Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník leden 2016

PORADNÍK červenec – srpen 2016

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Tajemství úspěchu v životě není dělat, co se nám líbí, ale nalézt zalíbení v tom, co děláme. [Thomas Alva Edison]

ZPRÁVY Z RADY
  Rada zve členy TAKu i všechny příznivce TAKu na pravidelnou letní schůzi, která se koná v pondělí 11. července 2016 od 18:00 v restauraci Cinda na Císařském ostrově, tam, co již několik let.
  Rada se sešla 20. června u Haštalského dědka.
  Rada rozhodla v souladu s návrhem pořadatele o rozdělení zisku ze Stezky.
  Rada vzala na vědomí rozhodnutí Heleny Potyšové o vystoupení z TAKu.
  Rada přeje všem členům a příznivcům TAKu příjemné prožití letního období a spoustu skvělých zážitků z dovolených, výprav, letních táborů a dalších aktivit, abychom to všechno společně  mohli probrat na zářijové schůzi v pondělí pátého od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.

AKCE
  Luďkovy Alpy v termínu 26. – 28. 8. 2016
Pozvánka na tradiční víkendový VHT zájezd do rakouských Alp: Navštívíme oblast Wilder Kaiser, kde jsme se pohybovali již v roce 2005. Ti z nás, kteří jsme se tehdy kvůli nejistému počasí neodvážili na přechod Ellmauertor, budou mít druhou šanci. Jde o náročnější, místy lany jištěnou, ale i bez zvláštního VHT vybavení schůdnou stezku. V průvodcích někdy doporučují helmu jako ochranu proti padajícímu kamení uvolněnému výše jdoucími. Odjezd autobusu: pátek 26.8. ve 23:30 Metro Roztyly. Předpokládaný návrat: neděle 28.8 ve 23:30 dtto.
Předpokládaná trasa: sobota: Kirchberg im Tirol, Griesenau (727 m), Grieseneralm (988 m), Stripsenjochhütte (1677 m), Ellmauertor (2000 m), nocleh Grutten Hutte (1620 m). Neděle: Baumgarten K. (1572 m), Ackerlhütte (1445 m), Gamskögrl (1586 m), Kaiser Hochalm (1434 m), Gscheuerkogel (1279 m), Kirchberg im Tirol, Waldhaus Mitterjäger (cca 700 m).
Mapa např. Freytag - Berndt WK 301. V místě noclehu zajištěny postele a deky v Matrazen lager (zde nutná vlastní vložka do spacáku a domácí obuv na přezutí), večeře a pro zájemce i snídaně. Cena ubytování: 18 € pro členy AV 9 € , jednoduchá večeře (Bergsteigeressen) 8,50 €. Cena za dopravu: 800 Kč. Dopravu prosím uhradit do 11.7. poukazem na účet č. 0509890173/0800. Pokud někdo z přihlášených zjistí, že nemůže jet, pošlete prosím mail, ať mohu vyzvat náhradníky. Zájezd je koncipován jako souhrn individuálních turistických cest. Každý účastník se zúčastňuje na vlastní nebezpečí. Doporučuji sjednat si minimálně pojištění léčebných výloh. Na shledanou se těší Luděk Ledvina T16, mob. 731602173 ; Ledvinalu(at)seznam.cz
  38. lesní hry 9. – 11. 9. 2016
Jsme starobylá Nadace, jejíž cílem je jediné – zajistit budoucnost lidstvu. Pracujeme bez ohledu na vlády, politiky a jejich přisluhovače Stopy Nadace se táhnou celými dějinami lidstva. Některé katastrofy z minulosti, jakkoli se vám možná zdají děsivé, by bez přispění naší práce bylymnohem strašlivější. Myslíte, že při epidemiích černé smrti zemřela třetina obyvatel Evropy? Nikoli, my jsme dvě třetiny zachránili! Je vám líto v lávě a prachu zasypaných Pompejí? Beznašeho zásahu byneexistovala Itálie. Budíte se hrůzou z pomyšlení na Hirošimu a Nagasaki? Jen díky Nadaci svět nezničia totální atomová válka.
Nyní vystupujeme ze stínu a hledáme nové splolupracovníky, ty nejlepší lidi pro naši společnou budoucnost.Na naší planetě seobjevilo nové nebezpečí, které je podle mnohých indícií tímnejhorším, co nás kdy potkalo.Jste tedy člověkem, kterému na našem světě záleží? Chcete pro svou budoucnost něco udělat a obětovat se? Přihlas se… K 7. 7. 2016 přihlášeno 14 lidí!
Stezka 31 a půl bude v termínu 30. 9.–2. 10. 2016 v oblasti Křemešnické vrchoviny (mapy KČT č. 44 a 76). Noclehy pro dvě trasy budou v Turistické ubytovně a Domově mládeže. Maximální délka sobotní trasy je 17 km. Zajímavostmi v okolí jsou například zámek, židovský hřbitov, hrad, barokní selské domy, rašeliniště a rozhledna.
Cena 560 Kč/os/TAK a 620 Kč/os/NeTAK.
Přihláška je platná se zaplacenou částkou, nejlépe na TAKový účet č 2000317496/2010, kde VS bude 315xx („ xx“ je dvoumístné číslo vaší Trasy); do zprávy pro příjemce uveďte své jméno a příjmení. Přihlašovat se lze elektronicky… Garantem je Soňa Vašicová T17, svasicova(at)seznam.cz.
 

INFORMACE
  V prodeji posledních 40 almanachů vydaných k 50. výročí TAKu! Stále za 350 Kč u JaVor a Petrofa.
  Propisky s logem TAKu vyprodány.
  V kalendáři umístěném na TAKových stránkách jsou inzerovány a průběžně doplňovány nejen akce TAKové, ale i akce nesouvisející přímo s TAKovým děním, tedy různé koncerty, výstavy apod. – http://takpraha.cz/tak_kalendar.php

STALO SE
  11. Cesta jenom tam, 4. – 5. června, tradiční výlet historickým motoráčkem “Hurvínkem” se zástupci třetí generace TAKových sbyla spanilá. Až na ten lounský pivovar. Z Masaryčky jsme vyjeli na čas, ve Zlonicích prohlédli muzeum, vyšplhali na Měděnec, kde nás zastihla bouřka, a dorazili jsme do Křímova na krušnohorské trati č. 137, kde spolek LOKO-MOTIV s.r.o. v bývalém depu buduje malé železniční muzeum. Zde oheň s opečenými buřty, točené pivo, hudba, zpěv. Někteří nevydrželi a odjeli večer domů, většina v neděli jela tentokrát i zpět, protože jsme v Mostu měli zastávku v zajímavé důlní expozici.
— Ahoj CéJéTníci, zásluhy na úspěchu letošní CJT samozřejmě správně připisujeme především Ivanovi a vládcům Hurvínka. Ale já bych ještě taky rád vyjádřil jeden dík všem tatínkům a dědečkům, kteří s sebou vzali naprosto bezvadné děti.
Já obecně většinou nemám v oblibě, když se nějaké akce pro dospělé zaplevelí obtěžujícími dětmi, ale tentokrát jsem z nich byl opravdu úplně vedle.A tak je možná i toto jedna z možností, jak zachovat při životě CJT i v příštích letech. TAK TAKovéhle děti příště vemte zase s sebou, byla s nima sranda.
Nevím, kterej ten špunt to byl, jeden z těch menších, seděl na nárazníku lokomotivy v místě noclehu.
Jdu kolem a on mi oznamuje: „Jsem černej psažér…“ AlDo T5
— Ahoj výletníci, díky Ivanovi a strojvůdcům Hurvínka všem za pěkný víkend. Bylo to fajn, pro nás s Tomášem byl závěr úplně super, protože nám strojvůdce Hurvínka zastavil přímo v Klánovicích na nádraží a my jsme jako poslední opustili tento milý vůz.
Mějte se dobře, za nás oba jedeme určitě i příští rok Ivane. Jirka Rada T20
— Ahoj všem, Alešovo vyjádření bezvýhradně sdílím. S tak pohodovými dětičkami bych jel klidně až na kraj světa :-) A co jsem osobně velmi pozitivně vnímal, jak bezproblémově reagovaly třeba na "napomenutí", když lezly po parničce a bylo to už takové o hubu,  přestaly to dělat :-) A také ta jejich úžasná komunikace! Ještě jednou díky všem za dlouholetou důvěru a mějte se krásně. Jirka Svoboda
— Ahoj cestovatelé, moc rád si tu čtu, co napsali Aleš a Jirka a myslíme si to i mnozí další. A hlavně svitla naděje, že ta další generace bude přece jen k něčemu. Ne samí manažeři, ale taky normální lidi – hasiči, mašinfýrové a výčepní mezi nimi budou!
Už jsem myslel loni, že to zabalíme, letos jsem taky měl ty myšlenky... ale když vidím ty následovníky, tak třeba ještě za rok, IFri T1
§ Letošní 17. cyklospanilá jízda Antonie Tykolové 10. – 12. 6. Základna byla v Rekreačním středisku Cheznovice blízko Brd. Výlety i večírky se vydařili, díky Moniko a Karle T16.
  38. PanTAKové hry v Soběslavi 17. – 19. června se nakonec zaplnily a vydařily – výsledková listina…
Milí účastníci Pantakovek, děkuji všem za účast a nasazení na sportovištích, ať už jako sportovci nebo pořadatelé a pomocníci. Nevím jak vy, ale já jsem si víkend báječně užila. 
Jak dopadneme finančně ještě nevím, čekám na fakturu ze Soběslavi a poslední doplatky od vás. Posílám první výsledky a prosím o doplnění výsledků z plavání. Víceboj bude také brzy.Takže díky, mějte se báječně a nezanevřete na Pantakovky :-) Veronika
— Milí přátelé, ráda bych poděkovala Veronice Jiravové a ostatním organizátorům za skvělý víkend v Soběslavi. Ač to letos vypadalo všelijak – sobotní dohrávka místního fotbalu, kvůli tomu překopaný sled disciplín, večírky a počasí nejisté, tak se PanTAKovky nad očekávání povedly. Spálila jsem se méně než obvykle, díky tomu, že víceboj běžel až v neděli, jsem nebyla dobitá jako jindy a Paluba byla letos překvapivě přijatelným prostorem pro večírek.
Tak kdo váháte, pojeďte za rok s námi, je to fakt moc povedená akce… Díky. Káča Režná T20
38. Pantakovky byly naprosto úžasné!!! My služebně nejstarší jsme vděčni nejen Luďkovi za jejich obnovení, ale teď i „mladým trasám“ za Pokračování.
Všechny „tradiční“ Ttrasy by se měly nad sebou zamyslet a novou generaci. Svou účastí na LPTH podpořit. Když už se někdo opravdu nemůže hýbat, Vezměte vnoučata a dopřejte jim tu úžasnou soutěžní i veselou atmosféru, Jakou jsme za našich časů zažívali my!
Já osobně jsem největší fanda míčovek, ostatní disciplíny si dávám jen některé a jen okrajově, a proto jsem velice ocenila nový systém volejbalu, vhodný pro nynější menší počet týmů – systém každý s každým. Snahy mít co nejlepší  tým za každou cenu neměly původ tolik v tom, aby dotyčná Trasa vyhrála, ale v tom, aby si alespoň trochu zahrála. Při současném systému si dosyta zahráli všichni a nemuseli mít strach, že po čtyřech setech ve skupině pro ně volejbalová soutěž třeba skončí.
A to, že se míčovky díky okolnostem musely v maximální míře uhrát už v sobotu, umožnilo, aby se volejbalisté a nohejbalisté nemuseli v sobotu „krájet“ a mohli se pak v neděli odpočinutí soustředit na víceboj, plavání a různá „finálata“ dalších disciplín. Zase se potvrdilo, že všechno zlé je k něčemu dobré, a tak hlasuji pro to, aby se tento okolnostmi přihraný režim zachoval i nadále.
Pro dědečky a babičky bylo také dost příležitostí si zablbnout, i když zrovna nechtěli nebo nemohli podlézat překážky či skákat vysokodaleko. Taková lžička visící na řetízku od pasu a vnořovaná do láhve, petanque, kuželky či ping pong se dá absolvovat pomalu i s berlemi. Kromě celkového umístění se u víceboje pro takovéto účely vyhodnocují i jen jednotlivé disciplíny, což vítají nejen menší děti, ale i my, lazaři.
A ještě k sobotnímu večeru: Paluba byla vždycky, hlavně za starých časů, nejlepším prostorem pro večírek. Tenkrát jsme se o ni skoro prali, protože z kapacitních důvodů musela být polovina účastníků večer i „U Zvonu“, tedy v hospodě s tanečním parketem na druhé straně areálu. (Stejně se pak ale během sobotního večera všichni snažili nacpat na Palubu.) Jenže po roce 89 se Paluba změnila na jakýsi motorest, nebo spíše doupě s hracími automaty a personálem nevstřícným ke kunčaftům našeho typu. Proto jsme pak přesídlili do Nároďáku, který je už pro nás teď asi moc velký a drahý, takže jsme nakonec skončili v kempu. Jestli je sebemenší šance vrátit se na palubu, tak jsem všemi deseti pro (už ze sentimentu). A to, i kdyby se tam večer nedostalo jídlo. Najíst se dá předem kdekoli, jen když se to ví, a Paluba je Paluba! A pivo tam měli nejen dobré, ale i levné :-) 38. LPTH jsou minulostí, ať žijí 39.!!! Eva Švestková T8
  Vítání léta, bylo v úterý 21. června.
  Noční cesta s lahví oblíbeného nápoje byla 24. června.

ZE SPOLEČNOSTI
 

INZERCE
  Na kole po stopách Karla IV. do Norimberku v termínu čtvrtek 25. až neděle 28. 8. 2016
S Annou Falckou vyženil Karel IV. v roce 1354 kus Horní Falce skoro až k Norimberku, kterou nazval Novými Čechami (Neuböhmen). Sice to vydrželo jen dvacet let a součástí zemí české koruny se nestaly, ale je to dobrá záminka si to připomenout a tu krajinu si projet či projít jako turisté a přátelé přírody.
Naše putování bude mít dvě sekce: z Tachova do Norimberku je to nějakých 140 km, takže na kolech to dáme za tři dny, pěšáci projdou nejzajímavější části trasy po svých, mezi nimi si vypomohou autobusem, rovněž ze severních Čech na bavorské hranice a zpět z Norimberku, zatímco cyklisté s koly se z císařského města po jeho prohlídce vrátí vlakem.
Noclehy budou v Domech Přátel přírody s možností použití teplé sprchy. Snídaně a večeře budeme dělat společně z nakoupených kvalitních a relativně levných potravin, jak je v Německu Abychom mohli našim bavorským partnerům včas sdělit počet lůžek a zaplatit za ně zálohu, žádám teď o zálohu ve výši 1000 Kč, členové Přátel přírody 900 Kč. Na zbytek (noclehy, jídlo, vstupné) se budeme skládat na místě v eurech (odhadem 80 eur/os.).
Zálohu prosím poslat na účet Duha UNITED 2200721979/2010 (var. symbol = rodné číslo před komítkem) a přihlášení zprávou na mail mirek.prokes@seznam.cz do 15. 7. 2016, cyklisté s uvedením, zda vlastní In-kartu Českých drah+její číslo a datum narození.
Info, dotazy, upřesnění apod.: Mirek Prokeš, 603 438 822, 222 964 258, skype mirek.prokes. Na další porci společného dobrodružství se těší  Mirek Prokeš
Etapy: čt 25. 8. –Tachov – památník KL Flossenbürg – Ödpielmannsberg; pá 26. 8. – Ödpielmannsberg – Hirschau/Hyršava (nocležiště M. Jana Husa cestou do Kostnice) – Ernhüll; so 27. 8. – Ernhüll – Pegnitz – Lauf (hrad císaře Karla IV.) – Norimberk (nocleh JH Císařská konírna); ne 28. 8. – Prohlídka Norimberku, nákupy, návrat do Čech
  Batoh "posaďte se kdekoliv", český výrobek za solidní cenu.
  Stáňa T14 doporučuje: jelikož sem tam se objeví prosbička o tip na dobrého řemeslníka, tak dávám vědět, že takovým je truhlář pan Provazník, tel. 737 485 720.

Přeji krásné prázdniny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2016 - ke stažení…

Přílohy:
Výsledková listina 38. Pantakovek

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz