Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2019

PORADNÍK květen 2019

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Narodil ses jako originál. Nezemři jako kopie. [Daniela Procházková]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 6. května 2019 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
    Rada na své schůzi zvolila místopředsedou TAKu Jiřího Valdu T26.
    Příspěvky na rok 2019 ve výši 250 Kč/os lze platit na účet TAKu č. 2000317496/2010, VS 2019xx (xx je číslo Trasy), do zprávy pro příjemce uveďte kdo (nebo za koho) platí.
    Byla uzavřena nová pojistná smlouva s Českou pojišťovnou ohledně odpovědnosti za případně způsobené škody při akcích TAKu.
,     Při návštevě louky v Keblanech o letošním březnu bylo zjištěno, že louka má nevítané obyvatele, kteří tam hospodaří dost neurvalým způsobem s majetkem TAKu a Ďáblíků. Proběhlo šetření, komunikace s Policií i nezvaným nájemníkem.
Ďáblíkům, konkrétně Jonášovi Mimrovi a Stanislavu Zdeňkovi, touto cestou velice děkujeme za péči o zajištění pořádku na táborové louce v Keblanech
.

AKCE
    Stezku 33 a půl v termínu 17. – 19. 5. 2019 na Třeboňsku pořádá Lenka Borgesová T18 a Jana Vorlová T14.
Vážení přihlášení půlkaři, aby byla vaše přihláška opravdu platná, je třeba dalšího úkonu – platby, kterou proveďte do 5. 5. (nejpozději 6. 5. 2019 na schůzi), účet č. – 1361537019/3030 VS – 33, jména platících ve zprávě pro příjemce, TAK 900,00 Kč, neTAK 933,00 Kč V ceně není doprava tam a zpět a pátečně-sobotní, tedy první polopenze. Odhlášeným od 14. 5. 2019 vrátíme dvě třetiny platby.
Další instrukce obdrží platící emailem v 19. týdnu 2019. A ještě jedna informace: turistická trasa je 23,5 km dlouhá, druhá trasa má max 17,5 km s možností zkrácení po silnici nebo ČD přiblížením.
Každý účastník svým přihlášením přebírá plnou zodpovědnost za své skutky. Těšíme se na bezva víkend v bezva společnosti Lenka a Jana
    Chtěl bych Vám připomenout, že je stále možnost přihlásit se tímto formulářem… na Orientační běh v Keblanech, který se koná o víkendu 24. – 26. 5. 2019.
Po sobotním závodu se můžete těšit na slavnostní táborák a s ním spojené hraní a zpívání. Pokud jste spíše umělečtěji než sportovně založení a představa běhání po lese s krásnou novou mapou vás moc neláká, přijeďte třeba na procházku a o to víc si užijte večerní táborák.
V současné době je zapsáno kolem 50 účastníků všech kategorií a těšíme se na další. Proto prodlužujeme přihlašování do 16. 5.
Na místo podle zájmu budeme vypravovat autobus s odjezdem z Prahy 24. 5. v podvečer a návratem v neděli 26. 5. po obědě.
Přihlašovat se budete moci do tří výkonnostních kategorií: DĚTSKÁ/RODINNÁ 4-5 km NORMAL 7-8 km a SPORTOVNÍ – cca 12 km.
Spí se ve vlastních stanech.
Pro závodníky bude zajištěn sobotní oběd (polévka s chlebem) a večerní buřtguláš.
Za všechny organizátory přeji hezký den Jenda Šikola, Jirka Valda T26 a spol.
    14. Cesta jenom tam (tradiční název, i když už vozíme pasažéry i zpátky), výlet historickým motoráčkem M 131.1, zvaným Hurvínek, se uskuteční ve dnech 8. – 9. 6. 2019 s cílem v Mladějově v Českém ráji. Cestou plánujeme několik zastávek, v sobotu dojedeme po vlečce do cukrovaru v Dobrovicích (je tam expozice cukrovarnictví a lihovarnictví) a ve Skalsku u Mladé Boleslavi navštívíme parní zahradní železnici. V neděli se projedeme po vlečce z Libuně do dolu na sklářský písek ve Střelči a na závěr navštívíme v Hradci Králové drážní muzeum sdělovací a zabezpečovací techniky. To vše bez záruky, stačí nepředvídatelná výluka na trati a všechno může být jinak. Tábořit budeme v kempu Zelené údolí v Mladějově v Čechách, kousek od nádraží. Cestou v motoráčku i na tábořišti se bude čepovat dobré pivo. Hudbu si povezeme vlastní, jak je na TAKových akcích dobrým zvykem. Počet míst 48 je zcela obsazeno. Ivan Fridrich T15.
   20. Tykolka se koná 14. – 16. 6. 2019 v obci Hlavatce, která se nachází mezi Planou nad Lužnicí, Bechyní a Soběslaví. Karel a Monika Moravcovi T16.
   Alpy 2019 se konají 9. – 11. srpna v oblasti Gosaukamm, mapa např. Freytag – Berndt WK 281, Kompass 20. Letošní trasa, při využití lanovky, je vhodná i pro ty, kterým dlouhé a strmé výstupy již činí trochu obtíže.
Přátelé, už to vypadalo, že tradiční „Luďkovi Alpy“ letos opět nebudou a skončí tak u 28 ročníku. Teprve teď se mi ozvali z vybrané chaty s potvrzením noclehu. Cena za dopravu je 900 Kč. Dopravu uhradte do 11. 7. poukazem na účet č. 0509890173/0800.
V místě noclehu zajištěny postele a deky v Matrazen lager (zde nutná vlastní vložka do spacáku a domácí obuv na přezutí), nocleh podmíněn odebráním polopenze (večeře snídaně). Protože nocleh je podmíněn odebráním polopenze (večeře, snídaně) celkově za 34 €,  hlaste se prosím urychleně, abych věděl, zda naplníme autobus. Pokud by nás bylo málo, tak samozřejmě platby na dopravu vrátím na účty, ze kterých přišly. (34 € je již cena se slevou pro Alpenverein, kterou přislíbili poskytnout všem.)
Těším se na zprávy od vás a uvítám i zprávy tradičních účastníků, kterým se daný termín nehodí. Luděk Ledvina T16
   61. StezkaPovodím Blanice“ se zakončením na zřícenině hradu Helfenburg u Krajíčka (Bavorov) pořádá Tomáš Svoboda a Jednička v termínu 26. – 29. 9. 2019. Tabu noclehy…
    41. Lesní hry budou pořádat Staré páky v termínu 13. – 15. 9. 2019.
    Hérakleidy 2019 bude pořádat Saša Fuchs T13, termín ještě není.

INFORMACE
    Milí přátelé Keblanského tábořiště, na mapu Keblanského potoka (informace v lednovém Poradníku) bylo ke dni 1. 5. 2019 vybráno 103 646 Kč. Budeme moc rádi za jakýkoliv příspěvek na transparentní účet 2801526204/2010… Finační přispěvatelé budou zvýhodněni na startovném a možná i menším časovým zvýhodněním v orientačním závodě, který se bude konat 24. – 26. 5. 2019.
   
    .

STALO SE
    48. Bál
Dědkovský aneb Dědku uhni, mladí nastupují, na který jsme šli do Domoviny, je minulostí.
Milí přátelé, se slzou v oku vám tímto oznamujeme, že námi jednoúčelově založený Klub Skotačivých Stařenek a Staříků (KSSS) ukončil svoji činnost ke dni 6. dubna 2019 a k témuž dni byl dni rozpuštěn. Klub byl založen s nulovým vstupním kapitálem, a protože v průběhu své existence neměl žádné režijní výdaje ani příjmy, tak s holou prdelí činnost i končí. Příjem plynoucí z prodeje členských průkazů posloužil k úhradě nákladů spojených s organizací bálu. Přebytek byl pak poukázán na účet naší mateřské organizace TAK.
Váš uvědomělý přístup k členství v KSSS nám velmi pomohl při pořádání právě skončeného bálu. Věříme, že „Zásady chování člena Klubu“ byly pro vás přínosem a že budou pro vás vzorem i v příštích letech.
Děkujeme tedy všem, kteří zaplacením nekřesťansky vysokých členských příspěvků přispěli ke zdárnému průběhu Dědkovského bálu, který skončil bez dluhů.
Letos se nám podařilo na bál zařadit několik novinek:
* Pantomimické ztvárnění úvodního projevu – úžasný výkon zatím neznámé herečky, která nám co nevidět vyzraje ve světovou umělkyni. Pamatovali jsme totiž na naše nahluchlé kamarády. Natvrdlým jsme bohužel pomoct neuměli.
* Stepařské vystoupení uměleckého kvintetu, který sklidil obrovský potlesk, takže chudinky holky musely znovu na parket – krásný zážitek, děkujeme. Pohled na mladé a krásné holčiny určitě potěšilo nejedno stařecké oko mužské části obecenstva. Ba dokonce se na parketu objevil jeden vilný stařík, který dal průchod svým nízkým pudům a neomaleně se k jedné krásce lísal (neřku-li ji přímo oslintal). Styď se dědku!
* A jednu zvláštnost: vyhradili jsme jeden stůl jako TRUCOVNU pro ty, kteří u svého stolu budou přesyceni štěbetáním a klevetami (nedej Bože snad i pomluvami!) svých spolustolovníků. Náš největší díky ale patří Evě Ornstové, které podařilo dokonale ztvárnit náš ztřeštěný nápad tématu „Dědkovský bál“. Bez ní by ta myšlenka zůstala jen na papíře. Podle ohlasu v sále délky potlesku se to velmi líbilo a zřejmě při pomyšlení na to, co nás čeká a nemine, ani jedno oko nezůstalo suché.
Nechceme jmenovat jednotlivě všechny zaslouživší se, jak tomu bývá při předávání Oskarů. Děkujeme proto souhrnně všem ostatním, kteří v zákulisí přispěli ke zdárnému průběhu bálu. On se v tom snad každý adresát najde.
Zbylo nám ještě 15 kusů neprodaných Členských průkazů obsahujících hodnotné „Desatero zásad chování člena KSSS“. Pokud někdo budete mít zájem pořídit si průkaz dodatečně jako relikvii do sbírky, ale hlavně jako studijní materiál, aby si mohl v Desateru číst (časem jistě nabyde na historické hodnotě), tak dejte vědět. Cena 1 nanuk/kus. My už se s Pavlem rozdělíme.
Snad ti, co na bál přišli, nelitovali. A snad ti, co nepřišli, litovali. Ať nám tedy dobrá nálada a schopnost se bavit vydrží co nejdéle. Král umřel, ať žije král!!! Pavel a Jirka Samozvaní jednatelé KSSS
Pavel poslal odkaz na video sestříhané z materiálu natočeného na bálu Pavlem Chourem…
    Díky, kluci! Žádní dědkové! Díky, že jste vymysleli bezva téma, díky, že jste ustáli hloupou kritiku na startovní čáře, a hlavně že jste vše dotáhli do vítězného konce. Byl to bezva večer! A doufám, že už Vám v hlavách začíná klíčit další prima nápad. Petrof T3.
    25. Zahájení cyklosezóny se sobotním dojezdem do Týřovic bylo 13. – 14 dubna.
    Hadi a štíři (jarní kuličky) – i letos bylo přivítáno jaro 24. dubna u mohyly na Bílé Hoře. Catering z vlastních zdrojů, takžéž kuličky a pětikoruny. Organizaci letos při nepřítomnosti Jirky Navrátila přebral Karel Deml T16.
   
    

ZE SPOLEČNOSTI
    Čtyrka oznamuje smutnou zprávu. 1. dubna odešel na nebeskou Stezku dobrý kamarád Martin Cais. Dlouholetý stezkař, kdysi člen TAKu, věnoval se i našim dětským táborům. Martin zemřel náhle, letošní sedmdesátník. Kdo jste ho znali, vzpomeňte. Petřík T4
    Velké gratulace nejnovějsí babičce na Čtyřce, kterou je Romana Klatovská, a sice od 1. května 2019, kdy na svět přišel romanin první vnuk, Terezčin syn, Benjamin, 3850 g a 49 cm.

    Kamarádky (některé i milé) a kamarádi. Nohyb nechal ke svým kulatým padesátinám zhotovit přítisky k českým poštovním známkám. První náklad se vyprodal beze zbytku, ale už se na mne obrátili tři další zájemci o aršíky.
Pokud i vy byste si chtěli aršíky ještě objednat, máte šanci. Při dostatečně velkém zájmu, stačilo by alespoň 20 kousků, nechám je ještě zhotovit. Poslední datum, kdy si je u mne můžete objednat je 20. květen. Na aršíku je devět známek v nominálu A, tedy pro dopis, pohlednici v ČR. Dále je na aršíku ke každé známce jeden přítisk, tedy celkem devět a dole na aršíku dva odlišné další přítisky. Cena jednoho aršíku s devíti známkami a jedenácti přítisky bude asi 275 Kč.
Osobní odběr u mne doma, nebo na nějaké akci Nohybu. Pokud budete chtít aršíky poslat poštou, je to možné, při platbě předem na účet je poštovné asi 44 korun. Celý aršík je v první příloze. Fotka, ze které byl přítisk zhotoven je z velikonočního soustředění Kutná Hora rok neznámý, foto Kaut, autor zpracování přítisku Česťa. Objednávejte na volfik(at)cmail.cz. POZOR!!! Je to cmail, ne emai! Pink, NOHYB.

INZERCE
    Videa z extrémního "cyklování" po cca 40 let opuštěných a místy zničených železničních tratí v severozápadní části USA ve státě Idaho v přírodní rezervaci Camas Prairie. https://youtu.be/viSJsOUCGu4... a https://youtu.be/GfXApajOnPI
...
    Znáte cyklostezku Ohře? Přes odkazy v textu je provázaná i s dalšími cyklo serverery.

Přeji krásné jarní trasové Stezky
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Přílohy:
Kalendář akcí 2019


 

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz