Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2018

PORADNÍK červen 2018

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Nenávidíme nejistotu. Jsme toxikomani závislí na kontrole. Když cítíme, že kontrola chybí, děláme se nám zle. Cítíme nervozitu a stres. Proto se necháváme vést značkami. Nebo: Moc v dnešním světě se přesouvá od lidí, kteří dříve kontrolovali informace k lidem, kteří kontrolují poznání. [Jonas Ridderstrale]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 4. června 2018 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
    Byla rada v Pivním baru v Blanické ulici na Vinohradech.
    Rada TAKu srdečně zve všechny členy a příznivce Turistického akademického klubu na oslavy 55. výročí vzniku TAKu, které tentokrát proběhnou o víkendu 19. - 21. října 2018 nedaleko Nového Boru v prostorách penzionu U skály… v obci Kytlice-Dolní Falknov. Bližší informace budou na červnové schůzi a rovněž uvedeny na TAKových stránkách, kde také bude v průběhu června spuštěno elektronické přihlašování.
Rada zároveň žádá ty, kteří vlastní nějaká zajímavá svědectví o akcích a další činnosti TAKu a to jak z dob dávných, tak i nedávných, aby se s nimi na oslavě s ostatními podělili. Na oslavě 55.výročí bude také dán prostor jednotlivým Trasám k jejich případné libovolné prezentaci, například (uvedení faktů či vystavení artefaktů spojených s životem Trasy formou plakátu, výstavky, živého obrazu, scénky, hudebního vystoupení atp.
Místa je U skály dost, přijeďte v počtu co největším.

    Sídlem TAKu je Praha, která je součástí České republiky a ta je pak součástí Evropské unie, proto Rada, jakožto statutární orgán TAKu si tedy dovoluje v souvislosti s novým nařízením EU o ochraně osobních údajů (GDPR) požádat všechny členy TAKu o souhlas s evidováním a zpracováváním vašich osobních údajů a dále členy a příznivce TAKu o souhlas se zasíláním informací o akcích a dění  v TAKu prostřednictvím hromadné elektronické korespondence.
Bližší informace o rozsahu osobních údajů je uveden na webových stránkách TAKu.
V současné době nemusíte zatím dělat nic, k souhlasu budete vyzváni a vše proběhne elektronicky.

AKCE
    13. Cesta jenom tam, výlet historickým motoráčkem M131.1 zvaným Hurvínek, se uskuteční 9. – 10. června 2018. Cíl bude na muzejní trati „Kolešovka“ ve stanici Kněževes u Rakovníka, kde je na bývalé vojenské vlečce malé železniční muzeum Klubu historie kolejové dopravy (KHKD). U něj budeme tábořit. Odjezd je ze Smíchovského nádraží v 8.00, jede se “pražským semmeringem”, přes Kladno a Rakovník, první zastávka je v Domoušicích (výstup k hradu Pravda), další v Žatci (chmelařské muzeum a oběd), sobotní cíl je v chmelařské obci Kněževes. V neděli popojedeme do Kolešovic (exkurze do historické sušičky chmele) a po obědě je návrat do Prahy (příjezd cca 16.30). Cestou ve vlaku i na tábořišti bude čepováno pivo Benedikt, dodané Alešem Dočkalem T5 z Pivovarského klubu. Nezapomeňte si vlastní sklenice a věci na přespání na louce. Už je plno, náhradníky pro případ, že by se na poslední chvíli někdo odhlásil, registruje Ivan Fridrich, T15 (tel. 602368425).
    19. Tykolka 15. – 17. 6. 2018 v Rekreačním středisku Lučkovice…, které se nachází mezi Miroticemi a Blatnou. Zasláním zálohy 500,- Kč na účet 533507023/0800 budete přihlášeni. Doplatek na místě by měl být pod 250,- Kč. V ceně je vše, tedy ubytování, povlečení a polopenze. Monika a Karel Moravcovi T16.
   
30. Vítání léta by mohlo být, a s nejvetší pravděpodobností bude, v úterý 19. června od 19. hod na obvyklém místě v obvyklém ustrojení s obvyklými ingrediencemi a nástroji.
    40. Pantakovky 22. – 24. 6. 2018 v Soběslavi – elektronická přihláška… Startovací poplatek TAK 350, neTAK 400 a soutěžící děti od 2 do 15 let 180 Kč - další informace…
    Noční cesta s láhví oblíbeného nápoje bývá každý rok. Letos bude v pátek 22. 6. Začneme na Vyžlovce, kam pojedeme autobusem 382 v 17.20 z Hájů. Na konci Vyžlovky zase navštívíme blízkou rozhlednu a hospůdku při večeři a koupání, zastavíme se v Černých Voděradech u rybníka a krátce po půlnoci dorazíme do Ondřejova (i tam bývá pivo). V sobotu pak další akce a večer ohýnek. Pokud máte zájem, zavolejte mi nebo napište (734331401, manak(at)volny.cz) týden předem. Honza M T17.

INFORMACE
   
27. Luďkovy Alpy letos NEBUDOU!
Přátelé. Velice mne mrzí, ale po dlouhé úvaze musím tuto tradiční akci odvolat. Vede mne k tomu shoda několika nepříznivých okolností. Vyhlášený termín  20.-22.7. je v mém osobním programu jediný možný přes letní období. Z chaty, kterou jsem měl, vzhledem k její velké kapacitě, vytipovanou mi ale nyní přišla zpráva, že nocleh v tomto termínu nemohou zajistit. Navíc jsem dostal zprávy, že daný termín koliduje s dalšími akcemi pravidelných účastníků a i to je zřejmě důvodem, proč se mi doposud ozvali pouze 4 zájemci. Vím, že většina lidí se pochopitelně hlásí, až když je jasný program. Mám ale obavu, že by bylo obtížné zajistit za této situace dostatečný počet zájemců aby bylo možno zaplatit rozumnou cenu za autobus.Ještě trochu uvažuji o posunu termínu na 21. – 23. 9., ale tento pro mne nejbližší možný termín mi již připadá dost pozdní. Takže mi asi nezbývá než se Vám pro letošek omluvit. Sám chci věřit, že loňský 28. ročník této akce nebyl tím posledním.
KampaNula děkuje
     

STALO SE
   
2. dětská Stezka 28. 4. – 1. 5. 2018 – Punkevní jeskyně, pořádali Kačka a Petr Beranovi. Věřme, že se o akci dozvíme víc.
    60. Jubilejní Stezka 4. – 8. 5. 2018 – https://60stezka.4trasa.cz.
Byla za pěkného slunečného počasí, když (od Buchlova) vál větr... A líbila se. Zhodnocena v článku, který je přílohou… Občerstvení na Zakončení jsme očekávali lepší (dobré reference jsme měli ze dvou zdrojů a Petrof mluvil osobně s provozovatelem), takže 15kové Plasy zůstaly nepřekonány. Stezka by měla skončit přebytkem, ale fakturu za vlak (cca 200k Kč) zatím nemáme.

ZE SPOLEČNOSTI
   
   

INZERCE
    VII. Prostřený stůl pro Konzervatoř Jana Deyla, Střední školu pro zrakově postižené a Nadaci Artevide ve čtvrtek 21. června 18 – 22 hod na Malostranském náměstí. K „prostírání dobrot na společný, 60 metrů dlouhý stůl“ i sponzoringu vyzýváme instituce, firmy, kluby, restaurace a vinárny nejen z Malé Strany, také jednotlivce – osobnosti, občany, kteří chtějí pomoci… Během podvečera budou u Stolu koncertovati: Hudební tělesa studentů Konzervatoře Jana Deyla a Střední školy pro zrakově postižené, Pražský Hradčanský orchestr, vedoucí Pepa Kocůrek a pak Muzikanti z Kampy… Prodejní výstava obrazů zrakově postižených dětí Nadace ARTEVIDE. Na „vstupenkách“ za 100 Kč budou vyznačena 4 jídla či nápoje věnované podporovateli, které obdržíte ve stáncích podniků v těsném okolí Stolu. Výtěžek poslouží k nákupu školních pomůcek a výtvarných potřeb…
   

Přeji krásné dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Přílohy:
Kalendář akcí 2018 - ke stažení…

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz