Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2017

PORADNÍK březen 2017

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

MOTTO: Každý strůjcem svého štěstí, říká přísloví. Štěstí však nepřijde jen odklonem od bolesti, utrpení nebo stresu. Může, respektive musí být aktivně dosahováno. Pozitivní nebo negativní pocity značně závisí na nás samotných. Být v TAKu nebo s TAKem je samo o sobě velké štěstí.

ZPRÁVY Z RADY
  Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 6. března od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
  Rada se sešla před VVH.
  Volební výroční valnou hromadou byla zvolena Rada nová ve složení: Petr Kříž T18 (51), Lenka borgesová T18 (59), Soňa Vašicová T17 (60), Ondřej Šimůnek T26 (63, Jiří Valda T26 (66), Vladimír Roith T14 (67) a Jana Vorlová T14 (68) hlasů. Majitelem TAKu zvolen Vláďa Roith 58 hlasy.
 

AKCE
    18. Shnilá jízda bude v termínu, tedy 3. – 5. března na Šumavě v Nových Hutích, ale pozor, změna! Penzion Klostermann! Tradiční penzion Jiskra se rozhodl majitel zbourat a postavit něco super!?!
Odjezd v pátek 3. 3. 16.30 hod., návrat v neděli cca v 19 hod. Ojezd jako už po 17. z ul. Na Strži (za rohem ul. Na Pankráci, záliv, kde staví busy CK Adventura. Ubytování v pokojích se soc. zařízením, zaléhací pořádek bude připraven. Cena ubytování a polopenze je skoro stejná jako vloni – 440,- Kč/noc. Točí se pivo Klostermann 13° (dobré a silné), ale i nějaká 11°.
Důležité upozornění: sníh není, nejbližší stopa, která je špatná, zmrzlá, plná jehličí a zaječích bobků, je od Plání na Churáňov nebo z Kvildy od hranice lesa směr prameny Vltavy, od busu z Kvildy pěšky cca 1 km, takže i podle meteo jen pěšky. TAK to je vše, SKOL RuM
Aktuální stav bílých stop v českých horách můžerte zjistit zde… a vizuální stav sněhu můžete zkontrolovat zde…, píše Tomáš Svoboda.
   Přejezd Velké Fatry se koná 3. - 5. 3. 2017, bližší informace zájemcům podá Jirka Čada T1.
    17. ročník Jarního výstupu na Velký Blaník se koná 17. – 19. 3. 2017. Doprava busem z Roztyl v Praze 4, sraz v Čechticích U Zlaté Prahy na Nám. J. Tyrše. Sobotní oběd v Pravoníně. S sebou spacák, karimatku. Mapa KČT 41 – sobota: Čechtice, Pravonín, V. Blaník; neděle: V. Blaník, Kondrac, Vlašim (vlak, bus). Přihlášky emailem v.svejda(at)centrum.cz a vložné na účet č. 0440304163/0800. Bez vložného přihláška neplatí. Srdečně zve Vláďa Švejda T10. Pozvánka…
  46. bál - Fantastický bude v pátek 7. dubna 2017 v Masarykově koleji. Pořádá T23 a T26.
Vážení přátelé, příprava letošního Fantastického bálu rozhodně nespí. Velmi se na vás těší mimozemšťané, elfové, trpaslíci, roboti i čarodějové. A skvělí předtančující, kteří poctivě pilují kroky. Na výročce se mnozí ptali po lístcích. Bohužel ne vždy všechno vyjde dle našich přání, takže ještě nebyly dostupné. Rozhodně ale budou k dostání na březnové schůzi a pak po domluvě (takřka) kdykoliv a kdekoliv. Cena bude 250 korun pro členy TAKu a 280 pro nečleny. Pochopitelně budou lístky k dostání i na místě, ale jistě víte, že největší radost nám uděláte včasným nákupem.
A že nevíte, jak se na náš Bál obléci? Zkuste třeba čaroděje…, nejrůznější druhy robota…, elfku…, trpaslíka…, mimozemšťana… či oblíbeného agenta Smitha… A nebo cokoliv jiného, co vás bude bavit. Těšíme se na vás Fela a Erika.
   Na 23. Zahájení cyklosezóny si rezervujte termín sobota 22. – 23. dubna. Potencionálním cyklistům pošle zprávu Lenka Bergesová T18. Trasa a místo noclehu tradiční.
  Zdravime opět po roce a zveme vás na 2. dětskou Stezku, tentokrát na Broumovsko, ve dnech 29. dubna až 1. května (so-po), tedy dva společné noclehy. Přihlášky přijímají Kačka a Petr Berani + 3 jehňata – kacka.beranova(at)volny.cz. Hlaste se!!!
    32. Stezka a půl od pátku 5. do pondělí 8. května v okolí Nežárky na Jindřichohradecku. Již tradičně elektronické přihlašování zahájeno – přihláška… Prosíme kamarády a přátelé, hlaste se včas, nejlépe inhed. Stezka bude mít tři noclehy v postýlkách. Cena za tři noclehy s polopenzí činí 1 070,- Kč pro členy TAKu a 1 100,- Kč pro nečleny. Přihláška bude akceptovaná po zaplacení příslušné sumy na účet 1361537019/3030. Uveďte VS č. 32 a jména platících do zprávy pro příjemce. LeBor 18 a JaVor 14.
   12. Cesta jenom tam, výlet historickým motoráčkem, bude 10. – 11. června 2017. Letos na sever, první zastávka v Malé Skále (Pantheon, minipivovar, oběd), cíl na jediné české ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova. Návštěva muzea zubačky…, zakempování u nádraží v Kořenově. Cestou ve vláčku i na tábořišti se bude točit dobré pivo. V neděli asi ještě krátká návštěva Harrachova a návrat motoráčkem (navzdory tradičnímu názvu cesty se už jezdí i zpátky). Přihlášky zájemců na mailu ivan.fridrich(at)post.cz nebo tel. 602368425 se současným zaplacením zálohy 300 Kč na účet č. 104641136/0300 (do zprávy “CJT a jméno”¨) nebo na schůzích TAKu. Krásná Inspirace zde…
   59. STEZKA – Železné hory 28. 9. – 1. 10. 2017 se zakončením v Třemošnici, pořádá T17 – Tabu noclehy…

INFORMACE
 
  V kalendáři umístěném na TAKových stránkách jsou inzerovány a průběžně doplňovány nejen akce TAKové, ale i akce nesouvisející přímo s TAKovým děním, tedy různé koncerty, výstavy apod. – http://takpraha.cz/tak_kalendar.php

STALO SE
  40. Spanilá jízda 2017 byla 10. až 12. února v Krušných horách. Po létech zase plná sněhu a tedy krásné i když počasí mohlo být o trochu lepší a zlámané okončetiny kdyby nebyly, bylo by parádně. Nyní čtěte pár krásných vět jedné z účasnic, které snad nám starším přivedou do mysli pár něžných vzpomínek na dobu dávno minulou a hrdý pocit, že „to“ ještě zvládneme…
Opět tři dny v pohybu. Krušné hory. Mlha jak mlíko, mráz, přemrzlý sníh, který jede jako namydlený blesk. A taky ostrý humor, dobrá muzika a závrať ze svobody. Účast z Dvacítky minimální, většinou „staří pardálové“. Tak to mám ráda. A nikomu to neříkejte, ale zalíbilo se mi dokonce, že jsem tam sama. Fakt jen sama za sebe.
Určitě jsem s tím děsně legrační, ale jiný už to asi nebude. Pořád si potřebuju něco dokazovat. Rozumějte, šest let na mateřský vás zrovna dvakrát nepozvedne. Takže najednou se potřebujete ujišťovat i o věcech, které byly dřív tak samozřejmé. Takže: pořád se o sebe umím postarat. Umím si sbalit a namazat lyže. Pořád ještě nejsem úplný máslo a něco vydržím. Pořád se dokážu bavit s lidmi. Přinutím se večer vstát z postele a jít na večírek a přinutím se ráno vstát z postele a i s tou kocovinou se obout do lyží.
A tak vůbec, prostě pořád ještě žiju. Nesmějte se, to je fakt zásadní zjištění, které nelze učinit jinak než na akcích, kde si člověk trochu hrábne a kde je jen sám za sebe. Po letech na mateřské totiž základní životní funkce nelze považovat za dostatečný důkaz života. Přestože dýchám, mám poslední dobou vážné pochybnosti o vlastní samostatné existenci. A tak se jednou za dva roky odpoutám od satelitů (dětí a manžela) a na Spanilce testuju, jestli jsem stále ještě samostatná entita, nebo jsem se už definitivně rozplynula v potřebách dětí. Tak letos pořád dobrý. Na akcích se s mužem poctivě střídáme, ale zrovna Spanilku bych snad vyměnila za všechny Stezky světa... I když mě někteří staří pardálové oslovují "mamino" a chtějí se bavit o vnoučatech.
Bylo to jako pokaždé opojné a intenzivní. A třešinkou na dortu byl nedělní návrat: dojeli jsme na Smícháč a akorát jsem stihla Semmering k nám na Cibulku. Vlak stoupá nad Prokopákem, já koukám z okna na rozsvícenou Prahu, v uších mi ještě šustí sníh zní muzika. Takový chill out. Na Cibulkách vystupuju s běžkami na perón a koukám, jak s červenými světly vlaku odjíždí i Spanilka. Už můžu domů. A víte co? Od pátečního rána až do nedělního večera se mi nestýskalo. Ani trochu, milý deníčku. Jsem velká holka.
Tak za dva roky jsem zas vaše, milá Béčka! Káča Režná T20
  Nora, naplánovaná v termínu 25. – 26. února, se pro mizivý zájem (jen jeden statečný Filip Melichar se přihlásil) nakonec nekonala. Škoda, konečně byl sníh! Tak za rok zve Vlastimilec T13.
  Volební valná hromada se konala v pondělí 13. února od 18:00 hodin tam, co v loňském roce, tedy v sále hotelu Svornost v Dolních Počernicích.
 

ZE SPOLEČNOSTI
 

INZERCE
 
 

Přeji klidné postní období
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2017 - ke stažení…

Přílohy:


TAKová schůze - 2017-03-06
Byla v Tyršáku a vedl ji od 18.15 Vláďa Roith
*** STALO SE (v tomto roce)
** 40.Spanilka - 10.-12.2.2017 Byla v Krušných horách, podařila se, sníh byl. Ustředění bylo "tak akorát", jen zbylo hodně jídla. Hejtmani přijímají návrhy na lokalitu pro Spanilku v roce 2018
** NORA - nebyla VlastiMILEC/t13 se drobátko roznemohl a stavět iglú se mu nechtělo. Jako na potvoru byly příznivé podmínky.
** SCHNILKA - 3.-5.3.2017 byla na Šumavě (penzion Klostermann). Protože napadlo asi 20cm sněhu, byla strojem projetá firnová stopa v pohodě i přes ca 13°C. V.Š./t8 prověřil strakonický špitál a on i špitál by měli být již ok.
** Zimní přechod Velké Fatry - 3.-5.3. se uskutečnil za účasti 15 stezkařů. Až na velký vítr v sobotu bylo vše ok. PaS/t1 se zmínil o komplikacích při nákupu lehátek pro vlaky na Slovensko. Podrobnosti může sdělit též Jirka Čada/t1
* *** CHYSTÁ SE
** Výstup na Blaník Pořádá t10
** Fantastický bál - 7.4.2017 od 7pm Lístky jsou v prodeji - 280/250Kč
** Kuličkiáda - 24.4. Trénujte!
** STEZKA ...a 1/2 - 5.-8.5.2017 ceny jsou (3 noclehy na postelích, vč. polopenze) 1070/1100Kč Hlašte se na http://takpraha.cz/2017/170508stezka-32pul-prihlaska.php
** Cesta jenom tam (nebo spíš tam a zase zpátky) iFri přijímá 300Kč zálohu (z celkových 500) V plánu jsou zastávky na Malé Skále (malý pivovar), elektrárna Spálov (na Jizeře pod Semily) a konečná v Kořenově
** Tonka Kykolka 9.-11.6. Karel určitě něco pošle
** Slovinsko na kolech s trasou 14 - 26.7.-6.8.2017 Několik volných míst (info Vláďa Roith)
* *** RŮZNÉ - TAKová klubovna bude za prakticky dvojnásobné nájemné (15kKč -> 31kKč) (řeší Rada). Pokud máte tip na skladovací prostory, dejte vědět Radním.

....a to bylo skoro vše

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz