Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2021

PORADNÍK říjen 2021

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO Vždycky bylo, je, a já se domnívám, že i bude na světě lidí víc hloupých a nevzdělaných, než chytrých a vzdělaných, i když chytrost a vzdělanost nejsou na sobě přímo závislé. Já znám mnoho vzdělaných hlupáků. [Jan Werich]
Svět je nebezpečné místo k životu, ne kvůli lidem, kteří jsou zlí, ale kvůli lidem, kteří s tím nic neudělají. [Albert Einstein]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada na členskou schůzi TAK, která bude v pondělí 4. října 2021 od 18 hodin, Tyršův dům, 2. patro, posluchárna č. 1.
    Velká rada se sešla v Pivním baru Blanická 13. září, probírala se připrava 63. Stezky.
    Rada se sejde 18. října.
    Členské příspěvky pro rok 2021 plaťte na účet TAK č. 2000317496/2010 ve výši 250 Kč, do zprávy pro příjemce napište pro jistotu jména přispívajících.

AKCE
    21. Výstup na Velký Blaník 8. – 10. října pořádá Vláďa Švejda 10.

    15. – 17. 10. 2021 cykloakce ZahaTykoZako v Klubu Lávka Chocerady, kde už bylo zakončení cyklosezony. Cena za člověka za ubytování 400 Kč /noc + 250 Kč/den/polopenze, t.j. 650 Kč/den, potažmo 1 300 Kč/os/pobyt. Všichni předběžně přihlášení budou zcela přihlášeni pozaplacení třinácti stovek na účet č. 0533507023/0800. Pořádají Aleš 5, Monika a Karel 16
Přátelé, věřím, že většina z Vás zůstane věrna cyklistické náplni této akce. Cyklospolečnost je dnes však atomizována na nemotory nezdatné, nemotory zdatné čili jezdiče, elektrikáře rekreační a elektrikáře výkonnostní. Je tudíž blbost připravovat jednotné cyklotrasy pro všechny. Všichni si jistě - vybaveni moderní technikou - se svým výletem hravě poradí.
Proto se omezuji na nejzákladnější informace ohledně terénu, do kterého se můžete pustit. Milovníci jízdy po rovině mají k dispozici vydatný úsek podél Sázavy, a to od města Sázavy (z Chocerad proti proudu) až po Týnec nad Sázavou (po proudu přes Hvězdonice, Čerčany, a Nespeky). Komu nevadí mírné stoupání, tomu mohu doporučit trasu proti proudu Sázavy ke známé hospodě Na Marjánce, tam doleva, po cca 2 km doprava a hned na kraji lesa zase doleva lesní cestou hezkým lesem, mírným stoupáním proti proudu Oplanského potoka. Časem se k vám přidá zleva žlutá turistická, té se držte přes místo zvané "Bahnitá rokle" (ano, rozhodně sem nejezděte po vydatnějších deštích) do obce Oplany a odtamtud po asfaltu buďto přes Vlkančice nebo až přes Sázavu zase zpátky (samozřejmě zase přes hospodu Na Marjánce).
Kdo si chce vyzkoušet zdatnost svoji vlastní nebo svého elektrokola, tomu mohu doporučit od hospody Na Marjánce přejet most přes Sázavu a pustit se do krpálu zvaného "Myší díra", kterým se vyšvihnete do Samechova, odkud si můžete užít sjezd přes Růženín k hospodě "U žraloka" ve Vlkovci a přes most v Choceradech zpátky do ubytování. Co se týče hospod, Marjánka je vyhlášená svojí kuchyní, "U žraloka" ve Vlkovci dostanete bohatý výběr čepovaných piv z pivovaru Primátor Náchod, jídlo pokud vůbec, tak velmi omezený výběr. Přímo v Choceradech je tzv. "sokolovna", která se jmenuje tuším "Sport", kde se snad taky vaří a čepují tam Krušovice. Kdysi slavný hotel a hospoda "Ostende" u Choceradského mostu má otevřené pouze samoobslužné okénko dole u vody, jinak je zavřeno. Směrem na Hvězdonice se nabízí ještě restaurace "Na Zámečku", což je ale zapadák pro pražské lufťáky s hromotluckými automobily. Dále po vodě je pod Zlenickou hláskou slavná "Baštírna" a v Čerčanech mohu doporučit hospodu u nádraží. V Sázavě se dá jíst asi jenom v "Kozlovně" u nádraží, ale já kozlovny nemám rád. Tož tak... Aleš Dočkal 5.
    Budou Herakléidy?
 
  Bude bál 2022? Jirka Klíma 2 navrhuje vloni odsunutou Českou Besedu v Domovině.
    Očekávají se příspěvky a návrhy organizátorů 64. Stezky na jaře 2022.

INFORMACE
    Frankův výlet do Tater inzerovaný v zářijovém Poradníku se vydařil. Nakonec jsme byli tři a já moc děkuji milým spolucestujícím, manželům Řehákovým, za účast a příjemnou společnost. Bylo toho tak akorát (i když v našem věku občas na hraně), doprava vlakem, ubytování i jídlo skvělé. Slováci byli příjemní, hodně Poláků a ostatních národností (jakých přesně nevím, všichni mluvili anglicky).
Počasí bylo výborné, až na poslední den, kdy pršelo. Ale to už bylo skoro jedno, dolů do Tatranské Lomnice to byl jen kousek.
Výlet jsme zakončili výborným obědem v Tatranské Lomnici a relaxací v popradském aquaparku - co víc jsme si mohli přát? No prostě můžete jen litovat, že jste nejeli také. frank Vitha 15. Fotoalbum…
Přátelé, přidávám pár svých fotek… Byl to neuvěřitelný zážitek a já děkuji Frankovi (myslím, že i za Hani), že to vymyslel, zorganizoval a že nás přibral do party. Třeba se časem dokopu i k literárnímu ztvárnění celé akce - přinejmenším proto, abych někdy nezačal tvrdit, že to byla brnkačka :-) Nebyla. A nejspíš to bylo důstojné rozloučení s Vysokými Tatrami. Franku díky. Řezák 12.
   

STALO SE
    Lesní; hry 11. – 12. 9. 2021 – Návrat do života – tábořiště u Bečice. Akce byla komornější, ale byl to krásný víkend.
Po Stezce jsou Lesní hry nejstarší, souvisle trvající akcí TAKu, je jí jen o dvacet roků méně. Pravda, počtem účastníků se obě akce rozhodně srovnávat nemohou, ale LH poskytují zcela určitě mnohem více nezapomenutelných zážitků! Minulý víkend tedy proběhl už jejich 43. ročník.
Ještě malé upozornění: v průběhu LH nebylo ublíženo žádnému lidskému tvoru, ale o třech zástupcích zvířecí říše se to už tak úplně říci nedá. K tomu ještě malé vysvětlení, zejména pro případné citlivější zájemce o účast na dalších ročnících LH; uvedená činnost je na LH velmi, velmi výjimečná, ke které dochází maximálně dvakrát za posledních 43 let, takže si myslím, že k další podobné dojde možná až za dalších cca 30 let.
    63. Demarkační Stezka
2021 v termínu 24. – 28. 9. 2021 –
Informace…
Program zakončení byl laděn do roku 1945 – konce války – a snahy o překročení demarkační linie na tu správnou stranu. Počasí se opravdu vydařilo, stejně tak i Zakončení – děkujeme Trase Dvacet za svižný program, báječný catering, báječný nápad s malým překvapením a delší čas pro mezitrasové povídání a zpívání. Škoda, že po oficiálním programu tolik lidí z letního kina rychle odešlo.
     

ZE SPOLEČNOSTI
    Jedenáctka oslavila 55. výročí založení Trasy.

INZERCE
   


Přeji krásný a zdraví podzim
JaVor

Přílohy:
Kalendář akcí 2021…


Zápis se schůze 4. 10. 2021
Schůzi vedl Vláďa Roith od 181h. Lidí bylo v posluchárně přes dva tucty...
***STALO SE
** LH - 11.-12.9. – Nenáročné fyzicky, v sestavě komorní se konaly ve Vlčici, která je na Lužnici pod Táborem.
** 63. STEZKA – Pořadatelé chváleni, i občerstvení bylo ok, s povděkem kvitován dárek - plastový 1litr (přebytky Veronika prodávala, ještě jsou...)
*** AKCE budoucí
** Martinské posvícení letos nebude z termínových důvodů :-(
** Koledy u Apolináře /t1 - 20.12.'21
** BÁL pá 25.3.'22 na téma ČESKÁ BESEDA, pořadatel Jirka Klíma a spol. Zájemci o předtančení nechť se hlásí a vezmou v úvahu i to, že jsou zvýšené požadavky na účast. Hledá se ještě tělocvična.
** SPANILKA 4.-6.2.'22 - Beskydy, poznamenejte si termín
** Valná hromada - bude volební
** 64. STEZKA – Pořadatel není. Že by vzniklo konzorcium tras či jiné seskupení?
...a to bylo skoro vše, Ivši

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz