Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2021

PORADNÍK listopad 2021

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO
Jen kdyby lidi nedělali pořád stejné a staré chyby, a zvykli si, že jeden druhého vždy šidí, bylo by na světě o tolik míň hádání, jenže ti lidi by nebyli lidi, kdyby neměli chyby, a ti, kteří by tu bez chyby zbyli, na co by tu vlastně byli a k čemu by tu vlastně žili bez chybování? [Jan Werich]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada na členskou schůzi TAK, která bude v pondělí 1. listopadu 2021 od 18 hodin, Tyršův dům, 2. patro, posluchárna č. 1. Vzhledem k aktuální pandemické situaci a vládním nařízením pro eliminaci nákazy Covid-19, by měli mít všichni účastníci (alespoň při vstupu) respirátory. Ostatně, je to povinné pro shromáždění více jak desetičlenných skupin.
    Rada se sešla v Pivním baru Blanická 18. září.
    Rada TAKu žádá všechny členy i příznivce, aby vedle již tradičních stížností na různé nedokonalosti raději oceňovali, že někdo chce pro druhé vůbec něco dělat. Pokud přesto máte nutkání přípravu nebo návrh nějaké akce jakkoliv komentovat, doporučujeme nejdřív napočítat do deseti, položit si otázku, je-li má připomínka opravdu důležitá a zásadní, případně se.zamyslet, kdy se já sám/sama/samo chystám pro TAKovou veřejnost něco zorganizovat a podle toho teprve jednat. Protože jen ten, kdo nic nedělá, nic nezkazí.
    Rada připomíná, že na schůzi se již musí rozhodnout pořadatelství 64. Stezky a očekává tedy hojnou účast jak potencionálních pořadatelů, tak i hlasujících.
    Rada připomíná, že únorová Valná hromada bude volební. Přijímá kandidatury do Rady a návrhy na odměnu za ještě větší slávu TAK.
    Členské příspěvky pro rok 2021 dosud nezaplatili Halovský Mirek, Opltová Ilona, Plavcová Hana. Částku 340 Kč (250 příspěvky + 90 Kč penále) mohou zaplatit obratem platbou na účet č. 2000317496/2010 či v hotovosti po dohodě komukoliv z Rady.

AKCE
   
Tancovačka Martinské posvícení letos z termínových důvodů nebude.
    Dovolí-li pandemická situace, bude v pondělí 20. prosince tradiční koledování v kapli u Apolináře pod taktovkou Jedničky.
    Spanilá jízda v Beskydech bude 4. – 6. 2. 2022. Přihlášky na prosincové schůzi nebo u hejtmanů.
    Herakléidy budou snad na jaře.
 
  25. března bál 2022 – Česká Beseda, bude v Domovině. Pořádají Jirka Klíma 2 a Pavel Stulík T1.
Ahoj tanečnice a tanečníci, Tématem předtančení a ráz celého bálu v příštím roce je Česká beseda. Na jednu stranu na tomto tanci není co vymýšlet, protože choreografie je jasně dána. Na druhou stranu ale tento tanec je dosti náročný. V jedné formaci tančí vždy 4 páry, kde protilehlé dvojice tančí vždy něco jiného. Do sálu pro nácvik se nás vejdou maximálně dvě formace, takže potřebujeme 8 párů. Více se nás dohromady stejně nedá.
Nácvik bude opět v Základní hudební škole Křtinská 673/1 – Háje a začali bychom v týdnu od 17. 1. 2022. Vzhledem k náročnosti tance je nutná pravidelná docházka na nácvik. Prosíme proto, aby se nám na předtančení hlásili pouze ti, kdo mohou docházet pravidelně. Pište na adresu jirkaklima1(at)post.cz.
    Očekávají se příspěvky a návrhy organizátorů 64. Stezky na jaře 2022.

INFORMACE
    Pro členy TAK jsou k dispozici volné vstupenky pro dospělé k návštěvě Zooparku Zájezd, kde sponzorujeme sovici sněžnou. Pro prvních deset šťastlivců jsou k mání u majitele TAK.
    Jak jste jistě zaregistrovali, na říjnové schůzi se opět nepřihlásili žádní zájemci o uspořádání 64. Stezky, která by měla být příští rok na jaře. Rada následně podnikla ještě nějaké kroky, ale na své schůzce toto pondělí musela konstatovat, že stále žádného zájemce nemáme. Přitom podle zkušeností z minulých let s pořádáním Stezek se dá říci, že listopad je nejzazší termín, kdy by mělo být ohledně pořádání jarní Stezky jasno.
Hlavně je potřeba si uvědomit, že Stezka je naše stěžejní akce, díky níž vlastně celý TAK a tedy i Trasy vzniknul a pokud by ta měla zaniknout, je to vlastně zánik celého TAK. Možná to zní pateticky, ale je to TAK.
Na říjnové schůzi a i dříve jsem mluvil se zástupci z několika Tras, kteří mi celkem sáhodlouze vysvětlovali, že jejich Trasa to nemůže dělat, protože se lidem nechce, jsou rozeseti po celé republice, mají jiné zájmy, nemají čas… Tady je třeba si uvědomit, a na říjnové schůzi to také zaznělo, že Stezku nemusí nutně organizovat konkrétní Trasa, může se dát dohromady parta lidí napříč Trasami (jak už o také v minulosti bylo).
Takže Rada posílá tuto výzvu, tento apel, abyste se zamysleli, zda byste přece jen nebyli schopni Stezku uspořádat. Vězte, že je určitě dobré podívat se na Stezku tak říkajíc "z druhé strany" a věřte, že je to velmi, velmi zajímavé! Také možná panuje názor, že organizace Stezky je poměrně složitá a časově náročná věc. Ač se to tak může zdát, tak vás mohu ubezpečit, že opravdu NENÍ. Byly a jsou na TAKu akce, které jsou na organizaci mnohem, mnohem náročnější. A pokud byste tedy chtěli, ale nechce se vám do toho, protože si nejste jisti, jak se vlastně taková Stezka organizuje, co to vlastně obnáší, tak vězte, že jsem schopen vám ve velice krátké době poskytnou takovou "kuchařku", takové "know how". Spousta věcí je za ta léta vychytaných a na některé jsou i stálí "specialisté", kteří vám s tím pomůžou a tudíž to nemusíte řešit (vlak, přihlášky ...).
Vláďa Roith 14.
    Dozvuky 63. Stezky – pořadatelé zakončení pochváleni, občerstvení bylo přes počáteční nervozitu v pohodě. Radostně přijat dárek – plastový půllitr s logem Stezky. Přebytky Dvacítka prodává, ještě jsou, tak si je objednejte.
– Na Stezku bylo přihlášeno přes 600 účastníků a zhruba polovina jich jela společným vlakem domů. Je škoda, že se po ukončení oficiální části zakončení arelál téměř vyprázdnil, protože všichni automobilisté spěchali, jen čert a ministr všeho ví kam.
Vítězný motivační proslov důstojníka Dvojky k vojsku na zakončení 63. Stezky v letním kině v Písku: Prosím, pane generále, / Mám v Praze dívku a není stará. / Krásní dvacítka, a jmenuje se Sára. // Celou válku v podzemí žila / přezdívku Krtonožka si vysloužila. / Málem ji prozradil hučící větrák, / co v úkrytu pustil nějaký chytrák. // Od hladu mě zachránila, / když poslední potravinový lístek proměnila / a o chléb se se mnou rozdělila. // Psala mi dopisy s humorným nádechem, / říkala: víš, to jsou ozvěny švabachem. / Strach, že objeví se nezvaný host, / vnutil nám spánkovou pohotovost. // Je mnoho takových, co tohle přežili, / a šťastný život by si zasloužili. / Tak, prosím, pane generále, pojďme na Prahu, / ať nepadne do spárů sovětskému vrahu.
   
    Inspekční cesta na Ďáblík. Jako bonus k podzimní toulce jsem přenocoval ze 13. na 14. října na našem táboře na Keblanském potoce. Táhli jsme s kamarády z naší T.O. podél Malše z Kaplice na Zlatou Lebku a přes Chlum k Jarce do Nesměně s tím, že přespíme na táboře a další den půjdeme do Trháčů. Ale protože jsou kamarádi z celé republiky, a u Jarky se jim náramně zalíbilo, dohodli jsme se, že zítřejší polední autobus z Nesměně (zajíždí až ke krámu, protože nejsou prázdniny) je pro následující cestu kamaráda domů do Sokolova nejvhodnější pro další spojení přes Plzeň a Cheb.
A tak jsme si pochutnali první den na zajíci a na druhý den si kamarádi objednali řízek. Bohužel jsem je zapomněl varovat, jak velké to bude kolo (byl menší, zato byly dva), tak překvapeně zírali. Celkově ale na ně ta naše Jarčina hospoda udělala takový dojem, že jsem dostal za úkol naplánovat další inspekční cestu. Jen se nemohli dohodnout, zda na jaře, nebo ještě teď na podzim.
To podstatné je, že na táboře je vše v pořádku. Všude čisto, žádní nezvaní hosté, stavby stojí bez poškození. Dokonce stále ještě stojí a odolává náš spací smrk, i když se mu již zřetelně zvedají kořeny, které jej zatím drží nad propastí vymílanou potokem.
Pod lavicemi zůstalo ještě dost dřeva (něco jsme stopili, něco nadělali), ale kdo tam během zimy pojedete, vemte si sekeru. Špalků je ve dřevárně dost, jen je nasekat. A také by to možná chtělo protáhnout komín, protože dřevo (i to uložené u kamen) je samozřejmě ze vzduchu navlhlé a kouří.
Cestou domů v autobuse jsem se od spolucestující dozvěděl tolik informací, kolik se dá stihnout z Nesměně do Budějovic se zajížďkou do Sv. Jána a do Římova: Bydlí v Besednici, je vyučená kadeřnice, je jí dvacet, jedno děťátko potratila druhé čeká, její přítel je kopytář a vydělává spousty peněz. Přesto neodolal a má podmínku za to, že byl přistižen, jak hledá vltavíny.
A tak nevím. Buď měla být následující informace varování pro nás vetřelce, abychom jim tam nejezdili kopat a konkurovat. Za jak velkémnožství je podmínka a od kolika už půjdete sedět natvrdo, to jsem zapomněl. Stejně jaká je nyní výkupní cena za celé kusy a kolik za zlomky.
A nebo se zakládá na pravdě ta jediná užitečná informace, kterou mi sdělila: v lesích kolem Nesměně jsou nastavené fotopasti a policie se psy pravidelně to území prochází. Pokud nebyla taková informace pouze strašení pro nás „cizince“, ale zakládá se na skutečnostech, pakmáme vyhráno a nebezpečí „nechtěných návštěv“ na táboře je minimální.
A to mi za tu díru do hlavy, kterou jsem v autobusu obdržel stálo. Pepik Beran T12.

STALO SE
    21. Výstup na Velký Blaník uspořádal na začátku října Vláďa Švejda 10. Na fotce TAKoví rytíři 11. října na Velkém Blaníku oslavují volební výsledky.
   
15. – 17. 10. 2021 cykloakce ZahaTykoZako v Klubu Lávka v Choceradech sevelmi povedla. Byla sice zima, ale sluníčko, a večer se dalo v bundách posedět u bezvadné muziky.
    Lesní hry byly nenáročné fyzicky, v sestavě dvanácti hráčů a tří pořadatelů se konaly v blízkosti Lužnice u obce Bečice, okres Tábor.

ZE SPOLEČNOSTI
    Do TAK byly přijaty dvě mladé ženy – Diana Kárová, dianakarova89(at)gmail.com a Aranka Kárová, aranka.karova(at)seznam.cz. V současné době je jejich domovskou Trasou Dvojka.

INZERCE
    Dovolím si dát Vám takový tip na výlet, až budete někdy v Pardubicích. Včera tam totiž byl slavnostně otevřen zmodernizovaný Památník Zámeček. Jeho podobě jsme s kolegou Honzou Žalským zasvětili několik posledních let. Jde o zbrusu nové podzemní muzeum s audiovizuální expozicí v místě nacistického popraviště, kde byli zavražděni mj. i obyvatelé osady Ležáky. Expozice, ale i celé místo rozhodně stojí za vidění, což nepíšu ani tak proto, že jsem jedním z autorů, ale spíš proto, že již z podstaty věci se jedná o mimořádnou záležitost. A v Pardubicích budou mít rozhodně radost, že se lidé zajímají. Více informací najdete zde… Vít Podráský T14.
    Zpíváme se sborem, pokud to půjde – úterý 2. 11. 18.00 Týnský chrám, památka Všech věrných zemřelých – mše – W. A. Mozart: Requiem;
neděle 7. 11. 9.30 Týnský chrám – mše – J. Whitbourn: Requiem Canticorum (se sopran-saxofonem a je to dost dobrý);
neděle 21. 11. 9.30 Týnský chrám, slavnost Ježíše Krista, Krále – mše – A. Vivaldi: Gloria.
Koncertní víkend na Vysočině – v sobotu 27. 11. v 17.00 Jihlava (Slavnostní koncert k 80. narozeninám skladatele Petra Šandery);
v neděli 28. 11. 17.00 Telč (1. adventní koncert). Zve Honza Jeřábek T13.


Přeji krásné a zdravé dušičkové období
JaVor

Přílohy:
Kalendář akcí 2021…


Schůze 1. 11. 2021
Vedl ji Vláďa Roith, který v úvodu přečetl, k čemu že se jako odpovědná osoba zavázal. Krom očekávaného dodržování protiepidemiologcich opatření tam byla i klauzule, že se nebudeme setkávat s cvičenci jiných věkových skupin...
***STALO SE
** VÝSTUP NA VELKÝ BLANÍK/T10 – Petr Havránek doplnil Poradník o zaznamenání náklonu věže, kde spali, v době vyhlašování výsledků voleb
** ZahaZako cyklo – Poděkování Karlovi Moravcovi za přípravu a volbu mnoha tras pro účastníky dle jejich výkonnosti
** Maďarské lázně se i letos uskutečnily se zastoupením z mnoha Tras
*** CHYSTANÉ AKCE
** Koledy u Apolináře zatím s Covidovým otazníkem
** SPANILKA v Beskydech je ve stadiu zajišťování
** Valná Hromada 14.2.2022 – Hledá se místo (Ořechovka nejspíš nebude) ** BÁL v Domovině 25.3. nebo 1. 4. 2022 – rozjíždí se přípravy předtančení
** 64. STEZKA – Pořadatelem bude Tomáš Svoboda/t1 s Přípravným výborem z různých tras. Po stávajících covidových zkušenostech se zdá, že čím pozdější termín, tím bude snazší Zakončení pro 500+ lidí uspořádat. Po úporném hlasování byl vybrán TURNOV v neděli 15.5.2022. Nyní čekáme, zda provozovatelé potvrdí předběžně dojednané.. Webové stránky pro TABU atp. jsou sice spuštěny…, lze se k nim zalogovat stejným uživatelským jménem a heslem jako na 63.Stezku, ale VYČKEJTE, prosím, se zadáváním TABU na potvrzení termínu Zakončení provozovatelem areálu. Případné změny pro přístup k webu směřujte na mne (4ivsim(at)gmail.com). Pozn. Náhradním místem pro Zakončení byla vybrána Jesenice (povodí Střely)
*** RŮZNÉ
- Míša Borges pořádá středeční cyklovyjížďky od ca 16:30 (po cestě občerstvovna), pokud máte zájem, kontaktujte ho
- Tomáš Svoboda/t1 je schopen zorganizovat pro malé skupiny (asi 4-15, nejlépe ca8 lidí) (víkendové) putování po Šumavě s bydlením. Chodí se mimo cesty, typicky 20km, ale třeba i 36km
…a to bylo skoro vše ivši

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz