Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník leden 2016

PORADNÍK říjen 2016

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

MOTTO: Politici, kteří jsou do svých funkcí zvoleni opakovaně začnou tíhnout k tomu, že začnou volby považovat za zbytečné. Mají zkrátka pocit, že ve svém úřadě musejí setrvat až do smrti. Mají dojem, že stát, který reprezentují, taky svým způsobem vlastní. [Hans-Joachim Noack]

ZPRÁVY Z RADY
  Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná v pondělí 3. října 2016 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
  Rada se v září sešla dvanáctého. Zástupci táborů uklidili v klubovně.
  Žádáme kandidáty na uspořádání TAKového bálu 2017, aby přednesli své vize – budeme hlasovat o pořadateli.
  Rada vyzývá k zamyšlení se nad odměnami na ještě větší slávu TAKu. Výroční schůze se pomalu blíží.
  Rada se sejde 24. říjnna.

AKCE
  Stezka 31 a půl bude v termínu 30. 9.–2. 10. 2016 v oblasti Křemešnické vrchoviny (mapy KČT č. 44 a 76). Noclehy pro dvě trasy budou v Turistické ubytovně a Domově mládeže. Maximální délka sobotní trasy je 17 km. Zajímavostmi v okolí jsou například zámek, židovský hřbitov, hrad, barokní selské domy, rašeliniště a rozhledna.
Cena 560 Kč/os/TAK a 620 Kč/os/NeTAK.
Přihláška je platná se zaplacenou částkou, nejlépe na TAKový účet č 2000317496/2010, kde VS bude 315xx („ xx“ je dvoumístné číslo vaší Trasy); do zprávy pro příjemce uveďte své jméno a příjmení. Přihlašovat se pořád lze… Garantem je Soňa Vašicová T17, svasicova(at)seznam.cz, a Lenka Borgesová.
  Láďa Dolejš posílá obšírnější zprávu z akce Prášily, kde byli k jádru Jedničky přizváni i okolopřátelé z TAKu, tak jako loni na Filipovu Huť. Zpráva je přílohou Poradníku.
    22. Zakončení cyklosezóny 15. – 16. října. Iformace dostanou cyklisté emailem.
    Martinské posvícení v pátek 11. 11. 2016. Pořádá Jednička od 18:30 h opět v hotelu Svornost, Dolní Počernice. "Letos Martin pod palmami", zajišťujeme živou hudbu, kachní večeři , vítací drink Martinské víno a chleby se sádlem, cibulí.  Rezervačenky budu mít k dispozici na schůzi TAKu (3. 10. 2016) za 200 Kč (s večeří) a 80 Kč (bez večeře).

INFORMACE
  V prodeji posledních 38 almanachů vydaných k 50. výročí TAKu! Stále za 350 Kč u JaVor a Petrofa.
  V kalendáři umístěném na TAKových stránkách jsou inzerovány a průběžně doplňovány nejen akce TAKové, ale i akce nesouvisející přímo s TAKovým děním, tedy různé koncerty, výstavy apod. – http://takpraha.cz/tak_kalendar.php

STALO SE
  38. lesní hry 9. – 11. 9. 2016
Jsme starobylá Nadace, jejíž cílem je jediné – zajistit budoucnost lidstvu. Pracujeme bez ohledu na vlády, politiky a jejich přisluhovače Stopy Nadace se táhnou celými dějinami lidstva. Některé katastrofy z minulosti, jakkoli se vám možná zdají děsivé, by bez přispění naší práce byly mnohem strašlivější. Myslíte, že při epidemiích černé smrti zemřela třetina obyvatel Evropy? Nikoli, my jsme dvě třetiny zachránili! Je vám líto v lávě a prachu zasypaných Pompejí? Bez našeho zásahu by neexistovala Itálie. Budíte se hrůzou z pomyšlení na Hirošimu a Nagasaki? Jen díky Nadaci svět nezničia totální atomová válka.
Nyní jsme vystoupili ze stínu a hledali a našli nové splolupracovníky, ty nejlepší lidi pro naši společnou budoucnost. Na naší planetě se objevilo nové nebezpečí, které je podle mnohých indícií tím nejhorším, co nás kdy potkalo. Sešlo se 35 lidí, kterým na našem světě záleží a pro svou budoucnost a budoucnost lidstva nasadili své životy a obětovali se… Fotogalerie…
–– Pposlední zprávy z Nadace 23: Přátelé, podle posledních zpráv jste se plně adaptovali na život v novém světě, a to máme v Nadaci radost. Abyste nezapomněli jak váš život v centru Nadace probíhal, můžete si ho připomenout na fotkách. Odkazy najdete zde nadace23=fotky pro fotky od Jany Vorlové: jméno: javor14 heslo: nadace 23 Výsledky Vašeho počínání: nadace23=vysledky
– Ztráty a nálezy: Zpráva od Saši Stále pohřešuji svou lžíci :) po odjezdu zbyl na místě jeden malý ešus se lžící. Ani jedna z věcí není moje, a tak znovu apeluji na ty co jedli z malého ešusu, aby koukli na lžíci, kterou si přivezli domů. Rukojeť vypadá jako u těchto vidliček: – Ještě jednou všem děkujeme za hladký průběh celého víkendu. Nás to bavilo. TAK zase za rok. Tým Nadace 23
–– Milí přátelé, než na to zapomenu: chtěla bych poděkovat organizátorům i účastníkům Lesních her – bylo to moc povedené. Sešlo se nás přes třicet dospělých jedinců – někteří staří (prý), někteří pomalí, někdo měl zrakvenou nohu, jedna dokonce těhotná (já ne, aby nedošlo ke spekulacím), někdo oplýval větším někdo menším intelektem. A všichni jsme byli na LH správně. Koneckonců nějaký handicap máme všichni, že? A kdo ne, tak si pořídil třeba aspoň kocovinu (např. já). Hry i (kdysi obáváná) štvanice byly přizpůsobeny věku i stavu všech, svou parketu jsme si taky našli všichni. No uznejte, zombiewalk a hru "jezdec – střelec – blbec" musí zvládnout každý, ne? K tomu přičtěte krásné počasí (chvílemi až moc), mezitrasovou i mezigenerační družbu, povedené večírky a břitký humor a nevím, jak vám, ale mě z toho vychází skvělý víkend. Pro mě ještě s bonusem absence jakýchkoliv dětí. Z LH se za poslední léta už stal takový klub uvnitř klubu, ale (staro)nováčky pořád bereme ;). Bylo by fajn, kdyby nás zas jezdilo víc, máte rok na to si to promyslet. Snad se Jana nebo někdo jiný nebude zlobit, když motivačně přidám odkaz na fotky, jméno: javor14, heslo: nadace 23
Takže děkuju všem za povedený víkend, moc jsem si to užila. Káča Režná T20
  Pidistezka Jedničky 2016 je za námi a uskutečnila se v oblasti kolem Mladé Vožice od 23. do 25.9.16. Helena Holcová sehnala ubytování ve Smilových Horách. Podrobnosti a kontakty najdete zde. Blízko ubytování je obchod COOP a restaurace. Zajímavá je anténa nad obcí, připomínající přistávací zařízení UFO a pěkný je i místní kostel.
Penzion (kapacita 21 míst) se nachází ve velmi hezky zrekonstruované škole a ubytovna (kapacita 28 míst s palandami) je nově postavená. Pro večerní posezení byla k dispozici dostatečně velká jídelna s krbem, kde je k dispozici i stáčecí zařízení. Dále je zde plno sportovních zařízení: zastřešený bazén (10 m), ping pong.stoly, posilovna, tenisové hřiště, sauna. Využili jsme maximálně kapacity ubytování (celkem 49 lidiček) i turistické nabídky. Z navštívených míst: Mladá Vožice, hrad Šelmberk, Blatnické rybníky, oba Blaníky, zlatodůl Roudný, židovský hřbitov u Elblančic, Pacov a okolí… Cyklosekce měla 6 účastníků a ostaní byli pěšáci. Zážitky z výletů a i večerních posezení najdete na fotodokumentaci uvedené na stránkách Jedničky.
Ubytování bylo velmi příjemné a s polopenzí i cenově výhodné-doporučujeme k využití dalším trasám. Za Jedničku Pavel Stulík.
 

ZE SPOLEČNOSTI
  Martina Jedličková T2 s rodinou vás srdečně zve na vernisáž výstavy "Foto: Marta Jedličková 2005 - 2016", která se koná v pondělí 12. září od 18 h v Galerii 9, v historické budově Vysočanské radnice. Výstava bude k vidění do 6. 10., vždy od pondělí do čtvrtka od 10 do 19 hodin. Vstup volný. Metro B, Sokolovská 324/14, Praha 9. Těšíme se na vás!

INZERCE
 

Přeji krásné babí léto
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2016 - ke stažení…

Přílohy:
Přašily 2016 s Jedničkou


Schůzi zahájil Vláďa Roith v 18.18 a o co později než obvykle začala o to méně lidí se jí účastnilo (20. dorazil v rámci "Různého")...
***STALO SE
*
** Lesní hry
V režii t23 byly pěkné a netradiční; Jirka Valda/t26 slíbil pro příště opačný extrém ;-)
Vláďa Roith si pochvaloval, že skončil jako člověk a nikoli jako zombie, ale hlavně zdůraznil fyzickou nenáročnost/přístupnost pro širokou TAKovou veřejnost všech generací.
*
** STEZKA ...a 1/2
57 účastníků si ji pochvalovalo. Putování bez spacáků a karimatek do noclehů s postýlkami bylo příjemné. Návštěva muzea jednostopých vozidel byla vhodným zpestřením a na schůzi vyvolala menší diskusi o Velorexech.
*
** Šumava/T1
Akce zmiňovaná v Poradníku nebyla podrobněji komentována
*
** SVATBA - 24.9.2016
Na zřícenině hradu Orlík na Humpolecku se za účasti i TAKové veřejnosti vdávala členka TAKu Eliška "FEla" Fuchsová/t23, nyní Kubátová
*
*** BUDE
*
** Zakončení CYKLOsezony
Přihlášení jsou informováni Karlem Moravcem
*
** BÁL 2017
nikdo se nepřihlásil k pořadatelství, takže nebylo o čem rozhodovat :(
*
** MARTINSKÁ TANCOVAČKA - pá 11.11.2016 od 18.30
bude tradičně ve Svornosti v Dolních Počernicích - ráz bude tentokrát "Pod palmami". Rezervačenky za 80Kč bez večeře nebo za 200Kč s kachnou nárokujte - nejlépe přes vedoucí tras - u Pavla Stulíka/t1.
*
** Volební Valná hromada - únor
Posílejte návrhy na Radní a na Majitele, jakož i na adepty na odměny (viz Poradník)
*
** 59. STEZKA - podzim 2017
potencionální pořadatelé připravte si na listopadovou schůzi návrhy
*
** RŮZNÉ
- Almanachu zbýva 38ks
- Chvála výstavy fotek Marty Jedličkové ve Vysočanské radnici (tuším, že je ještě do 10.10.) vyvolala diskusi stran výstavy fotek z pozůstalosti Tondy Rosického
...a to bylo skoro vše


«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz