Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník březen 2014

PORADNÍK duben 2014

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

Motto: Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí. [Karel Čapek]

Zprávy z rady:
  Pravidelná schůze v pondělí 7. dubna 2014 od 18:00 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
  Rada zve všechny šéfy Tras na Velkou radu v pondělí 28.4.214 od 18:30 k Haštalskému dědkovi.
 

Stalo se:
  17. Shnilá jízda byla za jarního počasí 7.-9.3.2014 v penzionu Jiskra v Nových Hutích.

Informace:
  43. V pátek 11.4.2013 bude 43. bál s názvem Ozvěny muzikálů v Masarykových kolejích pořádá Alena Podráská a Čtrnáctka. Předtančení probíhá, ostatní náležitosti zajištěny. Cena lístků TAK 250 Kč, neTAK 280 Kč, na bále budou dražší. Vstupenky na bál ubývají, tak žádejte u Lenky borgesové a u šéfů Tras. Budou také k dispozici v pondělí na schůzi. Hrát bude Malý pražský taneční orchestr pod vedením Josefa Veseláka. Už nám na bálu před několika lety hráli k naší spokojenosti. Během večera určitě zazní waltz, chacha, rumba, samba, slowfox, jive, tango - nejen tedy tance společenské, ale dojde určitě i na blok v lidovém tónu včetně např. mazurky, tak si přijďte vaše taneční umění osvěžit.
A co na sebe? Jen namátkou připomenu několik titulů muzikálů staršího data a světové proslulosti, např. My Fair Lady, Fanny Girl, Porgy a Bess, Cats, Cabaret, Pomáda, Hallo, Dolly!, West Side Story, Hair, Chicago nebo ty, které pochází z domácí tvorby, např. Bídníci, Balada pro banditu, Touha, Kdyby tisíc klarinetů, Dracula, Limonádový Joe a určitě si vzpomenete na mnoho dalších.
Budiž vám tyhle tituly jakousi inspirací.
  Kuličky 2014 - Vážení přátelé, TAKoví i MAKoví, kolegové, kamarádi je tady Jaro a jako každý rok, tak i tentokráte se sejdeme 24.4.2014 (čtvrtek) zase u Mohyly na Bílé hoře. Protože to všichni znáte, nemusíme Vám připomínat, aby jste si kromě kuliček, drobných na čáru, švihadel a hopsadel, vzali sebou i piknikovou deku, něco dobrého na ní a k tomu hlavně dobrou náladu a nadšení do hry. Protože je to 16-tková akce, tak začátek je v 16,16 hod. Ta letošní je již 18. v pořadí.
  56. Stezka 8.-11.5.2014 - zakončení v letním kině v Boskovicích - pořádá Čtrnáctka.
    POZVÁNKA na 56. Stezku jejíž zakončení bude v odpoledních hodinách v neděli 11. května 2014 v letním kině moravského městečka Boskovice.
Přihlašujte se prosím prostřednictvím vedoucích svých Tras (ostatně tak jako vždycky, že). Vše, co potřebujete o Stezce vědět, je v informacích ke Stezce na webu. Na vaši hojnou účast se těší pořadatelé z Trasy 14.
 Pro příznivce humoru a poetiky Radošinského naivního divadla. Ozval se pan Hubáček z Bratislavy, produkční RND. Potvrdil mou obavu, že reálnost představení v Branickém divadle v září 2014 je již vyloučena. Nabídl nám možnost vyjednat nedělní odpolední představení dne 15.6.2014 v Divadle Bez zábradlí s jeho manažerkou, paní Adamovou. Prý o nás již ví. Díval jsem se na stránky divadla. Ceny se pohybují od 320 Kč po 490 Kč. Že bychom to usmlouvali na 300 Kč, moc reálné není. Kapacita divadla je 319. Zbývá tedy ještě využít večerní představení toho samého dne 15.6.2014 a shlédnout Druhou správu o mojom 20. storočí pod jménem Sčista jasna, navazující na loňskou Prvou správu o mojom 20. storočí pod jménem Plooblačno. Máme dát vědět do 8.4. zda by byl zájem. Protože červnové nedělní odpolední představení bude vyhovovat jen nemnohým, chtěl bych s panem Hubáčkem dojednat přednostní hromadný nákup vstupenek na večerní představení., které hrají v rámci Slovenských divadelních představení v Praze. Bude-li brzy vyprodáno, je na obchodnících divadla, zda nabídnou i to odpolední představení, ale pro širokou veřejnost. Prosím tedy o zatím nezávazné přihlášky, aby byla představa, kolika lidem by ten nedělní večer 15.6. vyhovoval. Na dubnové schůzi dám vědět, kolik lidí ta nabídka oslovila. Po jednání s panem Hubáčkem, případně s DBZ pak uvidíme, zda má cenu podnikat něco společně, či zda nechám na každém ze zájemců, jak se zařídí. Pepa Beran 12.
  LeBo stále prodává odznaky k 50. výročí TAKu. Pro účastníky akce ve Zderazi jsou za 35, pro ostatní za 70 korun kus. Na schůzi jistě budou. Nebo žádejte o zajištění šéfy Tras.
  Návrh Můry a reakce různých:Vzhledem k hudebnímu debaklu hudební části Výroční schůze navrhuji zřídit funkci TAKového kapelníka. Jeho hlavním a jediným úkolem by bylo zajistit co nejlepší účast muzikantů na občasných TAKových akcích. Já si nemyslím, že už lidi nebaví hrát a zpívat, ale je to  o lenosti, či pohodlnosti lidí někam dojít a ještě s sebou vláčet nástroj. Většina z nás už prostě potřebuje ve spránou chvíli kopnout do p..., aby se zvedli od televize a vyrazili do světa. Můra. 
- Pěkná ukázka pozitivního přístupu, bravo, Můra! Irena
- Ale pozor, oni tam byli muzikanti i s nástroji, ale jaksi povídavý ráz se protáhl a sólisti otráveně, hudbou neukojeni, odešli.To by asi ani kapelník v Můrově pojetí nezachránil, spíš bych tu potřebnou roli nazval dirigentem, a ten by spíše místo smyčce či jiného hudbytvorného nástroje, měl být vybaven silným hlasem a někdy i rákoskou. To by pak hrálo… Láďa Podnět
- Uvádím na pravou míru - jeden kytarista a jeden sólista. LeBo
- Milí přátelé, Já u toho sice nebyl, přesto se odvažuji tvrdit, že tady není co řešit. To se prostě někdy tak sejde, že někdo si nevezme nástroj, protože si myslí, že už jich tam beztak bude hafo, jiný zrovna nemá chuť, někdo si zrovna potřebuje s někým víc pokecat. To se jednotlivě děje průběžně a při každé příležitosti. Náhoda tomu chtěla, že se těch jednotlivostí asi sešlo více najednou, napotvoru na výroční schůzi. No a co? Já se rozhodně nedomnívám, že tato jedna epizoda by snad měla svědčit o ústupu muzikálnosti lidu TAKového. Příště bude zase všechno jak má být. Hlavně nic neřešte, protože jakmile se začne něco řešit, tak se z toho stane problém. V hudbě život Čechů (to řekl Smetana). AlDo (T5)

Ze společnosti:
  Ištván změnil email - ivan.svach@seznam.cz.
  Trasa Sedm má webové stránky - http://trasa-7.webnode.cz.
  Alena Rosenauerová má jen jednu e-adresu - rosenauerova@email.cz.

Inzerce:
  Petr Němec informuje o zajímavé nabídku solidně vybavené ubytovny - 20 postelí za docela dobrou cenu (155,-) ve městě Sázava nad Sázavou, ul. Revoluční 101. K dispozici sedm dvou lůžkových pokojů a dva tří lůžkové, kuchyň, společenská místnost, pračka, parkování na pozemku. Dále Je to cca 50 km od Prahy, spojení vlak, bus, lékař, nákup, hospody, blízko řeka, lesy, zajímavé bližší i vzdálené okolí. Správce ubytovny: Milan Černý, Stanislava Černá, tel. 606 832 629, 327 321 544.
 
   Kavárna Mlýnská, Komunitní centrum Kampa,Biograf Letní poloha, TURAS a Muzikanti z Kampy  zvou na Happening, Slavnost, Pouť - VI. Kampa Střed Světa 2014. V pátek 11. 4. - Prohlídka galerií a klubů u Kampy a Újezda a občerstvením! Před 17 hod sraz v Kostele Sv. Jana Křtitele Na prádle, prohlídka interiéru, pár slov p. faráře J. Židlického i o Studiu Oaza vedle. Pak nás čekají: Kavárna Divadla Na Prádle, Galerie v hospodě Tlustá myš, Atelier Josefa Sudka, Nikon photo galery + Galerie ve Vinném sklepě (Újezd 19), Galerie v Dobré trafice (Újezd 39) a zpět do prostoru Via Nadace Dar Sluchu (Újezd 26) s výstavou Nadace Artevide. Dále do galerie Morna v hotelu U Kříže (Újezd 20) a vedle na výstavu do Galérky v Klubu Újezd, závěrem výstava v Mlýnské kavárně na Kampě. Na počest Kampy Středu Světa hrají kluby Dobrá trafika, Popocafepetl, Újezd, Shadows a divadlo Na Prádle, Divadlo Kampa, večer šapitó s DIVADLEM a KONCERTEM v parku! V sobotu 12. 04. ve 12:04 v poledne sraz na rohu ulice Míšeňské a U Lužického semináře. Přednáška o Semináři Lužických Srbů - doc. PhDr. Petr Kaleta, Ph.D. a návštěva domu - Společnosti přátel Lužice. Dále galerie Peron, výstavy v kavárně Čas a galerie v Míšeňské 3 a 6 + Fotoateliéru naproti, (i galerie Pavilon Mostecká 3-Optika). 14 hod  otevření Brány na Kampu pod obloukem Karlova mostu… pak v parku divadla, koncerty, soutěže a hrátky pro všechny generace. Večer na počest Kampy Středu Světa hrají Malostranská Beseda, Rubín, Baráčnická rychta, divadlo Kampa, Malý Glen, Napa, Šatlava i Čas…
Díky za pomoc a podporu : OÚ MČ Praha 1, Městské policii P1, KampaNule, SOPMSH, Malostranským novinám, Dobrovolným hasičům, Vojanovy sady s.r.o. www.kampastredsveta.cz
   Ve středu 16. dubna od osmi v Balbínce hraje Míla fuxa Band.

Přeji krásné dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2014 - ke stažení...
11.4. - 34. bál, Masarykovy koleje | Alena Podráská 14
26. - 27.4. - Zahájení cyklosezóny | Lenka Borgesová 18
28.4. - Velká rada
8. - 11.5. - 56. Stezka - Boskovice | Vladimír Roith a T14
22. - 22.6. - Pantakovky
12. - 14.9. - Lesní hry

Přílohy:
Usnesení VH konané 17.2.2014 na Ořechovce
Předběžný jízdní řád vlaku ze Stezky


TAKová schůze 2014-04-07
byla v Tyršáku a vedl ji Petrof
*** STALO SE
** Schnilka 
k Poradníku nikdo nic nedodal
*
*** CHYSTÁ SE
** BÁL - 11.4. od 19 do 01h
zatím méně přihlášených než loni. Alena se pokusí nepronajmout galerii, čímž by se neměl bál stát prodělečným.
Hrát k tanci a některým jen k poslechu bude Malý pražský taneční orchestr pod vedením p. Veseláka. Už nám na bálu před několika lety hráli k naší spokojenosti. Během večera určitě zazní waltz, chacha, rumba, samba, slowfox, jive, tango - nejen tedy tance společenské, ale dojde určitě i na blok v lidovém tónu včetně např. mazurky, tak si přijďte vaše taneční umění osvěžit.
Další informace zejména pro ty, kteří si kladou otázku: Co na sebe?
Jen namátkou připomenu několik titulů muzikálů staršího data a světové proslulosti, např. My Fair Lady, Fanny Girl, Porgy a Bess, Cats, Cabaret, Pomáda, Hallo, Dolly!, West Side Story, Hair, Chicago nebo ty, které pochází z domácí tvorby, např. Bídníci, Balada pro banditu, Touha, Kdyby tisíc klarinetů, Dracula, Limonádový Joe a určitě si vzpomenete na mnoho dalších. K méně konvenčním lze přiřadit třeba The Rocky Horror Picture Show - ukázka je např. na https://www.youtube.com/watch?v=bc80tFJpTuo
A když ani to nebude stačit, oblečte si něco, v čem se dobře při tanci cítíte, něco, co vám prostě sluší... Vždyť vy už určitě víte.
A ještě jedna výzva, organizátoři důrazně žádají, aby si bálující nenosili s sebou žádné vlastní nápoje alko i nealkoholické. Vysvětlování pronajímateli je pak minimálně velmi trapné ....
*
** ZAHÁJENÍ CYCLOSEZONY, LPH, VÍTÁNÍ LÉTA
neřešeno nebo nebyly nové informace
*
** KULIČKIÁDA - 24.4. od 16.16
sraz tradičně u Mohyly na Bílé Hoře
*
** Velká Rada - 28.4. od 18.30
na ní budou vedoucí tras moci učinit případné dohlášky a storna na nadcházející 56. Stezku... 
*
** 56. STEZKA - 7.-11.5.
Zakončení předpokládají pořadatelé od 13h v Letním kině v Boskovicích.
Vlak jako v posledních letech se dvěma občerstvovacími vozy s Kácovskou desítkou. Předběžný grafikon vlaku zatím neupřesněn - možná těch výluk bude 11.5. více :(
Uzávěrka Přihlášek je 14.4.2014. Storno poplatek po Velké Radě (28.4) činí 30% zaplacených peněz.
*
** STEZKA ...A PŮL - 24.-28.9.2014-04-07
Soňa Vašicová ji předpokládá na Rožmitálsku
*
*** RŮZNÉ
Nová členka TAKu Erika Šimůnková Hatašová (trasa 26) se uvedla vhodným nápojem ze slunného Řecka
*
...a to bylo skoro vše
IvŠi

 

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz