Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2018

PORADNÍK září 2018

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Štěstí je jednoduché: dobré zdraví a špatná paměť. [Ernest Hemingway]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 3. září 2018 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
    Rada o letních prázdninách neměla příležitost řešit nějaké zásadní záležitosti.
    V červnu Rada pozvala všechny členy a příznivce TAKu na oslavu 55. narozenin klubu 19. – 21. října 2018 v Kytlici.
Rada připomíná žádost k oslavencům – vlastníci různých relikvií a zajímavých svědectví o činnostech TAKu, a to jak z dob dávných, tak i nedávných, přivezte tyto skvosty na oslavu. Na oslavě 55. výročí bude také dán prostor jednotlivým Trasám k jejich případné libovolné prezentaci, například uvedení faktů či vystavení artefaktů spojených s životem Trasy formou plakátu, výstavky, živého obrazu, scénky, hudebního vystoupení atp.

Vzpomínáte na představení v lesním divadle v Kytlicích u příležitosti 50 Stezky v roce 2008? (Fotogalerie…) Bylo by skvělé, kdyby se našel organizátor nedělního matiné (divadlo, jednoaktovka, seminář, recitál…).
    Vážení členové TAKu a přátelé TAKu, vracíte se z různých letních aktivit je tak čas vyřídit záležitost v souvislosti s novým nařízením EU o ochraně osobních údajů (GDPR). Turistický akademický klub je zapsaným spolkem (podle nového občanského zákoníku) a tak se bohužel tato pravidla EU vztahují i na nás. Přílohou tohoto Poradníku je sdělení týkající se hromadné korespondence. Text týkající se tištěného adresáře, který většinou vychází u příležitosti Volební valné hromady, bude zaslaný samostatně. Obě informace čtěte, prosím, pozorně.
    Hérakleidy – hledá se organizátor (Valdo! Sašíku!) podzimních her.
    Hledá se pořadatel 48. bálu 2019.

    Rezervujte si tyto termíny schůzí v Tyršáku: 1. října, 5. listopadu, 3. prosince. 2018, 7. ledna, 4. března, 1. dubna, 6. května a 3. června 2019.

AKCE
    40. Lesní hry „Když v báru houstne dým pořádá Dvacítka v termínu 14. – 16. září 2018.
“Kde jsou ty časy, kdy jsme sdíleli smutný osud nalezenců, nalezených v prérii po čertech drsnými buvolobijci? Když jsme se potloukali veselými městečky našeho pohraničí, když jsme přepadali dostavníky, vylupovali banky, stříleli šerify… Mladost - radost!”
Pojďte se s námi do těch dob vrátit…
Nenechte se odradit od účasti datem narození ve svém rodném listě, či zprávou od lékaře. V našich hrách je místo pro každého, držíme se hesla: “Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina”.
Registrujte se do 7. září 2018 prostřednictvím našeho webu v sekci REGISTRATION.
Každá legrace něco stojí, že. A kolik to bude stát vás? 799 Kč TAK, 849 Kč neTAK.
Slevy, které se mohou i kumulovat. Jsi-li ročník 1961 a nižší máš nárok na slevu 2 × 20 Kč, jedeš-li na LH úplně poprvé, máš nárok na slevu 20 Kč, pokud jsi doposud absolvoval/a více než 30 LH nabízíme ti speciální cenu 699 Kč – na tu se již další slevy nevztahují.
Zdá se vám cena za neopakovatelné dobrodružství vysoká? Tak počítejte s námi: na západ je cesta dlouhá a ta něco stojí, kdo přežije má zaplacenou i cestu zpět, nejen zážitky živ je člověk, proto se od nás můžete těšit na páteční polévku, sobotní snídani a večeři, nedělní snídani a oběd, jako bonus od nás obdržíte stylový šátek v barvách vašeho týmu.
Platbu za registraci v patřičné výši poukažte do 7. září na účet: 2201227462/2010.
Své případné dotazy, stížnosti nebo pochvaly pište na adresu: kdyzvbaruhoustnedym@gmail.com
Děkujeme a těšíme se na společná dobrodružství. Za realizační tým zdraví  VERA CUSTER
    Pro zakončení cyklosezóny byl vyhlášen termín 13. – 14. 10. 2018. Karel s Monikou T16 hledají vhodnou základnu, neboť V Železné, kde jsme byli vloni, je ubatování zrušené. Irena Koucká T14 nabídla rezervaci zámečku v Osečanech.
    55. výročí založení TAKu 19. – 21. 10 2018, Penzion U skály…, v Kytlice – Dolní Falknov.
Ubytování v penzionu TAK 590,- a neTAK 799,- Kč, ubytování v chatkách TAK 320,- a neTAK 529,- Kč. O způsobu a výši platby budete informováni po zářijové Radě. Veškeré informace…
Zjistíte-li, že se oslav nemůžete zúčastnit, neprodleně zrušte svou přihlášku mailem na tak.praha@email.cz nebo vorlovaj(at)gmail.com.

INFORMACE
    Tradiční Luďkovy Alpy byly odvolány: Přátelé. Velice mne mrzí, ale po dlouhé úvaze musím tuto tradiční akci odvolat. Vede mne k tomu shoda několika nepříznivých okolností. Vyhlášený termín 20.-22.7. je v mém osobním programu jediný možný přes letní období. Z chaty, kterou jsem měl, vzhledem k její velké kapacitě, vytipovanou mi ale nyní přišla zpráva, že nocleh v tomto termínu nemohou zajistit. Navíc jsem dostal zprávy, že daný termín koliduje s dalšími akcemi pravidelných účastníků a i to je zřejmě důvodem, proč se mi doposud ozvali pouze 4 zájemci. Vím, že většina lidí se pochopitelně hlásí, až když je jasný program. Mám ale obavu, že by bylo obtížné zajistit za této situace dostatečný počet zájemců aby bylo možno zaplatit rozumnou cenu za autobus. Ještě trochu uvažuji o posunu termínu na 21.-23.9. ale tento pro mne nejbližší možný termín mi již připadá dost pozdní. Takže mi asi nezbývá než se Vám pro letošek omluvit. Sám chci věřit, že loňský 28. ročník této akce nebyl tím posledním. Luděk Ledvina T16
    Podzimní Stezka … a půl byla po rekognoskaci zájmu, respektive nezájmu zrušena. Věřme, že na jaře 2019 opět Stezka 33 a půl bude!

    Jak v Čechách TAK i v Rakousku… Někdo nám ho založil ještě před naším narozením (1872 :-) Eva Švestková T8
    Povídání o dřívkáči. – Následující povídání snad zaujme ty, kteří ještě občas vyrazí do přírody a spokojí se se spaním pod smrkem či vysokou klenbou hvězdné oblohy a jídlo si uvaří na ohni.
Dřívkáčů, tedy vařičů ve kterých se jako palivo používá dřevo, šišky a podobně, lze na internetu nalézt mnoho, od nejjednodušších až po velmi složité vytvořené na „vědeckém základě“. Jejich ceny se pohybují od několika stovek po několik tisíc korun. Také návodů na jejich zhotovení je na internetu možné najít mnoho. Předesílám, že nejsem příznivcem dřívkáčů, ke kterým je třeba dmychadlo a elektromotor s baterií a případně dobíječka. Výhoda jednoduchého vařiče je tím zcela potlačena. To už snad je potom lepší ten plynový, benzinový nebo lihový vařič.
Před lety, když jsme s Míšou a dcerami putovali na kolech nebo pěšky vařili jsme si na lihovém vařiči na tekutý líh, známém pod názvem Vařík a na skládacím vařiči na tuhý líh, tak zvané postýlce. Tu postýlku jsem trochu upravil vyvrtáním několika otvorů v jejím dně a přidáním roštu z plechu od konzervy, aby se zlepšilo hoření. Právě vzpomínka na toto vaření mne přivedla na myšlenku upravit tento vařič na tuhý líh na dřívkáč. Stačilo by přidat nějaký nástavec, kterým by se zvětšil prostor pro palivo a zlepšil komínový tah.
Většina nabízených skládacích dřívkáčů má základní rozměry od 8 do 15 cm. Postýlka má základní rozměry cca 10x8 cm, výšku nad topeništěm však jen 3,5 cm. V prodeji nabízené skládací dřívkáče jsou většinou vyrobeny z nerezového plechu o síle asi 0,5 mm. Nemaje k dispozici nerezový plach ani prostředky na jeho zpracování použil jsem plech z tvrzeného hliníku, „duralu“, o síle 1 mm. Takřka na koleně, jen s pomocí vrtačky, pilky a pilníku jsem vyrobil nástavec, kterým se zvedla výška nad topeništěm na cca 10 cm. Mohlo to být i o centirmetr více. Jedna delší strana a dvě kratší boční mají jen několik otvorů dole pro přívod vzduchu a na hoře pro odvod spalin. Ve zbývající delší straně je přikládací otvor. Je třeba, aby nebyl tento otvor moc nízko a nevypadávaly tak při přikládání žhavé uhlíky. Spodní části nástavce jsou pevně usazeny v postýlce. V horních částech jsou do sebe zapadající zářezy zajišťující, aby se nástavec nahoře nerozevíral a zpevňující celou konstrukci nástavce. Drobná praktická zkušenost. Mám celkem tři v podstatě shodné postýlky. Nástavec jsem dělal podle jedné z nich. Výsledek je ten, že do dvou se nástavec vejde, do třetí jej však nedostanu. Je proto třeba vycházet z konkrétních rozměrů postýlky. Můj na koleně vyrobený dřívkáč nemá žádný zázračný výkon. Výkon však může zlepšit vhodné závětříčko. Na uvaření čaje či polévky nebo ohřátí konzervy či opečení buřtů to však bohatě stačí. Výhodou proti dřívkáčům z nerezového plechu zůstává nízká váha. Také použití pevného lihu je nadále možné, prostě nepoužiji nástavec.
Na závěr mám typ pro ty, kteří se vlastní výrobou dřívkáče nechtějí zabývat. V Holešovicích v Osadní ulici je prodejna, kde prodávají cestovní sportovní koloběžky a vybavení pro ně. V nabídce však mají také tři velikosti dřívkáčů. Od 8x8 cm, který se rozložený vejde i do ešusu, přes 10x10 cm až po 12x12 cm. Ceny jsou od 300 do 450 Kč.
Ahoj a hezké toulání Tomáš Häckl T3

STALO SE
    Ad Vítání léta
Mirda: Vážení, jsem přesvědčen, že jubilejní třicáté Vítání léta je až v roce 2019, nikoliv letos, jak praví poradník.
AlDo: Ono je vždycky problém určit, co je to jubileum. V pořadí třicáté cokoliv se koná 29 let od toho prvního cokoliv. Beru-li za jubileum kulatý počet let, tak je to vždycky ročník x + 1.
Majitel TAKu: Ano, je to přesně TAK, jak píše Aleš. Poprvé se Vítání léta konalo v roce 1989, a protože jsme žádný rok nevynechali, tak letos to bude opravdu po třicáté, ale 30 let od vzniku této úžasné akce, budeme slavit až příští rok. Jinak Mirdovo sdělení chápu také tak, že i pro letošní rok to rada Prahy 1 schválila a my můžeme v úterý večer směle a řádně oděni vyrazit směr Vojanovy sady?

    Byly různé trasové aktivity během léta?
   

ZE SPOLEČNOSTI
    Dovoluji si jménem naší První dámy Evy Syslové sdělit, že se jí narodila 5. 6. 2018 ve 21:35 h Štěpánka (50 cm, 3,29 kg) a jak komentovala "Všichni zúčastnění OK a bez závad". S radostí konstatuji, že nám tímto snižuje věkový průměr trasy. Pavel Stulík T1
   
Srdce Mgr. Marcely Mostecké ze Sedmičky přestalo bít náhle v neděli 29. července 2018. Dokud nemoc nezasáhla, byla Marcela významnou a aktivní členkou TAKu, usměvavá, hravá a báječná muzikantka.
    V pátek 10. srpna ve věku 24 let v cizině tragicky zemřel Bc. Jan Ouředník ze Čtrnáctky.
    Šárka a Saša, oba T13, mají vnuka! Milovníci přesných údajů ocení, že syn Fely a Robina, oba T23, Jaroslav Kubát se narodil 22. 8. 2018 ve 12:39 h, vážil 3660 g a měřil 51 cm.

INZERCE
    Víceméně náhodou jsem minulý týden objevil stránky www.lvistopa.cz.
Smyslem těchto stránek je jet na kole 100 cyklotras, které dohromady zobrazí na mapě Českého lva. Trasy jsou dlouhé 13 ÷ 28 km, dohromady 1931 kilometrů. Evidovat se na tento objezd mohou jednotlivci i skupiny. S manželkou jsme si o víkendu hned dvě vyzkoušeli. Napadlo mě, zda by to nemohla být vhodná akce pro TAKové společenství. Možností jak TAKaři mohou tuto akci pojmout je mnoho. Například Trasy si mohou jezdit sólo a navzájem se porovnávat s vyvrcholením v neděli 28. řijna, kdy každou etapu by projel zástupce TAKu případně nějaká trasa. Nebo vnitřní TAKovou "soutěž" jednotlivců atd.   
Přes jisté výhrady si myslím, že bychom se mohli na této akci dostatečně vyblbnout. (Výhrady: častá vhodnost, až potřeba doprovodného vozidla. Moravané a Slezané by si podle mě také zasloužili zobrazení toho jejich ptáka.) TAK to je vše, Ivan Birndt, T12
    Karel Kužel T14 zabrousil na zajímavou výstavu ve Šternberském paláci. Je to parádní mystifikace - viz popis.
    19. 6. vyšel na iDnes v rubrice Cestování rozhovor s manželem o jejich expedici na severní pól. Jestli vás to zajímá a chcete si počíst a prohlédnout fotky, tak… Blanka Chvojová T15

Přeji krásné poslední letní dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.


Schůze 2018-09-03 – zápis IvŠi

Schůzi vedl od 18:15 Vláďa Roith

***STALO SE
** CESTA jenom tam – vydařila se (temata vlaky, chmel  a pivo se dobře doplňovala)
** LPH – Jen stovka účastníků (vč. dětí). Finance dosud neuzavřeny - čeká se na fakturu
** VÍTÁNÍ LÉTA – Klasická vydařená akce
** Červencová TAKová schůze v Hlubočepích – v Besední restauraci bylo dobře, účast slušná
** CYKLOSTEZKA podél Labe (T14 aj) – Německem po proudu Labe moc kopečků nebylo. Povedená akce.
** 18. HLÍDÁNÍ tábora v Keblanech – účastníci si to dle Řezáka užili
** Děti s (pra)rodiči v Peruci – Bystřičkový duch pokračuje - referoval Řezák
** Dolomiti T13 – Petr Havránek se zmínil, že v Dolomitech byly ukončeny dotace na autousy, dotace na lanovky zůstávají

*** CHYSTÁ SE
** LESNÍ HRY - Zatím jen 23 přihlášených - Hlaste se

** STEZKA ...a 1/2 letos nebude
** 55. VÝROČÍ TAKu – Přihlášeno ca 90 lidí - posílejte peníze na účet (varsym 55xy, kde xy je č. trasy 01,02,...,26, do poznámky napište za koho je placeno). Připravte si archiválie. V sobotu výlet na Klíč. Uvažuje se o nedělním divadelním matiné.
** Herakleidy – Jirka Valda se hlásí k dalšímu pokračování.
** MARTINSKÉ POSVÍCENÍ – 16. 11. (T1) – rezervujte si termín do Svornosti v Počernicích
** Maďarské termály - T14 ve stejném termínu (přesněji prodloužený víkend)

*** RŮZNÉ
– Mirek Prokeš informoval o dopravě pro seniory 65+ (s bydlištěm v EU) v Maďarsku zdarma (s výjimkou soukromých úzkokolejek). Měla by stačit legitimace, zatímco na Slovensku je třeba mít kartičku s fotkou, kterou vystaví na počkání zdarma, a pořídit si lístek za 0 €. (Pozn. IŠ: zdá se, že se platí jízdné mezi příhraničními stanicemi. Obvykle netřeba vystupovat, protože lístek/místenku/příplatek lze koupit přes internet.)
– diskuse o GDPR (viz emaily)

... A to bylo skoro vše

Přílohy:
Kalendář akcí 2018 - ke stažení…

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz