKCE
    *
    ** ZAKONČENÍ CYCLO - 13.-14.10. (tento víkend)
    Podrobnosti pošle Karel Moravec přihlášeným mailem. Patrně i změnu hospody.
    ** DISKOTÉKA
    PaS má lístky, chystá se tombola.
    ** STŘÍBRNÁ HARFA - 19.12.07
    Zájemci pište Saše (alexandra.havrankova(at)seznam.cz
    ** 30. LPH - 20.-22.6.08
    Rezervujte si termín na jubilejní Pantakovky, připravujte jalmary....
    ** SPANILKA - 8.-10.2.08
    těší se vaši hejtmani...
    ** 50. Stezka
    se zakončením v květnu na Tolštejně. Hlaste tabu noclehy.
    *** RŮZNÉ
    *
    ** KEBLANY - 5.-7.10.07
    Srnci a jeleni začínají přebarvovat, jak si stačil všimnout Pepa Havránek na údržbové brigádě. Dík všem, kteří přiložili ruce k dílu.
    ** FOTKY
    ToRo pošle podrobný mail s dementi a vysvětlením. Snad jsem pochopil správně, že sbírá (chce si půjčit) papírové i digi fotky pro
    - výstavku (též putovní)
    - multimediální DVD
    - kalendář
    Uzávěrku pro kalendář plánuje na 22.10.07
    ** ALMANACH
    Pište, čtěte příspěvky, příp. glosujte.

    ... a to bylo skoro vše.

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz