Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2018

PORADNÍK listopad 2018

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Je tak, jak je, a bude tak, jak bude. A dělat ze sebe pitomce, když člověk pitomec je, není nic těžkého. [Jonas Jonasson]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 5. listopadu 2018 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
    Rada se sejde 19. listopadu.
    Rada prosí členskou základnu, aby rozmýšlela a hlásila radním, koho odměníme na Valné hromadě za ještě větší slávu TAKu. Dále žádá návrhy kandidatur do Rady a také na majitele TAKu, neboť Valná hromada je volební.
    Akci GDPR, viz Poradník 9/2018 a hlavně email zaslaný hromadnou poštou 3. 9. 2018. TAK má 173 členů. K 31. 10. 2018 vyplnilo podklady pro tištěný adresář dalších 9 lidí, celkem tedy 84 lidí, přičemž hned v první den výzvy dva lidé vyplnili ve všech kolonkách, včetně jména, pouze „Ano“. (?) Znamená to, že stále ještě si hodně členů TAKu nepřeje mít své kontakty v tištěném adresáři? Žádáme šéfy Tras, aby bylo členstvo informováno!
    Opakovaná výzva – hledá se pořadatel 48. bálu 2019. Případný termín dojednaný v Domovině sdělí organizátorům Pavel Stulík T1.
    Kdo se ujme pořádání 61. Stezky na podzim v „hluchém“ roce 2019?
    Hlaste termíny Akcí TAKu i akcí pro TAK. V příloze je již kalendář pro rok 2019, tedy spíše ještě jen nápověda pro akce roku 2019.
   

AKCE
   V pátek 9. 11. 2018 (pozor, je změna termínu) bude 8. Martinské posvícení
Na počest 100. výročí vzniku ČSR ve stylu červeno-modro-bílém od 18:30 h opět v hotelu Svornost, Dolní Počernice. Rezervačenky za 100 Kč budou k dispozici na schůzi TAKu, na slezině Jedničky v restauraci U Rodinného krbu… Dále je možné rezervačenky zajistit po telefonické či emailové dohody u Ivanky Stulíkové. V případě, že budete mít zájem o kachní večeři, zaplatíte 210 Kč.
    Herakleidy 2.36 – Olympijské – v pátek 23. 11. 2018 (podvečer a večer)
Zdravíme všechny soutěživé, přiblížil se čas nevlídného počasí, kdy je lepší týrat mozek namísto svalstva. Proto pro Vás máme další ročník TAKové novoty - Herakleid. Někdo říká, že je to 2. ročník, jiný, že jsou třetí. My tvrdíme, že se jedná o Herakleidy č. 2,36.
Udělali jsme je tentokrát s tématem užším, konkrétně jako Olympijské hry (všech dob).
Pokud chcete zažít tuto nevídanou událost, neváhejte se přihlásit – prosíme o pečlivé vyplnění celého dotazníku…, který je nedílnou součástí přihlášky. S přihlašováním příliš neváhejte, počet účastníků je limitovaný. Další informace – cena (nepříliš vysoká), místo srazu (nepříliš vzdálené), možnosti stravování (přiměřeně rozsáhlé) a další podrobnosti se přihlášení dozví v dostatečném předstihu. Za pořadatele se těší Karolína, Marvn, Saša a Valda z tras 23 a 26
   V pondělí 17. prosince bude tradiční Koledování u Apolináře.

INFORMACE
    Jáchymov 2019 – všem milovníkům bílé stopy hlásím termín 11. – 13. ledna. Nové Město v Jáchymově, ubytování v celé chatě v pokojích, sociálky na chodbě, max. počet 30 - 33 osob. Stravování z vlastních dovezených zásob, pivo zajistím jako každý rok. Cena 300Kč/os/noc Prosím, kdo má zájem hlaste se, nejlépe emailem nebo i sms. Jirka Rada t16
    Spanilá jízda 2019 – 1. – 3. února – Beskydy. Na prosincové schůzi bude možné se standardně přihlásit u přítomných hejtmanů spolu se zaplacením zálohy (1 300 Kč), pokud TAK již vyzvaní neučinili dříve. Nestandardní přihlašování před prosincovou schůzí je inspirováno nestandardním průběhem příštího ročníku: Všechny 4 houfce se sejdou v neděli ve Velkých Karlovicích, odkud hromadně odjedou vlakem domů. Jelikož na TAKový nával nejsou ČD připravené, je třeba je varovat s dvouměsíčním předstihem, tj. právě po prosincové schůzi. Vaši hejtmani.
    Shnilá jízda 2019 bude 1. – 3. března v Nových Hutích, Penzion Šumava

    A Nora prý taky bude, tvrdí Vlastimilec T13.

STALO SE
    Trasy 4, 5, 8, 10, 12, 14 a 16 byly zastoupeny na společném cyklistickém zájezdu s partou zvanou Destruktýva na Sicílii od 14. do 30. září. Nejvíc Stezkařů bylo z Pětky, celkem jelo 43 účastníků. Z Janova do Palerma a zpět se plulo lodí v kajutách s okénky s výhledem na moře. Cyklistické putování sledovalo jižní pobřeží Sicílie zhruba od města Menfi po město Pozzallo. Vždy po jednom postupovém dni následoval den odpočinkový s možností cyklovýletů po okolí s návratem zpět do kempu. V závěru zájezdu se ještě zájezd přesunul na tři dny autobusem pod Etnu, kde byl cyklistický program zakončen sjezdem z Etny a výletem podél pobřeží do Taorminy. Ti nejpilnější najezdili až 600 km, ale každý měl možnost si dle libosti etapy zkracovat nebo vynechat. Povrch byl od asfaltu po bahno s konzistencí a lepivostí řidšího tureckého medu. Na své si přišli jak milovníci historického kamení, zejména ve známých archeologických lokalitách Selinunte poblíž Menfi a v Údolí chrámů u Agrigenta, tak labužníci, vínomilové a plážoví povaleči. Významnou roli pro příjemný společenský průběh zájezdu měla početná (a za léta již dobře sehraná) kapela s bohatým nástrojovým obsazením od basy, kytar, banja, houslového dua, mandoliny až po foukací harmoniky, flétničky, atd. Hrálo se prakticky každý večer. Zájezd bez podílu jakékoliv cestovní kanceláře připravil Aleš Dočkal T5.
   
Ministezka 5 Trasy – Díky typu Pepy Berana, měla 5 trasa letošní podzimní ministezku v tradičním termínu „na Václava“ velmi pohodovou. Vyjednali jsme v penzionu Betlém v Janských lázních bydlení na 3 dni a myslím, že nikdo z Trasy si nemůže stěžovat. Koupili jsme jej celý pro sebe (47 lůžek),takže jsme se nemuseli na nikoho ohlížet, nemuseli jsme si „šlapat“ po hlavách a hlavně: svou úrovní naprosto odpovídající našemu naturelu a peněženkám, skromně vybaveno, ale s dostatečným komfortem, postele s povlečením i ručníkem, sociálky bez poskvrnky, denní kuchyňka k dispozici, velmi vstřícný správce (na naši prosbu nám zajistil sudy s pivema zapůjčil pípu), příjemná a milá paní kuchařka připravila bohaté snídaně a večeře dle našeho přání. V penzionu není hospoda pro pasanty, takže konzumace čehokoliv sebou přineseného není problém. Přesto, že je Penzion kousek pod kolonádou a „centrem"Lázní, tak Krkonoše vám lezou skoro do postele. Nebeská trasa našich kamarádů sepřimluvila u sv. Petra na pěkné počasí a tak jsme první den v poklidu absolvovali procházky vblízkém okolí a druhý den lanovkou na Černou horu a procházkou do Pece. Chvilkama přišel vhod i kulich, duše se nabažily skvělými výhledy, na Kolínské boudě pohodový obídek, no a pak „velkoměsto" Pec. Měli jsme objednán hromadný odvoz TourBusem zpět do Jánských lázní a čekáni na odvoz v hospodě Na Peci bylo jediným málo příjemným zážitkem za celou dobu. Nelze doporučit, snad jedině v případě mizerného počasí a zavřených jiných hospod, totiž vzali si hospodu a lezli jim tam lidi… Nedělní ráno a dopoledne rozlúčkové, na pivo se vybralo kolik bylo potřeba (povedlo se dobře odhadnout počet sudů - Vrchlabský Hendrych a Úpský Trautenberk, oba lze doporučit). Jo a jak jsme prožívali večery? Samozřejmě !!! s kytarou azpěvem a trošku i tancem.
Je potřeba se smířit s komplikovanou dopravou z Prahy a zpět ať už busem, či vlastními auty - před víkendy a při návratech kolony na úžasných českých dálnicích. Teď čeká trasuMikuláš, pokud se podaří zajistit rozumný objekt a již se zabýváme jarní ministezkou. To bude mít 5 Trasa 55 let existence od první účasti na Stezkách.
To vám vyprávěl expresident 5 Trasy Petr Němec s laskavým souhlasem šéfa Trasy Tomíčkem Charvátem
P.S. zmíněný penzion lze s klidným svědomím doporučit trasovému společenství
   
Zakončení cyklosezóny 12. – 14. 10. 2018. Zúčastnilo se celkem 14 lidí. Protože na Kozích Horách se již podruhé za sebou nedalo dělat zakončení, bylo na chalupě v Horním Maxově. Z Prahy je to skoro 120 km, proto jsme ho udělali na celý víkend, pití a jídlo mimo obědů jsme zajistili pro všechny. Několik Tras mělo malou Stezku, takže účast byla komorní, ale to vůbec nevadilo.
V pátek a v sobotu večer přišel z chalupy Michal Martina T14, který s mladými chystal na chalupě dříví na zimu.
V sobotu probíhal v Jizerských Horách masový cyklistický závod, kterému jsme se vyhnuli. Nás 11 cyklistů, z toho 3 na elektro kolech, jelo v sobotu výlet dlouhý 36 km, s převýšením přes 600 m. Jeli jsme přes Jiřetín pod Bukovou, po cyklostezce do Josefova Dolu, kde jsme se U Elišky občerstvili, dále ke Kapličce na Hrabětické louce, odtud jela většina na Bramberk, část jela na chalupu. Večer přišli z chalupy z Jiřetína pod Bukovou Saša Kolský a Michal Borges, kteří též chystali dříví na zimu.
V neděli dopoledne někteří odjeli ku Praze. Ostatní ujeli opět asi 36 km, převýšení bylo přes 650m. Jeli jsme přes Karlov ke Kapličce, na přehradu, Kristiánov, Čihadla a na Hřebínek, kde bylo občerstvení. Pokračovali jsme dále na Šámalku, na Královku, ke Kapličce a na chalupu.
Počasí bylo vynikající, teplo a slunečno, jen v neděli více foukalo. Věříme, že příště se vrátíme na Kozí Hory. Monika a Karel Moravcovi T16
SKOL Monika a Karel Moravcovi T1
    55. výročí založení TAKu 19. – 21. 10 2018, Penzion U skály…, Kytlice – Dolní Falknov. Veškeré informace o akci…

TAK máme za sebou oslavy 55. výročí vzniku TAKu. Jak se povedly nebo nepovedly si nedovolím hodnotit - to musí sami účastníci, já se jen omezím na to, že z nich mám dobrý pocit. A proto bych velice rád poděkoval:
1. všem účastníkům ta to, že se účast byla vysoká (nakonec to bylo 114) a že se všichni zasloužili o opravdu dobrý průběh,
2. všem Trasám, které přinesly své vlajky a přispěly tak k pěkné výzdobě sálu oslav,
3. všem, kteří přinesli zajímavé historické věci a to jak na papíře, tak na různých video nosičích, bylo jich hodně, nebudu jmenovat, protože bych určitě na někoho zapomněl (a to nechci), ale alespoň jednoho jmenovat musím a to Petra Kobiána, který přinesl opravdu velmi vzácné historické věci,
4. Mirce Fridrichové za zdařilý návrh pamětní placky,
5. Radě TAKu za výběr velmi dobrého termínu a za nástin programu, z Rady pak ještě jmenovitě Soně Vašicové a Janě Vorlové za práci okolo přihlášek a kontroly plateb, Janě pak ještě za zajištění výroby placek, Hasičovi za zhotovení společného fota účastníků,
6. Evě Švestkové za dodání tipu na místo konání, Děkuji, majitel TAKu.
Součástí Poradníku je proslov majitele TAKu na akci… a zde odkaz na fotoalbum…
 

ZE SPOLEČNOSTI
    Čína 2018… aneb Wickie s Vaškem T4 na cestách, krátká ochutnávka více jak měsíční cesty. Ovšem na webu si můžeme připomenout i další výpravy, kterých od roku 2000 každoročně jedna přibyla.
    Člen Jedničky Vláďa Kánský (nar. 1940) se stal na Mistrovství světa seniorů v atletice ve Španělsku mistrem světa v chůzi na 5 km. V závodě na 10 km byl druhý a v závodě na 20 km se umístil na třetím místě. V družstvech se umístili v chůzi na 20 km na 3 místě mezi o deset let mladšími seniory, neb doplnili družstvo 67 letým mladíkem). A v Běchovicích se ve své kategorii umístil na skvělém 4. místě.
    Na Třináctce mají – Markétu Lozánovou.

INZERCE
    Úterý, 6. listopadu Balbínova Poetická Hospůdka os osmi večer. Vážení přátelé unavenejch koní i jiných zvířat, dovolujeme si vás pozvat na další várku dylanovek, které pilně nacvičujeme již léta. Poslední letošní koncert v nejsilnější sestavě (doufám). Míla Fuxa a ostatní koňové.
    Miloš Neuman T14 našel nehen pro milovníky železnice zajímavý odkaz… Najdete zde například schéma vývoje železničního uzlu Praha od roku 1830 do současnosti (i budoucnosti).
    Debata s Cseslawem Walekem o manželství pro všechny 29. 11. od 18.30 v Roesel beer@cake, Mostecká ul. Pan Walek je prvník a LGTB aktivista polského původu, zasazuje se, mimo jiné, za manželství pro jednopohlavní páry. Zájemce prosím o email. Irena Koutská T14, irena.koutska(at)gmail.com.
    Předvánoční setkání na Kampě pod Karlovým mostem, sobota, 22. 12. od 15 do 17 hod. Živá hudba, živý zpěv, čaj s rumem a vánočka pro všechny. Zájemce prosím o email. Irena Koutská T14, irena.koutska(at)gmail.com.
    Debata s Michalem Žantovským o současném Izraeli, pondělí, 7. 1. 2019 od 18.30, místo bude včas upřesněno. Zájemce prosím o email. Irena Koutská T14, irena.koutska(at)gmail.com.

Přeji krásné podzimní dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Přílohy:
Kalendář akcí 2018 – ke stažení…
Kalendář akcí 2019 – ke stažení…


Schůzi od 18.17 vedl Vláďa Roith v Tyršáku
***STALO SE
** Cyklosezona Zakončena - viz Poradník
** 55 let TAKu v Kytlicích vydařilo se vč. počasí, bylo co promítat, hrálo se fest. Nesmělé výtky se týkaly nanejvýš toho, zda jsme za své peníze dostali odpovídající jídlo co do kvality a množství. (Přece jenom jsme odvykli školním jídelnám či stravování škol v přírodě.) S ubytováním byla celkem spokojenost, tedy až na obyvatele jedné chatky, které přijela obratem likvidovat deratizační firma... Manželé B. útok přežili.
*** BUDE
** Martinská tancovačka - již tuto so 9.11. rezervačenky má PaS
** Herakleidy viz Jirkův mail - hlaste se, zatím dvacítka přihlášených
**Koledy po 17.12 od 18h tradiční akce t1 pro širokou veřejnost u Apolináře
** BÁL - 5.4.2019 Nebyl lepší návrh než Jirky Klímy a Pavla Stulíka na téma "Dědkovský", kdy důstojně oblečení pánové v doprovodů krásných dam z klubu skotačivých stařen a starců se budou veselit v Domovině doprovázeni stejnou kapelou jako na bále 2018
*** RŮZNÉ
- Představen nový člen Honza Minář z t8
- Andrea poděkovala Majiteli, za vyzdvižení čísla 3 v kytlickém projevu, protože všem musí být jasné, jak sqělá je Trojka Trasa. Na pozdější dotaz Majitele, zda výjimečná Trasa 3 uspořádá na podzim Zakončení 61. Stezky jsme se kladné odpovědi nedočkali. (IŠ: Můj soukromý názor stran zajišťování Stezky je, že podzim je sice daleko, vyjednávání s dopravci je však na dlouhé lokte. Přičemž, co chtějí organizátoři vybírat, by mělo být jasné nejpozději na počátku letních prázdnin a bez ceny vlaku je to opravdu na vodě – o tom, jak s počty lidí do vlaku začvičí dotace jízdného pro 65+ nemluvě.)
- Volební Výročka (tedy Valná hromada) bude, podrobnosti v Prosincovém Poradníku, posílejte návrhy na kandidáty do Rady i na odměny. ....a to bylo skoro vše

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz