Turistický akademický klub Praha založený v roce 1963
TAK - dokumenty

TAKové menu
Historie akcí
  TAKy se podívejte
  TAKy napište
  TAKové fórum
  e-mail

  5. Cesta jenom tam 7.-8.6.2008, okolí Zlonic

    Už popáté vás zveme na pohodový výlet historickým motoráčkem, bez denních či nočních štvanic, s několika kulturně – vlastivědnými zastávkami, se zajištěným pitným programem.
    Koná se v sobotu 7. června 2008, kdy nás na Smíchově bude očekávat červený motoráček zvaný „Hurvínek“ s vlečňákem od spřátelené firmy Lokálka Group z Rokycan.
    S raz na Smíchově – severním nástupišti v 8 hodin, odjezd v 8 .15 ! Na opozdilce se nečeká, neboť to jízdní řád neumožňuje. Poté už motoráček vyrazí směrem TAM. Trasa vláčku je naplánována po vedlejších tratích, které skýtají pomalejší jízdu, zato více rozhledů a zážitků. Po některých z nich se navíc běžně neprojedete, neboť je tam provoz zastaven nebo silně redukován.
    Ze Smíchova se pojede „pražským semmeringem“, přes Zličín, Hostivice, kolem Okoře, údolím Zákolanského potoka na Slaný, Zlonice, dále hodně kličkující tratí s vyhlídkami na České Středohoří do Loun, přes Postoloprty a Žatec do Kaštic, kde odbočíme na doupovskou lokálku, která nás zavede do podhůří Doupovských vrchů, a budeme TAM. Kdo má po ruce železniční mapu – použijeme trati č. 122, 121, 110, 114, 123, 160 a 164.
    Kde budou cestou ty kulturně-vlastivědné přestávky se nechte překvapit, ale nabízí se jich cestou přehršel: hrad Okoř i starodávná Budeč jsou kousek mimo trasu, zato Zákolany s pomníkem svého rodáka – jednoho z našich prezidentů – jsou přímo u trati. V Podlešíně přejedeme pozoruhodný viadukt z roku 1870. Ve Zlonicích nás přivítají v malém železničním muzeu, zaměřeném převážně na průmyslové železnice. Dále se můžeme zastavit v památkami nabité Peruci, kterou kdysi proslavila překrásná pradlena Božena, do níž se zakoukal kníže Oldřich. Jestli bude cestou koupel (loňská zastávka u rybníka měla velký úspěch) se uvidí. Určitě nevynecháme Krásný Dvůr se zámkem a parkem, ale ten už bude kousek před cílem.
    Cestou i na tábořišti se bude točit pivo, výčepní zařízení bude ve vlečňáku, nezapomeňte si ssebou půllitry. Milovníci jiných nápojů nechť se postarají sami. Oběd je zamluvený ve Zlonicích v hospodě U lva, ostatní jídlo si vezměte vlastní.
    Z konečné stanice TAM se odebereme na místo táboření. Ohníček, pivo, buřty, hudba, zpěv. Věci na přespání v přírodě ssebou, je objednáno hvězdnaté nebe nad hlavou.
    Cesta zpět v souladu s názvem akce není zajištěna. V neděli je možná buď pěší túra směrem k nějakému pravidelnému dopravnímu spoji, nebo se lze svézt navracejícím se motoráčkem (změna – nejede do Plzně!), nebo z něj někde vystoupit cestou.
    Cena za tuto CESTU JENOM TAM je 350 Kč pro lidi TAKové, 400 Kč pro lidi neTAKové. Za tuto cenu se prodávájí obligace, které ve vláčku vyměníte za řádné kartonové jízdenky, a ty vám pan průvodčí procvakne. V ceně je kromě jízdného taky nějaké vstupné, režijní náklady na zapůjčení výčepního zařízení, ale pivo si budete platit sami!

Závěrem odpovím na předpokládané dotazy:
- zakoupené obligace beru zpět za stornovací poplatek 100 Kč jen do schůze 2.6., pak už ne;
- značku piva ještě nevíme;
- značka motorového vozu je M 131.1386;
- místo přenocování bude u konečné stanice pod Doupovskými vrchy;
- zastávky budou upřesněny podle toho, co umožní jízdní řád a taky počasí;
- bude hezky.

Nikdy nic není definitivní, proto sledujte TAKovou distribuční poštu a TAKový web!
Za přípravný výbor 5. Cesty jenom tam
Ivan Fridrich
ivan.fridrich@post.cz 31.5.2008

Fotky...

« nahoru

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz