Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2020

PORADNÍK duben 2020

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

MOTTO: Neutuchající optimiusmus je neutuchající zdroj energie. [Colin Powel]

Po každém půstu
Nezapomenutelná
Je vždy hostina [Ivan Šimůnek]

ZPRÁVY Z RADY
    Pravidelná schůze, která se měla konat v pondělí 6. dubna 2020 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1, je ZRUŠENA v návaznosti na usnesení vlády č. 194 ze dne 12. března 2020, kterým vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru, označovaný jako SARS CoV-2, na území České republiky nouzový stav a ve smyslu § 5 písm. a) až e) a § 6 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro řešení vzniklé krizové situace, rozhodla o přijetí krizových opatření, tímto ve smyslu ustanovení § 5 odst. 1 písm. e) a § 6 odst. 1 písm. b) krizového zákona.
    Rada pracuje korespondenčně a telefonicky.
   
Rada potřetí žádá vedoucí Tras, aby zkontrolovali informace v rubrice „Šéfové a sleziny Tras“ a aktualizovali je, nebo potvrdili platnost zprávou emailem. Všechny šéfy Tras, oddílů a táborů Rada žádá o sdělení, zda a který kontakt může být na stránkách zveřejněn (telefon ani email nebudou mít přímý laik). Všechny tyto informace pošlete na vorlovaj(at)gmail.com.
Zatím tak učinila ani ne polovina oslovených.

AKCE
    20. Jarní výstup na Velký Blaník 20. – 22. 3. 2020. Vláďa Švejda T10. – ZRUŠENO
    26. Zahájení cyklosezóny 25. – 26. 4. Lenka Borgesová T18. – ZRUŠENO, termín se přesouvá, zatím květen (?) nebo červen (?).
,     62. Stezka 7. – 10. 5. 2020, pořádá Trasa dvacet – ZRUŠENO
Milí Stezkaři, velmi nás to mrzí, ale vzhledem k současné situaci a nejasnosti ohledně dalšího vývoje a omezení, jsme se po dohodě s Radou TAKu rozhodli přesunout Stezku na konec září.
I my jsme se velmi těšili. Věříme, že naše rozhodnutí pochopíte a společně si užijeme Stezku na konci září. Prosíme vedoucí Tras, aby rozšířili informaci o změně termínu Stezky po trasách.
Všichni si přejeme, aby již v květnu bylo možno cestovat a sdružovat se a mohli jsme si místo velké Stezky udělat třeba trasové nebo jiné akce a užít si společně jaro. Myslíme si, že i obce a pohostinství naši návštěvu do krajů uvítají, pokud to již situace dovolí. Dobrou zprávou je, že jsme zatím nikde nic neplatili, takže finanční ztráty jsou nulové.
Co se plateb a noclehů týče, doporučujeme šéfům Tras vrátit platby účastníkům, postupně zveřejníme nové termíny pro platby, storna atd. noclehy zůstávají přednostně Trasám, které je již mají zabukované a nahlášené jako Tabu, jiné Trasy je smějí využít až v případě uvolnění. Děkujeme všem za pochopení.Dávejte na sebe pozor a udržujte si dobrou náladu! Za pořadatelský tým Dvacítky zdraví Veronika.

    2. Orientační běh 22. – 24. 5. pořádají Fénixové v Keblanech a zatím doufají, že bude.
   
15. Cesta jenom tam 6. – 7. 6. Výlet toulavým motoráčkem zvaným Hurvínek už taky i zpátky. Pojede se po trati Posázavského Pacifiku (Sázava, Český Šternberk, Kácov, Stvořidla), nocleh plánujeme v kempu v Kácově. Ve vlaku i na tábořišti se bude čepovat dobré pivo. Cena jízdenky bude cca 600 Kč. Zájemci se mohou hlásit na mail ivan.fridrich(at)post.cz a zaplatit zálohu 300 Kč na účet 104641136/0300, var.s. 15 a do zprávy CJT a jméno. Zatím držíme původní termín, ale možný je i náhradní termín v září.
Už jsem to chtěl odložit, ale Jirka Svoboda je optimista a tak mne přesvědčil, že ještě můžeme počkat, jak se situace vyvine. Zrušit (odložit) akci stačí koncem dubna, aniž vznikne nějaká finanční újma. V září by z toho vypadla Stvořidla, protože tam bude výluka (museli bychom otočit ve Zruči n.S.). Ivan Fridrich T15
    21. Tykolka 12. – 14. 6. ZRUŠENO
    31. Vítání léta – jak všichni velmi dobře víte, je termín a konání našeho setkání ve Vojankách podmíněno souhlasem úřadů. Letos jsem naplánoval Vojanovy sady na termín úterý 16. června od 19.00 hod. Povolení budu mít až v druhé polovině května. Mirda Hoza T3.
    42. letní PanTAKové hry v Soběslavi budou v termínu 26. – 28. 6.
Veronika Jiravová a Monika Misíková - T20
    13. 7. – Letní schůze, tedy setkání všech příznivců TAK.
    42. Lesní hry budou pravděpodobně 11. – 13. září, připravuje Třiadvacítka.
    62. Demarkační Stezka 25. – 28. 9. 2020 – Místo zakončení zůstává. I cena by měla zůstat stejná, pokud nám cenu potvrdí dopravci. Informace…
    10. Martinské posvícení 13. 11. – tancovačkuv hotelu Svornost pořádá Pavel Stulík T1.
    41. Poslední slanění Horo oddílu 27. – 29. 11. v Hubertce pod Smrkem pořádá Petr Kříž T18.
    29. Koledy u Apolináře 14. 12. pořádá T1.

INFORMACE
   
Nevíte si rady, kam vyrazit o víkendu? Viz plánek. A prosím, jednou na jih, podruhé na sever, ať se vám nezamotá hlava.

STALO SE
   20. Shnilá jízda 28. 2. – 1. 3. v Nových Hutích v penzionu Klostermann. 20. ročník Shnilé jízdy proběhl velmi úspěšně, od Kvildy na pěkném sněhu, společensky na vysoké úrovni díky kapele, umělkyni z Prahy a super starého houslisty. 
Děkuji Rudovi za perfektně zajištěnou Shnilku, která konkurovala letošní Spanilce překvapivou novou sněhovou nadílkou (cca 25 cm). Lyžování bylo jarní, Pavel Stulík T1.
   

ZE SPOLEČNOSTI
    Ať si hajnej říká, co chce, v karanténě s netopýrem prostě nebudu… [Miroslav Kemel]
   Od 1. 4. 2020 dojde ke zrušení emailové adresy do práce, v platnosti zůstávajínmelichova(at)centrum.czv a namelka06(at)seznam.cz. Naďa M. T8
    Nedávno jsem zabrousil do vstupních  prostor "Strojárny" na Karláku a kontroloval, zda tam ještě je naše pamětní deska. Vyjímá se tam, kam jsme ji před lety pověsili. Vzpomínka je to pěkná, viz fotoalbum… Držme se, abychom odolali dalším virům a sešli se společně na dalších akcích. Připojuji, jako vzpomínku článek z Poradníku 12/2013… Pavel Stulík T1

INZERCE
    Ples stepařů a přátel stepu 4. 4. 2020 od 19 hodin v KZ Domovina – ZRUŠENO. Ovšem ples je přesunutý na 10. října 2020, takže, kdo bude mít zájem, PaS podá informace až budou opravdu aktuální.
    Časy se mění a přísloví s nimi: • Moje rouška sere mě, tvoje rouška sere tebe • Tak dlouho se chodí s rouškou, až se tkanička utrhne • S rouškou nejdál dojdeš • Vlk se nažral a rouška zůstala celá • Každý své roušky strůjcem • Host do domu, roušku na hubu • Rouška kvapná, málo platná • Nechval roušky před večerem • Kde se rouška vaří, tam se dobře daří • Co na roušce, to na jazyku • Kouká, jakoby mu ulítly roušky • Kolik roušek máš, tolikrát jsi člověkem • Škoda každé roušky, která padne vedle • Bez roušky do obchodu nelez • Pozdě roušku honiti • Rouška – půl zdraví • Na každou roušku se někde vaří voda • Šité roušky nelétají na hubu • Lepší rouška v hrsti, než respirátor na střeše • Kdo chce roušku šít, nit si vždycky najde • Koho chleba jíš, tomu roušku ušij • Březen - za roušku vlezem, duben - ještě tam budem!


Přeji všem pevné zdraví
JaVor

 


Přílohy:
Kalendář akcí 2020…

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz