Turistický akademický klub Praha založený v roce 1963
TAK - dokumenty

TAKové menu
Historie akcí
  TAKy se podívejte
  TAKy napište
  TAKové fórum
  e-mail

  30. Spanilá jízda 2007 - Krušné hory 2. - 4. února

fotky
Zápis nováčka z trasy B - Zuzana Vlachová
Zážitky z trasy C (většinou společné s A) - Pavel Vilim
Spanilá jízda z pohledu trasy D - Pavel Němec a Pavel stulík


Zážitky trasy B
Tak jsem já, nováček na Spanilce (po 28 letech) a členka družstva B, dostala osobní úkol - popsat, jak se podle fotek na webu mělo družstvo A. Opravdu nelehký úkol, po návratu z noční šichty u Karla se na mě na fotkách sice zubí nějaký povědomý ksichty, ale stejně se budu věnovat, (když už jsem to "béčko") naší trase, i když z družstva B mi není povědomý skoro nikdo, i vlastní muž se přede mnou pokusil zamaskovat obvazem na hlavě.
Pátek se proměnil v bojovku: ráno nezaspat, ve tmě najít správný bus, v Šebestiánu sníh a pak na trase otevřenou hospodu - tento úkol byl naštěstí splněn na 200%. Obsluha penziónu Výšinky sice nikdy tak velkou návštěvu nezažila, ale když se jí podařilo roznést guláš, měla takové potěšení z naší žízně, že nosila radostně každé pivo zvlášť. V sobotu jsme po úzkém proužku sněhu dojeli do Mníšku a mezi dvěma tržnicemi v Mníšku a Jiřetíně s vybranou nabídkou asijského zboží nás čekalo ustředění s vybranou nabídkou pochutin. Tady jsem udělala další nováčkovskou chybu; šampaňské jsem bez boje přenechala družstvu A. TAK co, áčkaři, jak jste si užili bublinky při stoupání na Jelení hlavu?
Jen co jsme opustili družstvo A, začalo nám škodit družstvo D. Hned po Kominíkovi se do našich řad vloudil jejich agent a podařil se mu husarský kousek. Postupně po sobě dvě bezbranné skupinky družstva B podlehly jeho nepřátelské propagandě a teprve, když se ocitly zcela dezorientovány hluboko na nepřátelském území Sasů některým došlo, že doleva je cesta když ne do záhuby, tak zcela určitě do prd..le. Večer na Moldavě jsme už ale zase B i D byli jedna rodina, jedna hudba, dokonce došlo i na družstevní směnu partnerek (pokud je mi známo jen na tanec). A náš hejtman, který už od časného odpoledne popíjel s nosorohem, nám za dva rumy a dvě vodky (barvy zelené) nad ránem konečně odsouhlasil zkrácení trasy. Takže nedělní cesta po strojové stopě, přetlačování o židle na Cínovci zase s tím spropadeným déčkem i dojezd na Komáří vížku byly vcelku brnkačka. Na rozdíl od trasy C náš autobus dosmrděl do Prahy už o půl sedmé.

Zuzana Vlachová


Zážitky z trasy C (většinou společné s A):
Zpočátku to v pátek nevypadalo moc optimisticky, ale šlo to. Trochu foukalo, trochu byla mlha, trochu něco padalo - spíš voda. Dojeli jsme za tmy, unavení, ale šťastní.
Střední partie fotek je z ustředění. Počasí nám celkem přálo. Posuďte sami: vítr mírný, teplota kolem nuly, nic nepadalo. Kdo se dobře nabalil, tomu ani nebyla moc zima. Jednotlivé trasy připravovaly tabuli pro protijezdce - A pro B, B pro A, C pro D, D pro C. Oheň se po delším přemlouvání rozhořel, spanilí jezdci se radostně vítali, zdravili se a připíjeli. K tomu hrála jako obvykle hudba a někteří i tančili. To vše v malém řídkém březovém hájku.
Následuje několik fotek z cesty od ustředění k noclehu. Sníh byl krásný, nebe též, prostě bylo to poetické. Závěr byl opět potmě a úplný závěr přibližně dva km po žluté značce po zasněžené lehce umrzlé cestě do nepříliš prudkého kopce. Ty dva km byly nekonečné a myslím, že výraz "po žluté" se ještě nějakou dobu bude na trase C používat.
Na další fotce je skoro celá trasa C a na poslední (?) krušnohorská magistrála jak vypadala v neděli (alespoň pro trasu C). Až na malé výjimky jsme šli všichni celou cestu pěšky. Protože pěšky se neujde tolik, kolik se dá ujet na lyžích, domluvili hejtmani s řidičem autobusu, že pro nás přijede o několik kilometrů blíž. Ironií je, že
autobus na této cestě uvízl ve sněhu a nemohl ani dopředu, ani dozadu. Ke všemu byl kloubový, takže couvat se s ním nedalo. Ale nakonec to dobře dopadlo - cestu prohrabal traktor s radlicí a ten nás také za
jistý příspěvek protáhl kritickým úsekem. Vyráželi jsme za tmy a moc teplo nám nebylo. Autobus topil jen mírně a v motoru bouchalo. Asi v půli cesty do Prahy autobus odbouchal a museli jsme si počkat na
náhradní. Ten ale přijel celkem brzy, takže jsme v jedenáct hodin byli v Praze.

Pavel Vilim


Spanilá jízda východními Krušnými horami l.p. 2007 z pohledu „D“ trasy

Úvod
Spanilku letos připravovala tradiční parta kolem Petra Navrátila, Pepy Soukupa (hejtmani A), Tomáše Rozsívala, Pavla Hrabala (hejtmani B), Ivana Perglera (hejtman C) a nově Tonda Peterka, jinak ToPe s Pavlem Stulíkem (hejtmani D). ToPe a PaS zařídili, že byla akceptována čtvrtá trasa „D“ a že pojede další - čtvrtý - bus, který přiveze déčkaře. A základ déčkařů tvořila trasa 1!!! Tím vzrostl počet účastníků proti Spanilce, která byla před 4 lety, skoro dvojnásobně. Trochu komplikací způsobil přesun termínu o 14 dní – a tak se stalo, že mnozí nejeli. Například jedna z nejznámějších postav, bavič Čahoun, tak ten se nemohl dostavit, protože řádil na nějaké alpské sjezdovce. I ostatním vznikly termínové problémy, protože po návratu z Velké Fatry v úterý se vyráželo v pátek zase na Spanilku (a tak někteří nestačili vyléčit neduhy a zůstali doma). Pomalu bude nedostatek termínů pro ty, co chtějí vše stačit. Jedině že by zatlačili na stranu a vládu, ať v kalendáři zvětší množství víkendů...
Kdo teda odjel? Hejtman ToPe vedl pěknou sestavu. Byli tam Maruška S. a učitelka Jana, veselá Jitka s Jaromírem, Helena Bo. s doprovodem Tomášem K., Helena Kl., Pavla z Roztok, Georg Ekart, PaS (jako 2. hejtman), Jimmy a dva jeho známí z Hradce (Martin a Jarda), Zuzana B., Zdeněk C. s Ruměnou, ToRo, Honza Pelich s kamarádkou Ivanou S., Mirek Podolák s jeho věrným druhem Pavlem R., Jirka Liška, Káně, Pavel Košata s Vendulou T., Luboš B. s Jarkou Č. a Pepa H. s Jitkou M. celkem 32 lidí.

Jedeme
V pátek 2.2. se odjíždělo od Masaryčky něco po 6:30 h. Déčkaři vlezli spořádaně do přiděleného kloubového Ikarusu a jali se snídat. Všichni spořádaně seděli, nikdo nechyběl. Zrovna když chtěl řidič odjet, tak pár okamžiků před tím se rozhodl Jimmy, že půjde vyhodit pytlík a opustil bus. Takže se rozjíždějící bus zase zastavil a počkal, až Jimmy nastoupí.
Pak se jelo. Autobus vyluzoval značný hluk, občas vydával vysoké pisklavé tóny, většinou jen bručel. Hlučel ale tak, že nebylo skoro nic slyšet. Obdivuhodně se začalo přišívat mini oranžové označení „D“ na čepice (vrcholem bylo navlečení nitě do ouška jehly..), které připravil ToPe. Projeli jsme Chomutovem a začali stoupat. Všichni si začali obouvat běžkařskou výstroj a z okna vyhlíželi sníh - pomalu přibýval – aspoň u pangejtů. Krátce po deváté bus zastavil na náměstí na Hoře sv. Sebastiána a my jsme vystoupili. Předtím oznámil ToPe (hejtman), že určuje další 4 Grupenvelitele – PaSe, Podoláka, a Jimmyho a všem rozdal vysílačky (ToPe – pštros, Podolák – poštolka, Jimmy – sokol a PaS – orel). První pokyn hejtmana byl – najít hospodu, dát si pívo a polévku a v 10 vyrazit.
Osazenstvo busu vystoupilo a po skupinkách začalo korzovat po zasněženém náměstí a hledat WC a hospodu. Že to nebude jednoduché bylo jasné i proto, že hospodu hledala i skupina béčkařů.... Nakonec jsme zakotvili před vietnamskou putykou, která stála u hlavní silnice hned vedle prodejny trpajzlíků, hadrů a Lebensmittel a kde to vypadalo, že od devíti otevřou. Otevřeli, všici se nacpali dovnitř a personál (1) začal obcházet stoly a zapisovat si objednávky. Nosil pak čaj, grog, pivo. Když se všichni napili, tak jsme vyrazili. Bylo nad nulou, mlha a vypadalo to, že mrholí....

Běžíme
Po červené vzhůru dolů – tam vedla stopa i naše cesta. Na špici se vypracovala Helena K., která tvrdila, že to tady zná, protože tu nedávno byla. V Bezručově údolí, pod ruinou vlakového viaduktu, jsme na všechny počkali a začalo stoupání a tím pádem i mazání. A stoupalo a mazalo se potom skoro pořád – až do doby, kdy hejtman vyhlásil polední přestávku. Pokud mne paměť neklame, tak to bylo u jednoho velkého stavení. Většina déčkařů zůstala na cestě, pár jedinců zalezlo ke smrku, ze kterého kapalo. Vytvořily se potravní dvojice, nabízel se čaj. PaS nabízel tekuté rozinky a sušené plody, Georg čínské zelí.
Trasa dál vedla podél lesních rybníčků, kolem březových, smrkových a jiných hájů. Na jedné křižovatce došlo k sporu, kudy dál. Hejtman velel vpravo, Káně a další chtěli vlevo. Nakonec se jelo podle hejtmana, načež ti co chtěli vlevo protestovali, že tam by se nešlo po silnici, ale jelo ve stopě.....
Takže už víte, že se šlo po silnici. Pak jsme ale odbočili a stoupali a stoupali, až u jednoho zavřeného hostince jsme byli nahoře. Tam přestal ToPe velet, protože se jal spravovat běžky Marušce. Ostatní toho využili – hlavně Káně – vyptali se místního jazyka na cestu (za oborou a druhou branou doprava) nasadili tempo a zmizeli. Ostatní je dojeli až v lese, před závěrečným sjezdem k silnici, kde většina sundala lyže.
Podle značek to bylo do cíle něco kolem 6 km. A vypadalo to, že po silnici. Svázali jsme běžky, vytvořili hloučky a šlo se. Vedly se řeči různé, ale taky jiné. Podolák básnil o krabicovém víně, které se dá zašroubovat a má dobrou kvalitu a o rumu, kterého koupil několik flašek za mizivou cenu, Helena K. o návštěvě klubu Memento Mori...
Asi 3 km před cílem se najednou u silnice vyskytla zastávka MHD. Nevím kdo první uviděl autobus, ale ToRo ho zastavil a dal pokyn k nástupu. Nenastoupili jen ti, co byli vpředu a pak Pavel od Podoláka – opustil ho a vydal se na dobrodružnou cestu s Pavlou a Martinem. A tak zatímco velitelství s vysílačkama odjíždělo busem, ostatní sjížděli pod elektrickým vedením dolu do údolí a pak šlapali nahoru, na Horu sv. Kateřiny.

Bydlíme 1
Našim azylem byl Horský domov - stojí přímo na náměstí a zapadá do celkového koloritu městyse – oprýskané omítky, bordel v zadním traktu. Ubytovali jsme se, dali sprchu ale nejdřív šli doplnit tekutiny. V nálevně už byl i Pepíno, který ráno nemohl a Pepa Hádek se svojí squaw. Čepovali 10 Gambrinus a 12 Louny, obojí za stejnou cenu.
Jak hospoda vypadala? Stoly do elka, uprostřed kulečník, za ním hrací automaty. Vedle výčepu seděli místní štamgasti, někteří v bundě (a možná i čepici), pili a hulili. Seděla s nimi vedoucí, která vypadala, že zrovna uspěla v soutěži MISS 30-letých, další nenápadná číšnice a postarší kuchařka. Vedoucí připomínala Tondovi Rosickému sličnou dámu, s kterou prý měl pletky na Aljašce v Dawsonu . Třeba to byla ona, ví Bůh. Před papů (svíčková) si mnozí dali polívku, jiní zase po jídle chtěli topinky s česnekem. Když se PaS zmínil krásné majitelce o naší snaze tančit kolem kulečníku, tak za chvíli již místní rozebírali kulečník a vznikl větší parket. Hudba hrála, Hádek foukal do harmonikových varhan a při tom ještě kouřil. Dorazila i Ruměna a dost nadávala, nevypadalo to, že byla cestou nějak nadšená. Venku začalo pršet (podle předpovědi mělo sněžit). PaS vyhlásil dámskou volenku a sjednal s bývalou MISS, aby šla vyzvat ToRa. Ten raději vlezl pod stůl a MISS jej musela dolovat. Pak ostatní vytvořili kolem vyvoleného páru kolo …….. a oni už jeli v divokém tanečním reji. Kapela stále hrála, tekutiny byly doplňovány a lidi se postupně vytráceli do svých pokojů, aby zalezli na palandy a vyčkali sobotního rána.
Ráno nepršelo – asi se vše vypršelo přes noc. Dali jsme si snídani, v jejíž ceně bylo i neomezené množství čajů do termosek. Někteří začali mazat lyže, jiní se pídili po dopravním spojení do Jířetína. Naštěstí žádné nebylo a tak se v 9 vyráželo.

Podél čáry
Hezky z kopce podél hranic až do Nové Vsi a pak po silnici na Mníšek. Zpočátku na běžkách, potom pěšky po silnici. Pavla hovořila o kuřecím mase a drůbeží tlačence, Georg o krůtě (asi se mu po ní stýskalo). Čelo průvodu hledalo další značky u hraničního přechodu, chvilku to vypadalo, že bloudíme, ale nakonec jsme nabrali správný směr. A vysvitlo nám sluníčko!!! Stopa byla dobrá a nahoře nás dojelo béčko... Zase byla polední přestávka na trase – to už se objevovali i další protijezdci z B. A pak po nějaké hřebenovce – chvíli nahoru, chvíli po rovině – jsme doběhli až na kopec nad Pstružným potokem. Následoval sešup a výstup na „ustředění“, kde už byli houfce A i C a už měli připravené hodovní „stoly“ a vatru . Sluníčko též nechybělo..

Setkání tras
Protože bylo Déčko na ustředění prvně, tak připravovalo tabuli s menšími nedostatky, které protijezdci-konzumenti kritizovali (zejména chybělo pití…, jinak bylo dobrot dost). Tabule pro nás byla za to perfektní, mimo piva tu byla i láhev whisky. Muzikanti byli v plné parádě soustředěni kolem ohně, který svým voňavým kouřem uvolňoval místo. Zpívalo se, hrálo o sto šest a někteří dokonce i tancovali. Dožadovaný striptýz nemohl být uskutečněn, neboť chyběl neodolatelný „čahoun“ Karel M. Setkání protijezdců z různých tras byla i nečekaná, někteří se viděli po delší době, vyměnili si zážitky (pokecali…) a slíbili si, že se zase sejdou za rok. Hejtmani si popovídali o zkušenostech svých tras (nejen s dopravou a ubytováním) a vypili něco silnějšího, aby mohli vést své houfce k dalšímu noclehu! Rozpuštění největšího ustředění z dosavadních Spanilek nebylo jednoduché a tak teprve, když přestali hudebníci hrát, se začalo balit.

Směr Moldava
Vyjeli jsme všichni pohromadě. Na špici jel Jimmy, uzavíral ToPe. Jelo se skoro pořád dolu – až do chatové osady před Českým Jířetínem. Tam část déčkařů a i béčkařů zdrhla do hospody. Ostatní pokračovali k hraničnímu přechodu, před kterým je velká vietnamská tržnice. Přešli jsme hranici a čekalo nás asi 12 km v cizině. Bylo kolem 4, zdálo se, že to do tmy zvládnem. Cesta vedla podél hraničního potůčku, pořád jsme mírně stoupali. Pak se peleton roztrhal a najednou byl skoro zázrak, když byli pohromadě aspoň 2 či 3. Padla tma a za svitu čelovek jsme hledali, kde odbočit. Vytvořily se větší skupinky, v jedné z nich se vedení ujal Honza Pelich – tvrdil, že to tu zná, že tu jezdil na kole. Ostatní mu věřili a nechali se od něj vyvést po bývalém traťovém náspu. Už to vypadalo, že budeme brzo doma, když cesta skončila a Honza tvrdil, že se musí jít přes kopec. Skupinka se tedy opět roztrhla. Maruška, Jana a Pavla si povídaly a pomalu mizely ve tmě někde na neznámém kopci. Jenže – před námi mělo po této cestě jít / běžet nejméně 60 lidí a podle stop to vypadalo, že tam šly tak max. 2. Asi tak v půli kopce to Georg vysvětlil Honzovi a přesvědčil ho, abychom šli zpátky a našli jinou cestu. Jenže dámy už byly v nedohlednu, museli jsme na ně křičet a volat.... Konec dobrý, všechno dobré. Vrátili jsme se k náspu, zahlédli béčkaře jak metelí jinou cestou a jali se je následovat. Pelichův kopec jsme nechali za sebou a po 2 km se dostali do Moldavy. Sundali jsme běžky a museli dávat pozor, abychom sebou nešlehli. Začalo mrznout a potůčky vody na silnici byly nebezpečné.
To zase jiná parta (co byla v hospodě) se vydala na Moldavu po žluté značce Českem, kterou hned na začátku podpořil místní občan proklamovanou „půlhodinou“… Začátek byl vynikající ale po setmění jsme se dostali do situací, kdy holé pláně neposkytovali orientační body a ukazatel pravil „pokračujte rovně až k …“. Nezbylo než se chytit proradných stop od lyží (jak se do nich vjelo, tak sevřely lyže s botami a tělo se je snažilo předběhnout ..
někdy až do pádu). Po zajímavých sjezdech za svitu čelovek, s „hraběnkami“ a někdo i s „hrabětem“ jsme přistáli na začátku Moldavy… bez ztrát na lidech, materiálu. Bylo jasno, krásně svítil měsíc a hvězdy. Moldava byla nekonečná, náš cíl se ne a ne přiblížit.

Bydlíme 2
V hotelu Moldava byly ubytováni déčkaři i béčkaři, podle grupenvedoucích nás čekalo megaparty! K večeři byla polívka, uzené s knedlíkama a zelím. Pak se čepovalo pivo a spousta dalších nápojů. V hotelové restauraci byl k dispozici taneční parket, nad kterým blikotala diskotéková světýlka (které někdo zprovoznil).
Kapela se spojila – k našim se přidaly housle a další kytáry. ToRo vytáhl foťák a chtěl pokračovat v lovení portrétů, vyrušoval ho z toho ale PaS. Dokonce po něm chtěl, aby šel tancovat – a přitom věděl, že si ToRo během jízdy narazil žebra a odřel nos (a hlavně tam chyběla MISS z Dawsonu…)!
Ještě před večeří ale zachránil Káně našeho hejtmana. Tonda ve sprše uklouzl a už to vypadalo vážně, ještě že stál blízko Láďa a Tondu částečně zachytil. A pokud jde o teplotu vody v koupelně, nic moc. Ani Tondovo uklouznutí nepřimělo kohouty, aby z nich tekla teplejší voda. Buď na nás personál šetřil a nebo se koupalo moc kachen a hotel na to nebyl vybaven.
Každopádně Tonda i Káně po akci v koupelně vzorně reprezentovali v sále. Láďa hrál, Tonda organizoval. Zábava pokračovala dlouho do noci, hudebníci a tanečníci se činili. Zazněl též oblíbený Novgorod Ládi Švestky a Vltava Ivany. Jenom personál moc spokojený nebyl – tvrdili dokonce, že naše taneční projevy byly sice lepší než předchozích tras A a C, ale oni že byli spontánnější s lepší kapelou.

Německem
Zatímco večer bylo jasno a mrzlo a my čekali, že ráno bude nasazený trend vývoje počasí pokračovat, nahoře rozhodli jinak. Bylo teplo a zataženo. Vyrazili jsme po snídani (pořád byl nedostatek čaje, furt chtěl někdo pít..) směrem na hraniční přechod, část výpravy se pohraničníkům legitimovala, část na ně kašlala, a za čárou si nazuli běžky. Čekalo nás asi 12 km podél hraničních potůčků a pak po úbočí bez potůčku nach Zinnwald. Vše hezky v cizině, v Říši. Stopa byla dobrá (někdy i po trávě..), dolu to jelo, nahoru už tak ne. Na Cínovci jsme se seskupili a v řadě za sebou projeli brankou, která tvoří vstup do Čech pro pěší turisty.

Závěr
Závěr začal polední přestávkou v malé hospodě, kam všechny zavedli Zuzana a Jirka Vlachovi. Vlezli jsme tam v době, kdy personál obědval a vyrušili je. Moc místa tam nebylo, někteří šli jinam, jiní si dali polévku na stojáka. Takže je jasné, že převládala konzumace česnečky / gulášovky a píva. Točené jim brzy došlo a majitel dojel do blízkého obchodu pro lahvové.
Poslední část cesty vedla na Komáří vížku. Jako první vyrazili Vlachovi, za nimi další chrti. Někteří jedinci ztratili čelo pelotonu z dohledu a nechtěli čekat na další, což vedlo k tomu, že použili mapu a logicky uvažovali, kam dál. Stalo se to Pavle a Martinovi – jeli po modré přes potoky a rokle a dostali se až na Sedmihorské rozcestí. Odtud se pak po lesních zasněžených asfaltkách dostávali tam, kam ostatní sjeli přímo z Cínovce.
V cíli jsme měli být v 16 h, bylo tedy dost času na občerstvení v hospodě a převlečení do civilu. Někdo zvládl ještě prohlídku okolí a výhled z vížky. A pak už následovalo jen dlouhé čekání na busy, vyplněné kolektivními hrátkami (např. „labadou“..).

Cesta busem
Cestu do Prahy je nutno ještě zmínit. V zadní části busu bylo veselo, způsobil to rozjařený Hradečák Jarda svojí konverzací s Ruměnou. Povídal, že mu nikdo nebude věřit, že byl celé 3 dny ve společnosti Ruměnky, která jela na běžkách a neměla v batohu rum.....

Sepsal Martin Němec a doplnil Pavel Stulík v Praze dne 16.2.07

« nahoru

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz