Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2018

PORADNÍK květen 2018

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: V Česku máme naštěstí širokou svobodu slova. Dokonce tak, že tu mnohdy neplatí ani slušné vychování, natož politická korektnost. Je tu zkrátka možné říct cokoli. Rozmáhá se i představa, že také lež je vlastně jen jiný názor, takže má právo na prostor v médiích. Absurdní představa, ale tomu se dá čelit jedině argumentací, nikoli nějakým legislativním krokem. [Erik Tabery]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 14. května 2018 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
    Byla Velká rada v Pivním baru v Blanické ulici na Vinohradech 23. 4. 2018. Mluvilo se hlavně o 60. Jubilejní Stezce.
    Rady vyzývá nejen členstvo, aby se zamyslelo nad novými, co si budeme namlouvat, levnějšími, ale přitom ještě důstojnými, prostory pro TAKový bál.
    Velká rada rozhodla o vytištění nového adresáře, takže můžete očekávat žádosti a informace. Případné změny hlaste JaVor T14.
    Radní prosí o tip na ubytovací prostor pro cca 100 lidí, aby tam byla také společenská místnost pro cca 100 lidí, pro možnost uspořádání slavnostní víkemdovky u příležitosti 55. výročí založení TAKu. Zatím máme termín 19. – 22. 10. 2018.

AKCE
    2. dětská Stezka 28. 4. – 1. 5. 2018 –
Punkevní jeskyně. Spaní ve spacáku, na zemi. Vlakem tam i zpět. Přihlášených je víc než dost. Pořádají Kačka a Petr Beranovi.
    60. Jubilejní Stezka 4. – 8. 5. 2018 – na www.60stezka.cz. K 25. 4. přihlášeno 788 lidí, z toho 134 členů TAKu. Vlakem zpět chce jet 400 lidí. Vítězný plakát navrhl Jirka Staněk T14.
Zakončení se bude konat v úterý 8. května v Letním kině v Kyjově. Zahájení bude nekompromisně ve 13 hodin. Co se dál bude dít se dozvíte na stránkách 60. Stezky. Například se dozvíte, že bude Trasová soutěž a Soutěž o „Prezidenta/prezidentku“ a „První dámu/prvního pána“. Také si celý program můžete i stáhnout…
    13. Cesta jenom tam, výlet historickým motoráčkem M131.1 zvaným Hurvínek, se uskuteční 9. – 10. června 2018. Cíl bude na muzejní trati „Kolešovka“ ve stanici Kněževes u Rakovníka, kde je na bývalé vojenské vlečce malé železniční muzeum Klubu historie kolejové dopravy (KHKD). U něj budeme tábořit. Městys Kněževes je už od dob rakouského císařství největší chmelařskou obcí u nás s druhým největším náměstím v Česku (po pražském Karlově náměstí), jednáme o komentované prohlídce s místním historikem. Protože přímá cesta do Kněževsi by byla příliš krátká, pojedeme oklikou. Cestou budou jako obvykle vlastivědně-poznávací zastávky, první by měla být v Domoušicích s výstupem k hradu Pravda (bez záruky, trasa se teprve tvoří), druhá bude v Žatci s návštěvou Chrámu chmele a piva se skleněnou věží a Chmelařským muzeem a tak tuto Cestu jenom tam můžeme směle nazvat „chmelařskou“. Cestou v motoráčku i večer u táboráku bude jako vždy dobré točené pivo od Aleše z Pivovarského klubu, hudbu si povezeme vlastní, jak je na TAKových akcích zvykem. Navzdory názvu akce vás svezeme i zpátky. Zájemci o CJT nechť se mi hlásí na mail ivan.fridrich(a)post.cz, přihláška je závazná po zaplacení zálohy 200 Kč buď převodem na účet 104641136/0300 (var. s. 13 a do zprávy „CJT a jméno“) nebo v hotovosti na TAKové schůzi. Ivan Fridrich T15.
    19. Tykolka 15. – 17. 6. 2018, Monika a Karel Moravcovi T16.
    40. Pantakovky 22. – 24. 6. 2018 budou!!.
    27. Luďkovy Rakouské Alpy se budou se konat od pátku pozdního večera 20. 7 do neděle večer 22. 7., tedy víkend bez potřeby dovolené. Předběžné přihlášky posílejte Luďkovi T16 emailem.

INFORMACE
   
Milí TAKoví, asi už všichni v menší či větší míře pociťujeme atributy přicházejícího stáří. Na toto téma právě vyšlo již třetí vydání půvabné knihy Miloše Hoznauera "Stařec na čekané". Vím, že je v TAKu dost lidí, kteří študovali Na Zatlance, tak pana profesora i znají. První a druhé vydání bylo vždy rozebráno prakticky okamžitě, proto vřele doporučuji, abyste neváhali a vyrazili do knihkupectví. Určitě to stojí za to! Veselému stáří zdar! AlDo T5
Ahoj milí TAKoví, svět je opravdu malý a kulatý a nakonec se to všechno hezky propojí. Můj bývalý i současný manžel jsou absolventi " Zatlanky" (cca 4 - 5 let po sobě), tak jsem jméno Hoznauer slyšela mockrát od 15 let a v současné době u mne ve škole učí jeho vnuk, syn a zeť. Jestli není ten svět blázinec. Knížka je prima. Andrea T3
     

STALO SE
   
47. TAKový Řemeslný bál v Masarykově koleji v pátek 6. dubna byl pěkný. Bohužel přišlo jen něco málo přes 130 lidí, bude tedy prodělečný.
    24. Zahájení cyklosezóny 21. – 22. dubna, účast komorní, počasí nádherné.
    V úterý 24. dubna bylo Vítání jara a hra v kuličky U Mohyly na Bílé Hoře.

ZE SPOLEČNOSTI
    V úterý 17. dubna opustil navždy Třináctku kamarád Zdeněk Mašíček.
    Přátelé, někteří z vás víte, že si můj muž Zdeněk nadělil k 70. narozeninám polární expedici do Arktidy. Dovolte, abych se s vámi podělila o radost z toho, že v pátek 20.4.2018 v noci došel se svým týmem na lyžích na severní pól, kde všichni přenocovali a včera se přes ruské dočasné letiště Barneo vrátili zpět na Špicberky. Expedice začala 3.4. na Špicberkách, kde zkoušeli techniku lyžování se sáněmi, překonávání ledových barier, stavění stanů a další potřebné aktivity. Na cestu vyrazili 14.4. přibližně z 89. rovnoběžky a ten 1° severní šířky ušli za 6 dní. Teploty se pohybovaly od -38,5°C do cca -20°C a přes dobré vybavení se to neobešlo bez omrzlin. Ty ale za splnění životního snu jistě stojí :-)
Šéf výpravy dával přes satelit zprávy do Ameriky a tam z toho vytvářeli blog. Pokud by někoho zajímaly podrobnosti expedice, tak si klikněte… Ještě na vysvětlenou: Polarexplorers zajišťují v oblasti Arktidy různé cesty k pólu od letů vrtulníkem s lahví šampaňského až po cestu na lyžích až z pevniny. Toto byla cesta na lyžích přes poslední nejsevernější stupeň severní šířky, proto North Pole Last Degree Skiers. Blanka Chvojová T15

INZERCE
    Nechcete někdo chodit hrát volejbal v pondělí od 18:00 hod. na pěkné antukové hřiště Fyzikálního ústavu AV ČR v Praze 6, Cukrovarnická 10? Sháníme tak 4 hráče na letní sezónu, tj. asi od poloviny května do konce září. Cena je 400 Kč nebo 50 Kč za jednotlivé hraní. Budeme rádi, když se ozvete. Zdravím všechny sportovce Blanka Chvojová T15
    Chtěli bychom tě tímto pozvat na náš májový koncert (9. 5. 2018 od 20:00) v Balbínce. Součástí vystoupení bude samostatné vystoupení unaveného koně našíř a křest našeho druhého CD, které jsme pod názvem Otisk lidské duše natočili v Balbínce loni.
Míla Fuxa a ostatní koňové.

Přeji krásnou Stezku
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.


Schůze 2018-05-14
Postezkovou krátkou (20') schůzi vedl Vláďa Roith
*** STALO SE
** BÁL – skončil ve ztrátě téměř 9k Kč. => zlepšit propagaci, hledat levnější sál (?)
** ZAHÁJENÍ Cyklosezony – LenkaB: bylo 27lidí, nebyla hospoda, takže zaimprovizovali
** KULIČKIÁDA na BH - 24.4. – asi tucet lidí na Jiřího přivítalo jaro
** 60. "Jubilejní" STEZKA – byla za pěkného slunečného počasí, když (od Buchlova) vál větr... a líbila se Zhodnocena v článku, který jsem posílal včera. V něm doplněna připomínka Mirka P./tC, že místo pro kola, by mohlo být blíže ke vchodu. Občerstvení na Zakončení jsme očekávali lepší (dobré reference jsme měli ze dvou zdrojů a Petrof mluvil osobně s provozovatelem), takže 15kové Plasy zůstaly nepřekonány. Stezka by měla skončit přebytkem, ale fakturu za vlak (ca 200kKč) zatím nemáme.
*** AKCE
** Cesta jenom tam - 9.-10.6. – Přihlášeno 51 lidí na 48 míst, pojede se do Kněževse přes Žatec
** VÍTÁNÍ LÉTA v procesu
** 40. LPH viz mail a Poradník
** LETNÍ schůze - 9.7.2018 bude o5 jako loni v Hlubočepích
.... a to bylo skoro vše

Přílohy:
Kalendář akcí 2018 - ke stažení…

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz