Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník 2017

PORADNÍK únor 2017

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

MOTTO: Schůze je vítězství zadků nad mozkem. [Wilhelm Häring nebo Wilibald Alexis]

ZPRÁVY Z RADY
  Rada zve členy TAKu na pravidelnou Výroční volební valnou hromadu, která se koná v pondělí 13. února 2017 od 18:00 hodin v Hotelu Svornost, Dolní Počernice, Novozámecká ul. 248, Praha 9. Pozvánka…
  Rada se sešla 30. ledna a připravovala volební valnou hromadu.
  Rada vyzývá pořadatele loňských akcí, aby Stáně urychleně dodali vyúčtování.
  Rada prosí vedoucí oddílů a táborů, aby si připravili příspěvky, které přednesou na valné hromadě.
  Rada sděluje, že na Valné hromadě budeme hlasovat o pořadateli jarní Stezky … a půl.
  Trasa 21 se prakticky rozpadla, její osud bude řešen na valné hromadě.

AKCE
    Volební valná hromada se bude konat, jak již bylo několikrát avizováno, v pondělí 13. února od 18:00 hodin tam, co v loňském roce, tedy v sále hotelu Svornost v Dolních Počernicích. Je lichý rok a tedy, jak jsme také již několikrát avizovali,  letošní Valná hromada bude i volební. Přijďte tedy v hojném počtu, s dobrou náladou a muzikanti, pokud možno i s hudebními nástroji, abychom si večer po suchém schůzování také alespoň trochu užili. Pozvánka…
Pokud by se ještě někdo rozmyslel ohledně kandidatury do Rady nebo i přímo na předsedu, tak bude výborné a ještě lepší to bude, když to ohlásí kterémukoliv členu stávající Rady, ale je nutné to stihnout nejpozději do začátku Valné hromady!
Rovněž zveme i příznivce TAKu, kteří mohou přijít již na vlastní Valnou hromadu nebo případně až na druhou, neoficiální část. A pokud přijdou i s hudebními nástroji, budou vítáni dvojnásob.  
    40. Spanilá jízda 2017 se koná ve dnech 10. až 12. února v Krušných horách.
    18. Shnilá jízda zase bude, a to v tradičním termínu, tedy 3. – 5. března. A na tradičním místě – penzion Jiskra, Nové Hutě, Šumava. Přihlášky nejpozději na výročce 13. 2. Záloha s přihláškou 500,- Kč nebo na účet 0491013163/0800 + jméno. Záloha je nevratná, pouze při velmi vážných zdravotních potížích můžeme diskutovat o vrácení, ale to se v TAKu nemůže nikomu přihodit! SKOL a užívejte ALAVIS pro koně na klouby. RuM
    Nora 25. – 26. 2. 2017, přihlášky přijímá a informace podá Vlasta Milec T13.
    Přejezd Velké Fatry se koná 3. - 5. 3. 2017, bližší informace zájemcům podá Jirka Čada T1.
    17. ročník Jarního výstupu na Velký Blaník se koná 17. – 19. 3. 2017. Doprava busem z Roztyl v Praze 4, sraz v Čechticích U Zlaté Prahy na Nám. J. Tyrše. Sobotní oběd v Pravoníně. S sebou spacák, karimatku. Mapa KČT 41 – sobota: Čechtice, Pravonín, V. Blaník; neděle: V. Blaník, Kondrac, Vlašim (vlak, bus). Přihlášky emailem v.svejda(at)centrum.cz a vložné na účet č. 0440304163/0800. Bez vložného přihláška neplatí. Srdečně zve Vláďa Švejda T10. Pozvánka…
  46. bál - Fantastický bude v pátek 7. dubna 2017 v Masarykově koleji. Pořádá T23 a T26. Nácvik předtančení bude ve středu?
  12. Cesta jenom tam, výlet historickým motoráčkem, bude 10. – 11. června 2017. Cíl má být na jediné české ozubnicové trati v Kořenově. Předběžné registrace zájemců na mailu ivan.fridrich(at)post.cz nebo tel. 602368425.
   59. STEZKA – Železné hory 28. 9. – 1. 10. 2017 se zakončením v Třemošnici, pořádá T17 – Tabu noclehy…

INFORMACE
 
  V kalendáři umístěném na TAKových stránkách jsou inzerovány a průběžně doplňovány nejen akce TAKové, ale i akce nesouvisející přímo s TAKovým děním, tedy různé koncerty, výstavy apod. – http://takpraha.cz/tak_kalendar.php

STALO SE
  Tradiční Jáchymov – Nové Město v Jáchymově 13. – 15. 1. 2017.
  Fénixí výlet do ZOO s baziliškem a papouškem v sobotu 21. ledna 2017. Naštěstí jsme dali sraz před Mekáčem a všichni, co přišli včas si na Papouše, Baziliška a celou rodinku mohli počkat v teple. Po nás dorazili už jen Marčíkovi. Autobus 112 jsme hravě doběhli a ani jsme nikoho nenechali na nástupišti. Vstupujeme do ZOO a spolu s námi je tam jen 50 lidí. U vchodu nás vítá Panda červená, která je mimořádně aktivní. Pokračujeme kolem Ledního medvěda, který se v ideálním mrazivém dni povaluje v zázemí. Potěšily nás ale vydra, které se nadšeně honily ve vodě i po sněhu. Nevynecháme ani sochu koně před Africkým pavilonem a hurá na hrochy, je tam i mláďátko. A to už spěcháme na krmení Hrabáčů kapských, protože vidět hrabáče v pohybu, to je teda něco. Přišli jsme lehce po 10. a malé hrabáče akorát vyjídalo červíky schované v míči, ale rodiče už byli po jídle a zase spali. Kocháme se i žirafami a poprvé svačíme. Holky si chovají Madlenku, kluky překvapivě moc nezajímá.
Zahřátí a nakrmení vyrážíme na slony, jsou tam obě mláďátka, ale na některé Fénixy to tam prý moc smrdí. Venku si užíváme údolí slonů, lezeme na slony a zvoníme na zvonce. Blbneme i na malém hřišťátku a v sítích. Je čas přesunout se do Afriky, tam mám já své oblíbené opičky Talapouny, bydlí tam i „naštvaný“ medojed. Venku před pavilonem se někteří honí, jiní schovávají a lezou po kamenech. Přesunujeme se přes lachtany – kteří se neskutečně předvádí, drží se za ploutve a pózují, jak se dá až do Borora na program „Zvířata v akci“. Dnes je na programu Lamák „Sančo“ – František Štursa nám předvádí komunikaci se zvířetem bez řevu a násilí. Sančo se snaží, plivnul jen jednou. Do drezůry se zapojili i Eliška s Jiříkem a Kačka Bartáková – ta byla vybrána za stylovou čepici se zajíčkem. Takže na program do ZOO už jen v zajíčkové čepici. Prolézačky v Bororo jsou z důvodu mrazu zavřené, alespoň máme více času na zvířata.
Oběd si dáváme v restauraci Oceán – každý dostává polévku nebo čaj na zahřátí a pak smíme konzumovat i vlastní zásoby, ti otrlejší si kupují zmrzku a vyjedli jsme i čokoládové donuty. Po obědě už zůstáváme ve spodní části ZOO, jdeme přes opičí ostrovy ke gaviálům a kontrolujeme spící mravenečníky. V Sečuánu jsme našli neskutečně zbarvené ptáčky. A protože u velkých želv je část Fénixů už příliš rozběhaná, odebíráme se na hřiště s lodí, aby se všichni dostatečně vybouřili a vyběhali. Navštívili jsme i dětskou ZOO a nakrmili kozy. Granule pro kozy někteří i ochutnali a prý jim moc chutnaly – já jsem ochutnávku hrdě odmítla. Na pódiu u dřevěné lodi jsme ještě předváděli a hádali zvířata.
Zavíračka ZOO se nezadržitelně blíží, jdeme tedy zkontrolovat gorilí rodinku. Nemůžeme se vynadívat jak Ajabu a Nuru dovádí, samice polehávají a Richard to vše kontroluje. Gepardi nám pózují na své dřevěné vyhlídce, mráz jim fakt nevadí. V Pavilonu šelem je toho k vidění spousta, Kočka rybářská, tygři, lvi, umije, trnucha a další a další. U velemloků je fronta na sluchátka na poslech Války s mloky a to už nám hlásí, že se ZOO zavírá. Míříme tedy přes supa a orla k východu. Ještě naposledy svačíme u tučňáků, kde se houpeme a blbneme. Uteklo to jako voda a je čas vyrazit na autobus a hurá za rodiči.
Cestou po ZOO jsme si hodně povídali, už vím, že naši Fénixové by nejraději jezdili na dvoudeňáky a ještě raději na třídeňáky. Zkusíme jeden z výletů udělat i na kolech a příští rok si vyrazíme v zimě na hory.
Každý se v ZOO bavil, jak uměl, někdo zvířaty a četbou cedulek, někdo škádlením mezi děvčaty a chlapci, někdo hrál dračák, někdo si povídal… Nic jsme neřešili a jen si užívali lednovou mrazivou pohodu. Tak zase v únoru. Děkujeme, za prima výlet.   
Verča s Madlenkou a Václav
Účastníci: Jirka a Jéňa, Ivuška, Zuzka a Filip, Bára a Vašek, Jakub S.V., Terka J., Eliška, Lucka a Kačka, Barča a Johanka, Tereza a Verunka, Vojta
 

ZE SPOLEČNOSTI
  Přátelé, kamarádi. Musíme Vám oznámit smutnou zprávu. Ve čtvrtek 19. ledna nás navždy opustila naše Eva. Na duši měla již delší dobu trápení, kterému nedokázala vzdorovat. Kdo jste ji znali, vzpomínejte na ni v dobrém. Rodina Birndtova z Lysé nad Labem.
 

INZERCE
  Bedřiška Uždilová T15 zve na výstavu svých obrazů a soch kolegy Vladimíra Boka do galerie Nová síň ve Voršilské 3, Praha 1. Výstava trvá do 26. 2. 2017.
  Zdravím všechny milovníky běhání. V říjnu 2016 jsem se zaregistroval a zaplatil startovní číslo na letošní 1/2 Maraton, který se koná 1. dubna. Je to prima závod, již několikrát jsem ho běžel. Bohužel musím v březnu na operaci s kolenem a nedám se do závodu dohromady. Kdybyste někdo měl zájem nebo věděl o někom, kdo by měl chuť běžet předejte mu prosím na mne kontakt. Nyní se dá ještě registrace bez komplikací převézt na nového běžce. Startovní čísla jsou již vyprodána. Jirka Rada, 602 314 145.

Přeji pěkné předjaří a hodně sněhu na horách
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2017 - ke stažení…

Přílohy:
Pozvánka na VVH…
Pozvánka na Blaník…
Fenixí výlet do ZOO…

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz