Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník duben 2013

PORADNÍK červenec - srpen - září 2013

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

Motto: Nadějě není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne. [Václav Havel]

Zprávy z rady:
  Pravidelná letní schůze, otevřená všem přatelům v TAKu, byla v pondělí 8. července 2013 na Cindě.
  Pravidelná schůze po prázdninách je v pondělí 2. září 2013 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1
  Ve středu 14. srpna se Rada sešla v klubovně a trochu tam poklidila.
  Rada na tomto místě naposledy sděluje noovu korespondenční adresa TAKu - Turistický akademický klub (ev. TAK), Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1. Adresa je uvedena na webu v záhlaví každého Poradníku a v zápatí tištěného. Pokud otevřete Poradník z března 2013 a starší, naleznete pouze neplatnou adresu.
  Radní vyhlašují termín Velké rady na pondělí 16.9.2013 od 18:30 hodin. Místo bude včas sděleno šéfům Tras poštou elektronickou.

Stalo se:
  Na louce Ďáblíku vyrostla nová kuchyně. O zbourání staré a vystavění nové kuchyně se zasloužili, kromě jiných, mladí z Tras 20, 23, 26 a Vlci, ale zejména a hlavně Ďáblíci samotní. Organizaci toho podniku měl na bedrech Tomáš Stříhavka. Druhou etapu, stavbu kuchyně, realizovali lidi z Ďáblíku. Nakonec se tři staříci - Pepa Havránek, Honza Jeřábek a Petr Řehák - pokusili rozbourat kamna. Ale zase je dali dohromady a prověřili zkouškou ohněm. A ještě si v neděli užili dobrodružství. Ostatně, podívejte se na celou rekonstrukci včetně rozvodněného Besednického potoka na louce v Ďáblíku - fotoalbum...
Stavba nové kuchyně na Ďáblíku
Táborová kuchyně je středem života na Ďáblíku. Je to místo, kde vedoucí plánují program, místo, kde se vaří pro všechny táborníky - a také místo, které je útočištěm pro všechny návštěvníky tábořiště v době, kdy stany nestojí a louka je osiřelá. Kuchyně tohle všechno poskytovala od roku 1986, kdy se tábor na Ďáblíku konal poprvé. Jenže čas nejde zastavit, a tak i kuchyně došla na konec své cesty.
V květnu 2013 jsme proto přistoupili k nutnému kroku. O jednom víkendu přijela parta kolem Vlků starou kuchyň zbourat. O týden později pak na nezvykle prázdnou louku přijeli Ďáblíci. Od pátku do neděle se pak na louce nepřetržitě pracovalo.
Nejprve vyrostla základní konstrukce, kterou jsme si už o několik týdnů dříve připravili na pile u Dana Gottvalda. Tomu patří velký dík jak za tuto pomoc, tak za to, že i když už jeho děti na tábor nejezdí, neváhal obětovat svůj čas a podílel se i na vlastní stavbě. Následovalo pokrývání střechy, pobíjení stěn, stavba interiéru...
Bylo toho hodně. Po osmi dnech práce a dalších mnoha hodinách rýsování, vymýšlení a příprav prohlásil hlavní architekt a stavbyvedoucí Standa Zdeněk v neděli, 23.6.2013, kuchyň za dokončenou. Zůstane tu po nás něco, co může sloužit dalším generacím táborníků. Věříme, že přinejmenším stejně dlouho, jako stará kuchyně sloužila nám.
Jakub Stříhavka
  Červnová schůze Tyršáku byla kvůli povodni odvolaná.
  Ve středu 5. června se uskutečnila premiéra promítání filmu Točí se točí - příspěvek Patnáctky k 50. výročí TAKu a 40. výročí Trasy.
 14. cyklospanilá jízda Antonie Tykolové se konala v Rekreačním zařízení Radost v Horním Jelení u Holic a opět se povedla. Nevím jak jsme to dokázali, ale počasí bylo úžasné. Krátký déšť v sobotu někdo přečkal v hospodě, někdo v lese pod stromy. V neděli nás 14 dojelo až do Kolína (85km), pršelo pouze při cestě vlakem. Mireček odjel z Kolína směrem domů, pokud dojel, bylo to hodně přes 100 km. MoKa
  Jubilejní 10. Cesta jenom tam, která měla být na začátku června, se pro malý zájem (28 přihlášených) nekonala. Třeba je čas vymyslet zase něco nového. Dokud ale staré mašinky, které jsou jako mnozí z nás už taky v důchodovém věku, budou díky obětavé péči železničních nadšenců jezdit, můžeme se my, železniční fandové, s nimi ještě někdy na koleje vydat. A třeba i na odloženou 10. Cestu jenom tam.
  Vítání léta 18. června bylo ohroženo zavřenými parky v důsledku povodně. Nakonec vše dopadlo dobře a vítali jsme v parném dnu, díky Mirdo Hozo T3.
  35. Pantakovky 21. - 23. června v Soběslavi se vydařily. Borci bojovali ve velmi teplém počasí. Kaňkou ovšem bylo ubytování v po povodni plesnivé ubytovně. Celkové pořadí Tras: Dvacítka 53 bodů, Šestadvacítka 46 bodů, Třiadvačítka 44 bodů, Čtrnáctka 26 bodů, Třináctka 15 bodů, Čtyřka 12 bodů, Sedmnáctka 3 body, Jednička 2 body, Šestnáctka 1 bod, Trojka, Pětka, Dvanáctka a Osmnáctka bez bodů. Všechny celkové výsledky jsou v příloze, stejně jako výsledky víceboje mužů a výsledky výceboje žen.
  Bohužel ve stejném termínu Pantakovek uspořádal Honza Maňák Noční cestu s lahví oblíbeného nápoje. Šlo se z Úval do Ondřejova a pak dál.
  V horách s Šestkou
Jezdíme do Dolomit, převážně italských, pravidelně první týden v ervenci, letos to bylo od 29.6. do 6.7. Bylo nás celkem 41 lidiček, převážně z Šestky, ale i jiných Tras. Většina z nás jezdí pravidelně a tak je složité probojovat se mezi účastníky. Dodržujeme pravidlo, že kdo byl letos, má právo jet příští rok. Máme plný autobus i penzion, kde jsme byli letos podruhé. Penzion „Villa Flora„ je ve vesničce Alba di Canazel, a pojedeme tam, jak jsme si odsouhlasili, příští rok znova.
Vaření po skupinách, jak se lidičky mezi sebou domluví, funguke skvěle. Večer kolem desáté bývá rozprava o programu na další den. Máme několik zodpovědných vůdců, kteří sdělí, co chtějí příští den jít nebo lézt. Každý si vybere, co se mu líbí a jde příští den se svým vedoucím.
Ráno odjíždíme v osm ráno. Večer po návratu máme k dispozici bazén s masážemi, saunu. Po večerním brífinku posedíme a muzikanti se předhání, kdo zahraje lepší šlágr, konzumujeme nápoje, hlavně z dovezených sudů s vlastní pípou, takže nikdo žízní netrpí.
Letos to sice nejprve vypadalo skoro na lyžování, sjezdovky v Dolomitech byly vysněžené, ale nakonec jsme strávili krásný týden plný pěkných výletů, dobrých sportovních výkonů (zdoláno několik zajištěných cest - ferrat) a úchvatných výhledů do daleka. Na své si přišli i milovníci horské květeny.
Petr Navrátil T6, foto Miloš Neuman T14
  Červencová schůze na Cindě v pondělí 8. července měla hojnou účast, nápoje tekly a svlažovaly horkem i zpěvem vyprahlá hrdla až do půl dvanácté.
  Luďkovy Alpy se konaly 23. - 25.8. v oblasti Karwendel.
Pěšky z Innsbrucku na mezistanici lanovky na Hungerbergu. Lanovkou na Hafelekar. Krásné slunečné počasí. Výhledy na Innsbruck a do pohoří Karwendel. Pohodlná vrstevnicová vrcholová cesta s výhledy. Někteří  omylem výstup na Mandelspitze. Přestávka na Pfeishütte –hospoda. Ze sedla Stempeljoch krkolomný sestup strmě jemnou sutí. Dlouhý traverz k Lafatscherjoch. Opozdilci moknou. V noclehu na chatě Hallerangerhaus problém s polopenzí. První dostávají omylem bohatší večeři o 4 chodech a musí doplácet. Zbytek dostává původně objednané levnější menu. Celou noc i ráno prší. Změna plánované trasy. Zpět do sedla Lafatscherjoch a dolů do údolí Halltal. Krásné vysokými skalami lemované údolí. Solné doly. Samoobslužná hospůdka a kaple-bivak v Herrenhäuser. Kaple Svaté Magdaleny a strmý sestup do údolí. Na závěr slunečno. Odjezd z Absamu. Příjezd do Prahy včas. Luděk Ledvina 16
Fotky Karla Provázka 14...
  Námořnická Jednadvacítka o prázdninách nezahálela: 14.-16.6.2013 proběhla tradiční akce - jachtařský víkend na Lipně. Účastnilo se 6 lodí a posádek. Tentokrát nám přálo počasí i docela pěkně foukalo. Páteční večer v hospodě U starýho vdovce nezklamal výbornými vepřovými koleny a grilovanými krkovičkami...
3.7.-8.7.2013 - Svátky jsme prožili v italských Alpách, Bergamo, Sentiero delle Orobie Orientali. Díky tomu, že bylo hodně sněhu, nedalo se bezpečně projít jedno sedlo a feraty, tedy opět to byla poměrně dobrodružná akce - jak už to s Mojžíšovými bývá zvykem. Tentokráte se to neobešlo bez úrazu jednoho kamaráda - pád z kluzkého balvanu, ale naštěstí vše dobře dopadlo, byť se to neobešlo bez letu vrtulníkem a pobytem v nemocnici v Bergamu.
1.8.-12.8.2013 proběhl vandr na Špicberkách společně s 5. Trasou a odrostlými členy Junáka. Potkali jsme spoustu zvířat, ledního medvěda naštěstí nikoliv.
16.8.-24.8.2013 - jachting v Chorvatsku, tentokráte okruh z Šibeniku na Vis, Biševo, Hvar a Šoltu. Organizoval Franta z Klubu sedmilhářů a bylo to trochu narychlo, jely dvě lodě. Bohužel jsme se nemohli účastnit Luďkových Alp, kde se obvykle schází výborná parta. 
Na příští léto plánujeme jachtařsky Mazurská jezera. Meryl 21

Informace:
  35. lesní hry 13. - 15.9.2013 - pořádá výběr z Tras 23 a 26, garant Jirka Valda ml. 26. Téma – Monty Python a (nejenom) svatý Grál - studujte a hlaste se...
Cena: TAK 340,- / neTAK 390,- Kč. Plaťte převodem na účet 170623358/0300 (ČSOB). Variabilní symbol: 352623, Zpráva pro příjemce: jméno přihlášeného. Případné dotazy pište na 35LH@centrum.cz.
Účastníků je zatím nemnoho, tak se koukejte dohlašovat... Máme připravenou spoustu nenáročných a hlavně zábavných her, nemusíte se bát... Někteří se děsí kvizu v přihlášce, není třeba se obávat, je celkem jedno, co tam vyplníte, odpovědí je mnoho :) Pořadatelský tým.
55. Stezka - plakát   55. Stezka - 26. - 29. září 2013 v Krkonoších. Zakončení bude od 12:30 hodin (přijít můžete ve 12 i dříve) na louce pod Smejkalovou boudou, cca 4 km od žst. Vrchlabí. Tabu noclehy... nenahlásily Trasy 20, 21 a 23. Sledujte informace o 55. Stezce... Jsou tam informace (hlavně pro šéfy Tras, ale počtou si i ostatní) týkající se přihlášek a pokynů k zakončení a k Zvláštnímu vlaku.
Pro všechny účastníky Stezky doporučujeme k pozornosti následující odkazy:
http://www.krnap.cz/zakonna-omezeni a http://www.krnap.cz/navstevni-rad-krnap
Stezka je oficielní klubovou akcí, takže bylo by dobře aspoň nahlédnout do odkazů a stručně si připomenout, že volnější časy dávných Stezek v Krkonoších jsou pryč. Toho by si účastníci na Trasách měli být vědomi, aby se TAK nedostal eventuálně a zbytečně do konfliktu s KRNAPem. 
Stezkovné činí TAK 160 Kč, neTAK 230 Kč a vlak 250 Kč. Pořadatelé žádájí, abyste preferovali zpáteční stezkový vlak, neboť se snažili stanovit přihláškovné jak jen bylo možno nejnižší tak, aby peníze nebyly tou zásadní překážkou k hojné účasti na Stezce.
Zprávy pro šéfy byly rozeslanány posštou elektronickou 1.6. a 22.8.2013. Uzávěrka příjmu přihlášek je o nedělním večeru 1. září 2013. Preferujeme zásadně bezhotovostní platby a za celou Trasu!!! Prosíme, neberte to na lehkou váhu! Přesto ve výjimečných, ale opravdu výjimečných případech vám vyjdeme vstříc a převzetí trasové přihlášky i s penězi můžete domluvit s P. Němcem (732277910). Storna budou možná na Radě cca v polovině září.
Dokumenty k trasové soutěži je tedy váš úkol, šéfové! Vše potřebné mějte na zakončení s sebou! Pokud budete mít jakékoliv nejasnosti, obraťte se s důvěrou na Petra Němce, nebo na Toma Charváta. Všechny potřebné materiály a formuláře jsou od června umístěné na TAKovém webu, aby si členstvo a stezkaři početli (některé buňky formuláře trasové přihlášky jsou zamčené).
Hodně zdaru ve vaší nelehké práci! Petr Němec 5
Pozvánka Cyklotrasy na 55. Stezku je v příloze, trasa povede Česko - Polskými Krkonošemi.
  Blíží se velká událost. Probíhá rok 50. výročí TAKu a na podzim 100. 4ová STEZKA a navíc v kolébce TAKu, v Krkonoších. Při této příležitosti bych rád uskutečnil něco mimořádného. Napadlo mě, že bychom na tuto slavnou Stezku došli pěšky. Cesta by trvala 4 dny, tzn. od neděle 22.9. do středy 25.9. s tím, že bychom večer dle možností každého účastníka strávili ve čtyřkovém nultém noclehu ve Špindlerově mlýně. Denně bychom museli ujít asi 35 km. Protože to bude vzhledem k našim stařeckým silám dost náročné, nepředstavuji si to jako Stezku, ale jako dálkový etapový pochod, tzn. nesedět do rána, odchod do 9 hodin atd. Mělo by být doprovodné vozidlo pro odvoz batohů. Asi ve čtvrtek bychom vyjeli busem na Špindlerovku a odtud pěšky na Sněžku a zpět do Špindlu. Start bude v neděli 22.září asi na stanici metra "B" Rajská zahrada a vyrazíme směr Satalice, Brandýs…
Zatím jsem předběžně zajistil noclehy v  Milovicích, Libáni, Libštátu a v cíli ve Špindlu. Cena bude průměrně 200 Kč za noc. Spát se bude v postelích s povlečením, takže spacáky netřeba. Všude jsou hospody na večeři. Hlaste se mně co nejdříve, nejpozději však do 5.září (mura@ecotoner.cz), abych měl představu o tom, kolik nás půjde a mohl zajistit noclehy. Můra 4. Trasa
  Po Stezce bude velká oslava k 50. výročí založení TAKu. Budeme slavit v obci Zderaz (Skalní obydlí, Pivní rokle, Toulcovy maštale). Radní přijímají návrhy jak, čím, případně v čem letošní výročí důstojně (i méně důstojně) oslavit.
Pokud se chystate na oslavách TAKu promítat úžasné historické dokumenty, jsou v Renospondu k  dispozici přenosná plátna, dataprojektor ACER a ozvučení bezdrátovým mikrofonem. Budete-li k promítání potřebovat jinou techniku, musite si ji přivést sami. Sdělte, prosím, Soně Vašicové, co a v jakém časovém rozsahu hodláte promítat (a zda na techniku Renospondu či vlastními prostředky), abychom mohli předem připravit promítací harmonogram.
Přihlašování na Výroční turistická známkaprodložený víkend oslav 50. výročí TAKu probíhá elektronicky (stejným způsobem jako na Pantakovky). Cena za pobyt (4 dny pobytu s polopenzí) je TAK 720 Kč, neTAK 1020 Kč. Cesta společným autobusem je za 280 Kč. Na účet TAKu č. 2000317496/2010 je nutné poukázat příslušnou částku (TAK 720 nebo 1000 Kč, neTAK 1020 nebo 1300 Kč) nejpozději do 7.10.2013 (schůze TAKu, kde možno též platiti). Při platbě přes účet použijte variabilní symbol 502013 a pokud nemáte účet na jméno, zapiště jména platících do zprávy pro příjemce. Storno poplatek od 21.10.2013 činí 200 Kč.
PŘIHLÁŠKA na oslavu 50. výročí... (Přihlášeno 74 lidí.) Další informace budou včas, na webu možná ještě dřív.
  K 50. výročí TAKu bude vydaná výroční turistická známka, prodejní cena 30 Kč. Známka se bude prodávat na zakoncčení 55. Stezky 29. září a na oslavách 26.-28.10. ve Zderazi. Vedoucí Tras si mohou známky objednat u Ivana Fridricha na Velké radě.

Ze společnosti:
  Na Čtyřce se 26. června rozloučili s Líbou Šachovou, letitou aktivní stezkařkou a vodačkou, kterou 18.6.srazilo auto.
  25. června odešla na věčnou Stezku Eva Matheová z Šestnáctky. Byla to  velice hodná a skromná ženská. Před společností spíše upřednostňovala rodinu a vytvářela tak perfektní zázemí manželovi Pavlovi pro jeho aktivní činnost v trasovém společenství.
  Dne 25.6.2013 zemřel ve věku 70 let Jiří Drsek, zakládající člen TAKu z 5. Trasy a aktivní účastník všech Stezek do jara roku 1968. Potom odešel do Švýcarska, kde do poslední chvíle žil. Naposled se zúčastnil 50. STEZKY v Českosaském Švýcarsku a připravoval se na letošní 55. Stezku v Krkonoších. Bohužel se již nedočkal.
  V noci na sobotu 8. července nás navždy opustila kamarádka, dlouholetá členka TAKu a dobrá duše nejen Šestnácté trasy Lenka Kardová. Lenka byla jednou z nejvýraznějších osobností 16 trasy. Vždy usměvavá, obětavá a ochotná pomoci. Rozdávala svůj nezdolný optimismus, který ji pomáhal překonávat útrapy těžké nemoci a přitom navíc obětavě pečovat o své nejbližší. Ačkoli neměla mnoho hmotných statků, tak z nich štědře rozdávala ostatním. Sršela nápady a byla iniciátorkou většiny scének, kterými se šestnáctka prezentovala na zakončeních stezek. Svou vitalitou dovedla strnout ostatní k aktivnímu přístupu při jejich prezentaci. Bude nám chybět!!!
  Všem kamarádům, které to zajímá, oznamuji, že synek Pavel - skoro čtyři roky tatínek Emči a skoro rok a Lucinky, se rozhoupal vzít si jejich maminku Renatu. Akce proběhla 28. června na platě loděnice KVS v Podolí následovala trachtace ve vodácké krčmě U Sváry v Hodkovičkách. TAK ať jim to šlape, RuM.
  Polka a Sašák z Třiadvacítky předběhli princeznu Kate a 15. července uvítali na světě dceru Alexandru Fuchsovou.

Inzerce:
  Kamarádi, přátelé modrých obzorů, nechcete se s námi podívat na místa, kde "cikády TAK nádherně zpívají" - a na rozdíl od moskytů a pijavic nekoušou? Dovolujeme si oznámit, že jsme tento týden umístili na naše webky http://www.hicsuntleones.info do sekce "Cestopisy" upravenou a opravenou verzi naší letošní výpravy po malajském Borneu včetně fotek. Saša Wickie Ryvolová a Vašek Lomič, T4
 

Přeji krásné dny v září
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kompletní kalendář akcí 2013 ke stažení...
13.-15.9. - Lesní hry - Monty Python a (nejenom) svatý Grál
26.-29.9. - 55. Stezka, Krkonoše
5.-6.10. - zakončení cyklo sezóny
25.-28.10. - 50. let TAKu - Zderaz
8.11. - Martinské posvícení, Dolní Počernice
29.11.-1.12. - Poslední slanění, Hejnice
16.12. - Koledování u Apolináře
18.12. - Stříbrná harfa
2014
8.-11.5. - 56. Stezka - Boskovice / T14


TAKovou schůzi 2013-09-02 vedl Petrof

*** STALO SE
*
K Poradníku neměl nikdo připomínky, doplněny byly následující trasové akce
** 70ka Jirky Valdy, sr., který 13.7. dobýval Severní pól
*
** 40. výročí 15.trasy
mezitím rozvedl Ivan Halaška ve zvláštním mailu
*
*** CHYSTÁ SE
*
** 35. Lesní hry 13.-15.9.2013 - stále je málo přihlášených, HLASTE SE!
*
** 55. STEZKA 24.-29.9. - tč. asi 600 přihlášených, Můra sdělil, že v neděli se chce z Prahy do Krkonoš vydat asi 7 lidí
*
** 50. výročí TAKu - 26.-28.10.2013-09-02 - viz Poradník, přihlašujte se na stránkách TAKu. Sdělte pořadatelům, co byste chtěli z vlastních archivů promítat apod.
*
** TAKový BÁL 2014 - Pořadatel a thema budou hledáni na říjnové schůzi
*
*** RŮZNÉ
- Jana Stádníková nedostala vyúčtování Bálu'13 a Parníku
- Miloš Neuman připomenul lyžovačky (viz jeho e-maily)
- Tom Charvát měl 2ks DVD se svým videem apod. vztahující se k TAKové cestě do Norska 1982
- Předstezková Velká Rada bude U Haštalského Dědka 16.9. od 18.30

...a to bylo skoro vše

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz