Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník leden 2016

PORADNÍK březen 2016

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

MOTTO: „Věřím, že fantazie je silnější než vědění. Že mýty mají větší moc než historie. Že sny jsou mocnější než skutečnost. Že naděje vždy zvítězí nad zkušeností. Že smích je jediným lékem na zármutek. A věřím, že láska je silnější než smrt. [Robert Fulghum]

ZPRÁVY Z RADY
  Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná pondělí 7. března 2016 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
  Rada se sejde 21. března u Haštalského dědka.
  Přemýšlí pořadatel 31. Stezky a půl o termínu a lokalitě?
  Začala pracovat nová účetní Stáňa Donthová T4.
  

AKCE
  17. Shnilá jízda bude 4. – 6. 3. 2016, jako už tradičně, v Penzionu Jiskra v Nových Hutích na Šumavě. Odjezd v pátek 4. 3. 2016 v 16:30 hod, jako už po 16 z ul. Na strži za křižovatkou s ul. Na Pankráci – záliv CK Adventura nebo stavby hotelu. Návrat v neděli, odjezd z Nových hutí předpoklad v 16 hod. Sníh by měl být, sledujte Holiday info Nové Hutě. Ubytování s polopenzí.
  Na inspekční cestu k Puštíkovi se vydají někteří TAKoví adoptivní rodiče v pondělí 7. března 2016 odpoledne do pražské ZOO.
  16. Jarní výstup na Velký Blaník 18.–20. 3. 2016. tentokrát cestami Mjr. Ferdinanda Čenského, čechtického rodáka a na památku 100. výročí skonu osvíceného panovníka J. C. K. V. Františka Josefa I. Sraz: Čechtice – Restaurace U Zlaté Prahy, Nám. J. Tyrše. Autobus jede z Roztyl Praha 4. Nocleh: 1. noc (18. 3.) místní klubovna OÚ (seznamovací večírek v restauraci), 2. noc (19. 3.)  zámek Louňovice (program zajištěn (bude tancovačka). Strava: pátek večeře restaurace U Zlaté Prahy, snídaně vlastní (klubovna, obchody otevřeny na doplnění zásob), oběd sobota  Pravonín U kostela, večeře – Louňovice restaurace. Popis trasy: mapa KČT č. 41.  19. 3. Čechtice – Pravonín – V. Blaník – Louňovice. 20. 3. Louňovice – Vlašim (vlak, bus). Vybavení: spacák, karimatka, galoše na brody. Vložné 100,- Kč na pokrytí nákladů na č. ú. 0440304163/0800 = přihláška. Přihlášky na v.svejda(at)centrum.cz  (602695124). Účastnický odznak obdrží každý účastník během pátečního „soustředění“.
  45. bál TAKu – 1. 4. 2016 od 19:30 hodin v Masarykově koleji, téma "Ples v opeře" Pozvánky jsou v distribuci u ředitelky Veroniky, nebo u Lenky B. a JaVor u Ungeltu. Cena 250/280 Kč TAK/neTAK, na místě za 300 Kč.
  V pondělí 25. dubna bude Na Bílé Hoře opět oslava jara a boj o kuličky pod taktovkou Jirky Navrátila 16.
  Krajem českých klasiků povede 58. Stezka ve dnech 4.–8. května 2016. Zakončení je v neděli 8. 5. 2016 v areálu Dlouhé záhony v Úpici. Pořádá Trasa 16. Luděk zaslal trasovou přihlášku, která též bude viset na webu. Poplatky: 250/300 Kč TAK/neTAK, vlak 150 Kč.
» Tabu noclehy… Osmnáct Tras již nahlásilo noclehy.
  Dětská Stezka, aneb Stezka pro děti a rodiče – Pamatuji si, jak jsem jako dítě, ještě školou nepovinné, absolvoval s rodiči svoji první velkou Stezku, na dlouhou dobu byla i moje poslední. Do dnes na to rád vzpomínám, noční přesun vlakem, dilema rodičů kolik km můžu ujít, usínání v tělocvičně, kde hraní a zábava nabírá vrcholu, … i teď se mi při tom blaženě usíná. Je čas ukázat tenhle svět i našim dětem. Tenhle výlet je určen pro všechny rodiče a jejich děti, kteří mají chuť vyrazit pěšky do přírody, spát někde na sále tělocvičny a užít si trochu té nepohody, vyvážené kamarádstvím a společnými zážitky s lidmi stejného ducha.
Máte-li tedy odvahu vzít svá robátka na víkendovou toulku krajinou s přespáním mimo penzion, jste vítáni ve dnech 27.5-29.5. 2016 (Česká Sibiř). Je tu ale drobné omezení, limit sálu, zatím nemáme ambice kopírovat stezku 1:1, plánujeme pouze jednu bandu se společným spaním na dvou místech. Petr a Kačka Beranovi kacka.beranova(at)volny.cz.
  11. Cesta jenom tam, tradiční výlet historickým motoráčkem, se uskuteční ve dnech 4–-5. června. Cíl bude pravděpodobně na krušnohorské trati z Chomutova do Vejprt. Jízdenky si můžete zamluvit u Ivana Fridricha (T15), tel. 602368425, mail ivan.fridrich(at)post.ct, se zaplacením zálohy 200 Kč (na schůzi nebo převodem na účet 104641136/0300, var.s. 11 a jméno do zprávy).
 Tykolka 10.–12. 6. 2016

INFORMACE
  Jubilejní Almanach je v prodeji za 350,- Kč. Žádejte u JaVor nebo Petrofa.
  Pidibaterky s logem TAKu – bylo ukončeno zamlouvání a byly objednány. Do vánoc snad budou, kus za 37,- Kč. Objednávky bude distribuovat Lenka B, baterky v současnosti nelze doobjednat.
  Lenka Borgesová T18 stále nabízí propisky s logem TAKu za 28,- Kč a odznaky vydané k 50. výročí TAKu, 35 Kč/ks.
  V kalendáři umístěném na TAKových stránkách jsou inzerovány a průběžně doplňovány nejen akce TAKové, ale i akce nesouvisející přímo s TAKovým děním, tedy různé koncerty, výstavy apod. – http://takpraha.cz/tak_kalendar.php

STALO SE
  Byl 59. ročník Zimní přejezdu Velké Fatry 25.–28. února. Noclehy: Kral.studna, Borišov, Nižné Revúce.
Ke konci r. 2015 mi přilétl mail od Ji Čady, že se opět koná tradiční přejezd Velkou Fatrou. S ohledem na zmenšené bolesti v mém koleni jsem zvážil svou účast a přihlásil se. Následovalo zaslání účastnického poplatku organizátorům do Martina. Prakticky 14 dní po Spanilce jsme se sešli 24.2. na Hl.nádraží k odjezdu do Banské Bystrice.
Ji Čada zajistil lůžka a zbývalo jen koupit jízdenky pro 15 účastníků z TAK Praha a spřátelené plzeňské skupiny. Na první pohled jednoduchý úkol, ale nakonec to skončilo v kombinaci skupinové jízdenky na hranice ČR (samozřejmě s příslušnou slevou), několik samostatných jízdenek (s In-kartou) a další pak mezinárodní jízdenky po slovenském území (důchodci registrovaní ve SR to měli zdarma, důchodci neregistrovaní zaplatili minimální sumu a ti mladší bez In karty zase větší obolus). Ke všemu se ještě muselo stornovat jedno lůžko (chřipka). Tohoto nesnadného úkolu se zhostil Ji Čada s bravurou. Sešli jsme se všichni (bez nemocné s chřipkou) a jeli nocí na lůžkách….Ráno jsme včas vystoupili v Ba Bystrici kolem 7 h. V naší skupině jsem byl jediný, který neměl registraci pro získání jízdenky na železnici po SR zdarma (důchodci nad 65 let). Chtěl jsem si registraci vyřídit a narazil jsem na poněkud byrokratický přístup k mé fotografii z mladších let a i většího rozměru (požadovano 2x3 cm). Rozměr jsem zvládl ustřižením přebytečných ploch (někde i s ušima…), ale ten mladší věk neprošel. Měl jsem ještě naději, že se mi povede ošálit příslušné pracovníky Slov. železnic v Rožomberoku a tak jsem rezignoval.
Následovala etapa zajištění transportu do co nejvýše položeného startu na Šturieckém sedle. Přesunuli jsme se na autobusové nádraží (provizorní, neb staré je zbouráno) a čekali na spoj do Martina (i v přilehlé hospůdce), který by nás mohl vysadit v sedle Šturiec. V provizorní čekárně se někteří převlékli do příslušných úborů (běžkového, popř. skialpinového) a pak se přesunuli k nástupišti. Přijel nádherný bus s ještě příjemnějším Maďarem (stewardem), který nám pomohl naložit lyže, batohy do zavazadlového prostoru. Podotýkám, že v Ba Bě nebyl nikde sníh a tak jsme očekávali pěší přesun. Po vystoupení na Šturci to vypadalo též na pěšárnu, ale po sto metrech jsme již s radostí nazouvali lyže a na nich doklouzali až na Královu Studňu. V průběhu přesunu bylo několik zastávek k doplnění tekutin a kalorií (řízky mělo letos jen málo účastníků). Sněhu přibývalo na zemi i s hůry (neustále drobně padalo).
Na Studni jsme čekali na organizátory z Martina a košickou část výpravy. Někteří si dohodli i saunování, jiní ulehli, nebo opravovali lyže, popř. si vyšli na výlet (obhlídku okolí), aby se rychle vrátili (vichr, sněžení). Uvítací večeře byla výborná a tak se pokračovalo v zábavě jak debatní, tak i hudební (při klavíru). Konec mělo zajistit vypnutí agregátu, ale pokračovalo se při svíčkách.
Páteční ráno nás přivítalo slunečním počasím a novou sněhovou nadílkou (cca 10 cm). Po opulentní snídani (švédský styl) jsme vyrukovali se zabalenými ruksaky, namazanými tuleními pásy směrem vzhůru ke Križné. Tulení pásy umožňovaly strmé stoupání a tak netrvalo dlouho a dosáhli jsme prvního cíle - Križné. Občerstveni a odpočatí jsme se vydali za pěkného počasí na další cestu. Dověděli jsme se, že Ostriedok má nový vrchol (o 3 m vyšší) o pár desítek metrů vzdálený od původního. Postupně v dobrém rytmu jsme překonávali další vrcholky Frčkova a Suchého. Za Suchým vrchem jsme se zastavili u památníku obětem neštěstí v r. 2001 (Milena Řezníčková a Ivan Štefko ), položili věneček, zapálili svíčky a zazpívali „Tam u nebeských bran“. Následoval fantastický sjezd k salaši (dříve Martina) pod Suchým a občerstvili se. Několik mladších účastníků na skialpinách vyrazilo zpátky na Suchý (bez batohů) a sjelo si po prašanů dolů, zanechávaje za sebou pěkné stopy. Další postup pěknou stopou nás dovedl až na Kyšky a následujícím delším výstupem jsme zdolali Ploskou. Sjezd z Ploské patří mezi sjezdařské vrcholy. Běžkaři používali částečně hraběte Haracha, nebo (většinou dámy) hraběnku Harrašku, popř. to sešli pěšmo. Skialpinisti si zajeli parádní sjezd. Mírně unaveni jsme dorazili do chaty pod Borišovem. Následovalo klasické ubytování – zajištění postelí, převlečení, uložení vlhkého šatstva na ramínka u kamen a doplňování tekutin (pivo Martiner, borovička, čaj). Někteří vyrazili dobýt vrchol Borišova. Těšili jsme se na večeři, která zde bývá vždy velmi dobrá. Nezklamali jsme se – segedín odpovídal našim představám.. Následný večer byl proložen hraním a zpíváním (při kytarách). Též se debatovalo a vzpomínalo…

Sobotní ráno opět mrazivé, polojasné počasí. K snídani byly 3 nohy spišských párků … Po společné fotografii jsme se vydali k Ploské. Výstup na Ploskou byl hodně namáhavý (většina jej zvládla na lyžích). Při sjezdu k Černému Kameni hledali kamarádi z Martina ztracenou lyži z předchozí akce - bohužel bez úspěchu. Sjezd byl nádherný (čerstvý prašan) a bez komplikací. Horší byl sjezd z Kračkova (běžkaři většinou pěšky). Pod Kriačkovem jsme měli zastávku na oběd. Další průjezd lesním porostem byl docela mírný a k Rakytovu jsme se přesunuli poměrně rychle. Menší skupinka skialpinistů se vydala dobýt vrchol. Ostatní se vydali přes sedlo Rakytova a odtud nádherným sjezdem až k chatě Limba. Po občerstvení jsme vyrazili směr Nižné Revúce po loukách. V nižších partiích už nebyl sníh a tak jsme docházeli pěšky. Po večeři v penzionu a oficielním předání diplomů, červených triček jsme se přemístili do menší restaurace. Zde bylo bujaře dokončeno oficielní zakončení přejezdu. Vypili jsme hospodu jak z Borovičky, tak i Becherovky, Hruškovice, Rumu…. (ale přiznejme, že to nebyl zas TAK velký problém – nečekali nás...)
V neděli jsme se po snídani přesunuli auty až na Smrekovici a odtud vyrazili na závěrečnou etapu přes vrchol Smrekovice, Jánošikovu Kolkáreň, Šipruň, Malino Brdo až do Vlkolínce (kde už nebylo po sněhu ani památky). Cestou bylo dost vývratů …Ve Vlkolínecké hospůdce jsme se opět posilnili (tu meteník, borovičky a pivo - opět žádné pivo nezbylo… - ale máme vizitku, příští rok se máme avizovat), zazpívali a vyrazili pěšky do Ružomberoku.
Tradiční večeře v klubu důchodců se nekonala, neb již tento klub neexistuje. Náhradní občerstvovna nás pohostila dobře, ale vyprovodili nás před 22 h. Zastavili jsme se ještě v další hospůdce a pak spěchali na nádraží, kde mi opět nevyšel pokus získat legitimaci důchodce pro jízdenku zdarma (zejména kvůli mladé fotce). Přesto jsem byl spokojen, neb lístek až na hranici mne stál jen 0,3 Eura. Horší to bylo se třemi nejmenovanými našimi účastníky, kteří netrefili na nádraží včas a museli pak nouzově cestovat…
Celkově jsme zvládli hřebenovku v délce 52 km s převýšením 3 240 m a chystáme se příští rok již na 60-tý ročník. Kéž by nám to zdraví a počasí umožnily. Díky organizátorům z Martina (pod vedením Robo Frise) a našemu šéfovi Jirkovi Čadovi.
P.S. Na této akci pomalu ubývá účastníků z TAKu, nenajdou se naši následníci ?? (nejlépe v řadách těch, co je jim 50- ). Dejte vědět J. Čadovi...( jcada@centrum.cz )
V Praze dne 3.3.2016 Pavel Stulík (byl to můj již 29. absolvovaný ročník)
 

ZE SPOLEČNOSTI
  V neděli 6. března ráno ve věku nedožitých 61 let dobojovala Eliška Nešporová T16 svůj dlouhý a statečný boj. Byla nemoci urputným soupeřem, ale nevyhrála. Už jí nic nepotěší, ale ani nic nenaštve, nic nebolí a nic netrápí. Rozloučení bude v pátek 11. března ve 12 hodin v kostele sv. Jakuba Staršího ve Stodůlkách, Kovářova 21/22, Praha 5.
 

INZERCE
  Máte-li chvíli čas, poteště oko – http://www.airpano.com
 

Přeji krásné dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2016 - ke stažení…

Přílohy:


TAKová schůze 2016-03-07
Vedl ji Vláďa Roith
*** STALO SE
** 59. Přejezd Velké Fatry
obšírné líčení Pavla Stulíka (viz mail) nebylo doplněno
*
** 17. SCHNILKA - 4.-6.3.
Dopadlo to výborně... asi 52 lidí, běžkovalo se, v neděli připadl sníh, takže i na prašanu
I provozovatel "Jiskry" si TAKovou společnost pochvaloval
*
** INSPEKČNÍ CESTA za Puštíkem 7.3.
Odpoledne před schůzí se před pokladnami přažské ZOO sešla skupina (26) zhusta "happy seniors", aby využila své šťastné chvíle a za svých 50, ti ještě starší za pouhou 1Kč, vyrazila za buřtíkem, pardon za Puštíkem, kterého několik let sponzorujeme. (Pozn. Poněkud smutný PaS neměl seniorský průkaz pro Wendy a ač jsme mu nabízeli příspěvek, šel ji hrdě zamknout do auta, než aby zaplatil svých 100.)
Můra měl ve velkém předstihu zamluveného zaměstnance ZOO, který se naštěstí zrovna neúčastnil honu na zbylé Ibise skalní - současné to celebrity Zahrady (stav: chyceno 14/18). 
Nicméně naši Puštíci spí, resp. dokončují svů zimní odpočinek, a nebylo by prý vhodné je nutit k pohledu na naši výpravu.
Puštíci (kluk a holka) prosperují, podařilo se odchovat jejich mláďata, která jsou v Hodoníně.
Na dotaz, zda by "náš" Puštík, kdy by se mu něco stalo, nemohl být vycpán a stát se jako TAKový... nám bylo sděleno, že je to zejména administrativně náročná záležitost, ale že by nám ho mohli případně posílat po částech, tedy po pírkách.
Po té jsme ve skupinkách šmejdili po zahradě, i nějaké to občerstvení si dali a radostně jsme se vydali na schůzi a trasoví jedinci na další akce.
Nějaká fota: 
http://www.4trasa.cz/mediagallery/album.php?aid=359
http://pastulik2.rajce.idnes.cz/160307_Pustik_a_TAK/
video: http://pastulik2.rajce.idnes.cz/160307_Pustik%2Clachtani-video/#160307_Pustik.jpg
*
*** CHYSTÁ SE
** 16. Výstup na Velký Blaník 
Přihlášky aj. viz http://takpraha.cz/
*
** 45. Bál 1.4.2016 - 19.30
Veronika konstatovala, že některé trasy zatím neprojevily zájem o lístky :-(
*
** KULIČKIÁDA - po 25.4.
u Mohyly na Bílé Hoře
*
** 58. STEZKA - 4.-8.5.2016
ceny jak bylo avizováno: 250/300, vlak z5 za 150 (uvažuje se o 70Kč pro ty, kteří by vystupovali v HK).
Zakončení: v areálu Záhony u Úpice by mělo začítv ca 12.30, vlak by měl odjet asi 17h (grafikon není zatím znám, výluky...)
Přihlášky do 15.4., dohlášky do 1.5.2016
*
** Velká Rada 18.4. od 18.30 asi u Haštalského Dědka
*
** 11. CJT - 4.-5.6.
bude směrem na Vejprty, iFri shromažďuje přihlášky spolu se zálohou 200Kč
*
** 17. ročník Tonky Tykolky bude 12.6.-13.6.
na Brdech
*
*** RŮZNÉ
- Vzpomenuto Elišky Nešporové/T16 rozloučení bude v kostele ve Stodůlkách v pátek 11.3. od 12h
- Hledá se organizátor podzimní STEZKY ...a 1/2
- Beruna Kopoldová upozornila na Velikonoční běžkování "s bankou" - info u ní
- Almanach - upozorňujte lidi (i dávné stezkaře), aby si tento skvost pořídili
...a to bylo skoro vše

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz