Turistický akademický klub Praha založený v roce 1963
TAK - dokumenty

TAKové menu
Historie akcí
  TAKy se podívejte
  TAKy napište
  TAKové fórum
  e-mail

  Pokyny k bálu La fiesta konaném 2.4.2005

Ahoj.
Mám několik informací a dotazů ohledně bálu.
Pro zvědavce, jaká hudba bude znít na bále mám tři pozvánky:

1.: Ve středu 16.2. už od 18.00! na jižním břehu Hamerského rybníka ve vinárně ve svahu bude hrát Sol del Peru. Nejlepší přístup je od konečné tram. č.11
okolo dětského hřiště směrem na sever, pak ulicí U mlýna zahneš doprava do Huťské uličky a s kopce dolů a jseš tam. Výborné vínko a klobásky z udírny.

2.: V pondělí 21.2. od 19.30 v Podolské sokolovně je hudební českoperuánskobolivijská slezina. Hraje hlavně Sol del Peru, ale i přišedší hudebníci všech
národností. Minule se to moc povedlo, TAK uvidíme. Stanice tram. U Kublova (17). Nemáme zájem o kecálisty a kuřáky, zveme hlavně hudebníky.

3.: V pátek 11.3. od 19.30 v Klubu v Jelení (Jelení 15, zastávka tram.22 Brusnice) bude koncert a veřejná nahrávka koncertu Sol del Peru. Klub je malý, jen
cca 25 lidí, abychom se vešli.
Vstupenky na Bál v ceně 230.- v předprodeji (a 250.- u vchodu) proti penězům na březnové schůzi. TAKová sleva letos v naturální podobě: Ti, kdož do 30.3.
budou mít zaplaceny TAKové příspěvky, dostanou poukázku na stylové občerstvení v ceně 50.-Kč! Kdo nebude mít zaplaceno, utře hubu nebo si
mňamku koupí za své. Poukázky budu rozdávat podle aktuálního seznamu od Soni, žádné výmluvy nepřijímám. Poukázky je nutné si osobně vyzvednout!
Na bále bude krámek z Ryby na ruby, kde budou stylové doplňky (např. korále) a hudební nástroje Jižní Ameriky (píšťalky a chrastítka).
Pro předtančící: Podsedické soustředění uděláme 18.-20.3 nebo o Velikonocích 25.-28.3.? Já jsem pro velikonoce - bude víc srandy a možná i legrace.
Na další taneční zážitky i Vás se těší Honza Pelich.


Folklorní tance Peru a Bolívie
Všichni víme, že latinskoamerické tance se výrazně liší od tanců evropských, asijských a orientálních; určitá podobnost tu je s tanci africkými. Snad je to proto, že jsou živější a veselejší a mají svůj „swing“, jak my nazýváme rytmičnost, kterou má každý latinoameričan od narození v krvi. Když mluvím o folklóru, mám na mysli tance typické pro nějaký určitý region, jak se říká „lidové tance“. Proto necháme stranou tance jako salsa, merengue, mambo, samba atd. (které jsou v Praze dostatečně známé díky tanečním kurzům).
V Latinské Americe se tyto tance nevyučují – prostě se tančí. Tančí se pro zábavu na diskotékách, slavnostech a různých společenských setkáních.
Folklorní tance jsou bohaté především v Peru a Bolívii (kde spočívá základ Incké říše a jde o čistě andskou oblast). A stejně tak, jako je v každém kraji mnoho měst a vesnic, tak je i mnoho různých tanců. Můžou to být skupinové tance (pro 3 až 6 párů), tance pouze pro muže, tance pouze pro ženu, nebo tance pro jeden pár. Individuální tance nejsou tak časté, jelikož tanec je společenská záležitost.
Tance jsou velmi ovlivněny kulturou, způsobem života, klimatem a geografickou povahou území, ze kterého pochází. O co jde? Například Peru se skládá z pobřeží, hor a pralesa. Na pobřeží u moře je soustředěno více průmyslu a žije zde většina populace, proto jsou zdejší tance většinou párové, zvýrazňující koketnost na straně ženy a galantnost na straně muže. Svým způsobem jsou elegantnější.
V horských oblastech jsou tance spíše skupinové, více skočné, náročnější na fyzickou kondici a vyžadující jiné oblečení. Je to dáno těžkým terénem a zimou.
Naopak v pralese reagují tance na lov, zvěř a plody stromů.

Arequipský karneval

Tanec města Arequipo v peruánských horách. Jde o karneval (městský svátek), který se slaví kolektivně. Je to důvod k veselí, proto se zpívá, házejí se barevné papíry, pudr a v dobrém i nápoje.

Movido tipico
V Peru je tento tanec více znám jako „Selva“ (prales). Ženy se tancem a pohyby snaží získat pozornost mužů, v čem jim pomáhá i to, že jsou skromně oděny. Nosí ovoce a vodu ve džbánech, zatímco muži se svými oštěpy snaží ukázat, jak jsou dobří lovci. Ženská část tohoto tance je velmi smyslná a sexy a mužská část silová a energická.

Marinera limena
Jak již název napovídá, jde o tanec z Limy, hlavního města Peru. Je to tanec pro pár a je velmi elegantní a salónní. Muž se dvoří dámě a ona velmi ženským a delikátním způsobem na jeho milostnou hru přistupuje. Tanec se skládá ze dvou částí: v první se tanečníci vzájemně poznávají a vyměňují si pohledy a ve druhé se „pustí do křížku“ a snaží se dokázat, kdo má lepší rytmus a pohyb. Ale i nadále si drží svou eleganci. Šátek v ruce je symbolem komunikace a svobody.


Ahoj kamarádi.
Na schůzi vyhrálo moje téma bálu La fiesta - Jihoamerická noc plná tance a hudby.
Proto Vás chci pozvat na několik akcí, které Vás buďto udrží v taneční kondici, nebo tam uslyšíte hudbu, jaká bude na bále, nebo se i naučíte vhodné tance.

  • 10.11. od 20.00 ve Valentýnské 9 bude hrát skupina Sol del Peru - jedna z kapel, která bude na bále. Projdete skrz Delikatesy do Bistrot klub Šípek a tam to je.
  • 13.11. od 19.00 v Sokole Praha 7, U studánky 2 je ples, na který jsme zváni.Vstupné dobrovolné, nutná obuv, která nepoškrábe nové parkety.
  • 19.11. v hotelu Beseda - Bonsai, Praha Karlín, Vítkova 151/26 od 20.00 hrajís kupiny Sol del Peru a HUAYRYA, tančí Veronica Drozden s Borisem Barreto.
  • Dále bude v lednu 2005 vždy ve čtvrtek od 19hod v uvedené sokolovně probíhat škola salsy, marinery, quejky a dalších tanců. Povedou to na střídačku Veronica Drozen a Jan Dvořák. Nácvik předtančení bude též ve čtvrtek od 19. hod. v této sokolovně - jeden týden skončí výuka a druhý začne nácvik. Zájemci o výuku i předtančení nechť mi pošlou mejl na bal.tak@tiscali.cz. TAK se na Vás těším.
Honza Pelich 1

« nahoru

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz