Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2020

PORADNÍK říjen 2020

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Dobrý člověk je učitelem horšího, horší člověk je materiálem člověka dobrého. Ten, kdo si neváží svého učitele anebo nemá rád materiál, s kterým pracuje, dopouští se chyby. [Lao-c']

ZPRÁVY Z RADY
    Rada informuje: vzhledem k vyhlášeným omezením, je  pravidelná schůze v pondělí 5. října ZRUŠENA. Ledaže bychom ji přesunuli někam do aquaparku nebo do hospody s cca šesti až sedmi volnými stoly, nebo kdybychom si pronajali nějaké malé divadlo (a neudělali přestávku), tam by se to konat mohlo, ale v posluchárně, kde nás nebude více jak třicet – pětatřicet (i kdybychom se rozesadili po celé posluchárně a měli roušky), prostě ne!
    Velké rady se zúčastnily Trasy 14, 17, 18, 20, 26, 3, 4, 7, 15, 13, 12, 10, 16, 2, 23, později přišli zástupci 8, 1 a cyklo. Velká rada rozhodla, že 62. Stezka se bude konat i v této zpovykané době a záleží na každé Trase, jak bude postupovat. Odznaky budou, Trasy nahlásily počet kusů, které odeberou. 1-45, 3-25, 4-44, 7-17, 8-30, 10-56, 12-30, 13-13, 14-60, 15-22, 16-20, 17-17, 18-13, 20-20, 23-11, 26-15 ks.
    Zhodnocení 62. Stezky proběhlo korespondenčně a je součástí tohoto Poradníku.
   
Rada vyzývá k přemýšlení nad kandidatůrou do Rady TAK, protože rok 2021 je zase volební.
    Na chůzi mělo být hlasováno o pořadateli bálu 2021 a 63. Stezky na podzim 2021. Tento program se tedy odkládá , doufejme, že na listopadovou schůzi.
    Rada prosí, zda by se přeci jen nenašel nějaký ten pořadatel na Hérakleidy (konané v listopadu nabo třeba i v lednu). 

AKCE
    Cykloakce Tři v jednom 16. – 18. října ZRUŠENA
Cyklokamarádi! Na akci 3 v 1 se přihlásilo 60 lidí. Vzhledem k tomu, jak se zhoršuje situace s koronvirem, jsme se rozhodli, že tuto akci rušíme. Na jaře to má být lepší až dobré, tak uděláme asi v Choceradech akci 4 v 1 – Zahájení cyklozony 2020 – Tykolku 2020 – Zakončení cyklosezony 2020 a přidáme buď Zahájení cyklosezony před Zahájením cyklosezony 2021 nebo Zahájení cyklosezony po Zahájením cyklosezony 2021. Lenka T18, Monika a Karel T16.
   
10. Martinské posvícení 13. 11. – tancovačka v hotelu Svornost – ZRUŠENA.
    41. Poslední slanění Horo oddílu 27. – 29. 11. v Hubertce pod Smrkem pořádá Petr Kříž T18.
    29. Koledy u Apolináře 14. 12. pořádá T1.

INFORMACE
   
O pořádání 49. bálu v roce 2021 se uchází Pavel Stulík T1 a kol.
    63. Stezku na podzim 2021 by chtěla uspořádat Dvacítka.
    Hasič sponzoruje puštíka v pražské ZOO, aby nebyl tak smutnej.

ZE SPOLEČNOSTI
    Ve čtvrtek 10. 9. zemřel po dlouhé nemoci Jožin. V posledních letech se objevoval na Lesních hrách, na Vítání léta… V 70. a 80. letech dokumentoval 4kové dění na 8mm filmy a vůbec spoluvytvářel ducha Trasy čtyři. Bude nám chybět.
Smutné oznámení… Vzhledem k současné situaci nemůžeme uspořádat rozloučení jaké bychom si přáli. Až to bude možné rozloučíme se zádušní mší v kostele sv. Antonína Paduánského, o termínu vás budeme informovat. Dáša s rodinou

 

STALO SE
    42. Lesní hry 18. – 20. září – „Úžasný závod kolem světa“ s pořadatelským týmem Sašik, Fela, Péťa, Míša, Popi, Márvn, Peki z Trasy 23 a Saša z Trasy 13..
Přátelé, opravdu úžasný závod to byl. Tímto bychom chtěli poděkovat pořadatelům z Trasy 23 a 13 za velmi pohodový víkend. Vymyslet, sehnat nebo vyrobit takové množství atributů a oblečení jednotlivých států z celého světa, to tedy klobouk dolů.
V rámci bezpečnostních opatření jsme jeli rovnou na start štvanice, která byla pohodová, za jasné oblohy narvané hvězdami asi sedm kilometrů dlouhá. Byli jsme rozděleni do pěti družstev po čtyřech lidech, přičemž to krásně vyšlo, aby v každém družstvu (státu) překážel jen pamětník (Lenka B., Míša H., Šárka F., Tomáš R. a Vláďa R.). Za slunečného pětadvaceti stupňového počasí jsme křížem krážem celým světem ze všech sil plnili různé úkoly spojené s danou lokalitou a po ukončení plnění jsme byli přivítání na modrém koberci tradičně oblečeným zástupcem dané země. Kostýmy byly mimořádně krásné a dotažené do úplných detailů, např. šperky, pokrývkami hlavy nebo nástroji. Fela s pomocí Péťi nám úžasně vařila. Při komorní účasti jsme se večer vešli k ohni do jednoho kruhu, takže bylo všem snad teplo, v noci totiž byla mimořádná zima. U ohně proběhly scénky – motivační video pro přihlášení na hru. A pak přišlo na řadu krásné muzicírování – Tomáš kytara, Míma housle a Lucka flétna (sestra Mímy z Vlků), hrálo se téměř do tří hodin.
Všichni skončili na bedně, neboť poslední tři družstva byla stejně dobrá.
A kdeže jsme to byli? Uprostřed křivoklátských lesů, v klidu a tichu, daleko od koronavirů, signálu mobilních operátorů… A kousek odNezabudic (mapa…), ano tam, co jsme před dvanácti lety prožívali divoká 30. léta v Chicagu. Vy, co jste nebyli,můžete jen litovat! Bylo to totiž milé, zábavné a nekonfliktní a v době koronavirových opatření více než osvěžující. Víc jsme si zahráli než zasoutěžili a tak to má být. Louč pro další ročník převzal Tomáš Souček z 20. Vláďa Roith 14 a Lenka borgesová 18. Fotodokumentace…
    20. jarní (podzimní) výstup na Velký Blaník byl 18. – 20. 9. 2020. Akce byla jako vždy věnována odkazu Ferdinanda Antonína Čenského. Jednalo se o výroční pochod a proto byla účastníkům vystaven pamětní list a originální keramická placka jako vzpomínka. Součástí oslavy bylo i přednesení zdravic potomků F. A. Čenského z Prahy a Paraguaye. Minutou ticha byla uctěna památka kamarádků (T. Černý, V. Rouček, Z. Cejp). Krásné slunečné počasí bylo jako na objednávku a jako dobrý trénink na letošní 62.Stezku. Vláďa Švejda T10. 
Mjr. Ferdinand Čenský 29. května 1829 (Čechtice) – 30. ledna 1887 (Praha) český důstojník v rakouské armádě, profesor českého jazyka a literatury na vojenské akademii, spisovatel a novinář.
Až prý stihnou Čechy milé | Nejkrutější útrapy | Družina ta v plné síle | Na pomoc jim přikvapí. || Nuž – proč tu již dávno není, | Stráž ta naše pečlivá!? | Což je horší utrpení, | Než to, když jsme bez piva? (Mjr. Ferdinand Čenský)
    62. Stezka TAK konaná po Trasách ve dnech 25. – 28. 9. 2020 převážně na Plzeňsku, Rokycansku a v Brdech bez společného zakončení a vlaku.
Z různých důvodů Stezku zrušily Trasy 2, 3, 4, 6, 9, 10, 13, 20.

  • TAK nám o prodlouženém víkendu proběhla 62. Stezka, přeložená z jara do prvních podzimních dnů. Stezka poněkud zvláštní, konaná v ještě zvláštnější době. Bez společného zakončení a společného vlaku zpět, jen po Trasách. Důvody jsou všem známé. Když se na jaře rozhodlo o jejím přeložení, zdálo se, že už proběhne bez problémů tak, jak jsme zvyklí. Ovšem téměř opak byl pravdou. Ale jak se můžete dočíst dále v Poradníku, více než polovina Tras svoji část Stezky přece jen absolvovala, ať už v původním rozsahu nebo redukovaném. A tak bych chtěl tímto všem účastníkům, všem Trasám poděkovat za to, že se stále zachovala, i přes nepříznivé podmínky, kontinuita v konání Stezek. Kromě jiného, i pokud jde o počasí. To bylo fakt dost nepříznivé, dalo by se říci, že vzhledem k termínu až krajně nepříznivé.
    Tímto ale rozhodně nechci nijak dehonestovat ty, kteří se rozhodli Stezky nezúčastnit. Jejich rozhodnutí chápu a plně respektuji. Zdraví máme prostě všichni jen jedno a také vyznat se ve všech těch různých vyjádření, prohlášení, doporučení a varování určitě nebylo jednoduché a mnozí z vás i určitě zcela správně dali na radu svého lékaře. Pevně doufám, že příští rok se už zase na Stezce všichni normálně sejdeme. Bude, rozhodně bude a tak, jak má vždy v lichém roce být, tedy na podzim 2021.

    Přeji všem, ať jste negativní, ale vždy pozitivně naladěni! Vláďa Roith
  • JEDNIČKA uskutečnila Stezku s původními noclehy, tj. prvé dva noclehy v rekreačním středisku Sobeňák a poslední nocleh ve Strašicích ve dvou penzionech (Berten a Na poště). Bylo nás celkem 34 lidí (prvé 2 dny) a 30 poslední den. Pěší sekce (cca půlka) dělala výlety kolem Rožmitálu a k Padrtským rybníkům (12 – 15 km), měli jsme ještě dva kolisty a autosekci, která sledovala různé zajímavosti v okolí. Největší úspěch měla prohlídka hradu (zámku) v Rožmitále, kde se též snažíme pomoci partě provozovatelů s odprodejem většího množství kvalitních prken (teek) a dále prohlídka vodního hamru v Dobřívi. Deštivá sobota a chlad nám nevadily. V pondělí ráno jsme oslavili jediného Václava na Stezce a to V. Holíka. Těšíme se na dodávku odznaků. Fotoalba: martys…, tondapet… a pas…
    Virům zmar! Pavel Stulík 29. 9. 18:37
  • TROJKA na tu netradiční 62. Stezku vyrazila. V počtu sice nevelkém - bylo nás 11 + pes - ale velmi akčním. Neporazil nás déšť a i dvoučlenná kapela utáhla celý večer a zpívali jsme ostošest. Stezka byla jako vždy, toulky krajinou, hospody, trocha poznání, krásné večery zpěvu, potkávání se s jinými trasami - 12, 7, 1. A taky jsme v tom menším Trojkovém společenství měli nějak víc času na sebe navzájem. A když jsme pak nakonec v hnusném hustém dešti dorazili na místo zakončení v Lesním divadle v Hrádku u Rokycan a fotografovali jsme se v jinak úplně prázdném hledišti, byli jsme sice skrz naskrz mokří, ale spokojení. Demarkační čáru jsme posunuli, a i když ne tu historickou, tak tu naši Stezkovou. Přes všechna protivenství! Bylo tu super a odznak si zasloužíme.
    Andrea Jiravová 29. 9. 22:08
  • PĚTKA. Jakkoliv připravená akce musela být zrušena, na Stezky vzpomínali čtyři pětkaři v oblasti Bermudského trojúhelníku vymezeného body Úvaly, Újezd n/L, Klánovice. Petr Němec 2. 10. 16:14
  • SEDMIČKA ani neuvažovala o nekonání Stezky. Čtyřdenní stezky se zúčastnilo 16 stezkařů (běžně tak cca 22).
    Z vlaku do Šťáhlav jsme v drobném dešti v pátek došli do pivovarské restaurace ve Šťáhlavicích na ochutnávku pivních speciálů z místního pivovárku. Deštivé počasí nás donutilo setrvat i přes plánovanou návštěvu areálu zámku Kozel. Náhradou byl vyčerpávající výklad hostinského a majitele pivovaru v jedné osobě o původu názvů vařených piv. a jejich prodlužená konzumace. nejlépe chutnal čtyř chmelový hořký 11 st speciál.
    Pak krátký přesunem na šťáhlavické nádraží, které by nikdo nenašel, bez přechozího průzkumu (v lese, bez šipek neviditelné odnikud). Motoráček přesto přijel a s přestupem v Příkosicích jsme vystoupili v Mirošově; odtud pěšky do do Dobřívi. Ubytování po 3 dny ve vytápěném Campusu bylo perfektní (společenské doderné po uzavření hospody ve 22:00, striktně).
    Blízká restaurace Hamrovka s krbem, plzničkou, dobrým jídle z listu a milou obsluhou dvou malých empatických číšnic, byla výborným základem pro hraní a zpíváni z plných plic.
    Byl s námi i Vláďa Mostecký se synem Jirkou a psem Dronem, na úžasné elektrické čtyřkolce, která jej vozila na všech výletech, přes kořeny, kamení i svahy! Výlety v sobotu do Mirošova, krajem lesa vojenského prostoru, v silném dešti (rest. U Kozlerů), v neděli do Strašic údolím podél říčky Klabavy (rest. Na Poště) za krásného počasí. Pondělní návštěva Vodního hamru s výkladem a ukázkami (naši pra, pra … dědové a ze dřeva, kamene a železné rudy dokázali úžasné věci, za pomoci vodní síly) a Mošnova památníku zakončili naše snažení. Původně plánovaná návštěva místa zakončení Stezky v areálu u Hrádku, hrádecké restaurace a odjezd vlakem se neuskutečnily; po odjezdu některých jsme se vešli do třech aut.
    Stezku jsme si užili plnými doušky přírodně i společensky, i přes částečnou nepřízeň počasí.
    Tak ať žije TAK a jeho akce! Vlasta Hyksa 29. 9. 12:48
  • OSMIČKA na Stezce byla, bylo nás přihlášených 32, přijelo ale jen 22, jedna odřekla kvůli vážnému úrazu, ostatní kvůli epidemiologické situaci nebo kvůli předpovědi počasí.
    Původně jsme měli spát na dvou místech (v poslední době náš celkem obvyklý kompromis mezi charakterem Stezky a stavem tělesných schránek účastníků), tedy dvakrát Sobeňák a dvakrát RS Hutě (jinými slovy dětský tábor v průběžné rekonstrukci od socialistického ke kapitalistickému stavu), jenže kvůli nedorozumění s ubytovatelem na Sobeňáku jsem musela ty první dva noclehy narychlo zajistit také v Hutích. Ale nakonec to nevadilo, protože v Hutích byl ubytovatel jednak velmi vstřícný a jednak v předpokládaný den přesunu (sobota) bylo právě nejhorší počasí. Tak jsme místo toho měli v sobotu kulturní den v Rožmitále (zámek, muzeum, hospoda a jako bonus jsme se tam ještě potkali s partou Jedničkářů).
    Ve čtvrtek, v pátek i v neděli jsme ale poctivě šlapali po Brdech (cyklosekce tam sice byla, ale ježdění na rozdíl od Mirkovy cyklotrasy v tom psím počasí vzdali.) V pondělí už to nebylo tak spontánní – někdo šel ještě na výlet a někdo už to točil domů, do tepla.
    Večery byly velice povedené, a to i proto, že v budově táborové jídelny byl také ještě útulný a už zrekonstruovaný prostor s výčepem a krbovými kamny. První večer se sice prokecal, protože jsme se dlouho neviděli, zato ostatní tři byly plné muziky, zpěvu a tanečků (při těch bohužel přišel sociální odstup zkrátka – snad to tanečníci přežijí ve zdraví). Poslední večer jsme dokonce přivítali milého hosta z dávných Vosmičkových časů, Michala Pospíšila, který nás potěšil nejen úžasným doprovodem na basu, ale v rámci „okénka hostů“ také spoustou perfektně zahraných Ježkáren a jiných podobných skvostů.
    Suma sumárum – paráda! Eva Švestková 1. 10. 21:27
  • JEDENÁCTKA se stezky zúčastnila též a v již předem plánovaném programu. Spaní v kempu TJ Volduchy v lehce vytopeném občerstvení. V deštivé sobotě jsme navštívili zámek Kozel a vodní hamr v Dobřívi, v neděli zříceninu Radeč na stejnojmenném kopci. Večery byly velice hudební a dvě kytary, banjo a občas valcha hrály jako za mlada a bavilo se všech 17 účastníků.
    Za ochořelého Žána George Vaněček 1. 10. 11:38
  • DVANÁCTKA byla na Stezce od středečního rána (sic!) do pondělního odpoledne, tedy pět noclehů, každý jinde. Počet se v průběhu měnil, celkem nás bylo 25 plus tři hosté.
    V průběhu Stezky se z Berouska stal praotec, což jsme důstojně oslavili. Taktéž jsme dooslavili jedny sedmdesátiny a zapili 35 let od jedné svatby. Prostě jsme si to užili.
    Podrobná zpráva v rozsahu jedné normostrany je přislíbena, bude na našem webu…
    Petr Řezák 29. 9. 12:12
  • ČTRNÁCTKA. Naše Trasa jela podle původního plánu od pátečního rána až do pondělního odpoledne, akorát v sobotu jsme z důvodu setrvalého deště museli program upravit. Ale i tak jsme toho stihli dost – dvě rozhledny, ze kterých jsme viděli najednou jak Prahu, tak i Brno (stejně jako Patnáctka z Radyně), několik pivovarů (a Prazdroj mezi nimi nebyl), jedno podzemí, samozřejmě demarkační čáru, stále funkční hamr (kde jsme se setkali i s několika dalšími Trasami), několikrát projeli nejdelší železniční tunel. Měli jsme i rytíře a myš. Rytíř se dokonce vyznamenal tak, že dostal titul „emeritní rytíř Trasy 14“. A došli na místo zakončení. Celkem nás bylo 38, ale je fakt, že pár lidí to bohužel v průběhu Stezky z různých důvodů vzdalo. Nocleh jsme měli v kempu Ejpovice a byl to poněkud studený odchov, až se jedné účastnici v noci zdálo, že spí na pryčně někde v lágru na Sibiři.
    Vláďa Roith 1. 10. 21:14
  • PATNÁCTKA vyrazila na 62. Stezku v počtu 13 lidí + Bessy a Zak, tedy nás bylo patnáct. Původně jsme měli Stezku zahájit v pátek exkurzí do vinařských závodů Bohemia Sekt ve Starém Plzenci, ta však byla zrušena. Kvůli tomu a taky kvůli předpověděnému počasí jsme Stezku zkrátili na 2 dny, neděli a pondělí. Nocleh jsme měli v penzionu ve Starém Plzenci. V neděli jsme vystoupali na vrch Radyni (567 m) a poté ještě 114 schodů na hradní věž, z které byl nádherný rozhled na Šumavu, Plzeň, Prahu i Brno (zajisté víte, že to jsou kopce v Brdech). Poté jsme absolvovali okruh po okolních skalních vyhlídkách. Večer v restauraci Český dvůr jsem si s trasou připil na své dovršené třičtvrtěstoletí, jak jinak než staroplzeneckým Bohemia sektem. Ve 22 hodin nás v souladu s protikoronavirovými předpisy vyhodili, naštěstí jsme ještě mohli posedět v penzionu. V pondělí už nebylo tak krásně, po ránu jsme navštívili hradiště na Hůrce s rotundou z roku 976. Měli jsme štěstí, na sv. Václava tam byla mše a rotunda byla mimořádně otevřená a tak se nám dostalo zajímavého historického výkladu. Rozdělili jsme se na autosekci, která odjela na zámek Kozel, a pěší sekci, která se tam vydala pěšky povodím Úslavy. Za občasného deště dosáhla Sedlecké skály, z které je jindy krásný rozhled, tentokrát do trochu jednotvárné mlhy. Už dost mokří jsme to otočili na vlak do Starého Plzence a v rychlíku z Plzně pak do našeho vagonu nastoupila Dvanáctka, takže nakonec jsme jeli i stezkovým vlakem. Byla to mírně redukovaná Stezka, ale vydařená. Jsem rád, že jsme to nevzdali.
    Ivan Fridrich 30. 9. 10:01
  • ŠESTNÁCTKA. Zhoršující se situace okolo koronaviru a mizerná předpověď počasí na víkend způsobily, že na Stezku se nakonec z Trasy 16 vypravilo pouze 10 vytrvalců. Uskutečnila se preferovaná varianta b) se dvěma noclehy na jednom místě v hotelu Bouchalka. I kvůli počasí vyrazila naše posádka (já s Jarmilou a Šelik) v pátek z deštivé Prahy až po poledni. Navzdory předpovědi se během cesty déšť změnil v pouhé mžení a chvílemi ustal docela. Takže jsme po ubytování mohli vyrazit do okolních podbrdských lesů. U partizánského bunkru jsme se rozmnožili o Helču s Ivankou, které dorazily do oblasti před námi a po příjemně stráveném čase v Cerhovické cukrárně, a nablížení autem, vyrazily k bunkru z druhé strany od Kařízku. Společně jsme přizpůsobili plánovanou trasu a doprovodili holky jinou cestou směrem k jejich autu. Nad Kařízkem jsme se rozdělili. Holky pokračovaly k autu a strávily pak příjemnou hodinku v hezké hospůdce v Kařízku. My jsme se vydali obloukem zpět na Bouchalku. Asi čtvrthodinový liják nás sice přiměl zkrátit plánovanou 10 km trasu na cca 7 km ale i tak to byla příjemná vycházka. V podvečer dorazili ostatní a po dobré večeři jsme si u velkého kulatého stolu v téměř prázdné hospodě decentně zazpívali za doprovodu Honzova banja. Proti státem nařízené večerce v 22:00 se však protestovat nedalo.
    Předpověď počasí na sobotu se však bohužel vyplnila. Lilo a lilo. Vyrazili jsme tedy před polednem auty na blízký zámek ve Zbirohu. Prohlídka „zámeckého“ okruhu nepostrádala některé zajímavosti jako např. velký sál, kde velmistr zednářského řádu v Čechách Alfonz Mucha namaloval většinu pláten „Slovanské epopeje“. Výklad nás navnadil i na prohlídku „hradního“ okruhu, která se koná pouze dvakrát denně a jen za příznivého počasí. To bylo však v sobotu vyloučeno. Protože předpověď na neděli byla nadějná, tak jsme si rezervovali místa na nedělní dopoledne. V sobotu odpoledne stále hustě lilo a tak jsme se vrátili na Bouchalku a po dobrém obědě chvíli relaxovali. V podvečer jsem zprovoznil propojení počítače s televizí a při konzumaci dvou lahví šampaňského jsme si začali promítat některá videa z dvacet let starých šestnáctkových akcí. To přerušila večeře, po které jsme se opět sesedli a do 22:00 si za doprovodu banja zazpívali. Na všeobecné přání pak pokračovalo promítání. Rozličné akce z let 2000 – 2003, na kterých bylo vidět výborně se bavící známé tváře (podstatně mladší a krásnější) nečekaně zaujaly a promítání se protáhlo až přes půlnoc. Neděle už byla bez deště. Ve Zbirohu jsme absolvovali zajímavou prohlídku středověké části objektu, včetně nejhlubší ručně hloubené studny v Evropě (169 m) a výhledu ze jediné samostatně stojící hradní věže (hlásky) v ČR. Pak jsme se vydali na okružní asi 6 kilometrový výlet do okolí. Nenechali jsme se zaskočit ani nečekaným faktem, že zámecký park byl oplocen a zdárně plot podlezli. Při cestě hezkou lesní krajinou jsme postupně zdolali skalnaté vrcholy Světoviny a Čertovy skály. Na doporučení Helčy s Ivanou jsme pak Stezku zakončili společným „svačinoobědem“ v útulné hospodě v Kařízku a pak se rozjeli domů. Musím přiznat, že přes určité obavy, se mi tahle komorní stezka nakonec docela líbila.
    Luděk Ledvina 29. 9. 15:19
  • SEDMNÁCTKA vyrazila na Stezku v pátek (start v Heřmanově Huti), vracela se v pondělí. Tři noclehy: Stříbro – Hracholusky – Křimice. Počet účastníků 17 (hezké číslo). Jedna rozhledna, dva hrady, klášter Kladruby, pňovanský most, bunkry (resp. Objekty lehkého opevnění z roku 1937), štoly - prostě parádní putování podél Úhlavky a Mže, ani silný déšť nikoho neodradil. Podrobnější informace i s fotkami budou na webu T17…
    Soňa Vašicová 29. 9. 13:19
  • OSMNÁCTKA úspěšně absolvovala od pátku do pondělí 62. Stezku, bylo nás 13, z toho dva hosté ze zrušené 10 a 13 trasy, takže spíše více než obvykle. Prošli jsme za sobotního deště od Rožmitálu kolem Padrťských rybníků a bývalých střelnic do Kakejcova, odkud jsme se v neděli za príma počasí vydali přes krásnou horu Žďár do Kamenného Újezda. V pondělí pak část vyrazila do Rokycanského pivovaru a druhá zakončila přechod Brd návratem do Kakejcova – celkem něco přes 60 km, mimo neděle v dešti, ale stále s úsměvem na rtech!
    Hasič 29. 9. 14:33
  • TŘIADVACÍTKA nakonec na stezku nejela. Po zrušeném 69kovém noclehu, jsme se rozhodli, že Stezku budeme trávit společně na chatě. Bylo nás osm z 23, dva z 13 a dva z 26.
    Saša Fuchs 29. 9. 12:16
  • ŠESTADVACÍTKA propadla s Trasou 20 panice a odvolali společný stezkový nocleh, protože nás mělo být opravdu hodně. Pak ale došlo ke špatné komunikaci a Trasa 26 Stezku odvolala úplně.
    Obnovit zrušené nedopadlo nejlépe, jelo nás nakonec pouze 8, slovy OSM!!! Začali jsme v pátek u nás na chalupě v Kožlanech a přesouvali se přes pivovar Chříč, směrem ke Zvíkovci. Berounku se nám v ponděli už ale překročit nepodařilo. Takže, 26. Trasa to nakonec také dala, navzdory všemu. Mějte se rádi a buďte zdraví.
    Mazan 29. 9. 17:13
  • CYKLO – sešlo se nás na startu v pátek ráno za deště osm cyklistů, z toho 2 e-bikeři. Déšť nás provázel po tři dny ze čtyř, v pondělí navíc teplota 5° C. Dlouho jsem takovou slotu na kole nezažil, pokud vůbec. Denní porce první den 77 km, další dny něco přes 50 km. Nepřejte si vidět naše kola po páteční etapě, kdy šéf při plánování zapomněl, že na polních cestách bude bahno. Spaní pod střechou, při usínání asistovaly kytara, housle a foukačky. I KPČ byla, např. prohlídka zámku v Chyši a Manětíně. Velmi poutavě povyprávěl o kdysi hornickém kraji starosta Břas i místního Sokola pan Kroc, jinak prapravnuk zakladatele sítě McDonald´s Raymonda Alberta Kroze (emigranta z Břas do Ameriky), Do plánovaného cíle v Berouně dorazilo pět účastníků. Dva odpadli po půl dni v dešti, třetí poslední den v poledne, a dva prchli 10 km před cílem ve Zdicích na vlak.
    Místo Mirka Karel Malý 29. 9. 12:21

INZERCE
    Nabízím dlouhodobý pronájem bytu v Praze, 2+1 u metra Petřiny, k dispozici cca od října. Standa Mihulka T18, tel. 602 648 148.
   


Přeji všem zdraví, toleranci a hodně slunce v podzimních dnech
JaVor


Přílohy:
Kalendář akcí 2020…

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz