Turistický akademický klub Praha založený v roce 1963
TAK - dokumenty

TAKové menu
Historie akcí
  TAKy se podívejte
  TAKy napište
  TAKové fórum
  e-mail

  50. VELKÁ STEZKA "Švýcarská" 8. - 11.5.2008

Českosaské Švýcarsko, Lužické hory
Zakončení pod hradem Tolštejn
pořádala T1, T2, T3, T4

03.06.2008
Rekapitulace 50. Stezky:
    1. Příprava: místo bylo vybráno a doporučeno Můrou a starostou Jiřetína/ senátorem p. Zoserem. Při vizitě PV (přípravného výboru) 18.7.07 na místě byly dohodnuty další detaily.
  Objednání triček a technické podmínky zakončení vyřizoval Můra, vlak a odznaky Petřík, program zakončení a grafické věci ToRo, divadlo a kapelu Honza Walter, finance Kája Obdržálek, přípravu místa zakončení a moderování Pa S. Statistika trik: 326 bílá, 275 žlutá, 264 zelená, 140 modrá, 55 červená (a jedno černé), celkem 1 061 ks.
    2. Divadlo „Tragedie na Mississippi“ v pátek 9.5. bylo realizované trasami 3 a 4 v lesním amfiteátru u Kytlice a soustředilo ca 300 lidiček z různých tras. Volná modifikace ustředění ze Spanilky či Půlté Stezky byla perfektní a těšíme se na promítání filmu z této akce. Díky Honzovi Waltrovi, Můrovi, Hance Malinové a plejádě zanícených lidí z obou tras…. včetně občerstvení zorganizovaného Můrou.
    3. Tolštejn – příprava: zajišťoval Můra, dovezením potřebných rekvizit na místo (do poslední chalupy pod hradem). V neděli ráno nastoupila parta z Jedničky a připravila jeviště (z desek s plakáty ), bágliště (pojmenováno autory na „hřbitov“) a vymezení jeviště kůly s páskou. Další méně viditelnou činností bylo vyřizování finančních nákladů s vedoucími tras a výběr Sonetů (Kája O.), rozdávání odznaků a logistika na místě (Lojza Bláha a Petřík), poslední výměny, prodej triček (Ivanka Stulíková). Menší trable byly s rozhlas. technikou, kterou pomohl vyřešit na poslední chvíli starosta Zoser půjčením vlastního zařízení. Doporučujeme odeslat jménem TAKu poděkování jak chalupářům (z poslední chalupy, co nám hodně pomohli), tak p. Zoserovi.
    4. Úvod a alegorické defilé: Proslovy majitele Petrofa, starosty/senátora Zosera, hejtmana panství Tolštejn a pozvánka na LPH Veronikou J. byly krátké a výstižné. Trasa 4 byla ohodnocena hejtmanem za největší počet získaných razítek do pasů.. Rychlé defilé, kterého se zúčastnili zástupci všech tras. Ne všichni dodrželi regule, ale většinou přišli s nápadem a vtipem, takže se to líbilo. Celé záležitosti prospělo, že některé trasy dodaly komentář a pomohli dobrému uvedení PaSem. Víceméně byla tímto nahrazena akce „Rytíř Stezky“.
    5. Myš Stezky: do soutěže bylo vtaženo i publikum a vítězství si odnesla trasa 13 vedená Myšákem, který glosoval vítězství „Bodejť by nevyhrála trasa, kterou vede Myšák“. Rychlá akce s menšími prostorovými strkanicemi…
    6. Král Stezky: pořadatelé byli příjemně překvapeni nejen invencí kandidátů, ale i nevšední ochotou dam při odevzdávání podprsenek. Králem se stal Ludovít Štrenger z trasy 1 (až z Martina). Opět bylo vtaženo do soutěže i publikum a navíc byl šikovný (rychlý) způsob vyhodnocení navržený Můrou (kdo má víc než… udělá dva kroky vpřed).
    7. Sonety: přinesly organizátorům potíže ve vyhodnocení. Na přečtení všech 30 Sonetů byl nedostatek času a tak byl vyhodnocen jako vítěz Sonet trasy 8. Komentář PV: „Rozhodčí odpískal gól, který nebyl, ale přesto platí“ !!! Přesto chceme zohlednit úsilí všech, kdo se veršování věnovali na Stezce a tak jsme vybrali deset sonetů, které unesou publikaci na webu a splnily zadání (komplet bude vč. bulvárnějších na chystaném CD). Trasám dáváme příležitost je hodnotit a do 14 dnů po schůzi TAKu můžete vybrat 3 nejlepší a své hodnocení pošlete PaSovi (do 15. 6.), který pak zveřejní výsledek.
    8. Zdravice Alma Mater: děkan FSI je nakloněn TAKovým aktivitám a zvedněme rukavici: Třeba by bylo možné pokračovat v případných jednáních o zázemí TAKu na Karláku (SAKS).
    9.Vzpomínky: Jistým problémem byl omezený výběr representantů – de facto dodala jen trasa 9. Zhruba v půl hodině se podařilo Tondovi a Můrovi sehnat výborné (Mary, Blanka) dobré a horší řečníky. Navzdory úsilí obou jmenovaných se problém vyskytl (a projevil) na straně bílých triček; zejména z mladých tras se nenašel nikdo s ochotou nést kůži na trh.
    10. Závěrem:
- Závěrečný finiš a spontánní vývoj dění nás zaskočily natolik, že jsme nepředali klíč k dalším Stezkám… (dodatečně tak učiníme).
- Na improvisovaném podiu byl malý prostor pro společné hrátky vč. Labady a Hoky koky a uvažovaný přesun nahoru pod hrad se ukázal ve víru dění jako neuskutečnitelný.
- Úklid byl realizován přičiněním všech účastníků a i stánkařů (pozitivně hodnoceno místními občany..).
- WC, občerstvení bylo dostatečné, jen píp bylo méně (vypadl další domluvený stánek), což je minus pro místní podnikatele. Je možné příště tuto záležitost více zdůraznit místní radnici, aby si i podnikatelé přišli na své….
- Pacifici nadělali Petříkovi starosti přistavením vlaku s poněkud jiným složením vagonů a nižším počtem míst než slíbili. To spojeno se zpožděným příjezdem do Jedlové (nebyl však vinou Pacifiku) mělo za následek menší zmatky při nástupu. Vše se pochopením ostatních zvládlo a konečné předstižení grafikonu ca o 1 h bylo příjemné.
- Programovou část tvořilo 9 bloků (vč. divadla) a jejich hodnocení je většinou pozitivní. Uznání a poděkování směřujeme k muzikantům, alias ke kapele, která vydatně přispěla pohodě pod hradem. A protože nejsme sto uvést všechny členy ansamblu jmenovitě, uveďme jenom impresária Honzu Waltera (a ať se s tím v kapele vyrovná).
- Také se ukázalo jako velmi přínosné vystavení desek s plakáty a historickými fotkami, (díky ToRo) nejen novějším účastníků Stezek, ale i cizím turistům jdoucím na hrad.
- Finanční závěrka je de facto hotova, chybí jen (rozhodující) faktura za vlak a bude dodána hospodáři TAKu hned poté, co ji získáme.
- Celkem se účastnilo Stezky ca 1 060 lidí a za vlak zaplatilo ca 650 lidí. Zbyla nám 2 trika, která chceme věnovat TAKu a nezbyl ani jeden odznak (třicet jich necháme dodělat).
- Budoucím organizátorům předáváme náš stručný harmonogram a přejeme úspěšné příští Stezky.

Za přípravný výbor: Pavel Stulík (PaS), Antonín Rosický (ToRo), Karel Obdržálek (Kája), Honza Walter, Petr Lebenhart (Petřík), Jiří Šlemr (Můra) «« NAHORU


28.05.2008
  Mladá odnož 14ky konečně dala dohromady svojí stezkovou skupinu - průběžný počet lidí symbolických 14. Pro většinu z nás to byla úplně první Stezka. Už od nástupu do vlaku bylo jasné, že bude povedená a zdaleka ne poslední. Výchozím bodem bylo Hřensko, pak jsme prácházeli (proplouvaliú soutěskami, pochodovali přes Srbskou Kamenici do noclehu pod širákem. Druhý den vláček - Kytlice, Lesní divadlo (abysme naplnili i kulturní stránku Stezky), výstup na Klíč a nocování zase pod hvězdičkama kousek za Svorem. Sobotní sluníčko pražilo naplno a mohli jsme TAK vidět široké okolí z vrcholu Luže, podívali jsme se na dno púllitrů s pivem i kofolou a znaveni po třiceti kilometrch došli do rodičovského noclehu Chřibská - Krásné Pole. Vstřebáváme všechny zážitky z cesty, máme čerstvé historky na vyprávění a chuť jet na další Stezku.
22.05.2008
Ahoj Pavel,
Všetci sme došli do Martina v pohode a ráno sme stíhali do roboty.
Za slovenskú sekciu sa Tebe, aj ostatným chcem poďakovať za perfektnú akciu.
Všetci sme boli nadšený. Ten kraj sa mi veľmi páčil.
Obdivujem ako dokážete toľko ľudí ukočírovať. " Klobúk dolu "
Kráľ sa ešte teraz nevie s toho spamätať HA, HA...
Chcel som Ti napísať už skôr ale akosi som sa nedostal poriadne k počítaču.
Pozdrav všetkých z TAK-u.
Ahoj
Robo Fris «« NAHORU
20.05.2008
50. VS očima zahraničního účastníka Dzusyho
http://www.tronkosice.sk/Stezka50/
14.05.2008
Ahoj kamaradi,
  doufam, ze TAKova posta unese i trochu polemiky.
    Podobne jako Petrof, i ja mel jiste obavy ze zakonceni (nakonec jsem jim venoval i trasovy sonet, viz priloha). Na rozdil od Petrofa vsak me obavy zakonceni nerozptylilo.
    Jsem si vedom, ze usporadani Stezky je spousta mravenci prace a v zadnem pripade neminim snizovat zasluhy poradatelu, naopak, vzdavam jim hold. To, co mi nesedi, je zvoleny duch zakonceni - z meho hlediska patos a nostalgie. Kazdy ma pravo a moznost videt TAK z jineho uhlu, nechci se tedy poustet do detailu (snad jen: ta "Stezkova" pisen byla myslena vazne ?), takze vyjadrim vlastne jen jednu myslenku.
    Za jeden z nejzarivejsich uspechu TAKu povazuji fakt existence celych mladych tras nebo mladych sekci na trasach stavajicich. Neni zase v soucasnosti az tolik pripadu, kdy deti prevezmou (alespon castecne) idealy rodicu a jsou ochotny participovat na jejich rozvoji. Mam takovy pocit, ze raz zakonceni 50. Stezky tomuto moc neprospel.
    Diky za pozornost a omlouvam se tem, ktere jsem obtezoval
Sasa Fuchs (XIII)

Netřeba představit stezkaři Stezku,
zbytečno hovořit o skvělých trasách,
nás přece duch Stezky navždycky zasáh’.
Nač ještě lesklému přidávat lesku ?

Sonety oslavné někomu schází,
citáty pozvednout slávu svou výše
- nebo jen hold vzdáti nadměrné pýše ?
Bojím se potopit do dalších frází.

Nadměrný sentiment z některých prýští,
minulé stavěno nade vše příští,
snažím se vyjádřit veršíky svými.

Starce vždy oslavit prožité svádí,
patosem nezlákáš nezralé mládí.
Shakespeare odpusť, že plýtvám tu rýmy. «« NAHORU
12.05.2008
    Tondo, Pavle, Honzo, Kájo, Petříku, Můro a další, co jste se podíleli!
  Přiznávám, že jsem patřil k těm, co se zakončení tak trochu obávali. Jsem rád, že jsem se těžce mýlil. Dle mého názoru (a mnohých dalších, které jsem včera pod Tolštejnem vyslechl) jste zakončení zvládli skvěle. Mělo to spád i vtip, Pavel dobře komentoval, pěkně jste dokázali poděkovat zakladatelům, kořenům i nezničitelnému Láďovi Lindauerovi. Byli písničky, byly tanečky a přesto jste vše stihli neuvěřitelně rychle. I ta mnohými předem kritizovaná trička byl dobrý nápad, přestože se tentokrát obtížněji hledali jedinci podle tras. Ale pohled na náramně zaplněnou barevnou louku dal zapomenout i na to, že zase zklamali někteří, kteří slíbili, že nám budou zavlažovat hrdélka. Snad jen ten rychlý automobilový úprk mnohých po oficiálním ukončení zakončení mě trochu zaskočil. Očekával jsem, že se bude před odchodem na vlak více hrát a tancovat. To už jste ale ovlivnit nemohli.
    Prostě klobouk dolů a dík!!! Ahoj na 51. Stezce!
Petrof «« NAHORU
12.05.2008
    Fotky ze Stezky...
06.05.2008
    Vážení, Posázavský Pacifik mi napsal tyto údaje:
Odjezd z Jedlové v18:30
Srní u Č. Lípy - zde proběhne výměna lokomotivy (malé za velkou, do Jedlové velká nemůže)
Čakovice ve 22:20 - Vysočany ve 23:00 - Libeň ve 23:10 - Vršovice ve 23:25 - Smíchov ve 23:35 hod
Zda bude vlak stavět ještě jinde než dojede do Čakovic ve zprávě nebylo, dotázal jsem se a čekám na odpověď.
Na Smíchov musíme dojet před půlnocí - jedná se o nájem vozů (je počítán za den). Pacifik nás žádá nezdržovat odjezdy a nevystupovat z vlaku při čekání na křižování ve stanicích (2x), jinak nás výpravčí nepustí z nádraží.
Zdraví Petřík «« NAHORU
06.05.2008
    Píseň STEZKOVÁ, která se bude zpívaz na zahájení Zakončení po Žížaličkách, doporučuje se stáhnout a namnožit pro kamarády (pdf a doc). Melodie je jednoduchá a velmi známá - zde k poslechu
02.05.2008
        POZOR !!! Změna!!!
Divadlo začne ve 13 hodin!

        Pořadatelské Trasy 3 a 4 srdečně zvou na divadelní představení "Vražda na Mississippi". Představení se bude konat v pátek 9. května od 13:00 v Lesním divadle Mlýny v Kytlicích (z ČD Kytlice cca 1 km do kopce směrem k  Mlýnům a pak vpravo – je tam upoutávka na Lesní divadlo). Pečlivě nastudované představení zabere divákům cca 1,5 h času. Na místě bude stánek s občerstvením. Herci T3 a T4 se těší na PanTAKovou společnost. «« NAHORU
30.04.2008
    Vlak
Jede Pacifik a je tam 658 míst. Rozdělení tras do vagonů bude viset na nádraží a bude vylepeno v oknech vagonů. Odjezd z Jedlové v 18:30 hod.
- Trasa vlaku a zastávky : Česká Lípa – Bakov nad Jizerou – Ml. Boleslav – Všetaty – Praha Vysočany – Libeň – Vršovice – Smíchov. Příjezd na Smíchov 22,30 – 23 hod. Na Hlavní nádraží z důvodů výluky pro rekonstrukci vlak nemůže. Prosíme o shovívavost s místem na sezení, je možné, že se trasy budou prolínat a pokud se dodatečně připojí další účastníci, pak může být míst k sezení nedostatek.
- V jednom vagonu budou místa na kola.
- Ve vlaku bude 1 bufetový vůz a v jednom vagonu bude výčep točeného.
- Přesný jízdní řád sdělíme e-mailem vedoucím, jakmile ho dostaneme. «« NAHORU
29.04.2005
Pohlednice k jubilejní 50. Velké Stezce «« NAHORU
pohlednice v pdf - 4 kusy k tisku s minimálním ořezem, 40 kb
pohlednice v doc - 4 kusy k tisku s minimálním ořezem, 420 kb
28.04.2008
Poznámky k zakončení 50. jubilejní ‚Švýcarské’ Stezky

    Defilé s holdem jubilujícím Stezkařům
(v Pavlově mailu č. 4. Slavnostní defilé vlajkonošů)
Snad připomíná nástup tras s vlajkami, jak jej známe z PTH, leč záměr je jiný. Předpokládáme, že každá trasa bude zastoupena (třeba i s  vlajkou), ale uvítáme jakákoliv jiná uskupení, zejména ta složené za zástupců více tras, snad i Nohyb… Defilující skupiny by měly čítat 3-7 lidí a hold či pozdrav jubilejním stezkařům vzdají za pochodu, navíc v neverbální formě. Jde tedy o jakýsi živý obraz v pohybu, provedený v úseku cca 50 m, který je nutno absolvovat v půl minutě. Nahlas lze udělovat pokyny, ovšem je ty určené skupině, nikoliv publiku, která může využít různé propriety vč. transparentů a alegorických vozů... Defilující skupiny se nahlásí Pavlovi (PaS) do 13:30 s uvedením názvu event. dvou tří čitelných vět pro moderátora. Pro defilé budou vybráno prvních 30 skupin (do 13:15 mají přednost trasy), které musí být ve 14:00 připraveny na seřadišti.

    Sonety
(v Pavlově mailu č. 7 Sonety tras)
Opětovně předpokládáme, že trasa vytvoří alespoň jeden sonet, přivítáme ale více zdařilých veršů i od různých skupin /viz. výše). S ohledem na čas umělecká komise Káji (da) Obdržálka vybere tři až pět nejzdařilejších, které autoři presentují na místě. Ostatní budou zveřejněny v připravované publikaci… Sonety v čitelné formě dodejte šéfovi komise do 13:00 a to včetně autora.

    Vymezení sonetu: (3 sonety ke stažení)
Sonet je lyrická báseň, obsahující 14 veršů, které jsou rozčleněny do dvou čtyřveršových strof a dvou tříveršových strof, spojených společnými rýmy. A ukázka jednoho (skoro přiléhavého) s tím, že další dva budou na webu.

František Hrubín
MÁ BÁSEŇ

Zpívám a zpívám, neumělá chválo
Na křídla, která sílu neztratí,
Na báseň, kterou – ztichlé závrati –
V podobě křídel srdce rozpínalo.

O křídlech se mi od malička zdálo
- ó křídla, křidélka, ó křídlati –
Že závrať stromy z korun vyvrátí,
Že všude pro nás větru bude málo.

A v ramenou mi škublo po ránu
Pocitem křídel, ještě teď mi škube,
a křídlem napřed báseň má se klube,

kuřátko s kterým sám tu zůstanu –
bez křídel, pro něž orlové se rodí,
na zemi, po níž moje dítě chodí.

    Memento (nikoliv mori)
(v Pavlově mailu č. 10. Něco vzpomínek)
Representace stezkových ‚generací’ rozlišených barevnými tričky – zástupci delegovaní trasami. V tom ohledu potřebujeme, aby trasa nominovala lidi vhodné lidi a předpokládáme, že trasy - s ohledem na svůj „věk“ - dodají representanty pro příslušnou generaci takto:
každá z tras 1 – 5 jednoho gentlemana a jednu lady (v červených tričkách)
každá z tras 6 – 9 jednoho pána a jednu dámu (v modrých tričkách)
každá z tras 10 – 13 jednoho pána a jednu mladou paní (v zelených tričkách)
každá z tras 15 – 17 jednoho muže a jednu ženu (ve žlutých tričkách
každá z tras 18 a výše jednoho chlapce a jednu dívku (v bílých tričkách)
Na nominaci do přesné kategorie netrváme, spíš jde o to, abychom dostali zkušené a pohotové lidi, nadané jazykem a ochotné /schopné přijít pod Tolštejn už ve 12:30. Tam se měly representace každé generace sejít a dohodnout se na obsahu a formě presentace, případně si vybrat mluvčí. Maximálně v pěti minutách by měli presentovat dvě věci: (1) jak jejich ‚generace’ vidí či prožívá Stezku a (2) co přejí stezkařům (Stezce) do další padesátky Může to být pár vzletných či upřímných slov, něco emocí, vzpomínka či konkrétní příběh… Pokud takového člověka najdete, pak delegujte bez ohledu na generaci (barvu trička). I v  tomto případě bude třeba, aby se nominovaní representanti krátce dohodli, a proto nechť si do 12:45 najdou ToRo, který dohodu kooperuje.

    Kořeni(y) Stezky
(v Pavlově mailu č. 9. Zakladatelé Stezky)
Krátký exkurz s pamětníky v červených tričkách, mezi kterými se najde pár kořenů (co byli na první…). V programu je přehodíme s Mementem a využijeme pro připomenutí vzniku Stezky a patnakového společenství, které kráčí napříč barvami a (snad) najde naplnění ve společných zpěvech a tancích. Protože červení (a modří) budou na place, byli bychom rádi, aby je v čase ‚Č’ doplnili bílí (a žlutí) a prosím(e) - dojednejte to s nimi předem a na místě případně popožeňte, ať se to neprotahuje. A také požádejte všechny, kdo byli na první (bez ohledu na barvu trička), aby byli na místě už ve 12:30 a hlásili se u Honzy Waltra (jde o kratičkou dohodu na společné presentaci). Součástí ceremoniálu bude i předání štafety…

    … závěrečné taneční reje…
pak budou v přirozeném vývoji následovat a dostane se na všechny… v tradičních a osvědčených ‚číslech’ a ‚kouscích‘ se závěrečným Valčíkem v oficielní verzi (viz. web). «« NAHORU
08.04.2008
    1. Šéfové tras!
Dřevěnou Výroční turistickou známku k 50. Stezce budu v předstihu prodávat pro trasy na Velké radě (tj. 21.4. od 18.30) - zjistěte si zájem. Cena 25 Kč /ks - prodávám jen za hotové !!!
(důvod: když vám je dám "na dluh" a vy je po Stezce vrátíte, zůstanou nejpíš neprodejné). Pokud zájem převýší náklad (500 ks), doobjednáme.
    2. Nešéfové tras!
Hlaste se pokud možno přes šéfy tras!
Ivan Fridrich «« NAHORU
08.04.2008
Vážení,
    na včerejší schůzi TAKu se projednávalo několik věcí k 50. Stezce, které je potřeba ještě jednou zopakovat (IvSi už to dnes ráno také připomněl):
    1) pro zajištění odvozu účastníků jsme objednávali i "hytlák" na odvoz kol, ale zatím je přihlášeno minimální množství kol do přepravy . Uvažujeme o změně tohoto vagonu na osobní. Pro definitivní rozhodnutí žádáme trasové cyklisty, aby se přihlásili co nejdříve u svých vedoucích s případnou potřebou odvozu kol. My máme šanci něco s tím udělat, pokud dostanu (mailem) tuto informaci od vedoucích tras do 11.4.
    2) Případné storno (za podmínek uvedených v Informaci k 50. Stezce) je možné nejpozději na Velké radě 21.4. cituji:
"Storno je možné prostřednictvím vedoucího trasy do 21.4. a storno poplatek bude činit 200 Kč. Po tomto datu se zápisné ani jízdné nevrací!"
    3) Připojuji text jedné písničky, která by měla být v průběhu zakončení zpívána, tak si ji občas zkuste na trasách zazpívat..
    4) ToRo nabízí pověšení pohlednice na web TAKu (do Velké rady) a je na Trasách a jejich tiskařích, zda si pohlednice vytisknou...
    5) Organizátoři doufají, že členové tras pomohou vedoucím s transportem jubilejních triček na Stezku.
To je zatím od nás vše Pavel Stulík (za přípravný výbor 50. Stezky) «« NAHORU
01.04.2008
Již za pár… dní bude 50. Stezka
    Trasy finalizují počty účastníků a šéfové zasílají trasové přihlášky organizátorům. Dřívější termín přihlášek si vynutila výroba jubilejních triček a i objednávání vlaku. Vše jde zatím dle předpokladu a tak doplňuji to, co jsme vám ještě dlužni:
- plakáty budou ve stylu Retro (obdoba původních plakátů) s logem letošní Stezky. Doufáme, že je budeme schopni předat k vyvěšení (na kolejích, menzách, VŠ..) na schůzi TAKu. Návrhy plakátů, které jsme obdrželi (m.j. velmi pěkných) byly proto nerealizované. Děkujeme za ně a časem je zveřejníme.
- Počasí na Stezku se snažíme zajistit, ale chybí nám správná adresa a jistota splnění …
- Co se podaří, tak to je divadelní představení spolku 3. a 4. trasy „Vražda na Misisipi“, které se odehraje v pátek 9.5.08 od 12 h v Lesním divadle u Kytlice (300 m do kopce směrem k Mlýnům a pak vpravo – měly by tam být šipky). Pečlivě nastudované představení zabere divákům ca 1,5 h času. Organizátoři zajišťují navíc občerstvení a těší se na PanTAKovou společnost
- Jsou připravovány soutěže nejen pro „Myš“, ale i „Krále“ a nezapomínáme ani na soutěž tras. Budou jistě zajímavé a úměrné našemu věku…
- Pro vzpomínky na první Stezky připomínáme několik písniček, které by se mohly sborově zpívat: samozřejmé Žížaličky, Valčík na rozloučenou, Hoky Koky, Když jsme táhli k Jaroměři, Z národů ač jsme různých…
- Rozpis (harmonogram) zpátečního vlaku není ještě znám a bude upřesněn včas před Stezkou. Jinak by měl tento vlak mít opět bufetové části tak jako tomu bylo z Kyjova.
To je dnes od organizátorů vše a tak brzy opět na slyšenou, viděnou se těší trasy 1,2,3 a 4 (ti co za všechno můžou)
    V Praze dne 1.4.08 (to co jste právě přečetli není „apríl“…)
Pavel Stulík

«« NAHORU
15.2.2008
Přihláška na Stezku (doc 993 kb) nebo (pdf 775 kb) nebo prostá (doc. 68 kb)
Informace ke Stezce (doc 981 kb) nebo (pdf 832 kb)
Přihláška + informace dohromady (2 stránky, pdf 837 kb)
Padesát... (2 stránky pdf 2411 kb)
Návod pro tisk (doc 68 kb) nebo (pdf 60 kb)

Zápisné
člen TAKu
nečlen TAKu
zápisné včetně jízdného
370,-
400,-
zápisné bez jízdného
220,-
250,-

15.2.2008

Kdo šel na Stezku ‚ztratil’ 4 dny,
kdo nešel, ‚ztratil celý život’…

Jubilea s  číslem 50 jsou v životě lidském důvodem k oslavování. Oslavme i jubileum Stezky - fenoménu, který většině z nás ovlivnil velkou část života. Vždyť Stezka nám dala, dává a jistě ještě i dá možnost stát se součástí společenství lidí stejné krevní skupiny, mezi kterými je nám dobře. TAK vás zveme na Stezku, myšlenkou stejnou jako těch předchozích 49, ale přeci jen jinou tím svým jubileem.
Přejeme vám krásné putování Českosaským Švýcarskem a Lužickými horami - krajem romantických skalních měst, hlubokých údolí a lesů. Večery plné muziky, písniček a historek nových i těch stokrát opakovaných. Těch večerů a nocí, bez jejichž atmosféry by Stezka nebyla Stezkou. A samozřejmě i radostná a neopakovatelná setkávání – lidí i tras.
Naší Stezce je „50“, přejme jí i nám, aby ještě dlouho žila. Je a bude naším společným dílem s tím, že (slovy klasika) Cesty mohou býti rozličné, jen vůli mějme všichni rovnou).
TAK Praha

Informace pro účastníky 50. jubilejní Švýcarské Stezky

  • Stezka je čtyřdenní putování. Na Stezce chodíme pěšky (kromě cyklotrasy), vše potřebné si nosíme s sebou. Stezka není popojíždění od noclehu k noclehu, proto svá motorová vozidla necháme doma. Pokud dojíždíte autem, zanechte ho na jednom místě a choďte pěšky.
  • Noclehy (včetně jejich charakteru) a směr putování si každá trasa zajišťuje sama, rovněž tak i cestu tam. Podrobnější informace dostanete u vedoucích tras.
  • Přehled zajištěných stezkových noclehů jednotlivých tras je uváděn na internetové adrese http://www.takpraha.cz/ a je průběžně doplňován.
  • Na zpáteční cestu je zajištěn zvláštní stezkový vlak. Přesná doba odjezdu vlaku bude oznámena (plánujeme příjezd do Prahy je kolem 22. hodiny, ovšem ‚pan Dráha’ může změnit). Stezkový vlak odjíždí ze stanice Jedlová.
  • Ve zvláštním vlaku neplatí běžné jízdenky zakoupené v pokladnách ČD. Účastníci, kteří pojedou zvláštním vlakem, zaplatí se zápisným i jízdné.
  • Zakončení Stezky bude pod hradem Tolštejnem v neděli 11.5.2008 po poledni, čas zahájení zakončení bude ještě upřesněn podle odjezdu vlaku.
  • Účastníci Stezky dostanou pamětní trička (s logem 50. Stezky) v barvách podle počtu absolvovaných Stezek. Trička mají zdůraznit sounáležitost stezkařů a zároveň připomenout jejich přínos k utváření jedinečného společenství i naděje pro jeho budoucnost. S tou myšlenkou pak mají tato (barevná) trička své místo i v uvažovaném programu na zakončení Stezky.
  • Účastníci, kterým nebudeme sto zajistit odpovídající tričko (např. nedoručením - nevyplněním počtu Stezek na přihlášku, resp. pozdějším přihlášením po 31.3.08), ti pak dostanou bílé tričko s logem.
  • Přihlášku a zápisné (včetně jízdného) odevzdejte svému vedoucímu trasy tak, aby mohl počty účastníků včetně počtů jimi absolvovaných Stezek a velikostí triček souhrnně ohlásit organizátorům do konce března. Vybrané jízdné a zápisné odevzdají vedoucí tras na dubnové schůzi TAKu. Storno je možné prostřednictvím vedoucího trasy do 21.4. a storno poplatek bude činit 200 Kč. Po tomto datu se zápisné ani jízdné nevrací! V případě storna není nárok na získání odznaku, ale tričko bude předáno.
TAK ahoj na Stezce !

  Letošní 50. jubilejní Stezku zajišťují „zakladatelské trasy“, které byly na 1. Stezce v dubnu 1964 u toho: jednička, dvojka, trojka, čtyřka.
  Na přípravě se dosud podílejí a na shledanou se těší:
Petr Lebenhart (Petřík / 4), Karel Obdržálek (Kája / 2), Tonda Rosický (ToRo / 1), Pavel Stulík (PaS / 1), Jiří Šlemr (Můra / 4) a Jan Walter (Honza / 3)
  Na podzim bychom rádi připomněli (CD / DVD a možná i další akce) padesát Stezek: Vzpomínky, úvahy, fotografie, písničky. Děkujeme za jakékoliv podněty, materiály a pomoc. «« NAHORU
13.1.2008
Vážení!
  Ne všichni si pamatujeme (z hlavy) kde jsme byli před několika lety. Vím to z vlastní zkušenosti a též ze sdělení kamarádů, zhruba stejně starých. Pokusil jsem se zpracovat pro vás možná jeden z mnoha způsobů jak si vzpomenout....
1) z písemných podkladů dosavadních dvou Almanachů, kde naleznete nejen trasy po kterých se jednotlivé Stezky šly, ale i vyobrazení příslušných odznaků. Možná, že najdete sbírku těch odznaků a nebo si vzpomenete na některá zakončení.... a tak postupně vypočtete kolik jste absolvovali Stezek
2) z webových stránek TAKu (http://takpraha.cz/) lze najít podobně jak odznaky , tak i jednotlivé noclehy, zakončení.
3) Ještě je šance domluvit se s kamarády co si pamatují víc a chodili zhruba stejně jako my a opsat to od nich....
Jinak bude na přihláškách (TAKových) na tuto Stezku kolonka, která bude chtít znát vaše počty absolvovaných Stezek a vaše velikosti triček (M,X.L...). Pokud tam nebudou tyto parametry uvedeny, pak získáte bílé tričko (odpovídající počtu absolvovaných Stezek 0-9) střední velikosti. Záleží jen na vás.. !!!
Za organizátory 50. Stezky Pavel Stulík «« NAHORU
18.11.2007
  Vážení,
  jak jsem slíbil, tak činím (tady je slíbený mail):
  1) Pro 50. Velkou Stezku v r. 2008 připravují organizátoři (t.j. trasa 1, 2, 3 a 4) výrobu jubilejních triček (cena bude zahrnuta v zápisném) a tak každý účastník bude muset (ve vlastním zájmu) do přihlášky nahlásit svou velikost trička (kluci M, L, XL, XXL a děvčata S, M, L, XL) a ještě počet dosud absolvovaných Velkých Stezek. Termín předání přihlášek bude proto dřívější (do 31.3.08). Je naší snahou předat nejen trička, ale i odznaky před Stezkou !!!
  2) Soutěž o logo Stezky je prodloužena do konce listopadu pro ty co mají ještě chuť přidat svůj nápad.
  3) Máme velmi málo podkladů do multimediálního DVD, t.j. oblíbené písničky, historické fotografie a něco z historie jednotlivých tras (kdy vznikla a jak...). Prosím pamětníky o pár slov....pomozte šéfům tras.
  4) Tabu noclehy v Jiřetíně (poslední nocleh) by měly být dodrženy (mimo pořadatele) do maximální vzdálenosti 3 km od místa zakončení.
  To je zatím od nás vše. Za organizátory 50. VS
  Pavel Stulík «« NAHORU
Z říjnového Poradníku
  K 50. Velé Stezce: PaSt prosí, aby jste přemýšleli kolik Stezek máte v nohách. Zasloužilí stezkaři by jich měli mít minimálně dvace pět. Jistě je potíž s pamětí pamětnníků a proto prosím ty mladší, pomozte jim při vzpomínání. Bude jistě zajímavé zjištění kolik lidí absolvovalo více jak 25 VS.
  Dále chce T1 vydat k 50. VS formou multimediální boržurku (DVD či CD) a tak PaSt čeká na informace o historii jednotlivých tras, případně vybrané písničky, fotografie spojené s trasou. Ke zpracování dokumentů je potřebný čas!!! Pamětníci na trasách pomozte s tím.
  PaSt vyhlašuje soutěž o logo 50. VS, konkurz na logo jubilejní Stezky je prodloužen do 31.10.2007. Došlo již několik návrhů a další jsou slibovány. Proto neváhejte!!! K hledání zasloužilých Stezkařů. «« NAHORU
Z červencového Poradníku
  50. VS - Vážení šéfové TAKu a tras!
Slíbil jsem na poslední schůzi TAKu, že do konce měsíce oznámíme kde bude zakončení následující Velké Stezky. Níže je více, a s ohledem na blížící se prázdniny, prosím o vaši rychlou reakci, najdete-li v textu nějakou nepravost. Pokusím se to obratem opravit a rozeslat členstvu!!! Za přípravný výbor 50. jubilejní velké Stezky (dále jen VS) vám sděluji:
  50. VS alias "Švýcarská jubilejní Stezka" bude pořádána v termínu 8. - 11.5.2008 se zakončením v okolí hradu Tolštejn.
  1) Pořadatelé doporučují slušným trasám, aby poslední nocleh zajišťovaly ve vzdálenosti od hradu Tolštejn větší než 50 sto metrových úseků (čili 5 km).
  2) Je vypsána soutěž o logo na odznak a plakát s termínem odevzdání návrhu do 30.9.07. Vítěz bude zveřejněn a odměněn.
  3) Přípravný výbor 50. jubilejní velké Stezky žádá vedoucí tras o:
      - nahlášení členů trasy, kteří mají více jak 25 účastí na Velkých Stezkách
      - zpracování stručné informace o historii trasy (kdy založena a kým, narození vlajky, jaké písničky byly a jsou oblíbené, historické fotografie z VS-ek...),
      - zaslání nahraných vlastních oblíbených písniček (třeba na CD), které se zpívaly na VS.
  4) Obdržené podklady chceme zpracovat do sborníku na CD, který by si jednotlivé trasy mohly rozmnožit sami a nebo, najde-li se výhodný výrobce, pak by se to mohlo rozmnožit dle sděleného počtu objednávek z jednotlivých tras.
  Děkuji vám předem za příspěvky (předpokládáme do 30.9.07) a přeji hezké dny v létě.
  Pavel Stulík «« NAHORU
14.5.2007 - Zpráve ze schůze
  Přednesen návrh konsorcia tras 1, 2, 3 a 4 (následovníci otců zakladatelů) s variantami zakončení:
1. Votice - fotbalové hřiště (16)
2. Potštejn - hrad (19)
3. Třeboň - (17)
4. Českosaské švýcarsko - Tolštejn (20)
  Ve druhém kole nezvítězil nikdo (20:20). I došlo na střižbu: V dramatické koncovce MaPe vystříhal Tolštejn v poměru 3:2 po asi 24 pokusech... «« NAHORU
2.4.2007 - Zpráva ze schůze
  50. Stezka 8. - 11.5.2008 - o pořadateli a o zakončení bude rozhodnuto na květnové schůzi. Prvním zájemcem je T1. «« NAHORU
23.3.2007 - Slovutný Majiteli a velevážení radní!
  Rád se na vás obracím s prosbou o zařazení jednoho bodu do nejbližší schůze TAKu. Zajímáme se organizaci uvedené Velké Stezky (VS). Protože je nejen velmi brzy po podzimní VS, ale odpovídá to i letitým zkušenostem TAKu (viz Stezková kuchařka v Almanachu 2 - str. 3 - 5), tak navrhuji upozornit všechny členy TAKu na dubnové schůzi (popř. v Poradníku) na Hlasování o budoucí VS v r. 2008. Toto Hlasování by se mohlo uskutečnit v termínu (T - 1 rok, dle Kuchařky) květnové schůze TAKu, aby byla dostatečná časová rezerva na přípravu jubilejní VS.
  Děkuji za pochopení a doufám, že nebude na škodu tuto informaci vloudit co nejdříve nejen do Dubnového Poradníku, ale i na webstránky TAKu Pavel Stulík (za 1. trasu)
                                 « nahoru
Důležité
Tabu noclehy
Přihláška
Důležité Informace
Písně TAKové
Když jsme táhli k Jaroměři
Info pro šéfy
Kuchařka pro přípravu VS
Sonety k 50. VS
Seznam zpráv
03.06.2008 - PaS
28.05.2008 - ZuVla
22.05.2008 - Robo
20.05.2008 - Dzusy
14.05.2008 - Saša
12.05.2008 - Petrof
12.05.2008 - fotky
06.05.2008 - vlak
06.05.2008 - píseň
02.05.2008 - divadlo
30.04.2008 - vlak
29.04.2008 - pohled
28.04.2008 - info
08.04.2008 - známka
08.04.2008 - info
01.04.2008 - info
15.02.2008 - přihlášky
13.01.2008
18.11.2007
30.09.2007
30.06.2007
14.05.2007
02.04.2007
23.03.2007
Odkazy
Českosaské Švýcarsko
Českolipsko
Lesní divadlo Mlýny
Lužické hory
OS Posázavský Pacifik
Posázavský Pacifik
Tolštejn
Tolštejn a jeho okolí
Tolštejnské panství
Turistické známky
design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz