Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2017

PORADNÍK červen 2017

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Každý ženatý muž a vdaná žena vědí, že ty nejdůležitější problémy v životě nemají řešení. Naučte se žít ve světě, kde není žádné konečné řešení. Jsou to vlastně dvě různé otázky. Otázka pro hloupé je: Kde je řešení? Otázka pro chytré je, jak žít ve světě, kde definitivní řešení není a nebude. [Dan Schueftan]

ZPRÁVY Z RADY
  Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 5. června od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
  Rada se sejde 19. června, pozváni jsou vedoucí táborů, diskuse bude hlavně o budoucnosti klubovny.
  Po více jak roce konečně vydal Úřad průmyslového vlastnictví osvědčení o zápisu ochranné známky číslo 359948, kterým je chráněn znak TAKu.
  O pořadateli 60. Stezky se rozhodlo – budou jimi devětačtyřicátníci a zakončení bude Kyjově.
  Letní červencová otevřená schůze bude v pondělí 10. července. Pravděpodobně v Hlubočepích - dozvíme se na schůzi.

AKCE
    Letošní 18. Cyklospanilá jízda Antonie Tykolové bude ve dnech 9.-11.6.2017 v RS Holná u Kardašovy Řečice.Předběžně se přihlásilo 30 cyklistek a cyklistů, účast bude menší, protože v tomto termínu je bohužel i Cesta jenom tam a někteří jedou na cyklo do Francie s Irenou Koutskou. Svou závaznou účast jste potvrdili tím, že jste obratem poslali zálohu 600,- Kč na číslo účtu 533507023/0800. Doplatek na místě by měl být do 100,- Kč. V ceně je ubytování na dvě noci a polopenze. Přihlášení se vše dozví z emailů. SKOL Monika a Karel Moravcovi T16.
    12. Cesta jenom tam, výlet historickým motoráčkem M131.1 zvaným “Hurvínek”, bude 10. – 11. června 2017. POZOR! změna – cíl nebude v Kořenově (zubačka obsazena Němci) nýbrž v Rokytnici nad Jizerou. Trasa motoráčku bude: Bakov n/J (zahradní železnice, hrad Zvířetice), Malá Skála (Vranov - Pantheon, oběd Pod Pantheonem), Martinice v Krkonoších (historické zabezpečovací zařízení) a Rokytnice n/J (nocleh na louce, ohýnek, hudba, zpěv). Cestou ve vláčku i na tábořišti se bude točit dobré pivo Benedikt. Na zpáteční cestě ještě zastávka v Poniklé (výroba perličkových ozdob) a pak zase motoráčkem domů. Cena jízdenky 500 Kč (TAK, děti) a 550 Kč (neTAK), ale pozor, už je obsazeno! Odjezd v 8 hodin z Masarykova nádraží, na nikoho se nečeká.
   39. Pantakovky 16. – 18. června – tradičně v Soběslavi na stadionu.
Milí příznivci Pantakovek, už je to tady a my konečně otevíráme přihlašování. Uzávěrka elektronické přihlášky bude ve čtvrtek 15. června 2017 o půlnoci.
Startovné je TAK 350 Kč neTAK 400 Kč soutěžící děti od 2 do 15 let 180 Kč. Přihlášky a platby až na místě dospěláci 450 a děti 200 Kč. Ubytování v tělocvičně a dětské tělocvičně (rodinné šatny už nefungují) ve vlastním spacáku je zahrnuto v ceně startovného. Dále v ubytovně za příplatek 190 Kč/noc - spaní v posteli s peřinami v ubytovně nad tělocvičnou. Kapacita postelí bude cca 50 - 70 míst.
Platí se i letos na účet. Velmi nám tím usnadníte práci s organizací a vybíráním peněz na místě. účet šíslo: 670100-2206805890/6210. VS 39201701…26 (ročník LPTH, letopočet a číslo Trasy) – do zprávy pro příjemce, prosím uveďte i kdo platí – jméno/název skupiny.
Co nás na Pantakovkách čeká – v pátek přijezd, ubytování a ladění formy v hospůdce.
V sobotu slavnostní zahájení v 9:15, od 10. hodiny se už sportuje - turnaje ve volejbalu a nohejbalu - ideálně až do finále, pétanque, ping-pong a beach volejbal (dvojic) - také ideálně až do finále, z víceboje - výskok a sedmá disciplína - slalom na koloběžce. A okolo 17. hodiny odstartuje SCL střední cena Lužnice. Na hlavním stadionu se téměř celou sobotu bude hrát fotbal, stejně jako loni. Večer Píč cup - štafety i jednotlivci,
V neděli finále kuželek, víceboj - běh 10000 palců, běh pod překážkami, skok vysokodaleký, hod šetinovým pytlíkem, případné dohrávky turnajů, plavání a závěrečný běh PÍ půl a slavnostní zakončení a vyhlášení výsledků cca kolem 15 hodiny
Jednotlivé turnaje na sebe nečekají - jediné co na sebe navazuje jsou hlavní dva turnaje v nohejbalu a volejbalu. Ostatní turnaje a soutěže jedou podle vlastních rozpisů a mohou se překrývat, zvažte tedy - do čeho se pustíte, ale všechno se zkrátka stihnout nedá.
Přihlášku pro týmové sporty (nohejbal, volejbal a yalmary) zde nehledej, tu podá šéf Trasy nebo určený zástupce - kapitán - Monice Misíkové do 9. 6. 2017 emailem na adresu monika.misikova(at)seznam.cz. Na kuželky, pétanque, beach, píč-cup, plavání a další případné soutěže a turnaje budou přihlášky přijímány až v Soběslavi před zahájením soutěží.
Nové soutěže? Máte-li pocit, že je v sobotu málo soutěží (zejména pro ty, co nehrají míčovky) – připravte soutěž – turnaj pro jednotlivce – rodiny – dvojice – na místě kdekoliv mimo fotbalový stadion. Návrhy na soutěže, které jste zároveň schopni i zorganizovat až po napsání diplomů zasílejte na emaily verberka(at)gmail.com a monika.misikova(at)seznam.cz.
Občerstvení – patrně se letos budeme po celou dobu občerstvovat v novém občerstvení přímo na stadionu (vedle pomníku vlevo od haly, kde bývalo občerstvení dříve) od pátku až do neděle. Podrobnosti ladíme a brzy zveřejníme.
Díky za pozornost a cca za 7 dní čekejte další informace - zejména o občerstvení, nových soutěžích, ředitelích… Nenechte si tedy ujít tento tradiční víkend okořeněný sportem a přihlaste se https://goo.gl/forms/TSrmczNwJghzNXwH3 Za realizační tým zdraví a na hojnou účast se těší Veronika Jiravová a Monika Misíková trasa 20.
    Na konci května bylo za naší, snad dostatečně početné asistence čistěno jezírko ve Vs, tak 28. Vítání léta v úterý 20. června od 19 hodin bude. Nemusíme snad připomínat dodržení etikety vítání léta, a že nejsou žádoucí kamarádi kamarádů kamarádů.
    Tradiční Noční cestu s láhví oblíbeného nápoje bude organizovat Honza Maňák T17. Start bude v pátek  23. června 2017 na Vyžlovce, kam pojedeme autobusem 382 v 17.20 z Hájů. Na konci Vyžlovky zase navštívíme chalupu při večeři a koupání, zastavíme se na Černých Voděradech a kolem půlnoci budeme v Ondřejově. O víkendu pak další akce, výlet, ohýnek a dost lidí za Sedmnáctky.
   Luďkovy Alpy vyhlášeny v termínu 1. – 3. září, tak si rezervujte termín a Přihlaste se.
   39. lesní hry se blíží budou v termínu 15. – 17. 9. 2017. Další informace a registrace budou v průběhu června. Za pořadatelský tým Trasy 26 Valda, Jirka Valda a Šimon, Ondřej Šimůnek.
   59. STEZKA – Železné hory 28. 9. – 1. 10. 2017 se zakončením v Třemošnici, pořádá T17, přípravy pokračují, v červnu budou vydány hromadné trasové přihlášky – Tabu noclehy…

INFORMACE
  Majitel TAKu přišel s návrhem na novou akci – na počest  božstev Heraklea a Hébé a na oslavu věčného mládí, odvahy a důvtipu  soutěžní večer v sále vhodné restaurace.Termín pátek 13. 10. 2017.
Hérakleidy
Přátelé, delší čas se neobjevila nějaká nová akce. Fakt je, že je již velmi těžké, vymyslet něco, co tu ještě nebylo. Takže jsem usoudil, že nejlepší je vyjít z vlastností, které jsou Stezkařům vlastní – věčné mládí (duševní), um, odvaha a důvtip. No a to všechno jsou vlastnosti, které také měli řečtí božští manželé Hébé a Héraklés.
Dovoluji si tedy Trasový lid pozvat na akci nazvanou „Hérakleidy“. Podtitul akce by  možná také mohl znít: „Nějalehr alprkašt“. Tedy: NĚco JAko LEsní HRy, ALe PRo KAvárenské ŠTamgasty.
Akce je určena pro všechny věkové kategorie od 18 let výše. Konat se to celé bude většinou (kromě cesty na místo) v sále jedné nejmenované restaurace v Praze nebo v jejím blízkém okolí (té Prahy, ne té restaurace) a celé to proběhne během jednoho večera. Účastníci se rozdělí do týmů, které budou plnit v průběhu večera, stejně jako Héraklés, dvanáct úkolů přiměřené jejich umu a důvtipu. Celý program by měl být brán s humorem, nadhledem, v klídku a pohodě a bude proložen hudbou, tancem a  občerstvením (aby si i Hébé přišla na své). Vyvrcholí to velkým finále, kdy budou všichni přiměřeně oceněni za své celovečerní úsilí.
Myslím, že ideálním datem pro novou akci je pátek třináctého, konkrétně tedy v pátek 13. října od cca šesté večer a konec bude tak, aby se stihlo poslední metro. Počet účastníků není omezen, resp. je omezen kapacitou sálu, řekněme tak na 114. Přihlašování spustím někdy v první polovině července, kdy bych uvedl další podrobnosti. Těším se! Vláďa Roith
 
V kalendáři umístěném na TAKových stránkách jsou inzerovány a průběžně doplňovány nejen akce TAKové, ale i akcenesouvisející přímo s TAKovým děním, tedy různé koncerty, výstavy apod. – http://takpraha.cz/tak_kalendar.php

STALO SE
  A byly malé trasové Stezky. (Napište JaVor o svých pidi Stezkách pro příští Poradník!)
Jednička – pidistaezku ve Sloupu v Čechách, organizovali Jimmy Jirsa a Alenka Krejčí o druhém květnovém prodlouženém víkendu.
Čtyřka měla tu 107. na Žďársku, noclehy zajistili Stáňa s Vojtíškem, Stezkou prošlo 73 lidí, počasí všeho druhu.
Dvanáctka v roce, kdy oslavuje padesáté výročí svého založení, si nádherně užila téměř retro pidistezku uspořádanou Hančou v jejím oblíbeném kraji. S batohy a spacáky  na zádech jsme v půli května putovali  z Předhradí  podél Krounky po české "ferátě" přes Šilinkův důl až do skautské základny v Posekanci, kde jsme u ohýnku, buřtů a kytary strávili krásný večer pod hvězdami. Další den nás Hanča protáhla všemi místními maštalemi až k Pepíčkovi na verandu u Toulovce a následně na chaloupku do Jarošova, kde nás čekalo milé přijetí, grilované maso a další dobrůtky. Pod širým nebem jsme strávili další krásný večer, abychom v neděli přes další skály  došli až do Nových Hradů. Hanče patří dík a všem účastníkům uznání, že s úsměvem na rtech a batohem na zádech dovedou putovat krajem jako za mlada. Helenka 12
Třináctka putovala okolo 13. května přes Brdy, protože tam také byla jedna třináctková svatba.
Čtrnáctka na malé Stezce oslavila dvanáctery kulatiny, v sobotu dopoledne bylo matiné, večer pak soaré. Mezí tím jen tak mimochodem obcházení Mácháče či splutí průrvy Ploučnice. JaVor 14
Patnáctka putovala Slepičími Horami na Kaplicku.
Šestnáctka byla na prvního máje na Vysočině.
Devětašedesátka (20 + 23 + 26) měla malou v rámci Půlté. tedy na Jindřichohradecku a bylo jich celkem 24.
  2. dětská Stezka na Broumovsku, 29. 4. – 1. 5., pořádal Petr Beran.
Dětská Stezka – utajená Stezka
Letos proběhl již druhý ročník Dětské Stezky, a jak jsem slyšel, účastníci se již těší na třetí ročník. Nevím proč. Nebyl jsem ani na jedné. Po marných pokusech přimět pořadatele k napsání pár řádků mi nezbývá než na časté dotazy odpovědět na základě dojmů účastníků touto formou.
Rodiče předškolních a školních dětí tráví společné akce většinou na nějakém místě. V penzionu, nebo chatkách. Aktivity tomu odpovídají, ale chození, chcete-li turistiky, mezi těmi aktivitami moc není. Stezka je a byla nejen společenská událost, ale také (původně především) společné chození přírodou. Jak jsem pochopil tak pro část rodičů spojených Tras 69 je taková podoba Stezky stále přitažlivá a proto se do pořádání Dětské Stezky pustili. Zuzka, Ondra a Roman Valinovi, nebo kluci Berani vzpomínali na každoroční prázdninové toulky s rodiči po tuzemských potocích a později i pohořích. Vlastní chození – přesun od jednoho zážitku k druhému – nebylo z nejpříjemnějších. Ale bez toho by zážitky nebyly, nebo nebyly tak intenzivní.
Snad proto ty 8 – 12 kilometrové denní dávky testují i na svých dětech, a jak jsem pochopil a od účastníků na vlastní uši slyšel, má to úspěch. Tak ať vám to robátka šlape a ať máte na co vzpomínat. Děda Beran T12.
  32. Stezka a půl na Jindřichohradecku – toulání kolem Nežárky. Počasí se vydařilo, ohlasy samé pozitivní, retro kempy. U Hrbka v Lásenicích jsme se sešli, staří i mladí, kteří svou více jak dvacetihlavou účastí přispěli ku dvěma trasám, a byl to krásný večer plný pohody a ptačích písní.
Ahoj, předem poděkování Janě a Lence za opět skvělou organizaci "Půlky". Naše osobní malá příhoda – jdeme po Jindř. Hradci a najednou před námi objekt – Samoobsluha Zbuzany. Trochu jsme znejistěli, zda se nám to jenom zdá a zda jsme vůbec odjeli z domova. Bydlíme totiž ve Zbuzanech v okrese Praha-západ. Mařenka se pídila po významu názvu a dověděla se, že jsme v místní čtvrti města, která se jmenuje Zbuzany. Jeden obyvatel z "našich" Zbuzan se po 1.sv.válce do J.Hradce odstěhoval, začal tam stavět domy v secesním slohu a založil čtvrť Zbuzany. Opět se potvrdilo, jak je svět malý! Půlce zdar a půlkařům zvlášť! Mařenka a Honza Walterovi

ZE SPOLEČNOSTI
  Přátelé, Dovolte, abych se s vámi podělila o radostnou novinu. 11. 5. 2017 ve 3:20 se naší Helence a jejímu Honzovi narodila krásná holčička Bětuška (3330g, 49 cm), čímž nám nadělili čtvrté vnouče. Blanka Ch. T15.

INZERCE
  Kam v neděli 4. 6. ve 20 hodin? No přece do Malostranské Besedy. Doufám, že nás goldies, co jsme kdysi Tragédii na Mississippi hráli se sejde povícero. V příloženém plakátu více… Díky Hana Malinová T3
  České dráhy ukončují 30. června 2017 platnost papírových průkazů na slevu pro důchodce (těch s modrými pruhy za 50 Kč s údajně neomezenou platností). Průkazku nahrazuje čipová In Karta, na které musí být nahrána některá vhodná aplikace, např. IN Důchodce… nebo IN Senior… 
  Lyže Šladming, termín 3. 2. až 10. 2. 2018; cena 7 500,00 Kč zahrnuje dopravu, pobyt, celodenní stravu (polední balíček). Jede s námi kuchař, který vaří z čerstvých potravin dodaných Rakušany. Chalupa cca 8 km východně od Schladmingu; jen pro nás, ale musíme jí obsadit. 4lůžkové pokoje = vždy jedna palanda. Přednostně obsazuji po 3 => tedy manželskou intimitu zaručit nemohu. Náš autobus nás vozí k jednotlivým sjezdovkám. V případě dobrého počasí i na Dachstein Leoš Hořínek T6, 602493755. 

Přeji slunečné léto
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení, pozvání, připomínky a opravy přijímám taky. V případě nekomerční inzerce uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky.

Kalendář akcí 2017 - ke stažení…

Přílohy:
Tabu noclehy 59. Stezky…

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz