Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2018

PORADNÍK říjen 2018

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Největší chyba, kterou v životě můžete udělat, je mít pořád strach, že nějakou uděláte. [Elbert Hubbard]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 1. října 2018 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
    Rada se sešla 17. září V Tunelu, příští se sejde 19. listopadu.
    Rada prosí členskou základnu, aby rozmýšlela a hlásila radním, koho odměníme na Valné hromadě. Dále žádá návrhy kandidatur do Rady a také na majitele TAKu.
    Akci GDPR, viz Poradník 9/2018 a hlavně email zaslaný hromadnou poštou 3. 9. 2018. TAK má 173 členů. K 28. 9. 2018 vyplnilo pdoklady pro tištěný adresář pouze 73 lidí, přičemž hned v první den výzvy dva lidé vyplnili ve všech kolonkách, včetně jména, pouze „Ano“. (?) Znamená to, že více jak polovina členstva si nepřeje mít své kontakty v tištěném adresáři? Žádáme šéfy Tras, aby bylo členstvo informovánol
    Opakovaná výzva – hledá se pořadatel 48. bálu 2019.
    Pomalu přemýšlejme, kdo se ujme pořádání 61. Stezky v „hluchém“ roce 2019. A vůbec, hlaste termíny Akcí TAKu i akcí pro TAK. V příloze je již kalendář pro rok 2019, tedy spíše ještě jen nápověda pro akce roku 2019.

AKCE
    Pro zakončení cyklosezóny byl vyhlášen termín 12. – 14. 10. 2018. Letos již podruhé nebude na Kozích Horách, ale od příštího roku by se tam mělo vrátit.
Děkuje těm, kteří se snažili zajistit pořádání jinde:
- Lenka Borgesová nabídla Týřovice, ale tam je každý rok zahájení cyklosezony.
- Leoš Hořínek předběžně zajistit Cheznovice, ale tam byla před 2mi lety Tykolka.
- Hari Vodička nabídl kemp u Vltavy, ale tam není kde trávit večer, kdyby pršelo.
- Irena Koutská nabídla zámek v Osečanech, ale spaní za 250,- Kč za noc, ve spacáku na karimatce, je podle nás drahé. Je šance, že se cena do budoucna sníží a třeba se tam bude pořádat jiná cyklo akce.
Dcera Moniky nám nabídla chalupu v Jizerských Horách v Horním Maxově, tak jsme se rozhodli tuto možnost využít. Bude to netradičně dál, s možností od pátku do neděle. Na spaní je tam 13 postýlek, ostatní si na spaní v chalupě musí vzít spacáky a karimatky. Spát se dá i ve stanech, jsou tam i 2 spací smrky.
Nejlepší doprava je tam autem, je to cca 120 km, vlakem se dá jet do Jablonce, nebo s přestupem do Lučan nad Nisou, odtud je to asi 3 km do kopce, autobusem se dá jet do Jablonce nad Nisou a tam s přestupem skoro k chalupě.
Pokud máte vážný zájem, tak se nám mailem přihlaste do 2. 10. SKOL Monika a Karel Moravcovi T1
    55. výročí založení TAKu 19. – 21. 10 2018, Penzion U skály…, Kytlice – Dolní Falknov. Veškeré informace o akci…
PŘIPOMÍNKA
Ubytování v penzionu TAK 590,- a neTAK 799,- Kč.
Ubytování v chatkách TAK 320,- a neTAK 529,- Kč. 
Platbu proveďte nejpozději do 1. 10. 2018, kdy již musí být peníze na TAKovém účtu 2000317496/2010.
Uveďte variabilní symbol 55xx (xx značí číslo vaší Trasy). 
Do zprávy pro příjemce uveďte jména lidí, za které je platba určena.
Platba došlá po 1. 10. 2018 (včetně), tedy cena pobytu, se zvyšuje o 50,- Kč. 
Ve stejné výši je pak stornopoplatek a to až do 12. 10. 2018. Po tomto datu se poplatek nevrací.
V platbě je zahrnuto ubytování pro dvě noci v posteli s povlečením, polopenze a poplatek úřadu. Zaléhací pořádek, který bude k dispozici v recepci kempu, prosím dodržujte.
Nahlaste mi, prosím, pokud potřebujete bezlepkovou dietu nebo chcete vegetariánské jídlo.
SDĚLENÍ
Na místě bude s největší pravděpodobností k dispozici VHS přehrávač a dataprojektor.
Do Kytlice nepojede společný autobus, jezdí tam vlak, sice ne přímý, ale v podstatě jen s jedním přestupem.
Případně automobilová trasa vede z Prahy přes Mělník a Českou Lípu (cca 110 km), v místě je parkoviště.
VÝZVY
– Žádáme zástupce Tras, aby přivezli trasovou vlajku (i historické vlajky).
– Máte-li historické fotografie týkající se TAKových aktivit, bude prostor k jejich vystavení (bez poškození fotky).
– Rada žádá ty, kteří vlastní nějaká zajímavá svědectví o akcích a další činnosti TAKu a to jak z dob dávných, tak i nedávných, aby se s nimi na oslavě s ostatními podělili.
– Na oslavě 55. výročí bude také dán prostor jednotlivým Trasám k jejich případné libovolné prezentaci, například (uvedení faktů či vystavení artefaktů spojených s životem Trasy formou plakátu, výstavky, živého obrazu, scénky, hudebního vystoupení atp.
– Vzpomínáte na představení v lesním divadle v Kytlicích u příležitosti 50 Stezky v roce 2008? (Fotogalerie…) Bylo by skvělé, kdyby se našel organizátor nedělního matiné (divadlo, jednoaktovka, seminář, recitál…).
– Sdělte mně, prosím, máte-li cokoliv z výše uvedeného, nebo i něco jiného, přichystáno.
Zjistíte-li, že se oslav nemůžete zúčastnit, neprodleně zrušte svou přihlášku mailem na tak.praha@email.cz nebo vorlovaj(at)gmail.com.

   V pátek 16. 11. 2018 bude Martinské posvícení – tancovačka, již tradičně v hotelu Svornost v Dolní Počernicích.
    Termín pro 3. Hérakleidy je vyhlášen na pátek 23. 11. 2018. Připravují Jirka Valda T26 a Saša Fuchs T23. Je to večer plný her a zábavy pod střechou a většinou u stolu, tak si rezervujte čas.
   V pondělí 17. prosince bude tradiční Koledování u Apolináře.

INFORMACE
    Mirek Prokeš informoval o dopravě v Maďarsku pro seniory 65+ s bydlištěm v EU. Dopravu mají zdarma s výjimkou soukromých úzkokolejek. Měla by stačit legitimace s letopočtem, zatímco na Slovensku je třeba mít zařízenou kartičku s fotkou, kterou vystaví na počkání zdarma, a pořídit si lístek za 0 €. (Pozn. IŠ: zdá se, že se platí jízdné mezi příhraničními stanicemi. Obvykle netřeba vystupovat, protože lístek/místenku/příplatek lze koupit přes internet.)
   
Zdá se, že oddíly TOM našly prostor pro uložení táborových věcí a nebudou již klubovnu v Praze 4 využívat.
    Stavění tábora, hlídání tábora, jednotlivé turnusy s dětmi, retro víkendy i bourání tábora v Keblanech proběhlo bez dramatických událostí, všichni si léto velmi užili.
A ještě doplnění od Řezáka T12: Kromě hlídání tábora a Peruci bylo referováno i o Keblanských táborech: Podle informací proběhly v pořádku a nejsou hlášeny problémy. Na příští rok se formuje další táborová parta (Kačka Režná s "odrostlíky" z Peruci), takže v táborovém kalendáři začíná být pěkně těsno. Což je dobře a všem, kdo se této bohulibé činnosti věnují, budiž díky.
   

STALO SE
    Aleš a Hanka D. z T5 v tradiční trojce s Mirečkem Jelínekm z T10, doplněni o dva členy TASu (skoro stejně starý bratránek TAKu, který z něj kdysi vypučel a  sdružuje především chemiky) se opět v druhé polovině července vydali na cyklotoulku "natěžko, nadivoko" do Německa. Startovním i cílovým bodem byl Děčín a dvoutýdenní toulka vedla Horní a Dolní Lužicí a Spreewaldem, aby se později stočila zpět k Labi, podle nějž se jelo směrem domů. V Lužici jsme se hodně pohybovali zajímavou krajinou již - nebo stále ještě - rekultivovaných oblastí bývalých povrchových dolů. Krajina dnes již působí velmi přívětivým dojmem, a přitom je velmi málo navštěvovaná, většinou spíše opuštěná. Občas se samozřejmě stane, že se člověk vydá po (neznačené) lákavé silničce, která po několika kilometrech končí pod vodou a člověk se musí vrátit, ale to už tak ke správné cyklotoulce patří. Ačkoliv za ubytování jsme neutratili ani cent a za jídlo jsme zas až tak moc nevydali, byl to vzhledem k panujícímu počasí mimořádně drahý výlet. Pivo je v Německu zkrátka přeci jenom o něco dražší, ale bez piva bychom těch 750 km urazili jen stěží. Jediný zápor celé akce: po mnoha letech jsme se za celé putování neodvážili ani jednou si udělat sebemenší ohníček. Celou trasu jsem samozřejmě tradičně urazil se skládací kytarou Little Jane od firmy Furch. AlDo T5
    40. Lesní hry „Když v báru houstne dým pořádala Dvacítka 14. – 16. 9. září.

Drahá Calamity, Vero, Gringo a Vando; milí TAKoví,
fotky sice nemám, s chutí jsem využila záminku vypnout mobil na celý víkend, ale moc děkuju za povedené Lesní hry! Jako pokaždé jsem se vrátila příšerně nevyspaná, smrdutá a unavená, ale nabitá na dalších několik týdnů. A hlavně zas celá dojatá, jak nám to mezi mladými a starymi pěkně šlape a jak moc příjemné tohle mezigenerační soužití je. Plus ještě ten bonus být ve svém věku někde "ta mladá", žeáno...
Všem, kteří nejedou proto, že se jim už nějak nechce, bych ráda vzkázala, že mě se z vyhřátého klobouku taky většinou moc nechce, ale ještě nikdy jsem nelitovala, že jsem jela. A naopak, když "vyměknu", tak je mi to líto zaručeně. Tak o tom třeba aspoň popřemýšlejte. ;)
Takže ještě jednou díky za skvělý víkend! Zdraví Káča Režná aka Grimpo – rozumu netřeba T20

Tak jsem si zase v pátek odpoledne, když jsem si házel batoh na záda (a který byl letos zase o něco těžší), říkal: „Hergot, mám já to zapotřebí, proč tam zase lezu, zase půjdu lesem někam, za tmy stavět stan, opět tahat z lesa dřevo, určitě bude při tom pršet, budu mokrý, nevyspalý, utahaný, už jsem na to přece starý, proč si nevlezu radši do postele.“ Ale v neděli odpoledne po cestě vlakem zpět jsem si opět, stejně jako roky před tím, říkal: „Ještě, že jsem jel !!“
Zase to byl velmi příjemný a hlavně zábavný víkend plný zážitků. Sice jsme opět šli tmou neznámo kam (ale už bez batohů), ale v pohodě došli,  opět jsem stavěl stan za svitu čelovky (a opět bez problémů postavil), opět tahal dřevo z lesa (ale nějak to proběhlo v poklidu), opět jsem se neskutečně bavil a opět mne spousta věcí překvapila. Jak to úplně v pohodě mezigeneračně klape (ostatně už o tom psala Káča Režná), jak mají lidé pořád chuť soutěžit (ale bez zbytečného honění). Například, při noční cestě do místa konání, kdy jsme normálně a logicky nemohli minout otevřenou hospodu (tentokrát v Nesměni U Mikšálů) a jenom vypili jedno, tak už jsme byli beznadějně (téměř) na chvostu a na kontrolách jen paběrkovali….
Ten déšť nakonec také přišel, ale jen v sobotu dopoledne a netrval dlouho a přečkali jsme  ho (zbaběle) pod bytelnou střechou jídelny tábora na Ďáblíku, tedy mimo pořadatelek, které statečně v tom největším dešti vztyčily vlajku. No, a pak už to šlo jedno za druhým: přestalo pršet , následovalo oprašování znalostí morseovky, pak souboj s pamětí při doplňování hlášek z filmu, již vzpomenuté shánění dřeva na ohně , vaření oběda v kotlíku, zjištění, že už jsme poněkud zapomněli, jak se vyrábí klasická pochodeň na Prométeovku, pak došlo i na klasickou  kimovku (souboj s pamětí zpestřený broděním Keblanského potoka), zajímavé „kreslení“ vzduchovkou , ochutnávání colových nápojů (ten čtvrtý vzorek byl fakt hnusný)   ….. Po setmění  „retro“ Prométeovka, kdy některé týmy marně rozdmýchávaly pochodeň (ty pak začaly úžasně hořet hned po skončení Prométeovky), napínavé rozdělávání mokrého dříví na večerní oheň (ale zvítězili jsme !!) a už se mohlo hrát, například všechny písně z filmu … Nedělní ráno už bylo nádherné, slunečné, začali jsme netradičně nedělním matiné, tedy divadelními skeči jednotlivých týmů a pokračovali soutěžemi jednotlivých postav z filmu (Joea, Grimpa, Horáce s Winnifred, Douga s Tornádo Lou). A vše se zakončilo hraním hazardních her v kostýmech pistolníků a dam divokého Západu v Takson City.
No a už zbývá jen závěrečné focení, vyhlášení výsledků (naprosto nepodstatných) a pak „rvačka“ o to, kdo bude pořádat další ročník Lesních her. „Vyhráli“ (nebo je správně vyhrály?) Staré páky, tak snad se nám podaří letošní ročník Limonádového Joea překonat při prvním ročníku už páté desítky LH.
Horác, alias Hogo Fogo, alias Vláďa Roith T14
    Stezka … a půl letos nebyla.
   

ZE SPOLEČNOSTI
   

INZERCE
   

Přeji krásné babí léto
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Přílohy:
Kalendář akcí 2018 – ke stažení…
Kalendář akcí 2019 – ke stažení…

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz