Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník duben 2013

PORADNÍK září 2013

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

Motto: Kdo nic nezkusí, je blbec. [Derren Brown]

Zprávy z rady:
  Pravidelná schůze v pondělí 7. října 2013 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
  Velká Rada se sešla u Haštalského dědka 16.9.2013.
  Na říjnové schůzi budeme hlasovat o pořadateli bálu 2014.

Stalo se:
  Zprávy z Velké Rady: Grafická úprava pamětní desky k 50. výročí založení TAKu bude řešena s odborníky. Její umístění ve vestibulu fakulty ČVUT na Karlově náměstí projedná s děkanem Pepa Havránek a Petrof. Výroba mramorové desky bude stát cca 6000 Kč.
- Neautorizovaný text do almanachu chtěl řešit Pavel Stulík. VR rozhodla, že jí tato záležitost nepřísluší a uložila věc vyřešit s redakční radou almanachu.
- Výročí TAKu ve Zderazi - k 13.9. je přihlášeno 85 lidí, zaplatilo pouze 37. Šéfové Tras informuji po Trasách, že je třeba i platit. Zároveň připomenou přihlášeným, aby sdělovali, zda chtějí přivést materiál k promítání (viz informace v předchozím Poradníku). Zatím své materiály k promítání přihlásilo deset lidí.
- 55. Stezka - doplňují se poslední přihlášení, sčítá se - ke dni VR přihlášeno 780 lidí, ovšem do zpátečního Stezkového vlaku je hlášeno pouze 418 lidí. Pořadatelé slibují na Zakončení pěkné počasí, jeho vývoj můžete sledovat... Pavel navrhl mezitrasovní koordinaci odjezdů na Stezku, aby dopravci eventuálně posílili spoje. Dobrý nápad, hledá se koordinátor - nechť se hlásí Pavlovi, který má nějaké kontakty na dopravce.
- Trasové kolečko: 26 - nic, Lesní hry se povedly; 23 - nic; 18 - nic; 17 - nic; 16 - nic;, 15 - nic; 14 - nic; 13 - nic; 12 - nic; 11 - nic; 10 - nic; 9 - nic; 8 - nic; 6 - nic; 5 - nic; 4 - nic; 3 - nic; 2 - Jirka Klíma zastupuje Karla Obdržálka; 1 - oslavila kulatiny (80 a 30), uspořádali úžasné cvičení sokolské, byla složena oslavná báseň na oslavu mladých kádrů.
- Ivan Fridrich prodal první výroční turistické známky k 50. výročí založení TAKu. Známky budou prodávány na zakončení Stezky a ve Zderazi.
- Odjezd společným autobusem do Zderazi bude posunut tak, abychom mohli odvolit, případně lze využít voličského průkazu. Lhůta doručení žádosti o voličský průkaz končí 18.10.2013.
  35. lesní hry 13. - 15.9.2013 - uspořádal výběr z Tras 23 a 26, téma bylo zajímavé - Monty Python a (nejenom) svatý Grál - stránky LH... Štvanice byla přívětivá, jednotlivé hry zábavné, počasí ideální, zkrátka, vše se povedlo, přestože několik pořadatelů skolila choroba.
Povolání ke kulatému stolu: Všichni rytíři se okamžitě hlaste na povel svému králi!
Na této výpravě za slávou a silnými zážitky bude jak král, tak i rytíř potřebovat stravu na sobotní a nedělní ráno, nádobu na jídlo, korbel na oblíbený mok, lžíci, ostrý nůž, stan (možno sdílet několika urozenci najednou), spacák (také možno sdílet), tužku, čelovku (nebo jinou kvalitní baterku), peníze na dopravu, čistou a bílou rytířskou halenu (podobnou jako mají ve filmu, který máte určitě nastudovaný, lze vyrobit třeba z prostěradla či povlečení na peřiny, počítejte s tím, že halena bude při výpravě pomalována, zaprášena a možná i zakrvácena) s vhodným opaskem a hudební nástroj dle svých schopností. Saša také dopopručuje plavky a boty do vody. A samozřejmě rozlišovací stužku v barvě vaší družiny. Ve výbavě družiny nesmí chybět dřevorubecké nástroje (1x pila, 1x sekera, 1x slaneček), 3 velké konzervy vepře ve vlastní šťávě, 3 kokosové ořechy, nůžky na papír a pár rukavic. Vaše výprava začne v pátek 13. září 2013 v 18:15 na Vyšehradě, konkrétně v krčmě Na Hradbách (adresa V pevnosti 16/2). Zde v onen čas celá vaše družina vyhledá velkého zrzavého rytíře Sašu a malou Edu, kteří pro vás budou mít první úkol...
- Zdravím obzvlášť srdečně všechny rytíře Kulatého stolu a hlasitě zdravím ty, kdo na Lesní hry nepřijeli - mrkněte se na fotky, ať alespoň z dálky spatříte, o co jste přišli. 35. Lesní hry totiž byly super! Nejenže, navzdory všem předpovědím, vyšlo geniálně počasí  ale Štvanice byla příjemná, jídlo znamenité, originální hry promyšlené do detailů (bylo by skvělé vydat sborník her z LH) a pořadatelé na nás byli hodní (i když se pro formu občas tvářili přísně), ohně vydařené... Prostě, já příště jedu zas - pojeďte taky! Jana Jedlička Dočkalová 13. 
  V neděli 22. září vyrazilo 7 statečných na pochod k uctění 50. výročí založení TAKu a 55. Stezky (a taky 100. čtyřkové Stezky) z Prahy do Krkonoš pěšky. Jsou jimi Petrof, Bárta, Můra, Cejp, Šling, Vlach a Maňák, v pondělí přibudou Řeháková a Beran. Sedm statečných zdolalo 1. etapu měřící 32 km a den zakončili v milovické hospodě. Další dny čekají na borce etapy přes 30 km dlouhé, noclehy budou v Libáni, Libštátu a v cíli ve Špindlu.
   

Informace:
55. Stezka - plakát   55. Stezka - 26. - 29. září 2013 v Krkonoších. Zahájení Zakončení začíná ve 12:30 hodin, ale přijít můžete samozřejmě ve 12, nebo i dříve. Zakončení je na louce pod Smejkalovou boudou, cca 4 km od žst. Vrchlabí
Veškeré informace o 55. Stezce - Informace...
Každý účastník 55. Stezky bere na vědomí a je povinen:
1) účastnit se na vlastní nebezpečí
2) dodržovat návštěvní řád KRNAPu
3) dodržovat platné právní normy a zásady ochrany přírody
4) respektovat pokyny vedoucího Trasy a pořadatelů Stezky
Pořadatel Stezky nezodpovídá za škody účastníkům akce vzniklé, ani jimi způsobené.
Desatero o zakončení
1. Parkování aut v místě zakončení je dovoleno pouze na vyznačeném parkovišti.
2. Parkoviště o 800 m výše než stojí Smejkalova bouda (Křížovky – bus u fotbalového hřiště (lidi s handicapem mohou být dovezeni k boudě a auto zase zpět na parkoviště).
3. Smejkalova bouda nebude z provozních důvodů stezkařům přístupná – prosíme všechny, aby toto rozhodnutí respektovali.
4. Na místě samém bude zajištěno pro účastníky občerstvení ve stáncích.
5. Na místě samém budou k dispozici mobilní WC (prosíme stezkaře, aby se chovali kulturně), pro odpad používejte koše.
6. Na místě samém bude označen prostor pro bágliště a pro náš pohyb.
7. Zahájení Zakončení začne ve 12:30 h.
8. Na památku Hanče a Vrbaty trasová lyžařská soutěž.
9. Zakončení zakončíme nejpozději v 16 hod, a Trasy se ihned vydají na 4 km vzdálenou vlakovou stanici do Vrchlabí, kde bude přistaven zvláštní vlak s odjezdem v 17:20 hodin.
10. Jedna trasa bude na závěr požádána o bleskový úklid areálu.
Bohumil HančInformace k soutěži - 55. Stezka se blíží. U vědomí toho, že ne vždy se podaří písemně vše precizně zformulovat, a u vědomí toho, jak nedbale občas zprávy čteme a jak informace na TAKovém webu nečteme, dovoluji si ještě jednou zopakovat informace k soutěží na Zakončení.
Letošní soutěž, inspirovaná 100. výročím slavného "Hančova" závodu, má dvě samostatně ohodnocené části: Ski Mode Parade 1913+ a Běžecký závod na lyžích na 55 sáhů českých.
Každá trasa vysílá do soutěže jednoho závodníka, jednoho vlajkonoše, který doprovodí závodníka při defilé, a jednoho rozhodčího - člena hodnotitelské jury. Trasa může vyslat rozhodčího i v tom případě, že nevysílá závodníka!
Závodníci v dobové lyžařské výstroji a výzbroji ze začátku 20. století budou nejprve NA LYŽÍCH defilovat jednotlivě s mírným časovým odstupem přede všemi diváky, přitom jejich výzbroj a výstroj bude hodnotit jury složená z vyslaných rozhodčích. Hlavním kritériem je snaha po co nejautentičtějším dojmu. Bude se hodnotit i úplnost výbavy, nezapomeňte tedy např. na rukavice, čepice, atd.
V průběhu defilé závodníci postoupí rovnou na startovní čáru běžeckého závodu s hromadným startem, který nastane bezprostředně po té, co budou všichni závodníci na startu.
V každé části soutěže budou hodnotnými cenami oceněni první tři závodníci, ve Ski Parade podle bodového ohodnocení, v běhu podle pořadí v cíli.
Doufám a věřím, že je to dost jasné a věřím a doufám v důstojný průběh soutěže a v zastoupení pokud možno všech tras v soutěži.
Aleš Dočkal, organizátor soutěže, T5
  Po Stezce bude velká oslava k 50. výročí založení TAKu. Budeme slavit v obci Zderaz (Skalní obydlí, Pivní rokle, Toulcovy maštale). Radní přijímají návrhy jak, čím, případně v čem letošní výročí důstojně (i méně důstojně) oslavit.
Přihlašování na prodložený víkend oslav 50. výročí TAKu probíhá elektronicky (stejným způsobem jako na Pantakovky). Cena za pobyt (4 dny pobytu s polopenzí) je TAK 720 Kč, neTAK 1020 Kč. Cesta společným autobusem je za 280 Kč. Na účet TAKu č. 2000317496/2010 je nutné spolu s přihlášením poukázat příslušnou částku (TAK 720 nebo 1000 Kč, neTAK 1020 nebo 1300 Kč), nejpozději však do 7.10.2013 (schůze TAKu, kde možno ve výjimečných případech též platiti). Při platbě přes účet použijte variabilní symbol 502013 a pokud nemáte účet na jméno, zapiště jména platících do zprávy pro příjemce. Storno poplatek od 21.10.2013 činí 200 Kč.
PŘIHLÁŠKA na oslavu 50. výročí... (Přihlášeno 86 lidí.) Další informace, hlavně o odjezdu busu, budou sděleny včas.
Ahoj všichni!
  1) Dovoluji si Vás spolu s Janou Stádníkovou požádat, pokud se hlásíte na tuto akci, abyste zaplatili nejlépe rovnou s přihláškou. Na webu máme sice uvedeno datum poslední možnosti přihlášky 7.10.2013, aleberte toto datum opravdu jako last minute a plaťte raději hned…
  2) Prosím, zkontrolujte si, zda jste provedli platbu na správný účet!!! Výše uvedené číslo účtu platí již od února t.r., přesto to mnozí vás nezaregistrovali. Pokud jste platili na starý účet u Raiffeisen Bank, tak se vám platba vrátila zpět na váš účet; možná jste si toho vůbec nevšimli a my vás vedeme jako nezaplacené.
  3) Žádáme všechny, kteří v přihlášce uvedli, že hodlají něco promítat, aby Radě sdělili co a jak dlouho budou promítat, a zda použijete techniku Renospondu či vlastní, abychom mohli připravit časový harmonogram promítání!!!
Znovu připomínám technickou vybavenost Renospondu. K dispozici jsou 
-  přenosná plátna, která jdou nainstalovat do jídelny, restaurace i společenské místnosti
-  v jídelně  dataprojektor ACER, ozvučení, bezdrátový mikrofon
Budete-li k promítání potřebovat jinou techniku, musíte si jí sami přivézt. Bohužel, panely na instalaci fotografií nejsou k
Výroční turistická známka
dispozici.
za Radu TAKu zdraví Soňa
  K 50. výročí TAKu bude vydaná výroční turistická známka, prodejní cena 30 Kč. Známka bude prodávána na zakoncčení 55. Stezky 29. září a na oslavách 26.-28.10. ve Zderazi.
  Zdravím Všechny lyžníky a lyžnice. Přemýšlel jsem, jak osvěžit každoroční 2. víkend v lednu v Novém Městě u Jáchymova, který malounko upadá. Proto Vám předkládám návrh změnit místo tradičního Jáchymova a zkusit vyjet na chatu Rolba na Horní Mísečky do Krkonoš (www.rolba.cz). Chata je pro naší společnost velmi vhodná. Kapacita chaty je 36 lůžek. Je tam velká společenská místnost i se zázemím pro přípravu jídel ve vlastní režii. Po náročné konzultaci s majitelem chaty mne majitel vyšel max. vstříc a zatím mne zarezervoval celou chatu pouze na tento víkend 10.1.-12.1.2014. Na takto exponované místo ubytování je, ale nutné dodržet jistá pravidla, majitel vyžaduje zaslání částky cca 25 000 Kč, jako potvrzení našeho pobytu v daném termínu. Proto, kdo máte vážný zájem se zúčastnit, prosím potvrďte mne mailem svojí účast a zároveň zašlete 700 Kč za osobu a víkend. Je to navýšení o 200 Kč oproti 500 Kč v Jáchymově, ale možnosti vyžití jsou neporovnatelné. Místo v samotném srdci Krkonoš, kde je jako první sníh v republice, běžecké i sjezdové tratě a přijatelná cena. Číslo účtu kam poslat peníze je 524306043/0800, do zprávy pro příjemce uveďte svoje jméno a jako var.s. vaše rodné číslo! (V případě zaslání za více osob samozřejmě pouze r.č. jedné osoby). Pořadí přihlášených bude dáno pouze zasláním peněz na účet.  Peníze i váš mail se závaznou přihláškou bych uvítal, co nejdříve, nejpozději však do konce září 2013. Další informace Jirka Rada, radovic@volny.cz, 602314145.
  37. Spanilá jízda se bude konat v termínu 7. až 9. února 2014 v Orlických horách. Přihlášky spolu se zálohou již tradičně na prosincové schůzi TAK v pondělí 2. prosince 2013 u hejtmana, jehož houfec je Vám nejbližší. Slibujeme, že případné přesuny mezi houfci budou probíhat pouze se souhlasem přesouvaného. Přihláška je platná pouze po složení zálohy 1300 Kč. Vaši hejtmani
  56. Stezka 8.-11.5.2014 - Boskovice - pořádá Čtrnáctka - tabulka tabu noclehů... (rozuměj zabukovaných) noclehů otevřena

Ze společnosti:
přenosná turistická značka   Myslím, že byste měli vědět, že od 23. do 25.8.2013 se v Hamburku se konalo ME posádek dračích lodí. Byl mezi nimi také tým, který si říká Velký holky. Ve své věkové kategorii neměl soupeřky, a tak jel v kategorii o stupeň mladší. V té závodnice měly věkový průměr 40 let, Velký holky 60 let, přesto úspěšně reprezentovaly a vybojovaly 2× stříbro. Posádka byla složená z dívek z celé republiky a byly mezi nimi Věra Musilová ze 4. (a trochu z 15.), a Jana Ondráčková z TJ Nohyb a Jedničky. Sláva jim.
     Podobně na tom byli muži z KVS Oldies Praha, nevím, jak se jejich tým jmenuje, také ve své kategorii byli jediní, byli tedy přeřazeni mezi mladší, nezískali žádné medaile, ale i jim patří velké uznání. Závodili jak o život . V posádce byli Ruda Mráz ze 16. a Jindřich Rineš z TJ Nohyb.
     Až je potkáte, poklepte jim na rameno, že jsou dobří. Stáňa Dufková T14
O dalších skvělých výsledcích se můžete dočíst na http://www.kvspraha.cz, kde jsou i fotografie.
  ...když už nemusíme tahat spacáky a karimatky! (foto poslal Petr Schalek 13)
  Vezměte, prosím, na vědomí, že od 31.8. mám jen jednu mailovou adresu petrjirava@seznam.cz a jediný telefon 603223521. Petrof

Inzerce:
  Byt v Paříži - vážení a milí, během příštích měsíců je v níže uvedených dobách můj pařížský byt k dispozici vám a vašim spolehlivým známým za příspěvek na činži, který v současné době činí prvních 5 dnů - 1-2 osoby 1000 Kč/den, 3-4 osoby 1600 Kč/den (při více lidech domluvou). Další dny sleva 25%. Termíny: 23.-9. října, 16.-23. října (na tento nabízím 25% slevu navíc), 2.-14. listopadu, 29.11.-8. prosince a 21.12..-6.1.2014.
Kdyby vás možnost strávit čas v příjemném bytě se spojením každých 15 min do centra Paříže (20-25 min jízdy) zajímala, napište a svůj zájem mi prosím potvrďte co nejdříve prostřednici Kateřině t3 – katerina.starkova@seznam.cz.
  Tonda Peterka doporučuje - Vážení přátelé, opět otvíráme několik počítačových kurzů pro seniory a přátele školy (viz příloha...), které jsou pořádány v rámci grantů MČ Praha 6 z oblastí Otevřený svět a Zájmové aktivity a na které Vás srdečně zvu. Všechny kurzy budou probíhat v termínech úterý od 16:15 – 19:00 v PC učebně u vrátnice v přízemí ZŠ a MŠ Petřiny-jih, Šantrochova 2, Praha 6 a jsou plně hrazena granty. Všechny Vaše dotazy zodpovím na mailu sona.sonkova@seznam.cz, nebo na telefonu 777 280 399. Soňa Šonková
  Vážení přátelé, zvu vás v úterý 12.11.2013 od 20:00 hodin do Dobré trafiky (Újezd 37) na autorské čtení z mých knížek. Knížka Report má podtitul Příběh české židovské rodiny po druhé světové válce, což plně platí o první kapitole, pojednávající o rodině mého strýce, válečného navigátora letounu Liberátor RAF, po válce lékaře, který se, po konfrontaci s StB, rozhodl emigrovat se svou rodinou na Západ. Svůj zdánlivě donkichotský boj s mocí vedl čtrnáct let s vítězným koncem – povolením vystěhování do Izraele v roce 1964.
Knížka Bezčasí vznikla zestručněním mé autobiografie Anamnéza, která pojednává především o mém pořádání folkových a jazzových koncertů, které jsem provozoval v sedmdesátých a osmdesátých letech pod hlavičkou TJ Nohyb, a o vyrovnávání se s nemocí bipolární afektivní porucha (dříve zvané mianiodepresivní psychóza), kterou trpím.
Možná dojde i na pár úryvků z mé třetí knížky Rozhovory, která vznikla zpracováním rozhovorů s židovskými pamětnicemi holocaustu.
Budu se těšit s vámi na shledanou, nebýt toho, že několik z vás už mailem projevilo zájem, nebyl bych se do teho podujatia pustil. Ivan Dvořák. Zájemci objednávejte vstupenky mailem na mou adresu – Ivan.Dvorak46@seznam.cz
  Jirka Domlátil doporučuje - Tancujete rádi, i když Vám to moc nejde? Tancujete rádi a nemáte s kým? Myslíte si, že na tancování, na vystupování - nemáte postavu či věk? Hoďte všechny obavy za hlavu a zkuste s námi tancování v kolektivu. Hledáme zájemce - muže a ženy bez omezení věku, i začátečníky, do souboru historických tanců. Tancujme renesanci, gotiku a další... Chodíme tancovat každé pondělí od 18h do 19.30 poblíž tramvajové stanice Kavalírka na Praze 5. Navíc, kdo chce, může chodit zdarma téměř každou středu. Cena 1200 Kč na celé pololetí, což je hodně levné. Jinde je to cena na měsíc. Historické kostýmy na vystupování jsou k zapůjčení. Bližší informace sdělí Eva Beranová - tel. 604 261 296, eberanova@atlas.cz
  Balbínova poetická hospůdka koncerty - ve čtvrtek 26.9. Mila Fuxa & Krock a v úterý 22.10. Míla Fuxa Band, vždy od 20. hodin.
  Hudební Salmovská - 7. října a 2. prosince 2013 - Jménem všech hudebnic a hudebníků, zpěvaček a zpěváků, hostů již oslovených i těch ještě netušících, zvu do útulných a přívětivých prostor Salmovské literární kavárny.  Prozíravý číšník Bob na nás včas myslel, a tak se podařilo rezervovat dva veskrze sympatické pondělní večery. Přijďte a potěšte se tvorbou stálých a osvědčených, jakož i neznámých a talentovaných... Těším se na vás. Irena Koutská. Rezervace emailem irena.koutska@gmail.com
  Taneční kurzy Andreje Mikulky (choreografie předtančení na letošním bálu) - http://www.inspiraldance.net
  Lyžování v Itálii - termíny: 17.-23.2.2014 v Ortlerských Alpách, 7.-12.3.2014 v italských Dolomitech - Civetta, 21.-26.3.2014 v italském Livignu. Zájemci pište Ivaně Černohorské 14 - ivce@email.cz.
  14.-19.2.2014 v hotelu kousek od lanovky na Civettu za 6000 Kč + cca 138 € skipas - lyžování nabízí Miloš Neuman 14 - Milos.Neuman@ujv.cz.
  Přípravek, který skoro okamžitě zabírá na křeče, doporucují cyklisté - Nutrend Endurodrive Magneslife ampule.

Přeji plno skvělých zážitků na Stezce
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kompletní kalendář akcí 2013 ke stažení...
26.-29.9. - 55. Stezka, Krkonoše
5.-6.10. - zakončení cyklo sezóny
25.-28.10. - 50. let TAKu - Zderaz
8.11. - Martinské posvícení, Dolní Počernice
29.11.-1.12. - Poslední slanění, Hubertka, Jizerské hory
16.12. - Koledování u Apolináře
18.12. - Stříbrná harfa
2014
7. - 9.2. - 37. Spanilá Jízda, Orlické hory
8.-11.5. - 56. Stezka - Boskovice | T14

Přílohy:

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz