Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník březen 2014

PORADNÍK říjen 2014

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

Motto: Klukovství není spojeno s léty. Nemusí končit v určitém věku či po jistých zkušenostech. Klukovství je schopnost. Je to dar. Může být pašováno životem až do pozdních let, nemusí nás opustit, pokud je neopustíme sami, pokud je nezradíme, pokud se za ně nezačneme stydět - před svým okolím či sami před sebou. [Miroslav Horníček]

Zprávy z rady:
  Pravidelná schůze v pondělí 6. října 2014 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
  Radní srdečně zvou šéfy Tras na Velkou radu v pondělí 20. října 2014 od 18:30 k Haštalskému dědkovi.
  Rada se podrobně zabývala důvody zdržení Almanachu. Ten měl být vydán k výroční schůzi 2014, kvůli potížím se zpracováním grafické úpravy pro tisk se však termín stále oddaluje. Rada proto žádá redakční radu Almanachu, aby zajistila jeho vydání do konce letošního roku.
  Rada vyhlašuje soutěž o pořadatele bálu 2015, hlasovat se bude na říjnové schůzi.
  Hlasování o pořadateli podzimní Stezky 2015 proběhne na listopadové schůzi.
  Rada vyzývá k uspořádání jarní Půlté Stezky, hlasovat se bude v prosinci.
  Rada konstatuje že na konci prázdnin byly zaplaceny všechny členské příspěvky pro rok 2014.
  Radní přijímají kandidatury do Rady TAKu, volby budou v únoru 2015.

Stalo se:
  36. lesní hry 12.-14. září - Po stopách Marca Pola - byly pohodové. Slibovaná noční procházka opravdu byla, navíc se startovalo z útulné hospůdky Na Marjánce. V sobotu plynul čas příjemným putováním karavan divokou Asií a obchodováním s rozličným zbožím, které bude v neděli darováno Kublajchánovi. Občerstvovna fungovala dokonale, v okolních lesích jsme zakopávali o houby - atributy kuchařů a obchodníků se velmi hodily, příjemné hudební matiné u táboráku přerušil déšť až před čtvrtou hodinou. Při příjemných nedělních hrátkách občas pršelo, ale nijak významně. Pořadatelé se tentokrát koupali v šampaňském, zakončení Na Marjánce bylo příjemné. Klikněte na odkaz, chcete-li si ex post vyluštit hádanku. A zde je fotoalmum... Dvacítko, děkujeme. JaVor 14
  29. Půltá Stezka byla 26.-28.9. na Rožmitálsku. Účast sice malá, takže byla jen jedna trasa, ale slunce a pohody bylo dostatek. - Fotoalbum... Autorkou odznaku je Mirka Fridrichova 15.
Já jsem vyrazil s Mírou už ve čtvrtek do Příbrami na Svatou Horu s krásným krytým schodištěm a starou šachtu Řimbabu, u které stojí malé muzejíčko a rozhledna na těžní věži. Navštívilijsme také malou rozhledničku v Orlově. V pátek ráno jsme přistoupili do vláčku, tedy kamarádi přistoupili k nám do autobusu, byla totiž výluka do Březnice. A pak už pěšky do Bělčic, hospoda nevypadala nic moc, ale večeře na čerstvejch hříbkách i bohatá snídaně, a samozřejmě pěkný hraní, z pobytu v Bělčicích udělaly zas parádu.
A když se v sobotu cestou na Tremšín přidalo i sluníčko, nebylo co řešit, jen si to užívat a radovat se!
Neděle nabídla ranní mlhy, mně další rozhlednu, už tři sta třetí zdolanou. Mlhy se zvedly než jsme došli ke kostelu Povýšení sv. Kříže, paní průvodkyně byla velice zanícená a na mě trošku upovídaná, ale koncert na varhany byl užasný.
TAK se ta Půlka zas povedla a byla krásná! Soňo, DĚKUJI. Drobek 8.

Informace:
   Čas je neúprosný a podzim letí jak jelen... "Ty jsi Martine strom zelený... Martin přijede na bílém koni". Jednička se rozhodla opět pořádat Martinské posvícení  - tentokráte ve stylu zeleno-bílém,v pátek 14.11.2014 od 18:30 h, hotel Svornost, Dolní Počernice (kousek od nádraží ČD). Patrové vlaky Elefant jezdí každou půlhodinu z Masarykova nádraží (též Střed), spojení možné i busem (pak se musí přes koleje, podchodem). 
      Rezervačenky budou za 90 Kč (bez husy) a za cca 240 Kč (s husou-bude ještě upřesněno). Jejich distribuci zajišťujeme následovně: na schůzi TAKu 3.11., na slezině Jedničky 10.11. po 20 hodině v Restauraci Na kovárně, a nebo po 21.10. osobně u Ivanky Stulíkové (603563292, istulikova@seznam.cz). Prosím zájemce o husu, aby mi dali co nejdříve vědět emailem a nebo SMS, nejpozději však do neděle 23.10.2014. Je to kvůli tomu, že nás kuchyň v hotelu Svornost "tlačí" do upřesnění objednávky počtu husích večeří. Šéfy tras prosím o publikování na trasách.
     Těšíme se opět na společnou zábavu. K tanci bude hrát jak Dolejš band (s hosty) tak i kapela KČM (Kdo má čas). 
Za Jedničku Pavel Stulík 603227967
  37. lesní hry v září 2015 spolupořádají starší ze 13 (Šárka, Helena) a 14 (Vláďa, Jana), neboť nastal čas, aby starší malinko potrápili mladší ;-)
  Radošinské naivné divadlo v Piešťanech - byli jsme u toho. Měli jsme s Vláďou to štěstí, že jsme zrovna byli v Piešťanech užívat si bahna, když tam přijeli slavit svou padesátku a Štepkovu sedemdsátku. Takže jsme 4.9. stihli v tamním „Dome umenia“ vernisáž výstavy i to představení. A co čert nechtěl, zrovna tam přijeli se „Sčistem-jasnem“. Bylo to opět výborné, i když druhá polovina století nenabízela tolik materiálu ke zpracování jako polovina první. Každopádně to za vidění stálo!!! Fotky z představení... Eva 8

Ze společnosti:
 

Inzerce:
  Podzimní novinky KČT Praha - http://clovecepohnise.cz
  MČ Praha 6 ve spolupráci s Fakultou tělesné výchovy a sportu UK a Univerzitou třetího věku pro Vás připravuje u příležitosti Mezinárodního dne seniorů dne 7. října 2014 soutěžní sportovně-zábavnou akci "Sportujeme v každém věku".
Sportovní den seniorů bude moderovat Štěpán Škorpil, pro všechny je připraven bohatý doprovodný program, zajištěno je občerstvení. Vítězové si opět odnesou hodnotné ceny a všichni registrovaní závodníci upomínkové předměty.
Senioři 60+, kteří si chtějí zazávodit na špičkových sportovištích FTVS ve Vokovicích, se mohou přihlašovat až do 6. října 2014 na radnici Prahy 6 na mailu dtrojano@praha6.cz nebo v pracovních dnech na telefonním čísle 220 189 636, kde sdělí pro účely registrace své jméno, kontakt, věk a požadovanou velikost trička (S, M, L, XL).
Těšíme se na Vás Dana Trojanová, Kancelář městské části Praha 6.
  Srdečně zvu všechny hudbymilovné do Družstevní kavárny ROH, kde se každou neděli a některá úterý od 19 hodin výborně daří skvělé hudbě. Jazz, blues, swing, folk, folk-rock a další hudební proudy se zde setkávají v přijemném neformálním prostředí těsně vedle cyklostezky pod Vítkovem. Irena Koutská 14.

Přeji krásné babí léto
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2014 - ke stažení...
18.-19.10. - Zakončení cyklosezóny | Monika a Karel Moravcovi 16
14.11. - Martinské posvícení | Pavel Stulík 1
15.12. - Koledování | Pavel Stulík a T1

Schůzi v Tyršáku vedl Petrof
*** STALO SE
** LESNÍ HRY - 12.-14.9.2014
viz Poradník, účast asi 40 lidí
*
** 29. STEZKA ...a 1/2 - 26.-28.2014
viz Poradník; vyšlo počasí, denní dávka byla kolem 25km
*
*** CHYSTÁ SE
** ZAKONČENÍ CYKLO
*
** BÁL - 10.4.2015
Hlasovalo se mezi dvěma návrhy:
- "TAK bude cirkus" t23+t26 - představila FEla/t23; místo zatím neupřesněno - pro bylo 70+% přítomných
- "Tancem proti proudu času" - za Honzu Pelicha/t8 představila Alena Podráská/t14 - 30-% hlasů
*
** 30. STEZKA ...a1/2
o pořadatelích a termínu se bude rozhodovat na listopadové schůzi
*
** 57. STEZKA - podzim 2015
o pořadatelích, místě a termínu se bude rozhodovat na listopadové schůzi (že by t15? nebo někdo jiný?)
*
*** Různé
- Láďa D./t1 připomenul Martinskou husu. Na t1 by potřebovali znát do 23.10. počty, nejlépe prostřednictvím vedoucích tras na Velké radě
- Jsou k mání odznaky k 50.výročí TAKu (i dřevěné placky) a odznaky z 29.Stezky ...a1/2 
- Blanka a Zdeněk Chvojovi zvou na 23.10.14 od 18h na promítání fotografií a povídání o cestě po Indonésii, kde navštívili 10 ze 17000 ostrovů (Borobudur, Prambanan a další chrámy a sopky ostrovů Jáva a Bali, tradiční vesnice, hory a pobřeží na ostrovech Flores, Lombok a Gili Air a plavba lodí po Nusa Tengara - ostrovy draků Komodo a Rinca a další).
Akce se koná v přednáškovém sále Fyzikálního ústavu AV ČR, Na Slovance 2, Praha 8 - vchod z ul. Pod vodárenskou věží, viz mapka s trasou od metra Ládví http://mapy.cz/s/dnLZ
- Luděk L./t16 by rád promítl (ve 2. polovině listopadu) obrázky z Číny. Poraďte mu, kde by to bylo možné (pokud možná bez placení nájmu)
...a to bylo skoro vše


«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz