Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník březen 2014

PORADNÍK září 2014

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

Motto: Proto: Žij podle svojí víry. Dělej to, co ti radí srdce... To, co chceš... Lidský život je divadelní představení, které se hraje bez předchozích zkoušek. Zpívej, směj se, tancuj, měj rád... a žij intenzivně každý okamžik svého života... dříve, než spadne opona a hra skončí bez potlesku. [Charlie Chaplin] 

Zprávy z rady:
  Pravidelná schůze v pondělí 1. září 2014 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
  Radní se sejdou 15 září.
 

Stalo se:
  Poslední týden před prázdninami proběhlo již tradiční Hlídání tábora alias Dětský tábor bez dětí alias Tábor pro vysloužilé náčelníky. O průběhu nejlépe pohovoří stručná fotodokumentace: http://rezak12.rajce.idnes.cz/Hlidani_tabora_2014
  V pondělí 7. července se uskutečnila za velmi bouřlivého počasí letní schůze na Cindě.
   Luďkovy Alpy, 15.-17.8., měly krásné počasí v krásných horách a kaňku v podobě neomluveného pětačtyřicetiminutového zpoždění dvou účastníků na sraz k odjezdu.
   Na jičínsku proběhla 4ová dovolená v rekordním počtu 62 účastníků. Je vidět, že přibývá důchodců a není nouze o dovolenou.Vystoupili jsme na vrchol sopky Malá Horka u obce Hřídelec. Někteří odvážlivci sestoupili na dno kráteru. Všem se moc líbilo a už se těšíme napřesrok. Autocamp Lužany mohu vřele doporučit. Můra 4
   Hlásím, že TAKová seniorská expedice na Mt. Kenya a Kilimanjaro (průměrný věk TAKových účastníků 63 let) byla završena nevídaným 100% úspěchem - všichni jsme dne 11.7.2014 v 7:30 dosáhli nejvyššího vrcholu Kilimanjara - Uhuru Peak 5895 m. Aklimatizace proběhla pár dní předem na Mt. Kenya - Point Lenana 4985 m.
Účastníci: Zbyněk Straník (T3), Romana Klatovská (T4), Tom Charvát, Mirka Světlá, Milan Světlý (všichni T5), Ivan Pergler (T10), Ivana Vlnasová (T16); Josefína Kalousová a Honza Cieslar (neTAKoví, nezahrnuti do věkového průměru z důvodu nepřiměřeného mládí). Tom Charvát 5
  Čtrnáctka zahájila lezní sleziny v zahradních restauracích již v červnu. Na začátku července jsme absolvovali tradiční cykločundr, již osmnáctý, tentokrát v okolí Písku, viz foto. V půlce prázdnin jsme se vydali do Burgunska, rychlá rota najela kamennými vesničkami a vinicemi, nahoru a dolů, s vínem v hlavě a přeháňkami na zádech, bez mála 500 kilometrů. Fotoalbum má přes 500 fotek, ale stojí za shlédnutí. A předposlední srpnový prodložený víkend jsme absolvovali poněku mokré Slovenské hory. JaVor 14
   Patnáctka uspořádala letos o prázdninách dvě tradiční akce.
První bylo (po)nocování na magickém Plešivci a kontrola trasové mohyly v trampském campu Haďárna nad obcí Jince. Sešli jsme se v počtu dvaceti lidí v multitrasové sestavě a jako obvykle ve všední den, ve čtvrtek 24.7. odpoledne, protože víkendů je, jak známo, velký nedostatek.
Za krásného letního počasí jsme poklábosili, popili a pojedli něco vybraných pochutin. Tedy přesně řečeno jsme snědli a vypili všechno, co se nám podařilo na ten kopec vyvléct. Nakonec se dostalo i na hudbu a zpěv, která těch několik předčasných spáčů provázela dlouhou jasnou a teplou nocí.
Ráno jsme se probudili do slunného pátku a rozešli a rozjeli jsme se domů. Prostě pohoda. Přijďte si to příště vyzkoušet s námi. A taky už příště nebudu "Hogo Fogo" a budu rád, když mi někdo přijde s tím transportem věcí nahoru pomoci. 
Další akcí byla naše, také již tradiční, cyklojízda Praha-Příbram
Letos to byl již osmý ročník, a já doufám, že to dotáhneme alespoň do té desítky - potom nám asi dojdou trasy. Ale letos jsme jeli zase jinudy než v předešlých letech a ujeli jsme průměrných 78 km. V předchozích letech jsme jeli i 96 km a to už bylo skoro moc. Ještě vysvětlení, co znamená to "naše" - pořádám to já, tedy příslušník 15. trasy TAKu, ale akce je zcela open. Už od začátku se zúčastňuje výrazná převaha spřízněných kamarádů z ostatních tras, i zcela mimo TAK. A je to docela příjemné. 
Tentokrát nás vyjelo 8 a jeli jsme ze Stodůlek přes Kuchař do Bubovic, kde jsme navštívili skanzen Solvayovy lomy. Trochu mě zamrzelo, že jsme se neprojeli důlním vláčkem, přesto, že jsem ho pokusil předem objednat - ale asi jim těch 6 stokorun nestálo za to. Tak jsme si lom prohlédli sami a vyrazili krásným sjezdem k Berounce do Srbska na oběd. Tím se na chvíli příděl pozitivních zážitků vyčerpal, protože cestou na Karlštejn nás zastihla drobná průtrž mračen. Cestou na první horskou prémii v Litni jsme sice shora oschli, ale zase jsme se tak zapotili, že to vlastně bylo jedno. Ještě že nás čekala občerstvovací stanice. A hurá na Hřebeny. Zase dost do kopce, ale vrstevnicová cesta na Jelení palouky byla skvělá. Potom sjezd do Rosovic s další občerstvovací stanicí a druhá horská prémie do Příbrami - Nové Hospody. A nakonec trochu blátivá vložka na druhý konec Příbrami - k nám domů. A večer s jídlem, pitím a saunou už neměl chybu. Ujeli jsme 78 km a nastoupali přitom slušných 1464 m. 
Druhý den výletu se však místo cesty přes centrální Brdy do Mýta (36 km, +710m) omezil na tříkilometrovou cestu na vlak - bohužel od osmi ráno lilo a lilo. Snad to dojedeme někdy jindy.
Zdraví vás Frank 15

Informace:
  36. lesní hry 12.-14. září - pokud ještě náhodou nejste přihlášeni, čtěte dále:
Přihlášku a další informace najdete na stránkách http://lh2014.takpraha.cz/, cena se bude odvíjet od počtu účastníků. Zatím cenu odhadujeme na 400K - 500 Kč/os. Takže, chcete-li LH levnější nalákejte své kamarády, čím více vás bude, tím více si užijete a ještě ušetříte. Podrobnosti o odjezdu se včas dozvíte, víc vědět nepotřebujete. 
Přihlášky uzavíráme v pátek 5.9.2014 ve 20:20, pak proběhne sestavení karavan. Nikdo se nemusí obávat přílišné náročnosti ani velkých sportovních výkonů, ale rozhodně je na místě počítat s nedostatkem spánku, dobrou hudbou a humorem. Ani mozek si doma nezapomeňte.
Rozhodně se vám budou hodit kombinační a koordinační dovednosti, znalosti cizích jazyků, kuchařské a kejklířské dovednosti, vodění zvířat a péče o ně, obchodní a burzovní znalosti, práce se zbraněmi a dobrý postřeh.
Moc rádi na LH uvidíme zejména ostřílené cestovatele (s ročníkem narození 1961 a starší, pardon ostřílenější), pro které jsme připravili akční slevu 20 Kč.
Zkrátka hlaste se, těšíme se na vás, pořadatelský tým T20.
  29. Půltá Stezka bude 26.-28.9. na Rožmitálsku, spaní v klasickém stylu, čili karimatky, spacáky. Pořádá Soňa Vašicová. Tradiční přihlašování zahájeno... Zápisné činí TAK 240 Kč, neTAK 290 Kč na TAKový účet, VS 201405, jméno plátce do zprávy pro příjemce. 31.8. přihlášeno jen 18 lidí!
 

Ze společnosti:
  6. srpna zemřel Jarda Vaňek řečený Šlehačka, který byl letitým členem trasy 16.
Protože řada z Vás ho znala, tak uvádím některé podrobnosti okolo Jardova konce.
 Po telefonu jsem mluvil s Jardovým kamarádem Láďou Dvořákem a dozvěděl jsem se v podstatě toto: Když se několik dní Jarda neobjevil v hospodě na Letné, kam pravidelně denně chodil, kamarád Láďa se vydal k němu domů. Měl a dosud má klíče od Jardova bytu. Jardu nalezl ve velice zbědovaném stavu a zajistil jeho převoz do nemocnice. Tam Jaroušek druhý den ráno umírá, nejspíše na následek prodělané mozkové příhody.
 Jardův kamarád Láďa z letenské společnosti Formanka, zajistil jeho zpopelnění bez obřadu.
 Rozptýlení popela je plánováno na sobotu 27.9. na vhodném místě v Posázaví, kam jeho kamarádi z Formanky plánují speciální vzpomínkový výlet. Předpokládá se následné posezení někde v hospodě včetně hraní. Případná účast lidiček ze 16tky a Taku bude vítána. Podrobnosti o odjezdu dostanu a předám. Luděk 16
   Změna kontaků Ivana Fridricha, nyní platí pouze - 602368425 , domů pevnou linku 224257873 a ivan.fridrich@post.cz.

Inzerce:
  Nabízí se možnost přijet v sobotu 20.9.2014 do Ondřejova, hrát tam bude pěknou muziku Zdeněk Zdeněk a Markéta. Večer tam lidi můžou přespat, spacák s sebou. Zájemvi volejte Honzovi Maňákovi 734 331 401, zařídí to.
  Užili jsme si léta a je třeba již plánovat zimu!
Čtyři dny lyžování v dolomitech v termínu 24.2. – 1.3. 2015 za 5450,-  Kč (menší vzdálenost, lyžování po noci v posteli, levné areály, dobré ubytování i stravování. A na "severu" jsme dlouho nebyli).
Nebo 5 dnů lyžování v Itálii: Valchiavenna – Madesimo v termínu 9.3. – 15.3. 2015 za 7000,- Kč (jsou nějaké slevy). Tato nabídka je do místa, kde jsme lyžovali v roce 2009, tj. Madesimo. Dobré ubytování se skvělou kuchyní, areál s přírodním sněhem, v týdnu málo lidí, doprava do lyžařského areálu popojetím hotelovým taxíkem nebo skibusem - to zjistíme. Detaily a dotazy sdělí Miloš Neuman 602743181 milos.neuman@ujv.cz, nebo Blanka 723892763, b.neumanova@seznam.cz Prosíme, rozmyslete se a ozvěte se co nejdříve. Záloha se platí na účet 153342386/0300, VS - první část rodného čísla (rrmmdd), možné zaplatit i celou částku. Podívejte se na slevy pro seniory a děti.

Přeji krásné zářijové dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2014 - ke stažení...
12.-14.9. - 36. Lesní hry | Veronika a T20
26.-28.9. - 29. Půltá Stezka | Soňa Vašicová 17
18.-19.10. - Zakončení cyklosezóny | Monika a Karel Moravcovi 16
14.11. - Martinské posvícení | Pavel Stulík 1
15.12. - Koledování | Pavel Stulík a T1

Přílohy:

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz