Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník leden 2016

PORADNÍK duben 2016

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

MOTTO: Kilgore Trout kdysi napsal povídku, která byla dialogem mezi dvěma kvasinkami. Pojídaly cukr, dusily se ve vlastních výkalech a diskutovaly při tom o smyslu života. Vzhledem k jejich omezené inteligenci jim nikdy nepřišlo na mysl, že vlastně vyrábějí šampaňské. [Kurt Vonnegut]

ZPRÁVY Z RADY
  Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná pondělí 4. dubna 2016 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
  Rada se sešla 21. března u Haštalského dědka. Byla zhodnocena Valná hromada, výprava za puštíkem a řešeny provozní záležitosti spolku. Jsme oficiálně zapsaným spolkem s názvem Turisktický akademický klub (slovo Praha nebylo a není součástí názvu) se sídlem Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1.
  Přemýšlí pořadatel 31. Stezky a půl o termínu a lokalitě? Na schůzi by se již mělo rozhodnout.
  Rada srdečně zve všechny šéfy Tras a zástupce oddílů na Velkou radu, která se koná v pondělí 18. dubna 2016 v restauraci Haštalský dědek od 18:30 hodin.
  

AKCE
  45. bál TAKu – 1. 4. 2016 od 19:30 hodin v Masarykově koleji, téma "Ples v opeře" Pozvánky jsou v distribuci u ředitelky Veroniky, nebo u Lenky B. a JaVor u Ungeltu. Cena 250/280 Kč TAK/neTAK, na místě za 300 Kč.
Přátelé, kamarádi, přípravy na bál vrcholí, chlebíčky máme objednány, stuhy na výzdobu jsou na cestě, muzikanti již chystají repertoár, tanečníky čeká poslední nácvik…
A pokud si lámete hlavu nad tím v čem jít, tak se až tak netrapte – vezměte si dámy dlouhou sukni nebo šaty, pánové oblek a dorazte. Chceme se hlavně bavit a ne zkoumat, kdo dodržel klasický předepsaný oděv. Slibuji, že módní policie nepřijde. Tak hlavně přijďte, potřebujeme ještě cca 40 lidí (loni přišlo až na bál lidí 50), abychom pokryly náklady. Tak nás v tom nenechte. Těšíme se na vás. Veronika Jiravová a Simona Janková T69
  22. Zahájení cyklosezóny 16.–17. dubna. O srazu se přihlášených 31 lidí dozví poštou elektronickou.
  Tradiční Kuličky, Jiříci a vítání jara u Mohyly na Bílé Hoře v pondělí 25. dubna od 16 hodin, zve Jirka Navrátil T16.
  Krajem českých klasiků povede 58. Stezka ve dnech 4.–8. května 2016. Zakončení je v neděli 8. 5. 2016 v areálu Dlouhé záhony v Úpici. Pořádá Trasa 16. Luděk zaslal trasovou přihlášku. Poplatky: 250/300 Kč TAK/neTAK, vlak 150 Kč.
Stezkový vlak: Z místa zakončení v Úpici na nádraží v Malých Svatoňovicích dopraví účastníky sjednané autobusy. Pěší vzdálenost je sice cca 4,5 km ale rádi bychom se potkali na zakončení i s těmi, kterým by mohla cesta na vlak již dělat potíže. Připomínám, že vlak je možno využít i jen na část cesty (max. do Hradce Králové) za snížené jízdné (70 Kč oproti plnému 150 Kč). Cyklisté by uvedenou trasu (resp. po silnici cca 7,5 km) měli absolvovat po ose.
» Tabu noclehy… Čtyři Trasy ještě nenahlásily noclehy.
  11. Cesta jenom tam, tradiční výlet historickým motoráčkem, se uskuteční ve dnech 4–-5. června. Cíl bude pravděpodobně na krušnohorské trati z Chomutova do Vejprt. Jízdenky si můžete zamluvit u Ivana Fridricha (T15), tel. 602368425, mail ivan.fridrich(at)post.cz, se zaplacením zálohy 200 Kč (na schůzi nebo převodem na účet 104641136/0300, var.s. 11 a jméno do zprávy).
 Tykolka 10.–12. 6. 2016 bude snad v Brdech.
  38. PanTAKové hry v Soběslavi budou v termínu 17.–19. června. Tradiční přihlašování na TAKovém webu bude brzy otevřeno. Pořadatelé se těší na velkou účast TAKových starších s vnoučaty.
  Přátelé vysokohorské turistiky, tradiční výlet do rakouských Alp organizovaný Luďkem Ledvinou T16 se letos bude konat ve dnech 26.–28. 8. Zájemci rezervujte si prosím tento termín.

INFORMACE
  Vězte, že druhým nejúspěšnějším prodejcem almanachů ja Vláďa Dolejš s počtem prodaných kusů 61. Jubilejní Almanach je stále v prodeji za 350,- Kč. Žádejte u JaVor nebo Petrofa. Prodáno 339 kusů. Bylo by dobré prodat ještě pár kousků, abychom měli pokryté náklady. Tak se snažte a nabízejte, třeba kamarádům, kteří iž nejsou aktivní a vůbec tedy o almanachu nevědí.
  TOM Old Ďáblíci mají na webu fotoalbum.
  Lenka Borgesová T18 má ještě pár propisek s logem TAKu za 28,- Kč a odznaky vydané k 50. výročí TAKu, 35 Kč/ks.
  V kalendáři umístěném na TAKových stránkách jsou inzerovány a průběžně doplňovány nejen akce TAKové, ale i akce nesouvisející přímo s TAKovým děním, tedy různé koncerty, výstavy apod. – http://takpraha.cz/tak_kalendar.php

STALO SE
  17. Shnilá jízda 4. – 6. 3. 2016, jako už tradičně, v Penzionu Jiskra byla povedená, dokonce i trochu sněhu bylo.
  Na inspekční cestu k Puštíkovi se vydali někteří TAKoví adoptivní rodiče v pondělí 7. března 2016 odpoledne do pražské ZOO.
Zpráva o inspekci: Našeho Puštíka brýlatého jsme v počtu 26 navštívili v pondělí 7. března 2016.Na rovinu hlásím, že inspekce moc úspěšná nebyla. Puštík je zazimovaný a kdesi spal. Nicméně objednaný průvodce nám sdělil, že tam žije párek, který vloni vyseděl 2 malé puštíčky, kteřížto nyní žijí v ZOO ve Zlíně. Vzniká tím nejistota, zda přispíváme na Puštíka nebo na jeho družku. Doufejme, že jí dá občas z našeho zobnuot. Dále jsem zjistil, že sovy se dožívají více než 50 let. Tím chci naznačit Bedřišce Uždilové, že stran vycpání našeho miláčka, by možná měla posílat po peříčku ona jemu. Párek je dosud velmi mlád. Řešíce tyto a podobné zásadní otázky jsme se přes několik kiosků propracovali celou zoologickou zahradou až k ledím medvědům a musím konstatovat, že v létě je tam líp. Možná bychom návštěvu mohli zopakovat, až bude náš pušťa schopen přijímat delegace. Můra
  16. Jarní výstup na Velký Blaník 18.–20. 3. byl a povedl se. Až na tu sobotní tančovačku.
  29. března proběhlo další z mnoha krásných povídání s promítáním fotek, tentokrát o cestě po Myanmaru (Barmě) a Kambodže, které pro nás připravuje Blanka Chvojová T15 se svým mužem.
  Cyklopěší soustředění na Filipově Huti.
Jako náhradní program za neuskutečněné tradiční každoroční cyklosoustředění na Jižní Moravě, zajistili prvotrasoví organizátoři pro rok 2015 jako více než plnohodnotnou náhradu, pobyt na Šumavě v turistické ubytovně FRAM ve Filipově Huti. Kombinace některých pěších túr s dopravou do výchozích míst osobními auty se nám velmi osvědčila a pro cyklovýlety skýtá okolí též řadu možností. Velkým přínosem byla osobní účast Tomáše Svobody, nejen dobrého místního znalce, ale i certifikovaného průvodce NP Šumava, který nás provedl krásnými partiemi i po hranicích 1. zóny parku. Pobyli jsme zde v době od 23. do 27. října ve směsné cyklopěší (cca půl na půl) vícetrasové sestavě s dokonce národní účastí Plzeňáků a mezinárodní nemalou složkou přátel Velké Fatry z Martina. Celkem se nás zde sešlo 37, přičemž nominální kapacita ubytovny, spravované Ligou lesní moudrosti, je 25 + 5 přistýlek. Vybavení ubytovny je plně postačující i pro takový počet. Tomáš Svoboda nás provedl krásnými trasami, do kterých bychom se nejspíše sami nepustili. Jen pro ukázku uvádím některé pěší varianty:
- Filipova Huť – Malá Mokrůvka – po hranici Biskupskou slatí na Černou Horu (prameny Vltavy) a zpět kolem Ptačí slatě a Černohorské nádrže - asi fyzicky nejnáročnější (snad i nejdelší) túra, nepříliš vhodná zejména pro majitele vícečetných kloubních náhrad (platí v případě, že nenajdete tu nejsprávnější cestu), s krásou okolo i hezkými výhledy na všechny strany i země, vč. pohledu na Alpy.
- Podél horního toku Křemelné přes Stodůlky až k Frauenthalu (s využitím nablížení os. auty do výchozího bodu na parkovišti Velký Bor)
- Na Roklanskou chatu (s autopřiblížením).
- varianta odpočinková: Fil H. – Antýgl dvorec – Hamerským potokem na Horskou Kvildu (s kvalitním občerstvením v hotelu Rankl, který býval ve své tehdejší chalupové podobě minulého tisíciletí naším mnohaletým silvestrovským útulkem)a dále pohodlnou cestou zpět do FH.
Cyklisti si užili své výjezdy do okolí v rozmezí délek od 23 do 58 km ku plné spokojenosti bez viditelných ztrát na duchu i na těle, byť v kritických stoupáních i za nečetné pomoci neutajovaných (na rozdíl od profíků) cyklomotorků. Kromě toho byli mezi účastníky i dva členové horooddílu. Druhovýstup jižní stěnou Antýglu, po tom, co prvovýstupem tuto velehoru zdolal za naší širší silvestrovské asistenční pomoci už v roce 1965 Jára Cimrman, pro přílišné vysílení cyklovýstupem na Velký Javor, již nerealizovali.
Jako příklad uvádím cyklovýlet do Bavor: FH – Kvilda – Knížecí Pláně – Žďárské jezírko - do Bavor přechodem Dolní Světlé hory k Teufelsklaus jezírku kolem Finsterau na Bučinu a zpět na Kvldu a FH (horský terén 58 km). Poslední den byl věnován přesunu do Jaroškova u Stach k Tomášově základně. Ústup z vrcholových partií byl doprovázen sluncem rozpouštějící se ranní mlhou a s poklesem naší výšky i nástupem hustšího mlhovna. Krásné počasí, kterým jsme po celou dobu pobytu byli oblažováni v horních partiích tam pokračovalo a nám, níže sestupujícím, se zase naskytla vhodná příležitost oplatit Tomášovi jeho zásluhy drobnou pomocí na jeho pozemku. A tak závěrem lze konstatovat,že akce proběhla ku všeobecné spokojenosti, ne-li přímo nadšení. Hudební večery plynuly ve znamení československého souznění. Místo i ubytovací podmínky můžeme plně všem doporučit, bližší podmínky najdete pro turistické základny na: http://www.woodcraft.cz.
Sepsala sdružená redakční rada „účastníků zájezdu“ (bližší info na 1. trase). Pro zájemce uvádí Tomáš Svoboda: Vhodný termín návštěvy i s využitím průvodce je: období po 15. 7. Důvodem je ochrana turistického škůdce – tetřeva, ale do 30. 9. Kdy končí provoz zelených busů. Podrobnější Info o absolvovaných cyklotrasách i se zákresem do map vám může dodat Tonda Peterka.

ZE SPOLEČNOSTI
 Od 21. 3. 2016 od 2 hodin ráno již Anička Munzarová (Obdržálková) T26 není mezi námi. Po dlouhé agresivní nemoci odešla na věčnou Stezku ve věku 34 let. Rozloučení, bylo 24. 3. v Motole.

INZERCE
  Eva Švestková zve: naladěn vaší hojnou účastí na předchozí přednášce vás "náš trasový psychiatr" zve opět: Psychosomatika v medicíně, MUDr. Felix Irmiš - přednáška, 4. dubna (pondělí) v 18 hod., kavárna Čas, U Lužického semináře 15, Praha 1, Malá Strana tel: 257 225 400. (Stres, konflikty, neporozuměni vyvolávají funkční potíže (různé bolesti, tlaky, brnění), mohu zhoršit vážnou nemoc a u disponovaného jedince ji mohou i vyvolat. Proto je důležité propojovat biologické a psychosociální hledisko. V psychosomatice se v léčbě používá různá psychoterapie, farmakoterapie a alternativní medicína.)
  Kampa střed světa – konference, happening, slavnost, pouť se koná v sobotu 9. dubna – program na http://kampastredsveta.cz.
  Míla Fuxa band – koncert v Balbínce v úterý 12. dubna od osmi hodin.
  Máte-li chvíli čas, potešte se čtením deníků z cest Vládi Plouba T14 – http://www.vploub.cz. Vláďa je píše od roku 1997, zatím poslední je o Ecuadoru 2015.
  Sháním k veteránskému vozidlu AERO 662 – kabrio z roku 1934  vhodné dobové sportovní oblečení z 30. – 40. let – sako, kalhoty, vestička pro moji postavu 180 cm, širší v ramenou a v pase cca 105. Pokud může někdo toto nabídnout ze šatníku po předcích, budu moc rád. Rád také zaplatím. Děkuji. Petr Navrátil T6, tel: 603 540 291.
  Vašek Řehák T12 píše: spustili jsme registrace do kampaně Do práce na kole, letos nejen pro cyklisty, ale i chodce a běžce. Viz http://www.dopracenakole.cz.

Přeji krásné jarní dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2016 - ke stažení…

Přílohy:


Byla v Tyršáku pod vedením Vládi Roitha
*** STALO SE
*
** Velký výstup na Blaník, T10, počasí vyšlo, 28 účastníků
*
** BÁL - 1.4.
viz též mail Veroniky - se celkem vydařil
*
*** AKCE nastávající
*
** 22. Zahájení cyklo, přihlášeno 35 lidí
*
** KULIČKYáda 25.4. 16h, pořádá den po sv. Jiří T16
*
** 58. STEZKA - končící 8.5.2016
Zakončení bude od 13h v areálu Dlouhé záhony u Úpice (mapa)
Návrh grafikonu Stezkového vlaku je stále projednáván.
Storno akceptuje pořadatel do 1.5.2016 (poplatek 50Kč).
Luděk upozornil na malou kapacitu některých vlaků do Malých Svatoňovic, které by mohlo chtít použít více tras. Více vozů (5) má rychlík Metuje.
Plakáty(A4) v omezeném množství budou na Velké Radě 18.4.
*
** CESTA jenom tam - 4.-5.6.
povede do krušnohoří. V jednání je návštěva pobočky NTM v Chomutově, kempovat se bude poblíž malého železničního muzea v Křimově.
Zálohy 200Kč vybírá iFri
*
** Tonka Tykolka - 10.-12.6.
*
** LPH - 17.-19.6.
hlašte se
*
** Vítání léta - snad 21.6.
Mirda informoval o nesnadném jednání s úřady. Pokud by se nepodařilo zajištění na uvedený den, dá min. 7 dní předem vědět.
Mirda chystá malý plakát - máte-li nějakou svou použitelnou fotku, nabídněte mu ji
*
** Výlet s lahví oblíbeného nápoje - 24.6.
avizoval Honza Maňák
*
** STEZKA .. a 1/2
byl akceptován návrh Soni Vašicové: 30.9.-2.10.2016 na Pelhřimovsku
*
*** RŮZNÉ
- Láďa Dolejš pátrá po fotkách, plakátech a jiných relikviích ze STEZKORAJDŮ
- Mirek Prokeš chystá 25.-28.8. cykloputování po stopách cest Karla IV. na našem území
- JaVorka upozornila na gúglí kalendář http://takpraha.cz/tak_kalendar.php , kam dává i kulturní akce, které by mohly TAKovou veřejnost zajímat. Používáte-li kalendář, který podporuje formát ICAL, můžete si do něho importovat tento TAKový kalendář jako https://calendar.google.com/calendar/ical/lf356pdm4opro3h8uvim59ba6g%40group.calendar.google.com/public/basic.ics
- Mirek Dvořák nabízí sběrateli starší mapy z let, která sice pamatuje, ale podle nichž se dnes již chodit ani jezdit nedá...
- Proběhla diskuze o hromadném zasílání mailů s politickým a podobným obsahem se závěrem "neposílat". Existuje sice řada diskusních fór (i na takpraha.cz), ale přesto se čas od času chce někdo zviditelnit.

...a to bylo skoro vše


«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz