Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník duben 2013

PORADNÍK únor 2014

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

Motto: „Schůze je vítězství zadků nad mozkem.“ Wilibald Alexis
„Buď první, kdo navrhne konec schůze. To je to, na co všichni čekají.“ Murphyho zákony

Zprávy z rady:
  Výroční schůze se koná v pondělí 17. února 2014 od 18:00 v restauraci Na Ořechovce, Východní 250/7, Praha 6, Střešovice. Viz pozvánka...
Doprava na výroční schůzi, viz přiložená mapka...
tram 1, 2, 18 a 56 do stanice Sibeliova, odtud 5 minut pěšky
bus 143, 174, 180 a 502 do stanice Vozovna Střešovice, odtud 10 minut pěšky
bus 216 do stanice Macharovo náměstí, odtud 2 minuty pěšky
metro A Dejvická, odtud 20 minut pěšky
  Rada se konala v pondělí 20. ledna u Haštalského dědka. Projednávala se příprava výroční schůze.
  Rada žádá potencionální pořadatele podzimní Půlté Stezky, aby svou vizi představili na březnové schůzi.
 

Stalo se:
  37. Spanilá jízda byla 7.-9. února v Orlických horách téměř bez sněhu a bez lyží.
     Spanilka byla zase bezvadná. Chápu už skoro všechno, teď dokonce i to vstávání do noci. Jen díky němu jsme stihli hospodu u Pastvin ještě před otevíračkou. A pak další hospodu U Kalášků a oběd U Rampušáka. Letos jsme neměli s sebou lyže, a tak jsme přemazávali jen při přechodu ze zelené na červenou. Šli jsme rychle a značky měnili ještě rychleji. Takže barvu Zemské brány si už nevybavuju. Jen divoký tanec a oslavu za pět minut dvanáct. Ráno nám hejtmani zařídili krásné počasí, ale zavřeli všechny překážky při cestě na ustředění. Po pátečním bohatě pitném režimu naprostá Sahara. Ještě, že jsme za Mezivrším narazili na kamarády, kteří se podělí o poslední Prazdroj. A ejhle na Stánině ubrusu z ÚLUVu se mezi vybranými pochutinami krčí i jeden Braník. Teď konečně vnímám, jak krásně hrajou. Sláva nám! Přes kiosek na Pětivrší jsme seběhli do Kunštátské kaple. Tedy byl to vlastně hotýlek, bojující o čtvrtou hvězdu. Ale hudba v něm byla nejmíň pětihvězdičková. Kytary, banjo, housle, zobcová flétna, harmonika, nafukovací piáno a hlasy, hlásečky. Jen pro ten dnešní večer stojí za to žít a jet na Spanilku. Zažili jsme i dva parádní Dvacítkové koncerty úplně zadara, jen musíš pioněr vyděržať hluboko přes půlnoc. V neděli jsme  diretissimou vyšplhali na Orlický hřeben. Šli jsme loukou, šli jsme strání a zjistili, že naše lyže jsou nám vlastně přítěží. I přesto že konečně začala sněhová vánice. Náš hejtman totiž zajistil Béčku sníh, zatímco Áčkový déšť. Opravdu nevím, jak se to vždycky přihodí, že Béčko je lepší. Na kiosku pod vrcholem Deštné dostal náš "houslista" neoprávněného panáka a na Masarykově chatě jsme ještě dokázali zvednout Céčko ze židlí. Sklouzli jsme dolů, ale ani cíl naší cesty - Deštné nedělal čest svému jménu.
Nepršelo, nelilo, prostě paráda. Navíc, můžeme za rok jet zase! Náš hejtman tvrdí, že my už to máme předplaceno.
Zuzana Vlachová 14-B
výroční turistická známka

Informace:
  Ivan Fridrich prodal 167 výročních turistických známek 50 TAK včetně 10 kusů v KČT a 10 kusů v KIWI v Jungmannově ulici. V prodeji jsou v současnosti v KČT na Fügneráku, Turistashopu Bělehradská 63 a v prodejně KIWI Jungmannova ul. Další jsou ke koupi u Ivana, bude je prodávat na výroční schůzi, a po dohodě i individuálně. Vzhledem k nízkému počtu prodaných VTZ se mně zdá, že o této prestižní třiceti korunové relikvii TAKu moc lidi nevědí. Prosím tedy šéfy Tras, aby možnost zakoupení VTZ prezentovali na Trasách.
  Shnilá jízda bude 7.-9.3.2014 v penzionu Jiskra, Nové Hutě, Šumava. Ruda Mráz přijímá nevratnou zálohou 500 Kč, kterou zašlete na účet 0491013163/0800, a přidejte jméno odesilatele. Jen tak mají přihlášení zajištěné místo.
  Jedenačtyřiceti lidem, kteří poslali na účet TAKu peníze na představení RND budou peníze vráceny. Pokud budou letos Radošínští v Praze hrát, bude to nejspíše na podzim. Pepa Beran nás jistě bude informovat.
  43. V pátek 11.4.2013 bude 43. bál s názvem Ozvěny muzikálů v Masarykových kolejích pořádá Alena Podráská a Čtrnáctka. Nácvik předtančení pod vedením Evy Ornstové-Velínské probíhá každý čtvrtek 20:00 - 21:30 hod. v ZUŠ Křtinská, Praha 4 Háje.
  56. Stezka 8.-11.5.2014 - zakončení v letním kině v Boskovicích - pořádá Čtrnáctka - tabulka tabu noclehů... (rozuměj zabukovaných) noclehů). O výroční schůzi budou prezentovány první informace.

Ze společnosti:
  12.2.2014 v 5 hodin ráno se Karel Obdržálek vydal na věčnou Stezku. Ztratili jsme všichni velmi dobrého kamaráda, na kterého nikdy nezapomeneme. Rozloučení se koná ve středu 19. února 2014 v 13:15 hodin v obřadní síni krematoria v Praze - Motole.

Inzerce:
  CK Kudrna vydala nový katalog 2014.
  S potěšením oznamuji, že od středy 15.1.2014 platí přiložená nabídka slev ČD na zvýhodněný prodej In-karet pro členy KČT. Realizace je stejná, jako byla do půlky prosince 2013. Prosím seznamte s touto nabídkou členy Vašeho odboru. Více v příloze... S pozdravem Ing. Ivan Press, předseda KČT Praha.
   Patagonie (Ohňová země, NP Torres del Paine, Los Glaciares, Fitz Roy a navíc vodopády Iguazú). O své cestovatelské zážitky doplněné o vlastní film se s Vámi podělí Tom Charvát ve Vonném šenku, Dittrichova 8, Praha 2.
   Gymnasionu je letos čtyřicet. K tomuto jubileu vydává almanach. Bude mít cca 120 stran za cca 190 Kč. Do 28.2.2014 přijímá Jana Vorlová závazné objednávky. Kniha pak bude k mání na začátku dubna.
   Olda Berk, T6, šíří zprávu, že Javory mají 17. dubna koncert v kostele Šimona a Judy a vstupenky dosud jsou.

Přeji krásné dny
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kalendář akcí 2014
7. - 9.2. - 37. Spanilá Jízda, Orlické hory | Hejtmani A: Josef Soukup a Michal Musil. Trasa B: Pavel Hrabal a Tomáš Rozsíval. Trasa C: Ivan Pergler a Jeník Toufar. Trasa D: Tonda Peterka a Pavel Stulík
7. - 9.3. - Shnilá jízda, Šumava| RuM 16
11.4. - 34. bál, Masarykovy koleje | Alena Podráská 14
8. - 11.5. - 56. Stezka - Boskovice | Vladimír Roith a T14

Přílohy: Pozvánka na Výroční schůzi...

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz