Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník září 2015

PORADNÍK listopad 2015

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady(at)gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

 

MOTTO: Je lepší rozsvítit jen malou svíčku, než proklínat temnotu. [Konfucius] Přestává být vidět, že jsem mlád. [Bolek Polívka]

ZPRÁVY Z RADY
  Rada zve členy TAKu na pravidelnou schůzi, která se koná pondělí 2. listopadu 2015 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
  Stady z rodinných důvodů končí s účetnictvím. Od nového roku budeme mít novou účetní – Stáňu Donthovou T4.
  Na Radu byli pozváni vedoucí táborů.
  Rada doporučuje nahlášení termínů TAKových a neTAKových, ale společných akcí pro rok 2016, hlaste JaVor.
  Rada vyzývá organizátory TAKových akcí roku.2015, aby byly akce urychleně vyúčtovány.
  Lidičky, členové TAKu, kteří jste při vstupu do klubu opravdu nedostali číslovaný odznak, ozvěte se Soně Vašicové (nebo kterémukoliv radnímu). Bude zjednaná náprava.
  Členské příspěvky na rok 2015 lze platit převodem na účet č. 2000317496/2010, VS 2015xx (kde xx je dvoumístné číslo Trasy), Kč 250,- Kč/os, do zprávy pro příjemce uveď jméno platícího. Pozor! V listopadu připočti penále 90,- Kč.

AKCE
  V pátek 13. 11. bude tancovačka – Martinské posvícení v hotelu Svornost v Dolních Počernicích, pořádá T1 ve stylu "černo-bílém". K jídlu kachní večeře, chleby se sádlem a cibulí, Martinské víno, hrát bude "Kdo má čas", Béďa a snad i Dolejš band (když se sejde...). Cena s kachní večeří 200 Kč, bez večeře 80 Kč. Rezervačenky budou k dispozici na schůzi TAKu, na slezině Jedničky (kolem 20 h, restaurace Na kovárně v Holešovicích) a u Ivy Stulíkové tel.603 563 292, istulikova(at)seznam.cz, příp. dle dohody.
  Hop trop pro TAK – klubový večer ve středu 9. prosince v KD Krakov (Těšínská 600/4, Praha 8 Bohnice) od půl osmé. Busy 102, 177, 202 a 236 do stanice Krakov. Pozvánky TAK 250, neTAK 280,- Kč žádejte u Veroniky, verberka(at)gmail.com. Dále si je můžete vyzvednout vedle divadla Ungelt po dohodě s JaVor nebo LeBor (po-pá 8:00–17:30). – Hop trop web… Přijďte si udělat vánoční pohodu s písničkami hoptropáků (apříklad Amazonka, Fajn džop, Kláda, Trajda, Tři kříže…)!
  39. Spanilá jízda se koná 5.–7. 2. 2016, tentokrát převážně na německé straně Šumavy.
  58. Stezka – Krajem českých klasiků – se koná ve dnech 4.–8. května 2016. Zakončení je v neděli 8. 5. 2016 v areálu Dlouhé záhony v Úpici. Pořádá Trasa 16.
» Tabu noclehy… Deset Tras již nahlásilo.

INFORMACE
  45. bál TAKu – Alena Podráská T14 navrhuje "Řemeslnický bál", Veronika Jiravová T20 navrhuje "Ples v Opeře" – hlasovat budeme na schůzi.
  Jubilejní Almanach je v prodeji za 350,- Kč. Žádejte u JaVor nebo Petrofa.
  Propisky – ještě jich pár zbývá. Cena propisky bude 28,- Kč. Žádejte u Lenky Borgesové T18, l.borgesova(at)seznam.cz.
  Lenka Borgesová T18 stále nabízí odznaky vydané k 50. výročí TAKu, 35 Kč/ks.
  Jana Vorlová T14 stále nabízí adresář TAKu 2015–2017 za 40 Kč/ks.
  Almanach errata – redakční rada děkuje za 5 připomínek k jubilejnímu almanachu. Pokud máš ještě poznámky či připomínky, zašli je neprodleně JaVor.
  V kalendáři umístěném na TAKových stránkách jsou inzerovány a průběžně doplňovány nejen akce TAKové, ale i akce nesouvisející přímo s TAKovým děním, tedy různé koncerty, výstavy apod. – http://takpraha.cz/tak_kalendar.php
  Prosím, škrtněte si u mě v adresáři telefon do práce. Nevyhodili mě, ani nejdu do důchodu, jenom organizační záležitost. Petr Řezák Řehák

STALO SE
  21. cyklosezónu uzavřelo v polovině října 23 lidí, počasí chladné, ale bez deště, všichni se vešli do kozohorské chalupy i po zkonzumování obřího řízku.
  Vosmička oslavila o čtvrtém říjnovém víkendu v Rumburku 50 let od založení Trasy.
  Trasy 20, 23 a 26 měly společnou hudební slezinu. U Libuše se do jedenácti třásly pod palbou písniček všechny zdi.
  Dárek nad dárky (nemusí být jen dort z Polárky)
Tento rok mezi vzácná jubilea – Jan Hus, Karlův most, konec druhé světové války – připadají také osmdesáté výročí prvního vydání Války s mloky a sedmdesátiny osoby vskutku mimořádně úspěšné. Oslavy s tímto výročím spojené proto nejsou jenom tak. Emeritní šéf dvanácté trasy, Jarda Holub, řečený Pták, vždy něčím překvapil. A protože i jeho žena Bohunka sršela netradičními nápady, není se co divit, že jejich synové něco, co se dnes nazývá kreativita, dostali do života v genech velmi hojných. Darovali mu (a také celé trase) nájem historického autobusu Škoda Karosa RTO Lux. Je to (ve své době) luxusní vozidlo pro dálkové tratě. Mimochodem o dva roky starší než TAK Praha.
Tuto neděli, 11.10.2015 jsme se tedy sešli, jak jinak, než ve 13:30, na Florenci (přesně podle filmu, ve kterém tento typ autobusu hrál hlavní roli) a vyrazili do Panenského Týnce. Jeli jsme přes Otvovice, protože tamní starosta, náš dlouholetý člen, Joska Purkert a jeho žena Zdenka přistoupili se svým kamarádem psychotronikem, aby nám v prostorách nedokončeného klášterního kostela ze čtrnáctého století vyprávěli o tajemných úkazech, které ta krajina poskytuje svým obyvatelům po mnohá tisíciletí. Jako skeptici můžeme všem podezřívavým doporučit návštěvu areálu kláštera v Panenském Týnci. Ten magnetismus tam opravdu je. Nejen, že se mnohým v rukou samy otáčely dráty podle směru místních zón, ale v jistých místech chrámové lodě měli mnozí drobné svědění v dlaních, které v jiných částech areálu cítit nebylo.
Místní se domnívají, že v tom mohou mít prsty ostatky svaté Anežky České, které se ztratily, když klarisky prchaly z Anežského kláštera před husity. Protože se tehdy řád uchýlil právě do Panenského Týnce, mohl takovou vzácnou relikvii schovat právě zde. Kdo ví? Každopádně nám ta zmizelá světice přála pěkné počasí, zážitky ze Slánské hory na zpáteční cestě i dobré pivo z minipivovaru ve Slaném. Pokud nám nyní závidíte tu cestu historickým autobusem, stejně jako mnoho motoristů, které jsme potkávali, obraťte se na pana Kuklu. Třeba vám ten skvělý retroautobus také pronajme. Ale až zase na jaře, až se přestanou solit silnice.
Za spokojené účastníky od nejstaršího – oslavence, až po nejmladšího – jeho sedmiměsíčního vnuka Alberta. Trasa 12

ZE SPOLEČNOSTI
  19. září jsme si mohli připomenout deset let od odchodu Honzy Popela na věčnou Stezku.
  Dvojka zveřejnila pár historických materiálů – http://takdvojka.rajce.idnes.cz/. Odkaz je i na webu TAKu.
  Mazanovu Nejasnou zprávu z 57. Stezky si můžete přečíst na stránkách Šestadvacítky.

INZERCE
  Vážení, pro členy a příznivce TAKu jsem zajistil za zlomkovou cenu úžasnou fotografickou publikaci svého kamaráda - fotografa Jiřího Tillera: Sochy přírody (Sculpturae naturae). Kniha mapuje přírodní objekty v česko-rakouském pomezí mezi Českými Budějovicemi a Jindřichovým. Hradcem (Česká Kanada). Na přiloženém CD jsou nejen snímky, ale i jednotlivé souřadnice objektů včetně mapy turistických stezek. Kniha získala mnoho ocenění včetně titulu Fotografická kniha roku 2007. (Původní cena knihy byla 860,- Kč. Knihu možno prohlédnout na listopadové schůzi TAKu. I když je možno objednávat jednotlivě na: hoza333(at)seznam.cz, prosím laskavě o hromadné objednávky po trasách. Cena knihy je 290,- Kč, splatná v hotovosti při odběru na adrese: M. Hoza, Karlova 28, Praha 1 (vedle DAMU), ve dvou dnech a to: v pondělí 23. a v úterý 24. listopadu - celý den do 20 hod. Mirda Hoza (732 220 062).
  Ahoj kamarádi, těm, které baví cestování bychom rádi prozradili, že jsme 15. 10. před půlnocí vložili na náš web www.hicsuntleones.info do sekce Cestopisy/Reportáže naše vyprávění o letošní cestě po Srí Lance včetně ochutnávky fotek… Současně, také vyšel na stránkách internetového magazínu Czechtimes můj rozhovor o Srí Lance. http://www.czechtimes.cz/clanky/816-30-dni-na-sri-lance. Ten starší, srpnový, na téma  Papua najdete zde: http://www.czechtimes.cz/clanky/811-zapadni-papua-vyprava-za-domorodymi-kmeny. Wickie Saša Ryvolová a Vašek Lomič, T4. [Pozn. kdybyste adresu zapomněli, odkaz na cestovatelské stránky je stále na webu TAKu pod adresami webů trasových.]
  Info o činnosti Czech Hospital v pákistánskem Baltistánu. V roce 2012 jsme na VVH rozhodovali o poskytnutí příspěvku na léky a provoz této nemocnice a nakonec jsme rozhodli prispet Cestě domů, vzpomínáte?

Přeji krásné podzimní dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj(at)gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2015 - ke stažení...
Kalendář akcí 2016 - ke stažení…

Přílohy:


TAKová schůze 2015-11-02
vedl ji od 18:16 Vláďa Roith
*** STALO SE  (viz Poradník)
** Zakončení cyklo
24 účastníků jelo, když nepršelo
*
** Osmička slavila o kousek jinde, než bylo v Poradníku, a to v Rumburku
*
*** CHYSTÁ SE
*
** MARTINSKÁ TANCOVAČKA - 13.11. od 18:30
akce t1, rezervačenky PaS
*
** HOP TROP  - 9.12.
viz třeba mail Veroniky (je třeba prodat ještě asi 60 lístků)
*
** KOLEDY u Apolináře - 14.12. 18h / t1
tradiční setkání (koledy, svíčky, zvonečky)
Zpěvníky koled budou v omezeném množství na místě, nebo si je lze stáhnout ve formátu PDF nebo ePUB  
*
** SPANILKA
Hejtmani zajišťují noclehy na Šumavě, přihlášky budou na prosincové schůzi
*
** Valná hromada i NORA budou...
*
** BÁL - 1.4.2016 ***********************************
Většinou svého vlastního hlasu uspěl Veroniččin "Ples v Opeře" (Alena se zdržela hlasování pro svůj projekt). Nezbývá než doufat, že do Masarykových kolejí nepřijdou na bál z příznivců Řemeslnického bálu nějací klempíři, aby "operu" zapálili...
*
*** RŮZNÉ
*
** Z Rady
- novou účetní bude od Nového roku patrně Stáňa Donthová/t4
- možná by odrůstají potěr z TAKových táborů mohl založit nové trasy
- Propisky Lenka ještě má
- Opravy pro Jubilejní Almanach posílejte JaVorce do 30.11.2015
*
** Mirda Hoza měl s sebou inzerovanou knížku - je opravdu pěkná
*
** Diskutovalo se o praktikách na Stezce (násobné noclehy tras, které pak chodí "na lehko"), dojít na zakončení apod.
*

...a to bylo skoro vše


«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz