Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2018

PORADNÍK prosinec 2018

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Hloupý všechno ví. Snob předstírá, že ví. Intelektuál přemýšlí, zda ví. Moudrý ví, že neví. Normální člověk žije. [Jiří Květoslav Hrubý]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 3. prosince 2018 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
    Rada se sešla 19. listopadu.
    Rada prosí členskou základnu, aby rozmýšlela a hlásila radním, koho odměníme na Valné hromadě, která se bude konat 25. února 2019, za ještě větší slávu TAKu. Dále žádá návrhy kandidatur do Rady a také na majitele TAKu, neboť Valná hromada je volební.
    Akci GDPR, viz Poradník 9/2018 a hlavně email zaslaný hromadnou poštou 3. 9. 2018. TAK má 174 členů. K 30. 11. 2018 vyplnilo podklady pro tištěný adresář 95 lidí (v říjnu 84) lidí, Znamená to, že 79 členů TAKu si nepřeje mít své kontakty v tištěném adresáři? Žádáme šéfy Tras, aby bylo členstvo informováno!
    Oslavy 55. výročí založení TAKu se vydařily i když bylo při večírcích trochu těsno. Všechny přeplatky budou vyřešeny nejpozdaji do konce roku 2018.
    Kdo se ujme pořádání 61. Stezky na podzim v „hluchém“ roce 2019? Hlasování proběhne na lednové schůzi.
    Hlaste termíny Akcí TAKu i akcí pro TAK. V příloze je již kalendář pro rok 2019, tedy spíše ještě jen nápověda pro akce roku 2019.
    K 31. 12. 2018 končí provoz klubovny TAKu.

AKCE
    V pondělí 17. prosince bude tradiční Koledování u Apolináře, jako každý rok od 18 hodin.
    Jáchymov 2019 – všem milovníkům bílé stopy hlásím termín 11. – 13. ledna. Nové Město v Jáchymově, ubytování v celé chatě v pokojích, sociálky na chodbě, max. počet 30 - 33 osob. Stravování z vlastních dovezených zásob, pivo zajistím jako každý rok. Cena 300Kč/os/noc Prosím, kdo má zájem hlaste se, nejlépe emailem nebo i sms. Jirka Rada t16
    Spanilá jízda 2019 – 1. – 3. února – Beskydy. Na prosincové schůzi bude možné se standardně přihlásit u přítomných hejtmanů spolu se zaplacením zálohy (1 300 Kč), pokud TAK již vyzvaní neučinili dříve. Nestandardní přihlašování před prosincovou schůzí je inspirováno nestandardním průběhem příštího ročníku: Všechny 4 houfce se sejdou v neděli ve Velkých Karlovicích, odkud hromadně odjedou vlakem domů. Jelikož na TAKový nával nejsou ČD připravené, je třeba je varovat s dvouměsíčním předstihem, tj. právě po prosincové schůzi. Vaši hejtmani.
    Shnilá jízda 2019 bude 1. – 3. března v Nových Hutích, Penzion Šumava. Přihlášky a záloha 500,- Kč (nevratná, mimo nejhorších zdravotních problémů) na účet 0491013163/0800 (do zprávy pro příjemce jméno platícího) do konce ledna 2019. Informace o dopravě (v pátek v 16 hod z ul. Na strži jako vždy) a zaléhací pořádek bude před odjezdem včas. TAKže Lyžím a sněhu zdar SKOL RuM
    A Nora prý taky bude, tvrdí Vlastimilec T13.

    Bál v pátek 5. 4. 2018, s pracovním názvem Dědkovský bude v Domovině a se stejnou kapelou jako minule. Pořadatelství se ujali Jirka Klíma a Pavel Stulík.
Ahoj báloví tanečníci, Pomalu ale jistě se blíží doba, kdy bude zapotřebí dát dohromady partu lidí, kteří by na příštím bále byli ochotni předtančovat a dát tak vyniknout svému skvělému tanečnímu umu. Nacvičovat s námi opět bude Eva Ornstová, která už má s krocením našeho těžko zvladatelného temperamentu bohaté zkušenosti. Bude k tomu potřebovat asi 10 párů, ale snad se uplatní osiřelí jednotlivci. Hlaste se mi proto prosím, kdo budete mít zájem se zúčastnit předtančení na Dědkovském bálu. Nácviky budou opět ve čtvrtky od 19:30 do 21 hodin (nejspíš hned od začátku ledna) v budově základní umělecké školy Křtinská 673/1 (konečná stanic metra C - Háje a pak kousek pěšky). Zatím mám potvrzených 7 dvojic. Budeme moc rádi zejména za mladší krev.
Jirka Klíma jirkaklima1(at)post.cz.
   
   

INFORMACE
   

STALO SE
    V pátek 9. 11. 2018 bylo 8. Martinské posvícení na počest 100. výročí vzniku ČSR ve stylu červeno-modro-bílém opět v hotelu Svornost, Dolní Počernice.
     Herakleidy 2.36 – Olympijské – v pátek 23. 11. 2018. 

Zpráva o Herakleidách – 2018 TAK se to zase povedlo. Kdo nebyl, ať lituje, možná by to chtělo galerii pro diváky, ale je fakt, že s kibicováním v TAK nemáme dobré zkušenosti… Tedy, o co šlo?
V předstihu jsme byli zařazeni do skupin po 6 ks. A na stanici metra nejdříve řešili úkoly (dle blízkých nápisů), díky kterým jsme získali jméno hospody v okolí (U Pecků), kde se pak celý večer vše odehrávalo.
Restaurace se vyznačovala příjemným personálem, chutnou večeří, ale především vyvěšenými plakátky na rozličných místech, na nichž jsme dle symbolů jednotlivých olympiád hádali města a ročníky. V úvodu se odehrával olympijský ceremoniál s ohněm (zapalovač) a přísahou (že nebudeme používat internet).Následoval písemný test ( Kdy byla první zimní olympiáda ? Kdy byla založena kapela Olympic ? Kolik bylo bohů na Olympu?).
A pak to začlo. Akustické ukázky hymny. (poznáte kanadskou?). Na dané téma složit oslavný hymnus (23-26 slov). Štafeta , kdy si členové jednoručně předávají prádelní kolíčky jejich zacvaknutím. Pantomimicky předvádět svým hádajícím spoluhráčům určené sportovní disciplíny (představte si skeleton). V souřadnicích (jako pexeso) postupně odkrývat kartičky a poznat mozaikovou fotku dříve než soupeři.
Byl to úžasný večer, kde si člověk uvědomí pospolitost s blízkými dušemi . Valdo, Sašo, Marvne a Karolíno – děkujeme! Pavel Hrabal T1.
   

   

ZE SPOLEČNOSTI
    Na schůzi v listopadu byl představen nový člen Honza Minář z T8, muzikant a prima chlap.
    Blanka Chvojová T15 letos vyrazila po stopách svého dědečka (?) legionáře. Projela Transsibiřskou magistrálu probíhající v délce 9 288 km z Moskvy do Vladivostoku, aby si po 100 létech přesně na den omyla nohy v Bajkalu stejně jako předek legionář. Tešme se, že nám Blanka bude vyprávět, ovšem krátké vyprávění můžete shlédnout v reportáži z Vladivostoku, kterou je možné najít na ivysílání událostí z 28. 10. v cca 19:35 h.  

INZERCE
    Předvánoční setkání na Kampě pod Karlovým mostem, sobota, 22. 12. od 15 do 17 hod. Živá hudba, živý zpěv, čaj s rumem a vánočka pro všechny. Zájemce prosím o email. Irena Koutská T14, irena.koutska(at)gmail.com.
    Debata s Michalem Žantovským o současném Izraeli, pondělí, 7. 1. 2019 od 18.30, místo bude včas upřesněno. Zájemce prosím o email. Irena Koutská T14, irena.koutska(at)gmail.com.

Přeji krásné dny v adventu
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Přílohy:
Kalendář akcí 2019 – ke stažení…


Schůze 3. 12. 2018

Začala v Tyršáku v 18.15 pod vedením Vládi R.
*
*** STALO SE
** 55. Výročí založení TAKu – bylo vyúčtováno: nutné dotace nepřesáhly 30kKč (tedy výtěžek pro TAK z letošní "Jubilejní" Stezky)
*
** Martinské Posvícení/t1 – se povedlo tanečně i kachničkově, Sál na příští rok zamluven
*
** Herakleidy olympijské – se líbily, Jirka Valda děkoval zúčastněným (33 lidí)
*
*** BUDE
** Koledování u Apolináře - 17.12. od 18h /trasa 1 – Zpěvník…
*
** Schůze bude 7.1. v Tyršáku
*
** SPANILKA – jede se vlakem, počty houfců A,D naplněny; B téměř naplněn; C?
*
** Valná hromada - pondělí 25.2.2019, místo i čas v jednání. Posílejte volební návrhy na kadidáty do Rady i na Majitele. Posílejte návrhy na odměňované
*
** NORA – jsou ještě volná lůžka
*
** Schnilkav Poradníku
** Bál – doplněn název na "Dědkovský aneb Dědku uhni, mladí nastupují". Předtančení ca od 17.1.2019, přihlášky Jirkovi Klímovi

61. STEZKA – hledá se pořadatel - mělo by se hlasovat na lednové schůzi
*
*** RŮZNÉ
- Beruna inzeruje zájezdy Banky
- Vláďa sdělil, že na účtě je dost peněz, pořadatelé akcí mohou Radu požádat o případné dotace
- LIKVIDACE KLUBOVNY - do konce roku je ji třeba vyklidit a předat majiteli (bude brigáda)
- Vypovězeno POJIŠTĚNÍ klubovny, nově bude sjednáno pouze pojištění odpovědnosti za škody
- iFri upozornil na Hravé vánoce do 2.1. v Betlémské kapli (vstupné 80/40), bližší na http://www.vanocnivystava.cz
- Adresář dává do kupy JaVorka

... a to bylo skoro vše

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz