Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2017

PORADNÍK prosinec 2017

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Otrokům se musí imponovat. Je to lepší než rozkaz, neboť rozkaz by se jim rozležel v hlavách na pouhégesto člověka, kdežto s veličinou, která imponuje, těžko je česká povaha hotova. Podléhá úžasné autosugesci a pouhá obyčejná sugesce stačí, aby se z českého člověka stal organizovaný dobráček. [Jiří Mahen]

ZPRÁVY Z RADY
    Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 4. prosince 2017 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
    Rada se sešla v pondělí 27. listopadu U Vávrů. A další jednání bude mít 22. 1. 2018 U Vávrů.
    Jirka Valda spolu se zástupci dětských táborů v sobotu 18. 11. provedli další úklid v klubovně, kde mj. vyklidili zadní místnost. Rada děkuje všem, kteří se na úklidu a přerovnání věcí v klubovně podíleli.
    V souvislosti s avizovaným radikálním zvýšením nájmu za pronájem klubovny ze strany majitele (Městská část Praha 11) a v souladu s potřebami táborů Rada o dalším setrvání v klubovně rozhodla následovně: pronájem klubovny prodloužíme minimálně do konce roku 2018. Zvýšený nájem pokryje příspěvek na nájem od dětských oddílů ve výši 1 200,-  (za rok od každého) za skladování objemných táborových věcí a dále sponzorský dar od Mirdy Hozy ve výši 1 000,- Kč za každý měsíc až do konce roku 2018, za což bude mít k dispozici pod uzamčením zadní místnost klubovny pro uskladnění svých fotografických materiálů.
    Valná hromada se v roce 2018 uskuteční v pondělí 19. února. Místo bude ještě včas upřesněno. Pozdější termín konání byl zvolen z důvodu termínu pražských jarních prázdnin (5. - 18. února), aby se už nikdo z členů nemohl vymlouvat, že se nemohl VH zúčastnit, protože musel s vnoučaty (případně s dětmi) mimo Prahu na hory.
   Rada přeje všem členům a příznivcům TAKu příjemné a hlavně klidné prožití nadcházejícího adventu  a navazujících vánočních svátků.

AKCE
    Koledy u Apolináře budou v pondělí 18. prosince od 18 hodin. Tradiční zpívání koled za doprovodu varhan ovládaných Béďou Novákem a poháněnými silnými borci Jedničky v kapli Zemské porodnice u Apolináře. Texty koled budou k zapůjčení v papírové formě a také najdete koledy ke stažení zde …  Těšíme se na setkání. PaS T1
    A koledování pod Karlovým mostem bude 16.12. od 15 hodin – tradiční muzikantské setkání.
   Jáchymov 12. – 14. 1. 2018 v Novém Městě v Jáchymově. Ubytování v celé chatě v pokojích, sociálky na chodbě, max. počet 30-33 osob. Stravování z vlastních dovezených zásob, pivo zajistím jako každý rok. Cena by měla být doufám stejná jako minulý rok, tedy cca 250-300 Kč/os/noc. Prosím, kdo má zájem hlaste se, nejlépe mailem (radovic×at)volny.cz) nebo i sms. Pěkný den Jirka Rada T1.
    41. Spanilá jízda v termínu 9. – 11. 2. 2018. Noclehy budou na Božím Daru a v Nových Hamrech. Nezapomeňte platit zálohy. Vaši hejtmani.
    19. Shnilá jízda v termínu 2. – 4. 3. 2018, Penzion Klostermann, Nové Hutě, Šumava. Přihlášky přijímá RuM T16.
    47. Bál – Řemeslnický, Masarykova kolej v pátek 6. dubna 2018, pořádá Alena Podráská T14.
    60. Jubilejní Stezka 4. – 8. 5. 2018 – na www.60stezka.cz je otevřen formulář pro zápis TABU noclehů, noclehy
zadalo jedenáct Tras. Přípravný výbor apeluje na všechny zajišťovatele, ať tabu noclehy respektují a pokud nebude, zejména v závěru Stezky, zbytí a Trasy budou v jedné hospodě, ať se s předstihem domluví.

INFORMACE
    Milí tancechtiví přátelé, jak jste se jistě dočetli v zápisu ze schůze, stala jsem se pořadatelem bálu 2018 pod zatím pracovním názvem "Řemeslnický".
Jako každoročně dojde i na předtančení. Jsem skutečně moc ráda, že se ho ujme jako už mnohokrát Eva Ornstová. Její požadavek zní: zásadně je třeba páry, max. počet 24 lidí, čili 12 párů. Hlásit se můžete na podal(at)email.cz od této chvíle. Jakmile bude počet navršen, uzavřu přihlášky. Ještě zbývá dodat, že nácviky předtančení budou opět na Hájích, v ZUŠ Křtinská vždy ve čtvtek od 19:30 hod. první by se měl odehrát 11.1.2018. Tak se budu těšit. Alena
Podráská T14.
    60. Stezka – pozvánka Cyklotrasy na jízdu podél Moravy 4. – 8. 5. 2018
Pojedeme přátelskou a příjemnou krajinou, skoro vždy po vyznačených cyklotrasách nebo stezkách či místních komunikacích té nejnižší třídy, občas terénem, tj. po kvalitních polních a lesních cestách, vyhýbáme se frekventovaným a hlavním silnicím. Po cestě tu a tam navštívíme něco zajímavého z přírodních nebo architektonických památek, cukráren a romantických hospůdek, doplňování tekutin nevyjímaje. Stravování za vlastni ve venkovských restauracích a od místních hokynářů.
Noclehy se odehrávají za téměř darmo ve školách nebo sportovních objektech ve vlastním spacáku s možností použití teplé sprchy za mírné ceny.
Co nás čeká na Stezce? Pojedeme podél řeky Moravy od severu na jih, od polských po rakouské hranice, přes celou Moravu hezky shora dolů. Denní trasy nebudou dlouhé, aby bylo dost času na poznávací aktivity a vychutnávání.
Zájem hlaste na mirek(a)pratele-prirody.cz Info, dotazy, upřesnění apod: Mirek Prokeš, 603 438 822, 222 964 258, skype mirek.prokes Těším se na setkání na Cyklostezce Mirek Prokeš.
Trasa: Pá 4. 5. – Dolní Lipka – Dolní Morava – Červený Potok – Hanušovice – Ruda n. M. – Olšany – Chromeč – Postřelmov – Leština – Dubicko – Úsov.
So 5. 5. – Úsov – CHKO Litovelské Pomoraví – Nové Zámky – Litovel – Lhota n. M. – Hynkov – Horka n. M. – Olomouc – Dub n. M. – Věrovany – Tovačov – Chropyně – Kojetín – Kroměříž.
Ne 6. 5. – Kroměříž – Baťův kanál – Otrokovice – Napajedla – St. Město u UH – Kostelany n. M. – Uherský Ostroh – Veselí n. M. – Strážnice.
Po 7. 5. – Strážnice – Rohatec – Hodonín – velkomoravské hradiště Mikulčice – Lanžhot – soutok Moravy s Dyjí ČR/SR/Rak. – Pohansko – Břeclav.
Út 8. 5. – státní svátek! – Břeclav - Hrušky – Hodonín – Dubňany – Svatobořice-Mistřín – Kyjov. Zpět zvláštním stezkovým vlakem.

STALO SE
   
Posílám z Martinského posvícení pár fotografií… a ještě pár pohyblivých obrázků se zvukem…

ZE SPOLEČNOSTI
    POPmuzeum připomene svátky českého a slovenského bigbítu… v prostorách Popmusea v KC Kaštan (Praha 6 – Břevnov). Výstava potrvá do února 2018.

INZERCE
    V úterý 12. prosince v hotelu Golf od 19:00 – Čína v dojmech. Přednáší Martin, syn Blanky Chvojové T15, který umí dělat opravdu pěkné fotky, 4 roky žije a pracuje v Číně, navštívil tam nejen všeobecně známé turistické destinace, ale i místa, kam noha českého turisty sotva zavítá. Krom toho má více než 3 roky čínskou manželku a stýká se s její rodinou a přáteli. Maminka myslí, že to bude zajímavé a sama se těší. Vstupné dobrovolné (jako příspěvek na nájem sálu).
    Vážení přátelé, dovoluji si vás pozvat na náš tradiční Vánoční koncert smíšeného sboru Gaudium Pragense pod vedením Lukáše Hurníka s doprovodem souboru hudebníků České filharmonie konaný dne 16. 12. 2017 od 19:30 v Betlémské kapli v Praze, Betlémské nám. 255/4, 110 00 Staré Město.
Letos na programu skladby "Gloria" geniálních mistrů: Jan Dismas Zelenka – Gloria (ZWV 30), Antonio Vivaldi – Gloria (RV 589), Johann Sebastian Bach – Jauchzet dem Herrn, alle Welt (osmihlasý dvojsbor BWV Anh. 160), Jan Jakub Ryba – Gloria z České mše vánoční (v edici Vojtěcha Spurného podle nejstaršího zachovaného opisu ztraceného originálu… Petr Vršek Šnek T8

Přeji pokojný adventní čas
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Kalendář akcí 2018 - ke stažení…


Schůzi vedl Vláďa Roith v Tyršáku
***STALO SE
** Martinská tancovačka (t1) Vydařila se, stovka účastníků si zatacovala
* ** Maďarské lázně (t14) Též 14ka se rozhodla vydat za teplem...
* ** 50 let trasy 13 - 13.11. Oslavy proběhly i za účasti několika pamětníků, které už málokdo pamatuje, bohužel se nedostavili někteří (známí) pamětníci, kteří po krátké době 13ku opustili a založili 14ku...
* *** AKCE
** Koledování u Apolináře - 18.12. od 18h viz Poradník
* ** Jáchymov viz Poradník
* ** 41. Spanilá jízda Jsou vybírány zálohy, je několik málo volných míst v houfcích A, C a D. *
** Valná hromada - pondělí 19.2.2018 místo konání nevolební VH se upřesňuje
* ** Schnilka, Bál viz Poradník a maily
* ** 60. "Jubilejní" STEZKA - květen 2018 Do zahájení Zakončení zbývá v době psaní tohoto mailu 154 dní. TABU si zapsala více než polovina tras - http://www.60stezka.cz/page.php?page=tabu_list SOUTĚŽ na vizuál (plakát, odznak, ...) je stále otevřena. Přípravný výbor sice zaznamenal několik reakcí, ale návrhy zatím nemá. Připomínám, že oficiální název jest 60. Jubilejní Stezka, čímž se poukazuje nejen na kulaté číslo, ale i na Stezku konanou v roce stého výročí vzniku republiky. Symbol: trikolora Zakončení: Letní kino Kyjov 8.5.2018 (úterý, státní svátek) Další podrobnosti jsou na http://www.60stezka.cz Kontaktní mail: info@60stezka.cz
* *** RŮZNÉ
- Jana Klimszová upozornila na výstavu fotek Karla Šlinga (P3, Velehradská 26, po-pá 9-12|13-16 do 30.1.2018)
- Klubovna viz Poradník, tj. budeme tam ještě v roce 2018
- Petr a Hana Řehákovi zrušili pevnou linku domů (opravte si v kontaktech/adresáři)

...a to bylo skoro vše

Přílohy:

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz