Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník duben 2013

PORADNÍK červen 2013

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Koresp. adresa: TAK, Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

Motto: Se zákony je to podobné jako s párky. Je lepší, když nevidíme, jak se dělají. [Otto Von Bismarck]

Zprávy z rady:
  Pravidelná schůze je v pondělí 3. června 2013 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
  Soutěž o pořadatelství 56. Stezky, která se bude konat na jaře 2014, vyhrála Trasa Čtrnáct. Zakončení bude v Letním kinu v Boskovicích. 
  Rada vyhlašuje soutěž pro odznak, který bude vydán k 50. výročí a distribuován ve Zderazi. Uzávěrka pro zaslání návrhu je 30.6.2013.
  Nová korespondenční adresa TAKu: Turistický akademický klub (ev. TAK), Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1

Stalo se:
táborová kuchyně   Na louce Ďáblíku díky táborovým nadšencům, vesměs mladým z Tras 20, 23 a 26, vznikla za dva víkendy zbrusunová krásná kuchyně.
  28. Půltá Stezka 10. - 12. května
  TAK paras vyplul ve čtvrtek 30.5. od Rašínova nábřeží.
    Jirko, přijmi poděkování od miniaturní trasy č. 21 za organizaci pěkného večera na parníku. Čert vezmi počasí, nám se to líbilo moc. Muzika výborná, grilovaný maso nemělo chybu, tak nakonec deštivé počasí snad ani nikomu nevadilo. Tak doufáme, že se parník povede i příští rok. A já doufám, že nebudu mít doma třetí ploutve… :-) Za 21. námořnickou trasu zdraví Meryl
    Takže jednou jsme měli zase obrovské štěstí – Cecílie byla úžasná, ale to samo o sobě – bez přípravy a péče Jiříka a jeho podpůrného týmu – by nám to bylo málo platné. Vřelý dík, parásek byl zase úžasný, i když jiný co do prostředí i kapely!!! Eva a Vláďa 8.
    Snad sám praotec Noe se nad námi včera slitoval a poslal nám velikanánskou komfortní loď "Cecílii".  Možná těsně předtím musel vyslat delfína, aby malé Odře cosi ulomil. Vaše ohlasy jsou velmi příjemné. Díky nepatří jen mně. Kromě ocenění velkorysého přístupu Pražské paroplavební společnosti k nám jako osvědčeným zákazníkům děkuji pomocnicím (Jana V. palubenky, Martina Ch. + Naďa M. + Míla P. - nelítostné trhačky a tombolosytahalky) a také dodavateli potápěčských potřeb P. Mrkvičkovi. Těší mne, že Vás potěšil Swing Cheek jak repertoárem tak netušeným nasazením všech bandu banditů až do překonání konce.
Ze směru jiného dovolím si citovat z poklony kapelníka Míši Kysilky: "Skvělá atmosféra, skvělí lidé vnímaví na naši muziku. Těším se na případné další akce..." Jirka Domlátil, spokojený díky Vám.
PS: Nevyprchá-li ze mne euforická spokojenost, a bude ještě nějaké příště, slibuji, že se již poučím a naučím zacházet i s takovým mikrofonem, který se musí strkat skoro až do huby.
CJT  Jubilejní desátá Cesta jenom tam se pro malý zájem nekonala. Na cestu se přihlísilo jen 28 pasažérů. Ti, co jízdné zaplatili, dostanou peníze zpět na účet či na TAKové schůzi, podle způsobu platby. Vytištěné jízdenky si můžete u IvFri vyzvednout na památku (vás 28 přihlášených zadarmo, případní další sběratelé kuriozit za 15 Kč). Pohlednice je z cílové stanice a louky, kde mělo být táboření.

Informace:
  Ve středu 5. června můžeme přijít na film. Uvidíme příspěvek Patnáctky k 50. výročí TAKu a 40. výročí Trasy, premiéru hraného filmu Točí se točí, kde hrají skoro všichni a hosté. Začíná se v 18:00 hodin v Instituto Cervantes, Na Rybníčku 6, Praha 2 (50°4'33.885"N, 14°25'30.813"E, vedle kostela sv. Štěpána ve Štěpánské ul.). Po promítání bude malý raut z
  Letošní 14. cyklospanilá jízda Antonie Tykolové se koná v předem dohodnutém termínu, tedy 7. - 9. června. Zajistili jsme ji v Rekreačním zařízení Radost v Horním Jelení u Holic. Většina z nás asi pojede vlakem v pátek do Pardubic, odtud 30 km na kole. Spát budeme v zděné budově, objednána je polopenze. Podívat se dá na stránky www.holice.cz/rz-radost. Hlašte se, bližší informace pošleme koncem května. Poslední instrukce (sraz, odjezd) bude ještě rozeslán TAKovou poštou a uveřejněn na TAKovém webu. Skol KaMoMo.
  Vítání léta bude pravděpodobně 18. června.
  35. Pantakovky 21. - 23. června v Soběslavi. Hlavní pořadatelé žádají o pomocníky k jednotlivým sportům, zejména Fela pro sedmiboj a Petrof pro pískání nohejbalu. Přihlaste se brzy... (ať nemají pořadatelé starosti).
35. LPTH se blíží. Je tedy nejvyšší čas ladit formu, vyrábět a opravovat yalmary, sestavovat teamy, ale hlavně přihlašovat se!
Pantakovky vás lákají, ale nechce se vám soutěžit? Pojeďte tedy jako časomíra, rozhodčí, pořadatel, au-pair nebo jako divák. Určitě ale nezůstávejte doma a přijeďte a nenechte doma ani své děti či vnoučátka, babičky, dědečky…
Co nás letos čeká? To záleží tak trošku i na vás... Zopakuje Šelík loňský skvělý výkon v Píč-cupu? Kolik bude letos na startu nových Yalmar, bude některá jen jednociferná? A co naše námořní trasa, zapojí se svojí Yalmarou? Představí letos Můra svůj fotbalový tým? A co trasy 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 18, 21, Turasu či HECu - – přijedou nějací sportuchtiví zástupci? To vše se dozvíme asi až v Soběslavi. Obrazová motivační vzpomínka na rok 2012 http://takpraha.cz/2012/f120624/index.htm.
Již dnes se můžete těšit na: tradiční víceboj s novou sedmou disciplínou – zatím překvapení, volejbal, nohejbal, ping-pong, kuželky, plavání, yalmary, fotbal, píč-cup, petanque, cyklohrátky, dětské soutěže a VCL (bude-li dostatek zájemců). I letos budeme vyhlašovat jednotlivé disciplíny víceboje - koho tedy děsí například běhy, můžete si jen zaházet nebo zaskákat. Program a časový harmonogram zveřejníme až po 15.6.2013.
Ceny startovného pro letošní rok: TAK 320 Kč, neTAK 350 Kč, soutěžící děti od 2 do 15 let 120 Kč.
Ubytování v tělocvičně a rodinných šatnách ve vlastním spacáku je zahrnuto v ceně startovného.
Za příplatek 190 Kč/noc si můžete objednat spaní v posteli s peřinami v ubytovnách na zimáku a snad i nad tělocvičnou. Kapacita postelí bude snad 50 a více míst.
Startovné a příplatek za ubytování budeme vybírat od šéfů nebo zástupců tras hromadně za trasu/skupinu.
Nyní již máte dostatek informací, abyste se mohli přihlásit na 35. Pantakovky. Jednotlivci (i soutěžící děti) hlaste se on-line do čtvrteční půlnoci 20.6.2013.
Šéfy tras, pověřené osoby, kapitány prosíme o nahlášení týmů v těchto soutěžích: (fotbálek, nohejbal, volejbal a yalmary) ideálně hned, ale nejpozději do pátku 14.6.2013 emailem na adresu monika.misikova@seznam.cz. Na kuželky, pétanque a píč-cup budou přihlášky přijímány před zahájením soutěží. Pokud se máme pokusit skloubit všechny disciplíny, potřebujeme na přípravu alespoň trochu času.
*každý tým, který se účastní fotbalového a nohejbalového turnaje, nahlásí i jméno jednoho schopného rozhodčího (ze své trasy), který zvládne pískat fotbalové a nohejbalové zápasy ve skupině.
Pokud se vaše trasa / uskupení účastní víceboje, nahlaste prosím Fele fela@centrum.cz 1-2 schopné pomocníky k disciplínám víceboje – práce se stopkami vítána!
Případné dotazy a připomínky směřujte na Veroniku Jiravovou e-mailem: veronika20@centrum.cz nebo telefonicky na mobil 775 075 790.
Sportu zdar a tomu hravému zvláště. Váš organizační tým 1+ 3+13+14+17+20+23+26
  21.6. pořádá Honza Maňák Noční cestu s lahví oblíbeného nápoje. Vychází se z Úval do Ondřejova a pak dál.
  Červencová schůze bude pravděpodobně v pondělí 8. července.
  35. lesní hry 13. - 15.9.2013 - pořádá výběr z Tras 23 a 26, garant Jirka Valda ml. 26. Téma – Monty Python a (nejenom) svatý Grál - studujte.
  55. Stezka - 26. - 29. září 2013 v Krkonoších. Zakončení bude od 14: 00 hodin( přijít můžete ve 12 i dříve) na louce pod Smejkalovou boudou, cca 4 km od žst. Vrchlabí. Tabu noclehy... nenahlásilo pět Tras. Sledujte informace o 55. Stezce... Jsou zde novinky týkající se přihlášek a pokynů k zakončení.
Stezkovné činí TAK 160 Kč, neTAK 230 Kč a vlak 250 Kč. Pořadatelé žádájí, abyste preferovali zpáteční stezkový vlak, neboť se snažili stanovit přihláškovné jak jen bylo možno nejnižší tak, aby peníze nebyly tou zásadní překážkou k hojné účasti na Stezce.
  Po Stezce bude velká oslava k 50. výročí založení TAKu. Budeme slavit v obci Zderaz (Skalní obydlí, Pivní rokle, Toulcovy maštale). Radní přijímají návrhy jak, čím, případně v čem letošní výročí důstojně (i méně důstojně) oslavit.
  Redaktoři almanachu k 50. výročí založení TAKu vřele děkují všem, kteří se zapojili do jeho tvorby. Stále ještě můžete posílat příspěvky. Všichni, nejenom šéfové Tras a členové TAKu.
  Obracím se na vás se žádostí o informace či vaše názory. Blíží se doba, kdy se musím rozhodnout, co udělám s nabídkou, zda vstoupit do 2. pilíře penzijní reformy, psal Jirka K. z Dvacítky 14. května, a vyzval k diskusi. Přestože se po distribučním seznamu posílají občas kdejaké pitomosti, k tomuto vážnému tématu se do vydání Poradníku nikdo veřejně nevyjádřil.
 O pondělní schůzi je jedna z posledních šancí zaplatit TAKové příspěvky na rok 2013 bez finanční penalizace.

Ze společnosti:
  V pondělí 27. května odešel náhle na věčnou Stezku Zdeněk Švitorka z Patnáctky. Rozloučení se koná 4.6.2013 ve 14:00 hodin ve Velké síni ve Strašnicích.
  Zpráva od Heleny: "chtěla bych vám oznámit, že od 29.5. je Tonda opět doma. Moc si to přál. Pokračujeme v rehabilitaci a tak snažíme se dostat ToRo trochu do formy.
Kánský   O posledním květnovém víkendu  se Vláďa Kánský 1 stal mistrem, Evropy veteránů (70 - 75 let) v chůzi na 10 km a je též členem vítězného družstva ČR v chůzi na 30 km. Dále získal stříbrnou medaili jako člen družstva v chůzi na 10 km. V chůzi jednotlivců na 30 km se umístil na 5. místě.

Inzerce:
  Volné termíny bytu v Paříži jsou zatím tyto: 29.5. - 3.6. a 12.7. - 2.9. Možná aspoň týden mezi 13.6. a 12.7.  Ceny za činži a služby bohužel stoupají, takže i příspěvek za pobyt se zvýšil - prvních 5 dnů 1 - 2 osoby za 1000 Kč/den, 3 - 4 osoby za 1600 Kč/den. Další dny 25% sleva. Zájem hlaste Kateřině 13 - katerina.starkova@seznam.cz
kčišťál  Jitka Straková 1 upozorňuje na nádhernou výstavu minerálů, která je instalována v prostorách Kubrova statku v Ruzyni nedaleko věznice - http://www.vystavamineralu.cz. výstava je opravdu unikátní (my jsme tam strávili 3,5 hodiny). Na výstavě je možné vše fotografovat i zakoupit. Ale pokud patříte k těm, kteří si z každé dovolené přivážejí batoh plný kamenů, nechte raději peněženku doma, jinak tam necháte majlant.
  Schladming 2014 – lyžování v termínu 1. - 8.3. za cenu 6750 Kč (doprava, bydlení, celodenní strava). Přihlášky (co nejdříve) a informace přijímá horinek.leo@seznam.cz, 602493755.

Přeji alespoň jeden slunný červnový den
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kompletní kalendář akcí 2013 ke stažení...
7. - 9.6. - Tykolka
18.6. - Vítání léta
21. - 23.6. - Pantakovky, Soběslav
8.7. - letní schůze
13. - 15.9. - Lesní hry - Monty Python a (nejenom) svatý Grál
26. - 29.9. - 55. Stezka, Krkonoše
25. - 28.10. - 50. let TAKu - Zderaz
8.11. - Martinské posvícení, Dolní Počernice
29.11. - 1.12. - Poslední slanění, Hejnice
16.12. - Koledování u Apolináře
18.12. - Stříbrná harfa

Přílohy:

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz