Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2019

PORADNÍK září 2019

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Lidská paměť je stvůra; člověk zapomíná – paměť nikdy. Všechny vzpomínky ukládá. Některé věci pro nás střádá, jiné před námi ukrývá – a po čase je vyvolává do našeho vědomí zcela podle své vlastní vůle. Člověk si myslí, že má paměť; ale ona má jeho. [John Irving]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 2. září 2019 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
    Rada zve vedoucí všech Tras nebo jejich zástupce na Velkou Radu, která se uskuteční v pondělí 16. září od 18:30 v Pivním baru na rohu Blanické a Vinohradské (Blanická 28, Praha 2 Vinohrady). Hlavním bodem bude nadcházející 61. Stezka, ale budou i další věci týkající se TAKu.
,     Na schůzi budeme hlasovat o pořadateli 62. Stezky v roce 2020. Zatím kandiduje kupodivu Trasa 20 se Zakončením v lesním amfiteátru v Hrádku u Rokycan.

AKCE
    41. Lesní hry 13. – 15. 9. 2019 – to je krycí název mise na záchranu Sněhurky, jejíž život ohrožuje samolibá královna, která se zase jednou po čase otázala zrcadla. S potěšením můžeme konstatovat, že se mezi námi našlo již docela dost těch, kterým není osud naší Sněhurky lhostejný. Ale stále ještě potřebuje pár dalších do plného počtu. Proto neváhejte a hlaste se zde…, kde se dozvíte i další důležité informace.
A znovu opakujeme, že potřebujeme zachránce všeho druhu a věku, schopné, všeho schopné, neschopné i všeho neschopné. Konec konců, složení pořadatelského týmu v tomto směru hovoří jasně. Nemusíte mít tedy obavu, že byste to nezvládli!
   61. StezkaPovodím Blanice“ se zakončením na zřícenině hradu Helfenburg u Krajíčka (Bavorov) pořádá Tomáš Svoboda a Jednička v termínu
26. – 29. 9. 2019. Tabu noclehy…
Přípravný tým děkuje všem za včasné přihlášení a těšíme se s vámi na viděnou v neděli 29. 9. 2019 na Helfenburku.
Malá statistika: Přihlášených 726 účastníků, z toho 131 členů TAKu. Vlak do Prahy má zaplaceno 377 stezkařů.
Hledáme výčepního do zpátečního vlaku z 61.Stezky (z Bavorova do Prahy). Do vlaku doručíme sud(y) piva a předáme jej i s pípou tomu, kdo bude ochoten čepovat pivo během jízdy vlakem. Předpokládáme čepování do UH půlitrů, resp. do vlastních nádob. V Praze vyzvedneme prázdný sud(y), vč. pípy a částku, za kterou jsme pivo zajistili. Detaily dohodneme se zájemcem. Tomáš Svoboda (tomas.svoboda(at)volny.cz) a Pavel Stulík (pastulik(at)seznam.cz) Pokud nebude výčepní, pak by nebylo i pivo ve vlaku.
– dáváme dohromady návrh jízdního řádu vlaku. Kde budeme chtít stavět? Březnice, Příbram, Zdice, Beroun? Zakončení vlaku bude Praha-Smíchov. Prosím mailem na mne, nechávám to bez termínu až to bude nutné utnu! Za pořadatelský tým tomas.svoboda(at)volny.cz.
– Předpokládaný začátek Zakončení je v 13:30 h a konec 15:30 h – bude upřesněno.
– Krátce o historii Helfenburgu… Trasa 1
    Letošní Cyklozakončení sezóny bude 19. – 20. října. Na Kozích Horách se budou předělávat podlahy v celém přízemí, takže tam letos jet nemůžeme. Vloni bylo zakončení vyjímečně v Horním Mahově v Jizerských Horách, tam se ale v tomto týdnu začíná dělat rekonstrukce střechy, takže tam také nemůžeme jet. My teď jedeme na Kozí Hory, vracíme se nejpozději 4. 9. Protože tam není internet, tak nemůžeme shánět místo na tuto akci. Pokud by jste měly nějaký typ, kde by se tato akce mohla konat, tak napište. Mělo by to být dojetelné na kole, nejlépe okolo 50 km od Prahy. Napište co nejdříve, zda na zakončení pojedete, podle počtu zájemců něco společně vybereme. Chceme tam s vámi oslavit naše kulaté a půlkulaté narozeniny, pokud se chce nějaký oslavenec přidat, tak ať nám napíše. Monika a Karel Moravcovi
    Hérakleidy 2019 bude pořádat Saša Fuchs T13, termín ještě není. 

INFORMACE
    43. Spanilá jízda bude v termínu 7. až 9. 2. 2020. Přihlášky na prosincové schůzi TAK nebo podle pokynů hejtmanů: A – Vašicová, Navrátil; B – Hrabal, Rozsíval; C – Pergler, Toufar; D – Kubát, Stulík.

STALO SE
   
28. Luďkovy Alpy 2019 situované do oblasti Gosaukammbyly byly z důvodu nezájmu letos zrušeny.
    20. Tykolka v termínu 14. – 16. 6. 2019 se základnou v obci Hlavatce byla díky Karlovi a Monice, a taky trochu díky ostatním účastníkům, zase parádní. Fotoalbum bude.
    Pantakovky 21. – 23. 6. Srdečný dík organizátorkám, a to nejen Verče a Monice, ale všem dobrovolným pomocníkům za opět úžasný sportovní víkend pro děti i dospělé! Dokonce zařídily, aby nebylo vedro, i když to s tím zařizováním lehce přehnaly a v sobotu ráno jsme se probudili do deště. Ale vše se v dobré obrátilo, pršet přestalo (i když jeden pokus tam ještě byl), a my jsme si po celý víkend lebedili při krásných 24 °C (resp. 22 °C). Při zakončení jsme je sice už odměnili potleskem včetně díku za to, že slíbily v LPTH pokračovat, ale považuji za potřebné to dát vědět i širokému TAKovému společenství! A hlavně: příště se k nám přidejte!!! Eva Švestková T8.
    

ZE SPOLEČNOSTI
    V srpnu nás zastihla velmi smutní zpráva, Ing. Tomáš Häckl, CSc. odešel na věčnou Stezku dne 13. 8. 2019. Rozloučení… s Tomášem bude v pátek 20. září 2019 v 11.45 u rozptylové loučky hřbitova Malvazinky, U smíchovského hřbitova 1, Praha 5. Rodina prosí členy TAKu o přinesení hudebních nástrojů. „Táta si přál zahrát Horácovo pohřební blues.“
    
 

INZERCE
    Pan Tamchyna má (malou) prosbou. „Jsem synovcem jednoho z vašich prvních – a dnes už bohužel zesnulých – členů, Petra Tamchyny. Petrův bratr, můj tatínek, se letos na podzim – dá-li Bůh – dožije krásných 80 let. Rád bych mu jako dárek připravil i (alespoň) digitální pohled na méně známé práce jeho bratra. Vím, že Petr graficky spolupracoval s TAKem, mám i váš zpěvník z r. 1972, který ilustroval... Ale jsou někde i další stopy jeho talentu? Na webu jsem našle jen dvě pozvánky na vaše bály. Pokud jsou někde ve vašem archivu Petrovy užité grafiky, mohl bych si je zdokumentovat? děkuji a přeji klidné dny a srdečně zdravím Robert Tamchyna (robert.tamchyna@rozhlas.cz).
    Ahoj kamarádi, kdyby snad někdo z vás po prázdninách nevěděl, co s časem, můžete se podívat na naše webky… nebo na Facebook… (stejné, jen víc fotek), kde najdete náš deníček z letošní cesty po kanadském Yukonu a Aljašce. Saša Wickie R. a Vašek L. T4.

Přeji krásné dny babího léta
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Přílohy:
Kalendář akcí 2019

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz