Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2018

PORADNÍK červenec 2018

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Slovo "turista" Mrakoplaš považoval za ekvivalent slova „idiot“. [Terry Pratchett, Barva kouzel]. Proto Zvláštní znamení Woodcraft…
Mnohý ti dá radu, jak přeplavat moře, ale málokterý tě vytáhne z louže. [Karel Poláček]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou letní schůzi, otevřenou nejen členům TAKu, ale všem i příznivcům, která se koná v pondělí 9. července 2018 od 18:00 v Hlubočepích, tam, co vloni, tedy na zahrádce Besední restaurace U Ritschelů. Pro ty, co vloni nemohli přijít, věřte, že je tam moc milé a klidné prostředí a zahrádka je opravvdu pár metrů od vlakové zastávky Praha - Hlubočepy, kam jezdí vlak každou půl hodinu z Prahy Smíchova, jízda trvá jenom čtyři minuty. Taky tam jezdí bus 120, tomu to trvá o 14 minut déle (poslední bus zpět do centra jede v 23:41, vlak na Smíchov 23:06). Muzikanti, nenechávejte hudební nástroje doma! Sejdeme se jistě – TAK-neTAK - v hojném počtu! Besední restaurace… Hlubočepy Slivenecká 92/7… Praha 5.
    Rada TAKu si dovoluje pozvat všechny členy a rovněž i příznivce Turistického akademického klubu na podzimní oslavy 55. narozenin klubu, které se uskuteční o víkendu 19. – 21. října 2018 v prostorech penzionu/kempu U skály… v Kytlici - Dolním Falknově.
Rada zároveň žádá ty, kteří vlastní nějaká zajímavá svědectví o akcích a další činnosti TAKu a to jak z dob dávných, tak i nedávných, aby se s nimi na oslavě s ostatními podělili.
Na oslavě 55. výročí bude také dán prostor jednotlivým Trasám k jejich případné libovolné prezentaci, například uvedení faktů či vystavení artefaktů spojených s životem Trasy formou plakátu, výstavky, živého obrazu, scénky, hudebního vystoupení atp.
Místa je U skály dost, přijeďte v počtu co největším, ať to výročí pořádně oslavíme!

    V souvislosti s novým nařízením EU o ochraně osobních údajů (GDPR) požádáme všechny členy TAKu o souhlas s evidováním a zpracováváním osobních údajů. Výzva se uskuteční hromadnou elektronickou poštou cca v polovině července, v době vydání tohoto Poradníku nemusíte dělat nic.

AKCE
    Září – 40. Lesní hry pořádá Dvacítka.
    Podzim 2018 – 33. Stezka a půl….
    55. výročí založení TAKu 19. – 21. 10 2018, Penzion U skály…, v Kytlice - Dolní Falknov.
Ubytování bude s polopenzí a dvojího druhu, v pokojích penzionu, kde k dispozici 50 lůžek (TAK 590,- a neTAK 799,- Kč) a ve vytápěných chatkách (TAK 320,- a neTAK 529,- Kč). Ceny budou dotovány z fondů TAKu a to jak pro členy (ve větší míře), tak i pro příznivce TAKu (tady v menší míře). V platbě je zahrnuto ubytování na dva dny v posteli s povlečením, polopenze a poplatek úřadu. K úhradě příslušné částky budete včas vyzváni.
Bylo spuštěno elektronické přihlašování… Kromě potřebných informací, si můžete zvolit, kde a jaký typ ubytování budete chtít (bude to přidělováno podle pořadí přihlášení, pokud se přihlásíte později, nemusi být vámi preferované ubytování volné! TAKže neváhejte). Místa U skály v Kytlici je zatím ještě dost (k 4. 7. přihlášeno 60 lidí), přijeďte v počtu co největším, ať to výročí pořádně oslavímene! Zjistíte-li, že se oslav nemůžete zúčastnit, neprodleně zrušte svou přihlášku mailem na tak.praha@email.cz nebo vorlovaj(at)gmail.com.
Pokud jde o dopravu, tak do Kytlice nepojede společný autobus, jezdí tam vlak, sice ne přímý, ale v podstatě jen s jedním přestupem. Případně automobilová trasa vede z Prahy přes Mělník a Českou Lípu (cca 110 km), v místě je parkoviště.
Okolí Kytlice je atraktivní, takže také předpokládáme, že řada účastníků vyrazí už v pátek ráno a cestu do místa konání si zpestří zajímavým výletem.

    Podzim 2018 – 3. ročník Hérakleid… Hledá se organizátor.
   
42. Spanilka 1. – 3. 2. 2019 se plánuje do Beskyd.
    Hledá se pořadatel 48. bálu 2019.

INFORMACE
   

     

STALO SE
   
2. dětská Stezka byla…
    60. Stezky se účastnilo 776 lidí, stezkovým vlakem jelo 387, tedy 49,8% zúčastněných. Finančně skončila Stezka v plusu, Trasy obdrží příspěvek na zajištění a také TAKové pokladně se dostane.
   
13. Cesta jenom tam, ale i zpátky byla velmi povedená, chmelařskou trasou jsme dojeli do první zastávky v Domoušicích, kde někteří dobyli kopec Pravdu a jiní místní hostinec U Marušky. V Žatci byla druhá zastávka s obědem a prohlídkou Muzea chmele a piva. Kněževes u Rakovníka, kde je na bývalé vojenské vlečce malé železniční muzeum Klubu historie kolejové dopravy, mám poskytla skvělé tábořiště. Respektive fandové do mašinek, kteří nám připravili otop, lavičky k posezení, vodu, místnost v případě nepřízně počasí a přenosné WC. Průtrže mračen se nám vyhnuli. V neděli jsme popojeli do Kolešovic, kde zajímavá exkurze do čerstvě zrekonstruované historické sušičky chmele. Muzika skvělá, pivo Benedikt, i když trochu teplejší, také skvělé. Díky, Ivane!
    19. Tykolka byla
   
30. Vítání léta se vydařilo
    40. Pantakovky v Soběslavi nakonec byly.

ZE SPOLEČNOSTI
   
   

INZERCE
    100 let trampingu ve fotografit 1918 – 1950 rozdělené do dvou částí a mnoho dalších zajímavostí najdete na stránkách Trampského magazínu…
    V dubnu Jirka Klíma uspořádal povídání o Izraeli, na kterém přednášel Ing. Petr Moravec, který je průvodcem cestovní kanceláře při zájezdech do Izraele. Protože se toto povídání setkalo s příznivým ohlasem nabídnul pan Moravec, že by mohl přijet a povídat na další témata. Ozvěte se Jirkovi, kdo by měl zájem o účast či více informací (emailem přišly 26. 6.). Termín přednášky (besedy) je 20. 9. 2018 od 17:30 - pokud dáme dohromady potřebný počet, aby se zaplatily výlohy. Místo konání v modlitebně Adventistů prvního dne na Malvazinkách, Peroutkova 57, Smíchov. Vstupné 70 korun/osobu.

Přeji krásné letní dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Přílohy:
Kalendář akcí 2018 - ke stažení…

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz