Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník březen 2014

PORADNÍK červen 2014

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

Motto: Profesionální sport? Nikdy! Připravil by amatéry o živobytí. [Gabriel Laub]
Ale Pantakovky se spoustou srandy, radosti společenství třetí generace a radosti, že ještě povyskočím a popoběhnu - to mohu každý rok! [JaVor] 

Zprávy z rady:
  Pravidelná schůze v pondělí 2. června 2014 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
  Rada děkuje Trase Čtrnáct za zdařilé zakončení Stezky v letním kuně v Boskovicích.
  K tématu tabu noclehů Rada konstatuje: v době internetu a mobilních telefonů zmizela potřeba zabukovat noclehy v naplánované trase pochodu jednotlivých Tras ještě před jejich skutečným objednáním. Jsou a budou zveřejňovány noclehy objednané. Z hlediska historického se nahlášené noclehy jednotlivých Tras budou i nadále nazývat "tabu noclehy".

Stalo se:
  56. Stezka 8.-11.5.2014 - zakončení v letním kině v Boskovicích.
Velevážené TAKové společenství,
    jménem Trasy 14 bych chtěl poděkovat všem, kteří se i přes nepříznivé počasí zúčastnili zakončení 56. – tedy LVÍ. – Stezky, vytrvali až do úplného konce a pomohli tak kompletně naplnit program uvedený na zadní straně plakátu Stezky. Bbyl i ten Valčík, i když nebyl pro milion, ale jen pro pár věrných.
    Ten déšť! Při jedné zastávce stezkového vlaku jsem zaslechl nejedno povzdechnutí, že celou Stezku bylo krásně a jen a jen na to zakončení se to muselo pokazit, ale také jsem zaslechnul od jedné stezkařky úžasnou reakci: "Furt mnohem lepší, než kdyby tomu bylo naopak, celou Stezku pršelo a na zakončení bylo krásně!" K tomu vlastně není co dodat, je to přesně TAK! Vždyť společné setkání na zakončení Stezky je vlastně jen taková třešnička na dortu k základu několika denního putování a trávení času s přáteli. Teď mne tak napadlo, vždyť ona ta Stezka vlastně takovým dortem vlastně je:
plakat 56. Stezky- korpus je základem každého dortu, a to jsme vlastně my všichni, kteří již tolik let držíme pohromadě;
- krém nebo poleva, to je vlastně krajina, lidé a hlavně hospody v ní, kudy putujeme;
- ozdoby – ty jsou nejdůležitější, jsou to příhody, které tvoří vzpomínky, které nám na dlouhá léta zůstávají;
- no a ta třešnička – zakončení, je opravdu jen třešničkou
    Uf, radši pojďme ještě zpět k zakončení – poděkování Trase 15 za úklid areálu a vlastně opět vám všem – když jsem totiž předával areál kina zpět, tak pan ředitel boskovického kina byl tak unešen, že rovnou řekl: "Nebudu nic kontrolovat, je to určitě všechno v pořádku, to jsme tady ještě neměli, prosím všechny pozdravujte!" Tedy tímto tak činím. 
    A přidám něco v duchu letošních rytířů – přijde Kohn domů a rovnou spustí na manželku: "Sára, takhle to už dál nejde.  Rozvádíme se, od stolu i od lože!!"
A Sára: "No, Kohn, to už ani jíst nemůžeš?"
    Musím říci, že nás také velice mile překvapilo zaujetí, s jakým se kočky šelmovité pustily do shánění potravy pro své krále (zvířat). Někteří králové byli fakt neodolatelní! Konec konců, můžete to zkontrolovat na webových stránkách, kam Jana Vorlová umístila fotky ze zakončení hned v pondělí. 
    Pro zajímavost uvedu, jak jsme bodovali jednotlivé kusy "žrádla": Nejvíce bodů – čtyři měla podprsenka, kalhotky (a trenýrky nebo slipy) byly za tři body, sukně za dva, naopak za čepice, klobouky, šály a rukavice se dva body odečítaly, za ponožky nebo podkolenky se odečítal jeden bod, vše ostatní pak bylo za jeden plusový bod (jo, plus – díky jednomu z rytířů už víme, jak to s tím vlastně je).
50. výročí - tácek    No, už jsem toho napsal dost, ale jednu věc ještě napsat musím. Loni jsme slavili 50. výročí vzniku TAKu. K výročí bylo vyrobeno razítko a odznak, jak jistě víte. V rámci grafických návrhů byl udělán také návrh na pivní tácek. Andrea Čapková z Trojky nechala letos vyrobit asi tisíc kusů těchto tácků, aby vám udělala radost. Měli jsme je rozdávat spolu se stezkovými odznaky na zakončení. K tomu mi je s Petrofem na březnové schůzi předali a já si je odnesl domů. Ovšem, náš byt prošel v průběhu dubna částečnou rekonstrukcí, kdy téměř nic nezůstalo na svém místě. Po ukončení prací najednou tácky nebyly. No prostě nebyly. Zůstal jen jeden exemplář, který jsem si pro ukázku dal bokem ke stezkové agendě. Takže jste na zakončení dostali jen odznaky. Věřte, že je mi to hrozně líto. Všem se tímto dodatečně velice omlouvám a Andree ještě jednou. V příloze posílám fotku toho zachráněného. A já jdu přemýšlet, jak to napravit (pokud to vůbec jde).
    Přeju všem příjemné postezkové období a Ať žije 57. Stezka!
Vláďa Roith - Trasa 14
- Velevážená traso Čtrnáct, díky moc za neotřelé a svižné zakončení. Pojetí rytířů bylo vtipné a vše bylo slyšet. Soutěž králů a myší měla šťávu a pobavila. No a že pršelo? Nejsme přeci z cukru:-). Díky a těším se na další stezku. A takhle nějak putovala Dvacítka http://trasa20.takpraha.cz/. Veronika
- Ahoj Čtrnáctko a lide TAKový, připojuji se k Veronice, lépe bych to nenapsala. DÍKY!!! Nejen za zakončení, celá Stezka se povedla (jak všichni víme)! (A Láďo, vím, je to nepříjemné, ale možná jsi i pár lidí potěšil (mě určitě), jsme lidi a kdo čas od času něco neztratí. A třeba ještě vyplavou...) Ještě jsem napůl hlavou na Stezce a už se těším na další!!! Ahoooj! Jana (Jedličková) 20?
- Láďo, Čtrnáctko a všichni Stezkaři, předem dík za vtipné a svižné zakončení v dobré společnosti (obklopené stánky s občerstvením a též deštěm). Trochu nás déšť ochudil o ještě hezčí zážitky, ale nevadí - za rok a půl bude možná lepší počasí. Za Jedničku jsem zpracoval menší článeček a doplnil i alby fotek našich členů (i jedno video) na našich webstránkách. Přeji hezké jarní dny, Pavel Stulík.
- ...Do Boskovic bylo jen 5km a zahájení zakončení až ve 13:14 hod. Horší bylo, že se zřetelně kazilo počasí a déšť byl ve vzduchu. Do letního kina jsme už docházeli za drobného deště. 14ka ráz zakončení LVÍ Stezky pojala v duchu filmového festivalu. Mne dostalo hned na začátku objevení se lva stylem ala Metro-omalovánkyGoldwyn-Mayer včetně typického řevu během úvodní sborové písně Lví silou. Měli to pěkné, svižné a s nápady. Bohužel, neměli naše tři kardinály, kteří by požádali sv. Petra o vypnutí deště. Pršet začalo se zahájením a přestalo skoro přesně na jeho konci. Čtyrka se určitě neztratila, Můra měl s anekdotou podle potlesku úspěch, oblékání krále (Petr Vaněk) do cizích svršků nabídnutých či ukořistěných pomocí 3 koček se taky zadařilo (při jeho skoro 2m to neměly čičinky vůbec snadné). Do finále, které navodilo kapku drsné erotiky (ala Deep Throat) jsme se sice neprobojovali, ale naše kočky byly určitě nejhezčí!!
Před odjezdem stezkového vlaku se stihlo i zahrát na kryté tribuně, posedět v Šenku u (nějakého) rabína a v pohodě dojít na nádraží. Pak jen navagonování podle tras (měli jsme to 2 vozy do bufeťáku) a odjezd. Ve 4kovém voze se hrálo - krom našich muzikantů přišli i kluci z pětky, se kterou jsme sdíleli vagon (čtyřicetpět, čtyřicetpět…).
Do Prahy jsme dojeli na čas. Petr Vaněk s kytarou doprovodil důstojný valčíček – hodný téhle (myslím, že dost povedené) Stezky. Svěřil se a napsal tradičně dva týdny po Stezce Petřík Lebenhart 4. Celý článek přečtěte na www4trasa...
- Stezku si můžete připomenout také v krátkém "Flashbackovém komixu". Na tvorbě se podíleli: Alkohol, Šimon a Kilián (přesně v tomto pořadí). ;-) Až se vás jednou děti zeptají, co jim vlastně přineslo naše stezkaření, můžete je odkázat na komixové omalovánky. Ondřej Šimůnek (zdroj web 26).
 

LPTHInformace:
  36. letní Pantakové hry se konají 20.-22.6.2014 v Soběslavi. Je čas začít ladit formu sportovní i hudební, hledat, vyrábět či renovovat yalmaru a hlavně začít se těšit a průběžně sledovat TAKové stránky s aktuálními informacemi. Elektronická PŘIHLÁŠKA na Pantakovky otevřena!!! Hlaste se on-line do čtvrteční půlnoci 19.6.2014.
Ceny startovného pro letošní rok - TAK 350 Kč, neTAK 380 Kč a soutěžící děti od 2 do 15 let 120 Kč. Další informace jsou na webu.
  15. cyklospanilá jízda Antonie Tykolové se bude konat 13.-15.6.2014. Ubytování v chatkách v areálu Zelené údolí v Mladějově (u Sobotky). Zájemcům podá bližší informace Karel Moravec moravec.karel@atlas.cz, který také vybírá zálohu 500 Kč.
  Noční cesta s lahví oblíbeného nápoje – Akce začne v pátek 20. června 2014 před večerem. Sejdeme se v Praze na Masarykově nádraží v 17:30, pořídíme si laciné lístky a pojedeme vlakem v 17:45. do Úval. Tam zajdeme na chvilku do hospůdky a budeme pokračovat pěšky do Hradešína (hezká viditelnost na kopečku). Pak je taky zastávka v hospodě, ale ve 21:35 popojedeme autobusem kousek do Masojed a dál půjdeme na Vyžlovku (cestou je rozhledna). Tam budeme u rybníka ve speciální hospůdce a o půlnoci se půjdeme koupat. V noci půjdeme na Černé Voděrady, pak už bude svítat a my si na ohýnku upečeme buřty. A pak je to už jen 6 km do Ondřejova, kde je zahrada a chata, kde se dá prospat dopoledne. Odpoledne se podíváme na hvězdárnu a večer ohýnek – kdyby pršelo, hospoda je tam taky.
Na cestu nezapomeňte trochu oblíbeného nápoje, ručník po plavání, buřt a baterku. Spacák budete mít s sebou nebo ho dejte do auta, se kterým přijede někdo jiný v pátek večer do Ondřejova. Nejkratší noc za celý rok a nejlepší slunce v poledne na hvězdárně. Honza Maňák
  36. lesní hry - Po stopách Marca Pola - se konají 12.-14.2014. Jste mladí duchem, hraví, bdělí a ostražití, máte týmového ducha a jste "kreativní"? Pak je tato akce určena právě Vám. Již brzy se otevře stránka věnovaná LH, kde se postupně vše dozvíte. Zatím stačí fixovat datum a nežehrat na věk či zdravotní stav. Jak již z názvu vyplývá - jde o hry, ne závody. Těší se na vás Dvacítka.
  29. Půltá Stezka bude 26.-28.9. na Rožmitálsku, spaní v klasickém stylu, čili karimatky, spacáky. Pořádá Soňa Vašicová. Tradiční přihlašování vypukne na konci června, hned po ukončení přihlášek na Pantakovky.
 
 

Ze společnosti:
  17. května se vzali Polka 26 a Sašák 23.
   Věra a Michal Martinovi 14 mají od 27. května vnučku Elizabeth Martinovou.

Inzerce:
  Folkové podviní 5.6.2014 od 16:30 hod – 11. Ročník open air festivalu v kamenném hradišti vysočanského podviní (Jaroslav Samson Lenk & Slunečno, Devítka, Gabriela Vermelho & Gare, Zhasni, Jiří Dědeček... A snad i pan Jiří Suchý!!! Končí to ve 22:30h.
  V úterý 17. června hrají v Balbíce Míla Fuxa & KROCK od 20 hodin. Naposledy před prázdninami a před velkým koncertem ke 40. výročí vzniku KROCKU, který se bude konat v prosinci, pravděpodobně 5.12.2014 v Baráčnické rychtě. Kromě oprášených a nově aranžovaných starších kusů, zazní v Balbínce první ochutnávka písní z připravovaného CD “Smetiště století”.
  Tomáš Svoboda 1 doporučuje Projekt „Průvodců divočinou", který letos pokračuje již 7. sezónu. O tento projekt veliký zájem, je potřeba opravdu provést rezervaci  ihned po spuštění. Do jedné hodiny jsou ty nejžádanější trasy rozebrány. Podrobné informace a podmínky se dočtete u jednotlivých oblastí a tras  od  23.5. a rezervační systém pro rok 2014 by měl být předběžně spuštěn asi až 28.5. v 9 hod  – sledujte web http://www.npsumava.cz/cz/1081/sekce/pruvodci-divocinou-2014/
Tomáš Doporučuje: Modravské pláně (trasa 3) - fotoalbum...; Zhůřská hnízdiště; Křemelná - nová trasa 3 (z Prášil k hornímu toku řeky Křemelné a na horu Slunečná); Vltavský luh (trasa 2); Městišské rokle.
Případně si můžete prohlédnout ještě fotky z Křemelná ( Trasa 2)
Pro ideální orientaci doporučuje Tomáš mapy 1:25000 s vyznačením 1. zón:
 Činorodá Irena Koutská 14 pořádá akce v nové žižkovské kavárně ROH (ul. U božích bojovníků 606/3, ve stejném domě je známá hospoda U vystřelenýho oka) - sledujete Facebook kavárny nebo ireniny emaily.
  Pronájem bytu 2+1 po rekonstrukci v klidné lokalitě Hřebenek (Praha 5) ve vile se samostatným vchodem za 10500 Kč/měsíc včetně služeb. Kontakt: Magda Součková magda.souckova@centrum.cz, 732820144.
  Martinu Patřičnému (Výtvarník – dřevař a autor knih, www.patricny.com) vyšla 15.5.2014 kniha – Čítanka, viz příloha.
  Schladming 2015 – sjezdové lyžování v termínu 28.2. až 7.3. 2015. Domeček jen pro nás. Cena 6750,- Kč zahrnuje dopravu, celodenní stravu, bydlení. 4lůžkové pokoje (palandy) obsazuji po 3. Vaří náš kuchař z čerstvých rakouských potravin. Naším autobusem jezdíme postupně k různým sjezdovkám. Zájemci, ozvěte se – Leoš Hořínek 6, 602493755, horinek.leo@seznam.cz.
  Nepál – nezlobím, ale nikdo mne nepochválí. Odměnit se tudíž musím sám. Napadl mne Nepál. S trekem pod Everest. Nemá někdo podobný nápad či chuť? Leoš Hořínek 6, 602493755, horinek.leo@seznam.cz.

Přeji krásné jarní dny a nejkrásnější letní slunovrat, který začne 21.6.2014 ve 12:52 hodin
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2014 - ke stažení...
13.-15.6. - 15. Tykolka | Monika a Karel Moravcovi 16
20.-22.6. - 36. Pantakovky | Veronika Jiravová 20
24.6. - Vítání léta | Mirda Hoza 3
7.7. - Letní setkání (schůze) na Cindě
15.-17.8. - Luďkovy Alpy | Luděk Ledvina 16
12.-14.9. - 36. Lesní hry | Veronika a T20
26.-28.9. - 29. Půltá Stezka | Soňa Vašicová 17
18.-19.10. - Zakončení cyklosezóny | Monika a Karel Moravcovi 16
14.11. - Martinské posvícení | Pavel Stulík 1
15.12. - Koledování | Pavel Stulík a T1

Přílohy:


Schůze 2014-06-02
Byla krátká a vedl ji Petrof
*** STALO SE
*
** LVI. Stezka
Vláďa Roith vrátil TAKovou vlajku a konstatoval, že po dohodě s Radou nebude zisk (ca 17kKč) rozdělen mezi trasy.
Vesměs se líbila. Ivan Halaška si stěžoval na nevytápěný vagon, kde se courali stezkaři, občas s pivem, a kde se nedalo spát.
I proto, že T15 měla špatný vagon opakovaně, bude v roce '15 usilovat o pořádání Stezky (chtějí ji blízko a na Zakončení uspořádat všechny tradiční soutěže)
*
*** CHYSTÁ SE
*
** ČERVEN: Tykolka, LPH, S lahví oblíbeného nápoje..., Vítání léta (24.6.)
viz Poradník, nic nového nebylo oznámeno
*
** Hraní na Cindě - 7.7.
Tradiční letní hraní/"schůze" je zamluvena na Císařské louce
*
** ZÁŘÍ: Lesní hry, Stezka ...a 1/2
viz Poradník, nic nového nebylo oznámeno
*
*** RŮZNÉ
- Byla představena nová členka TAKu Hana Plavcová z Pardubic {mail:hanaplav(at)seznam.cz}, která jezdí s Cyklotrasou
- TAKový Almanach - bude ještě letos
- Dolomiti - 7.-13.7.
oznámil Zdeněk Bílek (viz též extra email): bus, ubytování Moena, polopenze, turistika, lehké ferraty
přibližné ceny: <3500Kč bus, 6x35€=210€ (ubytování + PP), doporučených 50-60€ na lanovky a další kapesné dle uvážení
- Plaťte Příspěvky!

...a to bylo skoro vše

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz