Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2019

PORADNÍK červen 2019

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Živil se tím, co uměl nejlépe – krádežemi. [Lech Przeczek, český básník a spisovatel *1961]
Udělejte, aby se poctivost vyplácela více než krádež, a nebude krádeží. [Konfucius]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 3. června 2019 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
    Rada se sešla 20. května U Žaludů.
    Příspěvky na rok 2019 ve výši 250 Kč/os lze platit na účet TAKu č. 2000317496/2010, VS 2019xx (xx je číslo Trasy), do zprávy pro příjemce uveďte kdo (nebo za koho) platí.
    Pro Velkou radu si šéfové Tras či jejich zástupci rezervujte pondělí 16. 9. 2019.
,     Kandidátem pro pořádání Stezky v roce 2020 je kupodivu Trasa 20.

AKCE
    14. Cesta jenom tam, která se uskuteční 8. a 9. 6. 2019 s cílem v Mladějově v Českém ráji, je plně obsazena.
   20. Tykolka se koná 14. – 16. 6. 2019 v obci Hlavatce, která se nachází mezi Planou nad Lužnicí, Bechyní a Soběslaví. Karel a Monika Moravcovi T16.
   Pantakovky 21. – 23. 6. 2019všechny informace…
Milí TAKoví přátelé, díky, že jste se i letos v hojném počtu a včas přihlásili na Pantakovky. Pro úspěšné přihlášení stačí už jen zaplatit. Těm, co již zaplatili, děkujeme. A kolik máte případně zaplatit, případně doplatit? Částku v modrém sloupečku v přehledu přihlášených. Platí se i letos na účet předem, účet číslo: 670100-2206805890/6210. VS 41201901…26 (412019 a číslo trasy) – do zprávy pro příjemce, prosím uveďte i kdo platí – jméno / název skupiny.
A kdo všechno se již na PANTAKOVKY přihlásil, můžete sledovat zde: 41. LPTH přihlášení…
Pár tradičních účastníků Pantakovek ale v soupisce chybí. Pokud se ještě chcete dohlásit, prodlužujeme přihlašování do nedělní půlnoci (2. 6. 2019) elektronická přihláška… Hlaste se a hlavně přijeďte, těšíme se na vás, Veronika Jiravová a Monika Misíková T20.
   Noční cesta s láhví oblíbeného nápoje bude 21. – 23. června. Půjdeme zase z Vyžlovky do Ondřejova. V pátek odpoledne v 17:20 s námi bude odjíždět z Hájů autobus 382. Po příjezdu na Vyžlovku se můžeme podívat na rozhlednu a pak dorazit do hospůdky u Vyžlovského rybníka k večeři a ke koupání. Potom po cestách do Černých Voděrad (hospůdka) a krátce po půlnoci dojdeme do Ondřejova (i tam bývá pivo). O víkendu pak další akce a večer ohýnek. Dejte mi vědět, že se chystáte do Ondřejova (manak(at)volny.cz abych pořizoval sud piva (a nebo dva). Jan Maňák T17.
    28. Luďkovy Alpy 2019 se konají 9. – 11. srpna v oblasti Gosaukamm, mapa např. Freytag – Berndt WK 281, Kompass 20. Letošní trasa, při využití lanovky, je vhodná i pro ty, kterým dlouhé a strmé výstupy již činí trochu obtíže. Cena za dopravu je 900 Kč. Dopravu uhradte do 11. 7. poukazem na účet č. 0509890173/0800.
V místě noclehu zajištěny postele a deky v Matrazen lager (zde nutná vlastní vložka do spacáku a domácí obuv na přezutí), nocleh podmíněn odebráním polopenze (večeře snídaně). Protože nocleh je podmíněn odebráním polopenze (večeře, snídaně) celkově za 34 €,  hlaste se prosím urychleně, abych věděl, zda naplníme autobus. Pokud by nás bylo málo, tak samozřejmě platby na dopravu vrátím na účty, ze kterých přišly. (34 € je již cena se slevou pro Alpenverein, kterou přislíbili poskytnout všem.)
Těším se na zprávy od vás a uvítám i zprávy tradičních účastníků, kterým se daný termín nehodí. Luděk Ledvina T16
   41. Lesní hry budou pořádat Staré páky v termínu 13. – 15. 9. 2019.
   61. StezkaPovodím Blanice“ se zakončením na zřícenině hradu Helfenburg u Krajíčka (Bavorov) pořádá Tomáš Svoboda a Jednička v termínu 26. – 29. 9. 2019. Tabu noclehy…
61. Stezka – přípravy
Organizační výbor zajišťuje postupně všechny náležitosti ke Stezce. Potřebujeme od účastníků, aby nezanedbávali včasné přihlašování, které je bez příplatků do konce července. Prosím usnadněte vedoucím tras jejich trasové přihlášky, které jsou důležité pro nás, abychom mohli zajistit dostatečné množství odznaků, frekvenci autobusů ze zakončení, míst ve vlaku… Trasové přihlášky jsou (za pomoci Ivana Šimůnka) vygenerovány a zprovozněny… od 1. 6. 2019.  
Vedoucí Tras, resp. kompetentní zástupce, prosíme o vyzkoušení těchto Přihlášek co nejdříve tím, že do nich zapíšete vámi odhadované počty účastníků a cestujících vlakem. Tyto testovací údaje nám pomohou při kalkulacích. Samozřejmě, že oficielní přihlášky musí být podloženy platbou s termínem do 31. 7. 2019.
Zápisné na Stezku činí 220 Kč pro nečleny TAKu a 150 Kč pro členy TAKu, cesta zvláštním vlakem je za jednotnou cenu 70 Kč. Poplatky za opožděné přihlašování a storno po 31. 7. 2019 činí 70 Kč zaosobu.
Tabu noclehy postrádáme ještě od tras 18, 20, 23, 26. Těšíme se na hezkou zábavu a pěknou krajinu kolem Helfenburgu .
Zakončení předpokládaný začátek 13:30 h a konec 15:30 h – bude upřesněno.
Občerstvení se zajišťuje pivo Budvar, Vimperk
Pendl busy na náměstí (nádraží) se budou točit a harmonogram bude později
Vlak odjezd mezi 16:40 až 17:15 h. Jízdní řád bude později, předp. doba jízdy 3,5 hod. Bavorov - Číčenice - Březnice - Zdice – Praha. Trasa 1
    Hérakleidy 2019 bude pořádat Saša Fuchs T13, termín ještě není.

INFORMACE
    Může se hodit každému, kdo by potřeboval opravit cokoliv z koženého nebo brašnářského zboží, batohů, výměny zipů, pytlů, kufrů a podobných věcí. Kromě toho prodávají i různé výrobky. Firma se jmenuje Lascar&Subag, sídlí v Horních Počernicích a ty dámy tam mají zlaté ručičky. Mám s nimi už dlouho velmi dobré zkušenosti a už se jim podařilo mi spravit i nemožné. Počernice jsou pro většinu lidí dost z ruky. Mají sběrnu ještě v Ládví a v Modřanech. Jirka Klíma T2
    Dětské oddíly TAKU poptávaly na letní tábory věci, co jim lovci Vltavínů zcizili. Kamna do sauny/umývárny a jednu ruční kárku s velkými nafukovacími gumami již od dárců získaly, ale ještě by byla potřeba druhá taková kárka – najde se dárce? Všechny čtyři táborové běhy moc děkují.
Tábor je již uklizen, kromě ztrát (zničené či odcizené věci) bylo po nezvaných hostech nasbíráno pět velikých pytlů odpadků.

4. dětská StezkaSTALO SE
   
4. dětská Stezka – Letos jsme byli na Kokořínsku. Jeskyně a baterka – osvědčený nástroj, jak zabavit děti znovu zafungovalo. Loni jsme si to užili v Moravském krasu, letos v Kokořínskejch skalách. Autobus nás v pátek vysadil v Medonosech. 1. nocleh byl v Osinalicích, 2. nocleh v sobotu 4. 5.v Šemanovicích – jak se později ukázalo, byl to věhlasný podnik Nostalgická myš, kde nám večer zahráli hudebníci z Barcelony(!). Snad to v dětech zanechalo dostatečně silný dojem a jednou nám na stezce taky zahrajou. V plánu byla i nedělní prohlídka hradu Kokořín. Ještě že jsme ji vynechali, nakonec jsme byli rádi, že se nám podařilo stihnout rychlik z Mšena do Prahy. Petr Beran.
   Stezka 33 a půl měla mezi zimou a zimou s deštěm květnové počasí (17. – 19. 5. 2019), mezi rybníky, loukami, mokřady a v lesích Třeboňska byla 18 km trasa skoro brnkačka. Podle ohlasů se účastníkům líbila. Až na rozporuplnou paní vedoucí kempu v Koskách, která se na nás skoro pořád usmívala, ale několikrát nás nařkla z nedovoleného obohacování tak, že ač je nás šedesát, snědli jsme sedmdesát porcí boloňských špaget. Přičemž nás při placení celkem bezostyšně okrádala tím, že měnila malá piva za velká a Kozly za Plzně.
    TAKový orientační běh 24. – 26. května 2019. Mapa Keblanského potoka, transparentní účet 2801526204/2010…
Seznam přispěvovatelů: Helena Bedřichová, Jiří Bendl, Jana Benecká, Stanislava Beutlová, Matěj Bíža, Kamila Blechová, Jan Bradáč, Michaela Brichová, Jana Burešová, Luboš Čech, Václav Chaloupecký, Helena Chodounská, Václav Chodounský, Zdeněk Bílek, Alžběta Dobisiková, Jana Dočkalová, Jan Dolejší, Eva Dyková, Zora Feszaniczová, Štěpán Fohl, Ivan Fridrich, Alexandr Fuchs, Eliška Fuchsová Kubátová, Pavlína Fuchsová, Ladislav hlavatý, Štepán Holub, Jan Hřebíček, Jaroslava Jandusová, Karel Jára, Michal Jedlička, Jan Jeřábek, Petr Jirava, Andrea Jiravová, Miroslav Jouda, Iva konopásková, Petr Kříž, Petr Lebenhart, Petr Lozan, Marcela Bednářová, Ivana Melenová, Jan Petzold, Lenka Plicová, Vítek Podolák, Jan Popelka,Irena Radová, Petr Řehák, Václav Řehák, Michal Režný, Vojtěch Rozsíval, Jaromír Šafus, Jan Sierocinski-Vaněk, Jan Šikola, Kateřina Šimková, Ondřej Šimůnek, Erika Šimůnková-Hatašová, Jana Stádníková, Petr Starý, Jakub Stříhavka, Tomáš Stříhavka, Zdeněk Stříhavka, Ivan Švach, Albert Svěchota, Karla Tvrdá, Jan Vacek, Jiří Valda, Ondřej Valina, Pavel Valina, Roman Valina, Jiří Veselý, Jana Vorlová, Petr Vrátný, Marie Vytrhlíková, Turistický akademický klub, Vlci Keblany z.s., Nadace Vodafone Česká republika.
Kromě ukradených kárek a kamen se na táborové louce dějou i dobré věci.
Se svolením hlavního hybatele Jendy Šikoly dávám TAKu na vědomí, že mapa okolí tábora je hotova! Je krásná, skvělá, ale hlavně aktuální a podrobná a během víkendového orienťáku jsme ověřili, že je v ní opravdu každý hrbol. Akce to byla nad očekávání povedená - orienťák nás zavedl do všech známých i méně známých zákoutí místních lesů, vod a strání a samozřejmě proběhla vydatná mezitáborová družba napříč generacemi.
Velké díky patří vlčímu realizačnímu týmu (Jenda Šikola, Saša Fuchs st. i ml., Míma, Anička, Poppy a určitě i další) za veškerou organizaci, natrasování a rozvěšení kontrol i vaření. Také je na místě vyzdvihnout (nové) Ďáblíky, kteří před akcí dojeli tábor vyčistit a uklidit od nezvaných návštěvníků - bylo toho opravdu hodně. A v neposlední řadě velké díky především vám všem (vč. TAKu), kteří jste na realizaci mapy přispěli! Bez vás by to vůbec nešlo!
Prostě na TAKové táborové louce se pořád dějou velké věci bez ohledu na to, kolik nám je let. Díky všem, moc jsem si to užila! Káča Režná T20.25.
   A byly také malé, mini, pidi nebo chcete-li trasové, Stezky.
Jednička – letos navštívila Českosaské Švýcarsko. Navštívili Všemily, hrad Falkenštejn, Jetřichovice, Graiselův mlýn, údolí Kamenice, haciendu mistra Gotta v Doubici…
Dvojka – v době Stezky a půl měli svoji mini Stezku v Novém Městě nad Metují.
Čtyřka – Fúziho severem (Kytlice, Oleško) putovala na své 111. Stezkce v polovině května.
Pětka – V šedesátém čtvrtém se na 2. Stezce v Orlických horách v podzimním čase dala poprvé dohromady 5. Trasa. Oslavili jsme tohle jubileum už nyní na jaře ministezkou v prvních květnových dnech, ale na Šumavě v Nových Hutích v prostém penzionu U Krtka, v péči přeochotného chataře Jirky Tůmy a jeho ženy. Kdo nevěří, ať tam běží. V současných turbulentních časech oáza klidu, dobré nálady a krásné přírody. Vlajka, dnes v podobě „turínského plátna", chodila tenkráte s nově narozenou Trasou. Petr Němec
Devítka byla na Českolipsku.
Dvanáctka – V Moskvě hoří letadlo, v Praze se demonstruje a v Africe jsou tornáda! Zatím Dvanáctka absolvovala Malou Stezku v Opavském Slezsku a potkala samé dobré lidi. Zejména penzion Lucia v Boboluszkách na levém břehu řeky Opavy (v Polsku) a její majitelé nám všem, účastníkům, připravili krásný počátek května. Všem zájemcům o ten kraj můžeme vřele doporučit a případně předat spojení. Pepik Beran
Třináctka – 37 lidí mělo nocleh ve Starých Splavech a šlapali v mapě KČT č.15 Máchův kraj.
Čtrnáctka – má za sebou trasovou Stezku v kempu v Kytlici, tentokrát s nevšední oslavu 7 x 5 x 14. Jana Vorlová
    

ZE SPOLEČNOSTI
    V pátek 3. 5. 2019 nás zcela nečekaně opustil náš kamarád, člen TAKu, kytarista a oblíbený zpěvák insitních písní Honza Slavíček. Kdo jste ho znali, chvíli na něj prosím vzpomeňte. Děkuji Zdeněk Bílek T9.
     Dědeček Petr Šach se češe a babička Jitka T13 se raduje, 16. května se jim narodil vnuk Kryštof. Klučík měl porodní váhu 3,872 kg a s maminkou Bárou jsou v pořádku.
    
Ve středu 29. 5. se Čtrnáctka naposledy rozloučíla s Martou Jelínkovou, nenápadnou, ale velkou stezkařkou. 

INZERCE
    Přátelé, Pro ty z vás, kdo jste chtěli a nemohli přijít na Zdeňkovu březnovou prednášku o jeho expedici na Severní pól…, se nabízí repríza 6. 6. 2019 v 18:30 na Štefánikově hvězdárně na Petříně. Nejedná se o oficiální program Hvězdárny a počet míst, které máme k dispozici pro kamarády, je omezen, tak mi v případě zájmu napište ?bchvojova(at)gmail.com. Blanka Chvojová T15.
    Festival Folkové podviní ve čtvrtek 13. 6. 2019 od 16:30 hodin v kamenném hradišti vysočanského přírodního parku (7 min. od metra Českomoravská). Zahrají Nezmaři, půlJablkoň, Paběrky, Petr Lüftner, Falešná karta. Vstup volný!!!
    Pozvánka na koncert v rámci republilkového turné po Praze s jedinou zastávkou 16. 6. od 20 hodin v Balbínce. Srdečně zve Míla Fuxa a co.
    Pan Moravec mne poprosil o propagaci jeho přednášky, tentokrát na téma „Starý zákon“. Přednáška bude ve čtvrtek 20.6 od 17:30 a opět v přednáškové síni A7D (Adventistů sedmého dne). Kdo bude mít zájem, tak se prosím přihlásí sám pomocí tohoto formuláře… – stejně jako dříve. Jirka Klíma T2

Přeji krásné červnové dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Přílohy:
Kalendář akcí 2019


Schůze 2019-06-03
Schůze pod vedením Vládi Roitha začala v 18.15
*** STALO SE (viz Poradník) Stezka a 1/2, Dětská Stezka, Orienťák v Keblanech, trasové Stezky
PaS/t1 si pochvaloval Kemp Ferdinand u Srbské Kamenice a poděkoval trase 10 za 150 piv, které jim díky vstřícnosti při změně termínu Stezky vedoucí kempu věnoval. (Desítka tam slavila o týden později několikery narozeniny a pan šéf přehlédl kolizi termínů.)
* *** CO SE CHYSTÁ
* ** Cesta jenom tam - 8.-9.6 Zájem je velký, přidat vagon se nepodařilo. Počasí nějaké bude
* ** LPH 110 přihlášených
* ** Putování s lahví oblíbeného nápoje Zájemci, hlaste se Honzovi Maňákovi, ať ví, kolik má objednat piv
* ** Vítání léta - 18.6.. Podrobnosti na poslední chvíli, snad se akce uskuteční
* ** Luďkovo Alpy ještě asi tucet lidí chybí do naplnění autobusu - hlašte se mu
* ** Letní hrací - 8.7. se bude o5 konat v Besede v Hlubočepích u zastávky vlaku
* ** Lesní hry "Staré páky" pošlou info, nejspíše počátkem července
* ** 61. Stezka - Zakončení 29.9. (za 117 dní) Vlak potvrzen Přístup k účtu, na který budou trasy posílat peníze, bude mít víc osob (slíbil PaS) TABU noclehy jsou v tabulce na webu, zatím je zadalo 17 tras z 22 Vedoucí tras (příp. zástupci) podejte formálně trasovou přihlášku formulářem na webu… Přihlášku lze podávat opakovaně (zpřesňovat ji), vždy se bere v potaz nejnověji uložená, která při otevření načte, všechny Přihlášky v systému zůstavají. Obzláště pořadatelé prosí o kontrolu, či doplnění kontaktních údajů
* ** 62. Stezka - jaro 2020 Dvacítka představila svůj návrh se Zakončením v lesním amfiteátru v Hrádku u Rokycan O návrzích se bude rozhodovat na zářijové schůzi.
* *** RŮZNÉ Mirek Opatrný po několika desetiletích působení v TAKovém společenství vstoupil opatrně do TAKu

...a to bylo skoro vše

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz