Turistický akademický klub založený v roce 1963
Poradník listopad 2012

PORADNÍK leden 2013

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub Praha
IČO: 00199214, účet č. 1061106866/5500
Adresa: pošt. př. 398, 111 20, Praha 1
Klubovna: Mikulova 1574, Praha 4 - Jižní Město
Pokladník: Jana Stádníková, e-mail: janastady@gmail.com
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: tak.praha@email.cz

 

Motto: Štěstí je to jediné, co se zdvojnásobí, když se s ním podělíš. [Čínské přísloví]

Zprávy z rady:
  Pravidelná schůze je v pondělí 7. ledna 2013 v Tyršáku, 2. patro, posluchárna P1.
  Rada přeje všem v TAKu i při TAKu pevné zdraví, úspěšný a klidný rok 2013.
  Hlaste JaVor termíny akcí pro rok 2013, viz kalendář 2013...
  Únorová výroční valná hromada bude volební. Rada přijímá kandidátky na radní pro roky 2013 - 2014.

Stalo se:
121212   12.12.2012 aneb Jak jsme si to užili
Asi to znáte také, člověk se léta na něco těší, představuje si, jak to bude vypadat a co pro to může udělat, a najednou je tady ten den, o kterém léta nebo jen týdny snil. Narození prvního potomka, svatba, nebo odchod do důchodu jsou takové dny s pohyblivým horizontem. Pro naši Trasu 12 však takový den měl od nepaměti zcela konkrétní pevné datum – 12.12.2012.
Jak se ten rok, měsíc a den přibližovaly, měnila se naše představa o něm. Nakonec na poslední chvíli nevyšel skvělý nápad Bohunky a Jardy Holubových o cestě doubledeckerem za tajemnou jeskyní.
Podařilo se ale najít důstojnou náhradu v romantické toulce Povltavskou stezkou z Třebenic přes legendární Ztracenku (původně Ztracenou naději) do Štěchovic. Nakonec se sešlo jen 9! (3/4 z 12) statečných, kteří byli schopni obětovat jeden den dovolené či ještě vzácnější jeden den důchodu na ten netuctový zážitek. Kdo přišel, nelitoval. Počasí nám přálo a tu krásnou sněhovou nadílku zachovalo neroztátou. Překrásný kaňon řeky s bezlistými stráněmi, ozářený nesmělým zimním sluncem, co víc jsme si mohli přát? To není nikdy jindy k vidění, jen v zimě. Také ty desítky chat na stráních i těsně u cesty (s výjimkou jediné) byly prázdné a proto tiché.
Oproti původní představě se nám nepodařilo do dvanácté hodiny dorazit až na osadní plac Ztracenky. Tak jsme si v pravé poledne vyzkoušeli úchvatnou ozvěnu protějších skal a v onen posvátný okamžik 12:12 na zasněžené terase jedné ze starodávných osadních chat nad klidnou hladinou kdysi bouřící řeky otevřeli sekt a vychutnali si ten neopakovatelný okamžik.
Pak už to bylo jen kousek k osadnímu ohništi, na kterém jsme si opekli obligátní buřtíky a s pohárkem důstojného destilovaného nápoje sledovali mnohaminutovou koupel trasového otužilce Berouska, který si liboval, o kolik je Vltava teplejší než Labe v jeho domovských Neratovicích. Přesto, že musel vědět, že z přehrad teče stále stejně teplá tekutina, podržel se zásady, že do studené vody je třeba obléknout si teplé plavky a představil se nám v klasickém převleku dávných plavců devatenáctého století. Po uhašení ohně, žízně i rozpáleného Berouska jsme se vypravili na poslední úsek cesty. Před nástupem do autobusu nás ještě čekala domluvená prohlídka Štěchovické přehrady. Byť jsme byli ušlí a vevnitř informačního sálu bylo teplo, při promítání exkurzního filmu podřimovali jen někteří. Zato všichni ocenili neuvěřitelně trpělivého pana Petáka, který nás elektrárnou provázel. Těžko uvěřit, zda někdo z nás bude v osmdesáti tak čilý, trpělivý a věcný průvodce, jako on. Všem, kdo se jen trochu touží dozvědět něco nového, byť není fanda strojař, či nadšený obdivovatel vltavské kaskády, vřele doporučuji stránky nebo jiného informačního střediska ČEZ. Na tom štěchovickém jsem nalezl telefonní číslo na pana Petáka a domluvil s ním prohlídku. Je vstřícný a můžeme jej vřele doporučit.
Po tak náročném dni nás čekalo útulné zákoutí restaurace Záležitost na Žižkově a na naší trasu neobvykle velká účast. Také díky současnému majiteli TAKu a jeho partnerce nás bylo více než 2 x 12. Několik dávných příslušníků, které mnozí ze současných ani neznají, si nenechalo ten památný den ujít. A tak se slavilo až do zavírací hodiny. Ráno nás pak místo bolení hlavy čekaly nepřijaté hovory a SMS od našich mimopražských členů a několik příjemných gratulací e-poštou dokonce i z jiných tras.
Tož tak jsme si to užili! A už se těšíme na zimní toulku ve středu 11.12.2013. Hosté jsou vítáni.
Pepík Beran Trasa 12
  Bylo vydařené koledování - V Zemské porodnici u Apolináře jsme se opět sešli v pondělí 17.12.12 (cca 100 lidí z TAKu), abychom si zazpívali vánoční koledy. Na varhany hrál Béďa Novák a navíc spolu s Monikou Vohralíkovou a Pavlem Vondráčkem nám připravili 3 nádherné písně, které si můžete poslechnout ve videu...
  A byla stříbrná harfa.
  TAK má nový bankovní účet, piště si - 2000317496 / 2010 (Fio banka, a.s., IČ 61858374)

Informace:
  Pokud jste tak již neučinili, hlaste Řezákovi změny pro adresář, který bude vydaný a distribuovaný na VVH. Piště však pouze změny!
  13.12.2012 bylo vyhlášeno zahájení přihlašování se na předtančení k bálu. Nemám do současné doby informaci, zda je kapacita naplněna, ale vzhledem k níže uvedenému si myslím, že přihlásit se a na první sraz můžete přijít.
     Vážené tanečnice a tanečníci,
nastává ta správná chvíle přihlásit se na nácvik beltinového předtančení. Letos budeme tančit pod taktovkou choreografa Andreje Mikulky http://andrejmikulka.webnode.cz/video/. Nácviky budou vždy v pondělí od 19:30 do 21:00 hodin v TJ Sokol Praha VII, (U Studánky 852/2, Holešovice – mapa). Začínáme již 7.1.2013! 
Nácvik bude letos náročnější a určitě se zapotíme, ale nebojte - máme objednané i sprchy! Tančit se bude bez podpadku (na nácvik doporučujeme gymnastické cvičky), zkrátka pohodlnou obuv, ve které budete moci propínat špičku a poskakovat jak bude Andrej pískat J  
Hlásit se mohou páry i sólisté! Hlaste se prosím zodpovědně, je třeba na nácviky chodit pravidelně a včas. Je třeba dostavit se již na první lekci, kde nás Andrej proklepne a dle našich schopnosti začne stavět choreografii.  Ukázky tanců najdete níže. Závazné přihlášky zasílejte email: veronika20@centrum.cz do 2.1.2013. V případě velkého zajmu bude rozhodovat, kdy jste se přihlásili. Znáte to, kdo dřív napíše, ten předtančuje.
- ukázka "Irské polky" - http://www.youtube.com/watch?v=Dv8ub9d5cX4
- ukázka Irish Set Dance - http://www.youtube.com/watch?v=hu6BY-pevE
Těšíme se na Vás, pořadatelské trio Fela - Monika – Veronika.
  Jáchymov 2013 bude v termínu 18. - 20.1. 2013. Jirka Rada 602 314 145.
  Výroční Volební Valná Hromada se koná v podnělí 4.2.2013 bude Na Vlachovce (Zenklova 2017, Praha 8), 100 metrů od stanice metra Kobylisy. Během ledna bude zaslaná pozvánka.
  Spanilá jízda se koná v termínu 8. až 10. února 2013 v oblasti Šumava - východ. Přihlášky spolu se zálohou byly vybrány na prosincové schůzi.
  Vlastimilec hlásí a svolává statečné bardy na norování 2013, bývá na přelomu února a března, možná budou Jeseníky.
  16. ročník Schnilé jízdy se koná  8.3. – 10.3.2013 bude opět v Penzionu  Jiskra, Nové hutě, Šumava. Závazné přihlášky se zálohou byly vybrány na prosincové schůzi. Cena ubytování s polopenzí cca 390,-Kč osoba/noc. Doprava bude společným autobusem. Sníh prý bude (ale věřte rosničkám). SKOL. Za zakladatele    RuM
  Radošínské naivně divadlo vystoupí pro ještě větší slávu TAKu a u příležitosti 50 výročí založení TAKu nejspíše v úterý 26.3.2013. Stránky divadla, ukázky hledejte na YouTube.
  42. Bál - Beltine - v pátek 5. dubna 2013. Pořadatelky Veronika, Monika, Eliška slibují keltský rej - Beltine. Rýsují se Masarykovy koleje nebo Domovina. Výuka tanců s Andrejem Mikulkou. Lístky budou v lednu.
  28. Půltá Stezka 10. - 12. května - pořadatelé prosí zejména muzikanty, aby si rezervovali tento termín na Půltou, ať si mezitrasově pěkně zahudleme, garantem JaVor 14, LeBor 18.
  35. Pantakovky 21. - 23. června v Soběslavi.
  35. lesní hry v září 2013 - pořádá výběr z tras 23 a 26, garant Jirka Valda ml. 26. Téma – Monty Python a (nejenom) svatý Grál - studujte.
  55. Stezka - 26. - 29. září 2013 pojedeme do Krkonoš. Zakončení bude na louce pod Smejkalovou boudou, cca 4 km od žst. Vrchlabí. Tabu noclehy... nahlásilo devět Tras.
Tom přednesl na prosincové schůzi nápad nechat natočit dokumentární film o 50. letech existence TAKu. Myšlenku rozvede v samostatném emailu.
  Po Stezce bude velká oslava k 50. výročí založení TAKu. Hledá se vhodný objekt se sálem pro minimálně 100 lidí, Prášily jsou malé a prochozené. Zasílejte radním nápady a tipy, stále není rozhodnuto.
 

Ze společnosti:
   Milí kamarádi, s bolestí vám oznamujeme, že 16.12.2012 v 19 hodin nečekaně skončila životní stezka našeho milovaného táty Petra. Marta a Péťa Havlíkovi T2. Petr stál spolu s manželkou Martou u zrodu Trasy Dvě. TAK se rozloučil kyticí.
Hanka    Moji milí přátelé, vánoční slezina byla nádherná, laskavá, jen jsme odcházeli dřív, protože Tonda se cítil veliceunavený. V klidu šel spát a ráno 20.12. byl ochrnutý na levou stranu těla. Ucpala se mu důležitá tepna. Teď je na ARO na umělé ventilaci. Tak jen prosím, myslete Hasična něj a držte mu palce. Prosím, nevolejte mi. Jakmile se něco změní, budu vás informovat. Děkuji Helena s Terezkou T1.
   Naši milí kamarádi, s radostí oznamujeme, že nám 20. prosince, půl hodiny před polednem, vklouzla do náručí holčička Hana (3590g a 47cm). Máme se dobře. Za všechny čtyři přejeme krásný nový rok, kéž si ho všichni dokážeme udělat takový, jaký si přejeme. Jitka, Jiřík, Vítek a Hanka Černovských T23.
   Pour félociter 2013... (Chcete-li přidat to své přání, pošlete mi je emailem.)
   Hasič oslavil půl století narození.

Inzerce:
 
TURAS bál  Zdravíme celý TAK! SK TURAS - Transkontinentální Unie Recesních Akciových Společností (založen 5.5.1979 U Dvou Srdců) přeje všem PF 2013 a zve kamarády z trasy 14 i z TAKu na zcela uvolněný 34. TURAS - KMOTRAS BÁL na Baráčnickou Rychtu - v sobotu 19. ledna 2013. (Předtančení Městská policie P1!!!) Přijďte si zatančit a zadovádět na celou noc. Vstupné 150 Kč. Stylový oděv nutný! Předprodej: Ars Pragensis, Kavárna Čas, Kavárna Umělecko-prům.Muzea, Kafírna a Bruncvík Romana Vopičky, Baráčnická rychta a členstvo… Za všechny se těší Jirka Kučera, předseda SK.  HOJ TURAS!

Přeji krásný a klidný rok 2013
JaVor

P.S. Velmi prosím pořadatele i účastníky o krátké zprávy a fotky z různých úžasných a jedinečných akcí TAKových (před i po), ale i Trasových na vorlovaj@gmail.com. Nekomerční inzerci, jakož i různá oznámení a pozvání, přijímám taky (uveďte, zda chcete inzerát umístit i na TAKové stránky).

Kompletní kalendář akcí 2013 ke stažení...
4.2. - Volební valná hramada Na Vlachovce
8. - 10.2. - Spanilá jízda, Šumava východ
8. - 10.3. - Shnilá jízda, Nové Hutě
26.3. - 50 let TAKu - Radošínské naivné divadlo
5.4. - Bál - Beltine
10. - 12.5. - Půltá Stezka
21. - 23.6. - Pantakovky, Soběslav
7. - 9.6. - Tykolka
září - Lesní hry - Monty Python a (nejenom) svatý Grál
26. - 29.9. - 55. Stezka, Krkonoše
25. - 28.10. - 50. let TAKu - oslava
18.12. - Stříbrná harfa


TAKová schůze 2013-01-07
Začala v 18:15 a vedl ji Petrof
*
PaS informovoval, že ToRo je v umělém spánku. Držme Tondovi palce.
***STALO SE
** 12ka slavila 12.12.12 - viz Poradník; Velmi chválí prohlídku Štěchovické elektrárny, možná se podaří dojednat navštěvu elny na Slapech
** KOLEDY u Apolináře T1 - viz Poradník; dlouholetá organizátorka Líba Kánská nominována T1 na odměnu TAKu
** STŘÍBRNÁ HARFA - Užívaly si ji především dítky, všichni se těší na příští ročník
***AKCE
** VALNÁ HROMADA - 4.2. (na Vlachovce) - podávejte návrhy na odměny a na Radní
** SPANILKA 8.-10.2.13
** BĚŽKY na Filipově Huti (T17) - 17.-24.2.13 - Soňa Vašicová (svasicova(zavinac)seznam.cz; M:606 642 817) inzerovala několik volných míst za 1800/osobu/týden
** SCHNILKA 8.-10.3.13 - je obsazená
** RADOŠÍNSKÉ naivné divadlo - 26.3.13 - k 50. výročí divadla i TAKu uvede snad hru Polojasno
** BÁL - 5.4.2013 - právě začal nácvik Předtančení, bál bude v Domovivě a čepovat se bude Černokostelecké pivo, výuka asi dvou tanců proběhne na bále samém
** STEZKA ...a 1/2 - 10.-12.5. - nic nového
** PARNÍK - Jirka Domlátil chce některý čtvrtek na přelomu května a června
** CESTA JENOM TAM - 15.6.2013? - předběžný termín
** LPH - 21.-23.6. - zatím není zájem o old-kategorie
** LESNÍ HRY 13.-15.9.13 budou
** 55. STEZKA 26.-29.9.13 - nic nového

..a to bylo skoro vše
IvSi

«« NAHORU

design © corwin 2001; spravce www@takpraha.cz